PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup

Faio
09-03-2008, 11:01
Witam

mam ogromny problem chciałbym zakupić aparat ale nie weim na który się zdecydować czy wybrać NIKON D 300 czy CANON 5 D wiem że to jest forum nikona i nie powinienem pisać o konkurencji ale może dzięi waszym podpowiedziom wybiorę jakiś aparat czekam na odpowiedzi

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi

venom07
09-03-2008, 11:07
Odp bedzie tutaj prosta z tego wzgledu, że jest nt forum nikona i w większości osób takie aparaty posiadają :) Ja wybrałem D300 i jestem bardzo zadowolony :) dlatego polecam d300

tempor
09-03-2008, 11:15
obiektywnie pomijając forum nie forum to zależy

Ale jak masz taki dylemat to raczej czytaj wątek 40d (co do obrazka to samo co d300) a 5d na Canon Board. Tam będzie najrozsądniejsza odpowiedź. Pamiętaj tylko, że tu jeszcze masz wybór międzysystemowy pomiędzy producentami (i co się tym wiąże dobrodziejstwo szklarni, lampek itp. etc.). No i jak potrzebujesz naprawdę szybkości to raczej tylko d300.

ps. a poza tym trolujesz chyba :mrgreen:

piwkoo
09-03-2008, 11:27
To nie jest prosta odpowiedź :)
Oba body mają plusy i minusy, a jedynie osobiste preferencje mogą zadecydować o wyborze :)

Ciężko jest cokolwiek doradzić. Poczytaj troszkę o 5D na naszym forum, jest to BARDZO dobra puszka pod pełną klatkę, rewelacyjna plastyka, ale ma liczne wady jak choćby wolny AF i ergonomia :) Jest to przestarzała już konstrukcja ale daje rade ;)

D300 to jest nowa puszka, którą kupuje coraz więcej forumowiczów i bardzo ją sobie chwalą, wszystko co potrzebujesz jest na wierzchu, pełno funkcji, chociażby ustawienia AF (czego nie ma w puszkach canona) itp. Najlepiej to poczytaj specyfikację obu puszek i zobacz jakie są różnice, a są :D
Jako początkowy amator fotografii masz ten komfort, że nie zainwestowałeś już w szkła, bo jak zapewne już wiesz, nie wybiera się jedynie Body, ale cały system na którym masz pracować. Musisz się zdecydować, czy chcesz mieć na szyi znaczek C czy "jedynie słuszny" N - taki żarcik :twisted:

Ja w obecnej sytuacji wybrał bym D300 :), ale poczekaj na głosy innych.

mirage 710
09-03-2008, 13:47
Stalem przed tym samym problemem pod koniec zeszlego roku i juz prawie ze kupilem EOS 5D, a jednak nie kupilem, a dlaczego nie, otoz powod pierwszy to jakosc obiektywow Canona a co szczegolnie dotyczy tych drogich z serii ;L; i tu bardzo czesto sie zdarza ze sa duze rozbieznosci, np.fokus nie pasuje itd. co sie wiaze z wymiana, justowaniem. powod drugi to nowy D300 jest aparatem nowoczesniejszym i posiada czyszczenie matrycy, i o niebo lepszy monitorek z podgladem na zywo. Nastepny powod to jest czy potrafie fotografowac na pelnym formacie. No a co mnie najbardziej przeszkadza u Canona to zdejmowanie dekielka z obiektywu przy zalozonej oslonie przeciwslonecznej co jest niemozliwe- przyklad, Nikon, Tamron, Sony. zdecydowalem i kupie Nikona D300.

Pozdrawiam Tadeusz

maki
09-03-2008, 22:51
Tylko się nie obraź, chcę dobrze. Ponieważ pytasz, odpowiem tak:

Jeżeli nie potrafisz sam zdecydować pomiędzy dwoma dość różnymi aparatami, to kup d300. I jest to rada jak najzupełniej poważna, żadna złośliwość ani sarkazm.
Pozdrawiam

Pawel Pawlak
09-03-2008, 23:53
jeśli miałbym się zająć się tylko fotografią ślubną i portretem, to penie wybrałbym 5D. Jeśli myślałbym szerzej o fotografii, to d300 przewyższa 5D niemal we wszystkich kategoriach - poza szumami i specyfiką plastyki/GO typową dla pełnej klatki - więc wybór padłby na d300
Jeżeli nie wiesz co Ci jest potrzebne, to bierz d300. różnicy w szumach anie GO na pewno w praktyce nie zauważysz, natomiast uniwersalność d300 pozwoli Ci na dopasowanie do Twoich przyszłych potrzeb.
Jeżeli bierzesz pod uwagę jeszcze inne rozwiązania, to pomyśl nad canonem 40D - bardzo dobry aparat za rozsądne pieniądze.

