Czy ktoś słyszał coś na temat ceny i dostępności w Polsce tego szkła?
Szukaj
Czy ktoś słyszał coś na temat ceny i dostępności w Polsce tego szkła?
tak, już jest za około 1700 PLN. sprawdz np na ceneo
A czy oprocz wbudowanego silnika jest jeszcze jakas istotna roznica pomiedzy nim a "starym" modelem 60tki? Pytanie dotyczy glownie swiatla w "trybie" makro. Z tego co przeczytalam (jesli dobrze zrozumialam) w nowym modelu soczewki wbudowane zostaly do srodka (tzn. nic sie nie wysuwa). Czy w zwiazku z tym mozna uzyc przeslony 2.8 uzyskujac odwzorowanie 1:1 ? Czy nadal trzeba przymykac do f5 ?
Jesli cos z czyms pokrecilam, to nie bijcie![]()
Life is like photography. You use the negatives to develop.
www.flickr.com/photos/so_martinha
Szczerze powiem, ze ja rowniez pytalam z czystej ciekawosci. Do tej pory nie mialam do czynienia z obiektywami makro, ale niebawem chcialabym sobie jakis sprawic i ta przygode rozpoczac (bardzo lubie pstrykac kwiatki), wiec czytam i staram sie czegos dowiedziec/nauczyc/zrozumiec.
Jeśli tak, to wszystko jasne.Zdjęcia makro robi się na dużo większych przysłonach, żeby zwiększyć GO, a przysłony rzędu f/2.8 praktycznie nie są używalne, nawet jeśli byłyby dostępne. To tak dla wyjaśnienia.
Jacek
DziekujePo krotszym przemysleniu doszlam do wniosku, ze oczywiscie, to co napisales ma sens
Przede mna jeszcze DUZO nauki. Niemniej jednak wracajac do porownania tych dwoch obiektywow (juz abstrahujac od mojego pytania) - czy jest sens dorzucic te $180 (cena w b&h = $569+podatek) na nowa wersje, czy lapac starsza poki jeszcze jest dostepna na polkach?
Tego nie wiem. To Twoja decyzja i Twoje preferencje. Ja, na przykład, mam starego Micro-Nikkora 105 AF-D i nie zamierzam go zmieniać na nowego AF-S VR, ale każdy takie decyzje podejmuje samodzielnie.
Jacek
Odebrali za pierwszym razemSzczęściarz <---
Tutaj już jest, ciekaw jestem pierwszych testów i opinii.
D700, S24-105/4 ART.
"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"
Skontaktuj się z nami