Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Zakup

Faio
    Gość

Domyślnie Zakup

Witam

mam ogromny problem chciałbym zakupić aparat ale nie weim na który się zdecydować czy wybrać NIKON D 300 czy CANON 5 D wiem że to jest forum nikona i nie powinienem pisać o konkurencji ale może dzięi waszym podpowiedziom wybiorę jakiś aparat czekam na odpowiedzi

z góry wielkie dzięki za odpowiedzi

Domyślnie

Odp bedzie tutaj prosta z tego wzgledu, że jest nt forum nikona i w większości osób takie aparaty posiadają Ja wybrałem D300 i jestem bardzo zadowolony dlatego polecam d300
    D300 |D90 |MB-D10 |105 VR 2.8 |N50 1.8 |N24 2.8 |N10.5 2.8 |N16-85 VR |N70-300 VR |SB-800 IV |Lowepro| Manfrotto|

Domyślnie

obiektywnie pomijając forum nie forum to zależy

Ale jak masz taki dylemat to raczej czytaj wątek 40d (co do obrazka to samo co d300) a 5d na Canon Board. Tam będzie najrozsądniejsza odpowiedź. Pamiętaj tylko, że tu jeszcze masz wybór międzysystemowy pomiędzy producentami (i co się tym wiąże dobrodziejstwo szklarni, lampek itp. etc.). No i jak potrzebujesz naprawdę szybkości to raczej tylko d300.

ps. a poza tym trolujesz chyba

Domyślnie

To nie jest prosta odpowiedź
    Oba body mają plusy i minusy, a jedynie osobiste preferencje mogą zadecydować o wyborze

Ciężko jest cokolwiek doradzić. Poczytaj troszkę o 5D na naszym forum, jest to BARDZO dobra puszka pod pełną klatkę, rewelacyjna plastyka, ale ma liczne wady jak choćby wolny AF i ergonomia Jest to przestarzała już konstrukcja ale daje rade

D300 to jest nowa puszka, którą kupuje coraz więcej forumowiczów i bardzo ją sobie chwalą, wszystko co potrzebujesz jest na wierzchu, pełno funkcji, chociażby ustawienia AF (czego nie ma w puszkach canona) itp. Najlepiej to poczytaj specyfikację obu puszek i zobacz jakie są różnice, a są
    Jako początkowy amator fotografii masz ten komfort, że nie zainwestowałeś już w szkła, bo jak zapewne już wiesz, nie wybiera się jedynie Body, ale cały system na którym masz pracować. Musisz się zdecydować, czy chcesz mieć na szyi znaczek C czy "jedynie słuszny" N - taki żarcik

Ja w obecnej sytuacji wybrał bym D300 , ale poczekaj na głosy innych.
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Stalem przed tym samym problemem pod koniec zeszlego roku i juz prawie ze kupilem EOS 5D, a jednak nie kupilem, a dlaczego nie, otoz powod pierwszy to jakosc obiektywow Canona a co szczegolnie dotyczy tych drogich z serii ;L; i tu bardzo czesto sie zdarza ze sa duze rozbieznosci, np.fokus nie pasuje itd. co sie wiaze z wymiana, justowaniem. powod drugi to nowy D300 jest aparatem nowoczesniejszym i posiada czyszczenie matrycy, i o niebo lepszy monitorek z podgladem na zywo. Nastepny powod to jest czy potrafie fotografowac na pelnym formacie. No a co mnie najbardziej przeszkadza u Canona to zdejmowanie dekielka z obiektywu przy zalozonej oslonie przeciwslonecznej co jest niemozliwe- przyklad, Nikon, Tamron, Sony. zdecydowalem i kupie Nikona D300.

Pozdrawiam Tadeusz

Domyślnie

Tylko się nie obraź, chcę dobrze. Ponieważ pytasz, odpowiem tak:

Jeżeli nie potrafisz sam zdecydować pomiędzy dwoma dość różnymi aparatami, to kup d300. I jest to rada jak najzupełniej poważna, żadna złośliwość ani sarkazm.
    Pozdrawiam
    D800

Domyślnie

jeśli miałbym się zająć się tylko fotografią ślubną i portretem, to penie wybrałbym 5D. Jeśli myślałbym szerzej o fotografii, to d300 przewyższa 5D niemal we wszystkich kategoriach - poza szumami i specyfiką plastyki/GO typową dla pełnej klatki - więc wybór padłby na d300
    Jeżeli nie wiesz co Ci jest potrzebne, to bierz d300. różnicy w szumach anie GO na pewno w praktyce nie zauważysz, natomiast uniwersalność d300 pozwoli Ci na dopasowanie do Twoich przyszłych potrzeb.
    Jeżeli bierzesz pod uwagę jeszcze inne rozwiązania, to pomyśl nad canonem 40D - bardzo dobry aparat za rozsądne pieniądze.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Oba aparaty, to bardzo wysoka polka, mysle wiec ,ze decyzja co do wyboru aparatu, powinna byc uzalezniona od jego pozniejszego przeznaczenia {sport, studio itp.} Informacji o tych puszkach jest ogrom.

Wybieraj aparat "pod swoje potrzeby" i mozliwosci finansowe, jakimi dysponujesz. Pozdr.
    C 5D Mark II / C 40D /C 35mm, C 17-55 IS USM/ C430 EX II/ Lumix GH4 + 35-100

Domyślnie

Mizerne to porownanie, ale zerknij sobie tu:

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

wybierz aparaty, przesledz exify

pozdrawiam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Wszystko zależy od tego CO chcesz fotografować i ILE kasy chcesz przeznaczyć na szkła....

Body to nie wszystko. Wręcz odwrotnie to dopiero początek. Za dwa-trzy lata wyjdzie kolejne body, mniej szumiące, bardziej uszczelnione, za połowę ceny aktualnej puszki i pewnie skusisz się na wymianę . Ze szkłami jest nieco inaczej. Dobre, ostre szkło może zostać z tobą przez dłuuugie lata. Warto więc bardziej inwestować w szkła. Chyba, że z góry zakładasz kupno tanich szkiełek, które bez większej straty będziesz wymieniał na inne tanie szkła via giełda/allegro.

Dopóki nie zdecydujesz się na konkretne szkła, nie warto myśleć o puszkach.

przykładowo:
    W canonie masz kilka fajnych zoomów standardowych w dobrych cenach (cash-back): C24-105/4L IS, C17-40/4L, C24-70/2.8L i do cropa C17-55/2.8 IS.
    W nikonie masz do wyboru również kilka fajnych standardowych zoomów: N24-70/2.8 i do cropa N18-70/3.5-4.5, N18-200VR, N17-55/2.8,

Zamiast zastanawiać się nad D300, ja bym wolał kupić AF-S 24-70/2.8, który jakością dorównuje stałkom.
    カメラは、いくつかのレンズと、言葉には非常に貴重な ニコン

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów