Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Af-s 60/2,8

Domyślnie Af-s 60/2,8

Czy ktoś słyszał coś na temat ceny i dostępności w Polsce tego szkła?

seth
    Gość

Domyślnie

tak, już jest za około 1700 PLN. sprawdz np na ceneo

Domyślnie

A czy oprocz wbudowanego silnika jest jeszcze jakas istotna roznica pomiedzy nim a "starym" modelem 60tki? Pytanie dotyczy glownie swiatla w "trybie" makro. Z tego co przeczytalam (jesli dobrze zrozumialam) w nowym modelu soczewki wbudowane zostaly do srodka (tzn. nic sie nie wysuwa). Czy w zwiazku z tym mozna uzyc przeslony 2.8 uzyskujac odwzorowanie 1:1 ? Czy nadal trzeba przymykac do f5 ?

Jesli cos z czyms pokrecilam, to nie bijcie
    Life is like photography. You use the negatives to develop.
    www.flickr.com/photos/so_martinha

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez so_martinha Zobacz posta
    A czy oprocz wbudowanego silnika jest jeszcze jakas istotna roznica pomiedzy nim a "starym" modelem 60tki? Pytanie dotyczy glownie swiatla w "trybie" makro. Z tego co przeczytalam (jesli dobrze zrozumialam) w nowym modelu soczewki wbudowane zostaly do srodka (tzn. nic sie nie wysuwa). Czy w zwiazku z tym mozna uzyc przeslony 2.8 uzyskujac odwzorowanie 1:1 ? Czy nadal trzeba przymykac do f5 ?

Jesli cos z czyms pokrecilam, to nie bijcie
    Bić nie będziemy, ale czy to jest aż takie ważne? Dla DXa, skali 1:1 i f/2.8 głębia ostrości będzie miała szerokość około 0.15 mm. Jakie fotki chcesz robić z takimi parametrami? Nie żebym się zaraz czepiał - pytam z ciekawości.
    Jacek

Domyślnie

Szczerze powiem, ze ja rowniez pytalam z czystej ciekawosci. Do tej pory nie mialam do czynienia z obiektywami makro, ale niebawem chcialabym sobie jakis sprawic i ta przygode rozpoczac (bardzo lubie pstrykac kwiatki), wiec czytam i staram sie czegos dowiedziec/nauczyc/zrozumiec.

Domyślnie

Jeśli tak, to wszystko jasne. Zdjęcia makro robi się na dużo większych przysłonach, żeby zwiększyć GO, a przysłony rzędu f/2.8 praktycznie nie są używalne, nawet jeśli byłyby dostępne. To tak dla wyjaśnienia.
    Jacek

Domyślnie

Dziekuje Po krotszym przemysleniu doszlam do wniosku, ze oczywiscie, to co napisales ma sens Przede mna jeszcze DUZO nauki. Niemniej jednak wracajac do porownania tych dwoch obiektywow (juz abstrahujac od mojego pytania) - czy jest sens dorzucic te $180 (cena w b&h = $569+podatek) na nowa wersje, czy lapac starsza poki jeszcze jest dostepna na polkach?

Domyślnie

Tego nie wiem. To Twoja decyzja i Twoje preferencje. Ja, na przykład, mam starego Micro-Nikkora 105 AF-D i nie zamierzam go zmieniać na nowego AF-S VR, ale każdy takie decyzje podejmuje samodzielnie.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez life Zobacz posta
    Czy ktoś słyszał coś na temat ceny i dostępności w Polsce tego szkła?
    Dzwoniłem w piątek do Nikon Polska i dowiedziałem się że obiektyw ma być dostępny w Polsce na przełomie marca i kwietnia. Miejmy nadzieję że nie będzie takiej padaczki jak z dostępnością 24-70.
    Puszka: D300 + MB-D10 + SB800
    Słoiki: N20-35/2.8D | N85/1.4D | N180/2.8 |
    http://www.jazzfoto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _k_o_s_t_e_k_ Zobacz posta
    Dzwoniłem w piątek do Nikon Polska i dowiedziałem się że obiektyw ma być dostępny w Polsce na przełomie marca i kwietnia. Miejmy nadzieję że nie będzie takiej padaczki jak z dostępnością 24-70.
    Odebrali za pierwszym razem Szczęściarz <---
    Tutaj już jest, ciekaw jestem pierwszych testów i opinii.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów