Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sony Vaio VGN-FZ21Z

Marcin__
06-03-2008, 18:14
Jakieś ciekawe uwagi Pań i Panów tu zgromadzonych na temat tego zwierzaka? Przeznaczenie: amatorska obróbka zdjęć (PS/Lightroom), poza tym ma służyć jako codzienny prywatny lap. Urzeka mnie jakość obrazu (jak na lapa oczywiście - w przyszłości planowany zewnętrzny LCD, ale na jakiś czas musi starczyć ów lapek) i jakość wykonania.

Link do rzeczonego sprzętu:
http://vaio.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=VGN-FZ21Z&site=voe_pl_PL_cons&category=VN+FZ+Series

(cena osiagalna to jakieś 5.4tys.)

lordgregius
06-03-2008, 18:31
nie warto za podobna cene warto kupic tego lapka https://sklep.ispot.com.pl/cgi-bin/WebObjects/iSpotStore.woa/1/wo/bUd3TybK6XEhb4pRg2ejog/1.1.21.1
jesli chcesz sie przekonac co warto a co nie ogladnij sobie ranking laptopow na jednym z najwiekszych serwisow testujacych notebooki: www.notebookcheck.com
pozdrawiam

kacperek
07-03-2008, 11:02
https://sklep.ispot.com.pl/cgi-bin/WebObjects/iSpotStore.woa/1/wo/bUd3TybK6XEhb4pRg2ejog/1.1.21.1

Sesja wygasła (najprawdopodobniej z powodu zbyt długiej nieaktywności).

matka997
07-03-2008, 12:26
Sesja wygasła (najprawdopodobniej z powodu zbyt długiej nieaktywności).

to jest problem który sie powtarza:
prezentowanie jakiś modeli komputerów czy innego sprzętu poprzez linki, które po pewnym czasie są nieaktywne lub jest pod nimi juz co innego.

o wiele lepiej jest po prostu wpisać nazwe i typ sprzetu, kazdy zainteresowany sobie wygogla o co chodzi.

Marcin__
07-03-2008, 13:00
W istocie - dziękuję za odpowiedź kolegi, ale rekomendowany model powiedziałby więcej :)

lordgregius
07-03-2008, 14:39
macbook pro 15.4 cala w ispocie ,cortlandzie itd.

Skibus
07-03-2008, 14:55
Mam VGN-FZ11Z ( ciutek słabszy procek ). Generalnie mogę polecić z 1 wyjątkiem. Klawiatura jest troche niedopracowana i zdarza się przypadkiem przeskoczyć kursorem na skutek dotknięcia pada. Niestety nie umiem pada wyłączyć lub zwiekszeć siły do jego reakcji ( w IBM T60p dawłao się to ustawić.

Jakość ekranu rewelacyjna ( nie spotkałem się gdzie indziej z tak dobrym )

tempor
08-03-2008, 11:41
mam teraz jakiś VGN półroczny - potwierdzam LCD odstawia to co np. daje Toshiba a serii A200 a lata świetlne, niesamowita matryca jak na notebook i niezły komputerek z utlisami systemowymi także daleko bardziej dopracowanymi niż rzeczona Toshiba. Jednak Sony sporo sobie żąda za ten komputerek także osobiście nie wiem czy prywatnie bym sobie taki kupił jednak

Jakość wykonania niezła ale stopów magnezowych to tam za dużo nie widzę :) także wcale nie takie nie wiadomo co ...

Veyron
08-03-2008, 15:19
mam FZ-21S (w zasadzie to samo co Z z wyjatkiem dysku i napedu). laptop swietny. wykonany bardzo precyzyjnie. matryca bije na glowe wszystko inne co jest montowane w lapkach konkurencji. zanim go kupilem porownywalem z wieloma markami z Apple'ami, Dellami, Toshibami na czele. Jedyne co mi nie pasuje to brak stwrownikow pod xp i brak sterownika wbudowanej kamery pod linuxa (z wyjatkiem ubuntu, ale tego akurat nie uzywam).

tak, wiec jesli ma sluzyc do amatorskiej obrobki fotek to polecam. CS3 chodzi jak burza, obraz jest swietny, klawiatura bardzo wygodna.

