Zobacz pełną wersję : [ Portret ] kobieta#3
heartbeats
06-03-2008, 12:03
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Małgorzata.
Z góry dziękuję za komentarze.
EDIT
hedgehog
06-03-2008, 12:19
Jest w tym zdjęciu coś, co mi się podoba. Namiętne jest; ciepłe i wyzywające zarazem. Być może za mało kontrastowe, może zbyt miękkie. Ale podoba mi się. Usunąłbym pieprzyk i troszkę rozjaśnił oczy, bo są jak dwie czarne dziury. Generalnie jednak - mniam. :)
Całkiem fajne, ale nie pasuje mi tu kadr. Na górze za bardzo obcięte, na dole za dużo (albo za mało).
Ja od siebie polecę "fotografia cyfrowa, edycja zdjęć" Scott Kelby. Dobra obróbka b/w to połowa sukcesu jeżeli chodzi o odbiór zdjęcia :-) Ok, przesadziłem nie połowa, ale bardzo duży ma wpływ, bo zdjęcie dobre, ale mętne.
david555
06-03-2008, 21:41
No i nie ruszyłaś ustawień w puszce, nie masz instrukcji?:D
heartbeats
06-03-2008, 21:42
No i nie ruszyłaś ustawień w puszce, nie masz instrukcji?:D
zdjęcie wyszło z puszki w sierpniu zeszłego roku ;)
nie umiem obrabiać, ale przecież nie nie powiesze z tego powodu ! :p
david555
06-03-2008, 21:45
zdjęcie wyszło z puszki w sierpniu zeszłego roku ;)
nie umiem obrabiać, ale przecież nie nie powiesze z tego powodu ! :p
Nie rób sobie nic złego, fotografia poniosłaby dużą stratę.:D
Tak myślę.
heartbeats
06-03-2008, 21:47
Czy ja wiem..
Może faktycznie lepiej robić dla siebie samego, do szuflady..
Nie rób sobie nic złego, fotografia poniosłaby dużą stratę.:D
Tak myślę.
Czuć miętę...? :-D
david555
06-03-2008, 21:51
Czuć miętę...? :-D
Z racji różnicy wieku, musiałbym raczej zwariować, ale lubię tą dziewczynę, nie przeczę.:D
Ale na avatarze to chyba nie Ty? :-)
david555
06-03-2008, 21:54
Ale na avatarze to chyba nie Ty? :-)
Jakby dodać brodę, to wypisz, wymaluj. :mrgreen:
heartbeats
06-03-2008, 21:59
?
//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Madziulek
06-03-2008, 22:00
Podoba mi się jak kadrujesz portrety na większości Twoich zdjęć...
ale to tak na marginesie...;-)
a co do zdjęcia tu się jednak zgodzę z adrianem że brakuje więcej góry ,
na większości Twoich zdjęć widzę też problemy z ostrością i światłem MZ są za ciemne ...
heartbeats
06-03-2008, 22:03
Dzięki za opinię..
Chciaż może w wolnej chwili prosiłabym o jakieś konkrety - gdzie tej ostrości i światła brakuje (?) bo tak ogólnie to ciężko mi nawet dopasować to do poszczególnych zdjęć.. Chociaż może - we wszystkich.
2 już lepiej się prezentuje, więcej kontrastu przy tym proszę ;)
Co do reszty błędów, wszystkie już były wymienione [ a raczej jeden, który i mnie frustruje- mało góry, dużo dołu...]
Poza tym jestem na tak.
heartbeats
06-03-2008, 22:12
Zastanawiam się czy o godzinie o której obrabiałam i wstawiałam to zdjęcie byłam dostatecznie rozbudzona.. Bo faktycznie brak kontrastu masakryczny.
A co do kadru.. nie jest przypadkowy. Nie lubię przywpadkowości. Chociaż nieprzychylne opinie w kadrowaniu cenię.
Witek "Wisz"
06-03-2008, 22:15
A ja powiem tak - co do góry, to rzeczywiście, trochę za mocno ciachnięte. Ale jeśli chodzi o dół, to pokazałaś to jak kobieta - bo jak niby miałaś pokazać - wystarczająco dużo, żeby dać do myślenia, a jednocześnie na tyle mało, żeby nie pokazać wprost:mrgreen: A jeszcze w połączeniu z tą miną - łaaa... Super. A jeśli chodzi o konwersję, to do tego zdjęcia najbardziej pasuje mi jedynka.
Pozdrawiam
Madziulek
06-03-2008, 22:17
Dzięki za opinię..
Chciaż może w wolnej chwili prosiłabym o jakieś konkrety - gdzie tej ostrości i światła brakuje (?) bo tak ogólnie to ciężko mi nawet dopasować to do poszczególnych zdjęć.. Chociaż może - we wszystkich.
mam wrażenie że celujesz ustawiając ostrość w noski ;-)
a co za tym idzie oczy praktycznie na każdym zdjęciu są nie ostre (dodatkowo kwestia światła...przy niedoświetlonych oczach ciężko o jakieś szczegóły itd.)przy portretach moim zdaniem to dość ważne np. nosek : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50698 czy tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47408 - w profilach to się nie rzuca tak w oczy ale na innych już bardziej ...na zdjęciu powyżej też jest zdaje się nosek :)
co do światła jak dla mnie za ciemno..a może za szaro raczej ale to też rzecz gustu ..:)
chociaż ja bym rozjaśniła..troszkę ;-)
david555
06-03-2008, 22:21
Celowo w tym wątku, jak dotąd nie poruszyłem kwestii przekazu, bo i nie dopatrzyłem się takowego.
Nabiegałem się dzisiaj i troszkę jestem zmęczony, ale jeszcze się temu zdjęciu przyjrzę.;)
heartbeats
06-03-2008, 22:22
Madziulek dziękuję za bardziej jasne przedstawienie sprawy. Owszem, dopiero się uczę. Cieszę się, że błędy są mi wytykane, bo dzięki temu mam szanse coś poprawić.
Co do światła - nie wiem, może po prostu lubię tak szarawo. Bo generalnie zdjęcia przed konwersją są dostatecznie jasne. Pytanie tylko - podpasować się czy robić swoje? Chyba jednak to drugie, oczywiście wciąż zachowując pokorę. Może kiedyś z tego wyrosnę.
Witku cieszę się, że chociaż Ty zauważyłeś.
Madziulek
06-03-2008, 22:25
(...) Pytanie tylko - podpasować się czy robić swoje?
robić swoje tak jak lubisz ! :)
heartbeats
06-03-2008, 22:26
robić swoje ! :)
Tak też robię.
Bardzo bardzo często za kadry mnie zjeżdżano, a ja dalej nie widzę innych kadrów w moich zdjęciach. Tyle.
Witek "Wisz"
06-03-2008, 22:32
Witku cieszę się, że chociaż Ty zauważyłeś.
;):-D
autograf
06-03-2008, 22:53
Uwazaj bo zlamiesz zasade ze "z puszki to dobre sa tylko sardynki"
Najlepsze Twoje jakie widzialem!