PDA

Zobacz pełną wersję : Af-s 60/2,8

life
08-03-2008, 21:43
Czy ktoś słyszał coś na temat ceny i dostępności w Polsce tego szkła?

seth
08-03-2008, 21:51
tak, już jest za około 1700 PLN. sprawdz np na ceneo

so_martinha
09-03-2008, 10:08
A czy oprocz wbudowanego silnika jest jeszcze jakas istotna roznica pomiedzy nim a "starym" modelem 60tki? Pytanie dotyczy glownie swiatla w "trybie" makro. Z tego co przeczytalam (jesli dobrze zrozumialam) w nowym modelu soczewki wbudowane zostaly do srodka (tzn. nic sie nie wysuwa). Czy w zwiazku z tym mozna uzyc przeslony 2.8 uzyskujac odwzorowanie 1:1 ? Czy nadal trzeba przymykac do f5 ?

Jesli cos z czyms pokrecilam, to nie bijcie :D

JK
09-03-2008, 10:17
A czy oprocz wbudowanego silnika jest jeszcze jakas istotna roznica pomiedzy nim a "starym" modelem 60tki? Pytanie dotyczy glownie swiatla w "trybie" makro. Z tego co przeczytalam (jesli dobrze zrozumialam) w nowym modelu soczewki wbudowane zostaly do srodka (tzn. nic sie nie wysuwa). Czy w zwiazku z tym mozna uzyc przeslony 2.8 uzyskujac odwzorowanie 1:1 ? Czy nadal trzeba przymykac do f5 ?

Jesli cos z czyms pokrecilam, to nie bijcie :D
Bić nie będziemy, ale czy to jest aż takie ważne? Dla DXa, skali 1:1 i f/2.8 głębia ostrości będzie miała szerokość około 0.15 mm. Jakie fotki chcesz robić z takimi parametrami? Nie żebym się zaraz czepiał - pytam z ciekawości.

so_martinha
09-03-2008, 10:24
Szczerze powiem, ze ja rowniez pytalam z czystej ciekawosci. Do tej pory nie mialam do czynienia z obiektywami makro, ale niebawem chcialabym sobie jakis sprawic i ta przygode rozpoczac (bardzo lubie pstrykac kwiatki), wiec czytam i staram sie czegos dowiedziec/nauczyc/zrozumiec.

JK
09-03-2008, 10:28
Jeśli tak, to wszystko jasne. :wink: Zdjęcia makro robi się na dużo większych przysłonach, żeby zwiększyć GO, a przysłony rzędu f/2.8 praktycznie nie są używalne, nawet jeśli byłyby dostępne. To tak dla wyjaśnienia.

so_martinha
09-03-2008, 10:45
Dziekuje :) Po krotszym przemysleniu doszlam do wniosku, ze oczywiscie, to co napisales ma sens :) Przede mna jeszcze DUZO nauki. Niemniej jednak wracajac do porownania tych dwoch obiektywow (juz abstrahujac od mojego pytania) - czy jest sens dorzucic te $180 (cena w b&h = $569+podatek) na nowa wersje, czy lapac starsza poki jeszcze jest dostepna na polkach?

JK
09-03-2008, 10:55
Tego nie wiem. To Twoja decyzja i Twoje preferencje. Ja, na przykład, mam starego Micro-Nikkora 105 AF-D i nie zamierzam go zmieniać na nowego AF-S VR, ale każdy takie decyzje podejmuje samodzielnie.

_k_o_s_t_e_k_
09-03-2008, 11:18
Czy ktoś słyszał coś na temat ceny i dostępności w Polsce tego szkła?

Dzwoniłem w piątek do Nikon Polska i dowiedziałem się że obiektyw ma być dostępny w Polsce na przełomie marca i kwietnia. Miejmy nadzieję że nie będzie takiej padaczki jak z dostępnością 24-70.

arwic
09-03-2008, 13:07
Dzwoniłem w piątek do Nikon Polska i dowiedziałem się że obiektyw ma być dostępny w Polsce na przełomie marca i kwietnia. Miejmy nadzieję że nie będzie takiej padaczki jak z dostępnością 24-70.

Odebrali za pierwszym razem :):):) Szczęściarz <---
Tutaj już jest (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/filtr), ciekaw jestem pierwszych testów i opinii.

_k_o_s_t_e_k_
09-03-2008, 13:15
Odebrali za pierwszym razem :):):) Szczęściarz <---
Tutaj już jest (http://www.skapiec.pl/site/cat/47/filtr), ciekaw jestem pierwszych testów i opinii.

Odebrali, zakonotowali pytanie i nawet oddzwonili z informacją :-D

żółto-czarny
09-03-2008, 14:27
Ciekawe, że e-cyfrowe życzy sobie 20 zeta więcej za D, niż za AF-S :)