Jedyne co w nim zmienilem to dysk twardy bo oryginalnie byl wolny wpakowany.

tempor
08-03-2008, 15:28
e tam zwykłe wykonanie średniej klasy bez przesady, klapę trzeba ręcznie blokować i odblokowywać (chyba, że już poprawili) i jak mówię tam jest magnezowy chyba tylko spód

mój był z XP także luzik

bez przesady z tym pieniem, jest niezły ale za te pieniądze mógłby być lepszy i także za tę kasę idzie znacznie lepsze kadłubki złożyć. Co do matrycy istotnie jest ok bardzo

Veyron
08-03-2008, 15:59
o jakim Ty modelu piszesz ?? bo odnosze wrazenie, ze nie masz pojecia. napisales vgn - przyjmij do wiadomosci, ze to jest zadne okreslenie modelu. ba !!! to nie jest nawet okreslenie serii, a w obrebie jednej serii rozbieznosc cenowa jest ponad 100% - tak samo zreszta duza jak rozbieznosc w jakosci wykonania i parametrach sprzetu. takie pisanie by cokolwiek napisac robie wiecej szkody niz pozytku bo nie pomagasz wcale autorowi watku.

tempor
08-03-2008, 16:58
chłopie nie podniecaj się tak, model podam w poniedziałek bo na codzień tego "złomu" mi się nie chce brać do domu - ale to jest seria FZ z Duo 1,66, 1GB RAM, twardzielem 160GB i XP na pokładzie taki sprzed pół roku lub roku max. Na owy moment był to bardzo, bardzo spas.
Niezły ale nic specjalnego w tej cenie piszę jeszcze raz. Za te pieniądze, które podajecie można kupić wiele maszyn niekoniecznie ze znaczkiem Sony - chyba, że tam jest Blue Ray już w cenie.

Jakbyś używał intensywnie zawodowo trochę więcej notebooków to byś wiedział o czym piszę. Także mam wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Coś się Sony chwali na stronie, że niby pozmieniali no i teraz widzę klawiatura i przód w końcu jest czarna (jedyna rozsądna do pracy) ale to nadal te same "złomy"

Jeśli piejesz na temat jakości wykonania to podaj, które elementy obudowy są wykonane ze stopu magnezu a które z plastiku ?

ps. w tej cenie można kupić wiele dobrych notebooków. Vaio bardzo przekonuje matrycą co w fotografii jest bardzo istone. Jakich innych producentów notebooki mają dobre matryce nie mam pojęcia bo pod tym kątem notebooki są mi niepotrzebne.

Veyron
08-03-2008, 17:28
jestes dla mnie calkowicie niewiarygodny. piszesz o kompie ktorego nazwy nawet nie potrafisz wymienic. parametry Twojego komputera ktory ma "tylko" pol roku to byl zlom w momencie gdy go dostales. co to za procek, ilosc ramu jak na pol-rocznego laptopa. po prostu dostales od pracodawcy, albo kupiles jakiegos budzetowgo lapciaka dla pracownika biurowego i tyle.
nie wiem czy Twoj komp to sam plastik i szczerze nie bardzo mnie to obchodzi, ale moj ma pokrywe gorna i dolna ze stopu magnezowego. nie bardzo tez rozumiem co ma kolor przodu do komfortu pracy. tak samo kolor klawiatury - chyba, ze sie piszesz patrzac na klawiature.

orientujesz sie srednio bo komputery o ktorych tu piszemy sa na rynku dluzej niz pol roku i oczywistym jest ze maja naped blue-ray. napisz mi do czego wykorzystujesz zawodowo laptop, w ktorym przeszkadza Ci kolor klawiatury, obudowy, zbyt mala ilosc elementow magnezowych i ktory ma tak slaba specyfikacje techniczna.

tempor
08-03-2008, 17:54
Chłopie nie podniecaj się tak swoim "złomem". To tylko mały komputerek z mizernym wyświetlaczykiem 15.4"
Ja modeli aktualnie używanych notebooków staram się już nie zapamiętywać a notebook ten wykorzystuje do znacznie ciekawszych rzeczy niż zaglądanie do naszej-klasy :) oraz przeglądanie obrazków to tyle wystarczyć musi
Rozumem, że się zapożyczyłeś na wypasioną maszynę i jeszcze ją spłacasz :) ale naprawdę nie robi to na mnie żadnego wrażenia.

Inna sprawa, że na szybko sprawdziłem, że masz wypasiony model, istotnie może "prawie cały" magnezowy.
I tak jest np. dla VGN-FE41Z:
"Magnezowa platforma robocza przydaje temu sprzętowi doskonałej sztywności i solidności. Jako że pokrywa ekranu również wykonana jest ze stopu magnezu, jest ona niepodatna na odkształcenia"

chociaż:
"Jakość wykonania tego laptopa jest zasadniczo przyzwoita, jednak idzie wypatrzyć pewne wady. I tak można mieć zastrzeżenia do spasowania elementów, jako że występują między nimi nierówne, a nawet przesadnie duże szczeliny. Nie do końca można być też zadowolonym z twardości obudowy, co objawiło się podczas naszych tradycyjnych sprawdzianów uciskowych.

Najbardziej denerwujący okazał się ponownie obluzowany, kolebiący się w obudowie akumulator. I tu zwracamy się do inżynierów Sony z gorącym apelem, życząc sobie, aby wreszcie uporali się z tym problemem. Przecież to chyba nie aż taka sztuka wpasować baterię w przeznaczony na nią otwór na tyle ściśle, żeby nie latała. Nie można już szukać wytłumaczenia w tym, że otrzymaliśmy egzemplarz przedseryjny, jako że napotykamy ten problem po raz kolejny. Wygląda to na prawdziwą zmorę laptopów Vaio..."

Ale już dla VGN-FZ11M tylko:
"Całość wykonana jest z mocnego plastiku i według Sony posiada magnezową podstawę"

W każdym razie kończąc z tobą Veyron bezprzedmiotową dyskusję o twoim wypasionym notebooku a wracając do meritum to jeśli rzeczonego tytułowego VGN-FZ21Z możesz dorwać za 5.400 to gra warta świeczki. Masz znakomitą matrycę (chyba, że Sony już zaczęło oszczędzać), niezłe parametry (w końcu też WiFi także N z tą lepszą kartą Intela bo generalnie wiele firm tej karty wcześniej głupowato nie zauważało), Blue Ray i wyjście HDMI. Czyli podłączanie do zewnętrznych monitorów LCD będzie idealne a nie takie problematyczne jak bywa z notebookowymi wyjściami VGA.
Za 6 patoli bym się zastanawiał, za niecałe pięć i pół chyba warto. Popodglądaj jeszcze oferty konkurencyjne bo zawsze warto (konkurencyjne w sensie marki)

ps. w każdym razie pamiętaj, że nie wszystko co Sony to się świeci :)

Zresztą Marcinowi już na Photo-net odpowiedzieli:
"In a nutshell, "they work OK" - I've used a similar model in the past. It all depends on the type of work you're needing to do - I print a lot of work at 44 x 22 inches - the biggest issue I had was trying to display a vertical shot on a widescreen display - it's really too small to work on effectively - especially when you compare it to a 24 inch monitor that's oriented vertically. That's not a criticism of the sony - it's just a common issue with laptop screens.
In terms of power etc they're fine - not as fast as "monster desktop PCs", so a little patience is required - but nothing too extreme." - Bardzo przytomna odpowiedź na temat zwykłego, niby trochę lepszego, małego przenośnego komputerka

Marcin__
09-03-2008, 00:23
Dzięki za odpowiedzi - nie miałem nadziei wywołać takich emocjonalnych wypowiedzi, ale cieszę, bo dają do myślenia. Dla wyjaśnienia, bo zdążyłem już zasięgnąć trochę informacji z innych źródłeł - także naocznie od sony - modele z tą rewelacyjną matrycą w serii FZ są w zasadzie dwa: 15" i 17" - oba oznaczone symbolem "Z". Jakość faktycznie kapitalna jak na laptopa i od biedy można na nim już chyba coś robić. Wersja 17" to jest to w zasadzie komputer stacjonarny w obudowie laptopa bo waży prawie 4kg - można przenosić, ale na co dzień chyba najlepiej z pokoju do pokoju.

Seria FZ z oznaczeniem "M" ma już inne wyświetlacze LCD - uczulam, jeżeli ktoś by rozważał, bo wszystko inne jest takie samo za wyjątkiem matrycy, która jest bardzo dobra, ale nie odbiega od przyzwoitych lcd innych producentów. Niejakim mankamentem jest to, że nie ma w zasadzie opcji kupna FZ z dobrą matrycą i np. bez napędu blue ray, który co prawda może być super narzędziem do archiwizacji, ale nie każdy chce zań płacić (a jest to znaczna kwtota płacona w FZ - pan z Sony nie zdradził mi szczegółów, ale stwierdził, że klienci zadają często to pytanie).

Summa sumarum, skłaniałem się do zakupu, ale cena mnie zniechęciła. W szczególności, że od niedawna IBM sprzedaje nieco zmodyfikowaną wersję T61 (model NH3DAPB), z procesorem core due T8300 2.4 GHz, 2GB RAM, 15" WSXGA+, grafiką NVIDIA Quadro NVS 140M i co ważne w tym przypadku o ponad 1200-1400 (w zależności od sklepu) taniej, niż rzeczony model VGN-FZ21Z.

Dla owego Vaio dobrą alternatywą staje się zatem np. zakup owego rzeczonego T61 i np. po dołożeniu kilkuset złotych jakiegoś zewnętrznego LCD EIZO, co w sumie da większy komfort pracy i jednocześnie większą moc (oczywiście traci się podwójnie podświetlaną matrycę Vaio, ale to już sprawa indywidualna).

Pozdrawiam,
Marcin