Dariusz Walus
10-03-2008, 03:03
Oba aparaty, to bardzo wysoka polka, mysle wiec ,ze decyzja co do wyboru aparatu, powinna byc uzalezniona od jego pozniejszego przeznaczenia {sport, studio itp.} Informacji o tych puszkach jest ogrom.

Wybieraj aparat "pod swoje potrzeby" i mozliwosci finansowe, jakimi dysponujesz. Pozdr.

arturherda
10-03-2008, 09:04
Mizerne to porownanie, ale zerknij sobie tu:

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

wybierz aparaty, przesledz exify

pozdrawiam

HN70
10-03-2008, 09:48
Wszystko zależy od tego CO chcesz fotografować i ILE kasy chcesz przeznaczyć na szkła....

Body to nie wszystko. Wręcz odwrotnie :-) to dopiero początek. Za dwa-trzy lata wyjdzie kolejne body, mniej szumiące, bardziej uszczelnione, za połowę ceny aktualnej puszki i pewnie skusisz się na wymianę ;-). Ze szkłami jest nieco inaczej. Dobre, ostre szkło może zostać z tobą przez dłuuugie lata. Warto więc bardziej inwestować w szkła. Chyba, że z góry zakładasz kupno tanich szkiełek, które bez większej straty będziesz wymieniał na inne tanie szkła via giełda/allegro.

Dopóki nie zdecydujesz się na konkretne szkła, nie warto myśleć o puszkach.

przykładowo:
W canonie masz kilka fajnych zoomów standardowych w dobrych cenach (cash-back): C24-105/4L IS, C17-40/4L, C24-70/2.8L i do cropa C17-55/2.8 IS.
W nikonie masz do wyboru również kilka fajnych standardowych zoomów: N24-70/2.8 i do cropa N18-70/3.5-4.5, N18-200VR, N17-55/2.8,

Zamiast zastanawiać się nad D300, ja bym wolał kupić AF-S 24-70/2.8, który jakością dorównuje stałkom.

Plessis
10-03-2008, 10:37
Krajobrazy - DX czyli Nikon (łatwiej o dużą GO)
Portret - FF czyli Canon(łatwiej o małą GO)
Sport - Nikon - szybszy
Zwierzaki - (szczególnie ptaszki i te co są daleeej) imho oprócz mamutów DX czyli Nikon
Spacerówka - Nikon bo ma N18-200
Pozdrawiam
Grzegorz

HN70
10-03-2008, 11:53
:-)

Krajobrazy - OLYMPUS (łatwiej o dużą GO):twisted:
Sport - Nikon - szybszy
Zwierzaki - (szczególnie ptaszki i te co są daleeej) imho OLYMPUS crop x2
Spacerówka - Nikon bo ma N18-200 lub N18-70 lub canon C24-105/4L IS
Pozdrawiam
HN70

Pawel Pawlak
10-03-2008, 11:58
HN70
Problem w trym że nie samym cropem przy foceniu ptaszków człowiek żyje ;) AF, FPS, wybór szkieł tele - zdecydowanie d300 z gripem !

Kaleid
10-03-2008, 12:01

Tak, szczególnie będzie tu pomocny bogaty wybór teleobiektywów systemu 4/3

Plessis
10-03-2008, 12:11
No cóż, pytanie nie dotyczyło Olympusa to i nie wspominałem. Jeśli chodzi o dużą GO to kompakt.
Grzegorz

kh29228
10-03-2008, 17:03

jeśli to pytanie tendencyjne to sorki...
a mianowicie, czemu na FF uzyskuje się mniejszą GO?

maki
10-03-2008, 17:24
Zeby tak samo wypełnić kadr jakims motywem takim samym obiektywem, przy aparacie z pełną klatką trzeba bliżej podejść. A wtedy spada głębia ostrości.

kh29228
10-03-2008, 17:31
Zeby tak samo wypełnić kadr jakims motywem takim samym obiektywem, przy aparacie z pełną klatką trzeba bliżej podejść. A wtedy spada głębia ostrości.

no tak... dzięki:)