Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: D50 czy D70s

mwojcik
    Gość

Domyślnie D50 czy D70s

Witam,
    Temat co jakiś czas powraca ale niestety nie udało mi się nic w miarę nowego znaleźć w archiwum.
    Zastanawiam się nad zakupem albo D50 z kitem od D70 albo D70s. Aparat do wykorzystania amatorskiego.
    Jeśli to mozliwe prosiłbym o jakieś opinie osób które miały kontakt z obydwoma modelami.
    Pozdrawiam,
    Michał[/i]

Domyślnie

A jak myslisz dlaczego nie ma wmiare nic nowego na ten temat? bo temat zostal juz wyczerpany

D50 z 18-70 calkiem dobre rozwiazanie, masz wiecej extra kasy i nie wiesz co z nia zrobic kup D70s proste.

Pozdrawiam
    D7200

Domyślnie Wybory wybory

Jeśli niepotrzebne Ci są np.:

1. DOF Preview
    2. drugie kółeczko do kontrolowania np. przesłony
    3. osłonka na monitor z tyłu

to kup D50. Jak bez którejś z tych rzeczy nie możesz żyć, to kup D70s.
    Są też inne szczegóły (l. klatek/ s przy seryjnych itp.) Możesz sobie o nich poczytać np. na DPreview lub na stronie producenta.

Jeśli jesteś typowym amatorem - fotki rodziny, trochę wakacyjnych, jakieś mikro-tematy dla własnej satysfakcji to kup D50 a zaoszczędzoną kasę wydaj na lepsze lub więcej szkła.
    Fiat Lux

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Też się zastanawiam, miałem w ręku D70s i porobiłem nim parę fotek, natomiast D50 nie macałem. D70s jest pewnie bardziej ergonomiczny, szybszy dostęp do parametrów, natomiast D50 podobno robi lepsze fotki w jpg, lepiej naświetla, nie wiem jak w RAW-ach, no i ma mniejszy szum w wysokich ISO. To kwestia różnicy ok. 400-500 zł. Ja skłaniałbym się ku D70s, jeśli ma być na długie lata. A pieniądze odejdą i przyjdą wcześniej czy później. Fotografuję dynamiczny sport, gdyby nie to, wybór byłby prostszy - D50.
    Nie doczekamy się chyba porównania D50 i D70s obiecanego przez admina.

Domyślnie

Nie mam ani d50 ani d70s...
    ale dla mnie d50 odpada - powód: brak podświetlenia małego LCD. Dziwna to moim zdaniem oszczędność - przy zdjęciach nocnych/wieczornych to jednak spore utrudnienie. Bardzie by mi na tej funkcji zależało niż na podglądzie GO. Ale to oczywiście sprawa indywidualna

Domyślnie

Jeżeli nie ma specjalnych za i przeciw , proszę obydwa modele wziąść w garść - ja wybrałem D70S , ma lepszy chwyt , reszta dyskusyjna - co komu potrzeba .
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

mwojcik
    Gość

Domyślnie

Jak na razie brałęm obydwa i bardziej mi pasuje D50 ale może to dlatego że mam małe dłonie.
    Fotki głównie robie w jpg. Do tek pory używałem canona 300D i teraz mam duży problem z wyborem czy D50 czy D70s.
    Muszę się jeszcze do jakiegoś sklepu przejść i je sobie porównać.

Domyślnie

porównanie D50 i D70 po Japońsku ale zawsze fotki można pooglądać http://dc.watch.impress.co.jp/cda/re...6/06/1651.html
    D50 nex5n x-pro1

Domyślnie

Nie znam niestety japońskiego ale z testowych zdjęć aż bije po oczach niedoświetlanie D70-tki. Co prawda czytałem gdzieś na forum, że D50 doświetla lepiej zdjęcia, ale nie spowdziewałem się aż tak diametralnej różnicy. Czy ktoś kompetenty jest w stanie mi wyjaśnić z czego to wynika? No i czy D70s zachowuje się tak samo?

Domyślnie

Ja np myslalem, ze jak sobie kupie d70 to bedzie to szczyt marzen - poszedlem do sklepu i ... juz go nie chce. Wszystko zalezy od tego do jakiego zastosowania i sposobu uzytkowania go potrzebujesz.
    MCC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów