Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] kobieta#3

heartbeats
06-03-2008, 12:03
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Małgorzata.

Z góry dziękuję za komentarze.

EDIT

hedgehog
06-03-2008, 12:19
Jest w tym zdjęciu coś, co mi się podoba. Namiętne jest; ciepłe i wyzywające zarazem. Być może za mało kontrastowe, może zbyt miękkie. Ale podoba mi się. Usunąłbym pieprzyk i troszkę rozjaśnił oczy, bo są jak dwie czarne dziury. Generalnie jednak - mniam. :)

adrian
06-03-2008, 12:28
Całkiem fajne, ale nie pasuje mi tu kadr. Na górze za bardzo obcięte, na dole za dużo (albo za mało).

Tomas24
06-03-2008, 18:38
Ja od siebie polecę "fotografia cyfrowa, edycja zdjęć" Scott Kelby. Dobra obróbka b/w to połowa sukcesu jeżeli chodzi o odbiór zdjęcia :-) Ok, przesadziłem nie połowa, ale bardzo duży ma wpływ, bo zdjęcie dobre, ale mętne.

david555
06-03-2008, 21:41
No i nie ruszyłaś ustawień w puszce, nie masz instrukcji?:D

heartbeats
06-03-2008, 21:42
No i nie ruszyłaś ustawień w puszce, nie masz instrukcji?:D

zdjęcie wyszło z puszki w sierpniu zeszłego roku ;)

nie umiem obrabiać, ale przecież nie nie powiesze z tego powodu ! :p

david555
06-03-2008, 21:45
zdjęcie wyszło z puszki w sierpniu zeszłego roku ;)

nie umiem obrabiać, ale przecież nie nie powiesze z tego powodu ! :p

Nie rób sobie nic złego, fotografia poniosłaby dużą stratę.:D

Tak myślę.

heartbeats
06-03-2008, 21:47
Czy ja wiem..
Może faktycznie lepiej robić dla siebie samego, do szuflady..

Tomas24
06-03-2008, 21:48
Nie rób sobie nic złego, fotografia poniosłaby dużą stratę.:D

Tak myślę.

Czuć miętę...? :-D

david555
06-03-2008, 21:51
Czuć miętę...? :-D

Z racji różnicy wieku, musiałbym raczej zwariować, ale lubię tą dziewczynę, nie przeczę.:D

Tomas24
06-03-2008, 21:53
Ale na avatarze to chyba nie Ty? :-)

david555
06-03-2008, 21:54
Ale na avatarze to chyba nie Ty? :-)

Jakby dodać brodę, to wypisz, wymaluj. :mrgreen:

heartbeats
06-03-2008, 21:59
?

//EDIT
BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Madziulek
06-03-2008, 22:00
Podoba mi się jak kadrujesz portrety na większości Twoich zdjęć...
ale to tak na marginesie...;-)

a co do zdjęcia tu się jednak zgodzę z adrianem że brakuje więcej góry ,
na większości Twoich zdjęć widzę też problemy z ostrością i światłem MZ są za ciemne ...

heartbeats
06-03-2008, 22:03
Dzięki za opinię..
Chciaż może w wolnej chwili prosiłabym o jakieś konkrety - gdzie tej ostrości i światła brakuje (?) bo tak ogólnie to ciężko mi nawet dopasować to do poszczególnych zdjęć.. Chociaż może - we wszystkich.

Janis
06-03-2008, 22:03
2 już lepiej się prezentuje, więcej kontrastu przy tym proszę ;)
Co do reszty błędów, wszystkie już były wymienione [ a raczej jeden, który i mnie frustruje- mało góry, dużo dołu...]
Poza tym jestem na tak.

heartbeats
06-03-2008, 22:12
Zastanawiam się czy o godzinie o której obrabiałam i wstawiałam to zdjęcie byłam dostatecznie rozbudzona.. Bo faktycznie brak kontrastu masakryczny.
A co do kadru.. nie jest przypadkowy. Nie lubię przywpadkowości. Chociaż nieprzychylne opinie w kadrowaniu cenię.

Witek "Wisz"
06-03-2008, 22:15
A ja powiem tak - co do góry, to rzeczywiście, trochę za mocno ciachnięte. Ale jeśli chodzi o dół, to pokazałaś to jak kobieta - bo jak niby miałaś pokazać - wystarczająco dużo, żeby dać do myślenia, a jednocześnie na tyle mało, żeby nie pokazać wprost:mrgreen: A jeszcze w połączeniu z tą miną - łaaa... Super. A jeśli chodzi o konwersję, to do tego zdjęcia najbardziej pasuje mi jedynka.
Pozdrawiam

Madziulek
06-03-2008, 22:17
Dzięki za opinię..
Chciaż może w wolnej chwili prosiłabym o jakieś konkrety - gdzie tej ostrości i światła brakuje (?) bo tak ogólnie to ciężko mi nawet dopasować to do poszczególnych zdjęć.. Chociaż może - we wszystkich.

mam wrażenie że celujesz ustawiając ostrość w noski ;-)
a co za tym idzie oczy praktycznie na każdym zdjęciu są nie ostre (dodatkowo kwestia światła...przy niedoświetlonych oczach ciężko o jakieś szczegóły itd.)przy portretach moim zdaniem to dość ważne np. nosek : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=50698 czy tutaj http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47408 - w profilach to się nie rzuca tak w oczy ale na innych już bardziej ...na zdjęciu powyżej też jest zdaje się nosek :)
co do światła jak dla mnie za ciemno..a może za szaro raczej ale to też rzecz gustu ..:)
chociaż ja bym rozjaśniła..troszkę ;-)

david555
06-03-2008, 22:21
Celowo w tym wątku, jak dotąd nie poruszyłem kwestii przekazu, bo i nie dopatrzyłem się takowego.

Nabiegałem się dzisiaj i troszkę jestem zmęczony, ale jeszcze się temu zdjęciu przyjrzę.;)

heartbeats
06-03-2008, 22:22
Madziulek dziękuję za bardziej jasne przedstawienie sprawy. Owszem, dopiero się uczę. Cieszę się, że błędy są mi wytykane, bo dzięki temu mam szanse coś poprawić.
Co do światła - nie wiem, może po prostu lubię tak szarawo. Bo generalnie zdjęcia przed konwersją są dostatecznie jasne. Pytanie tylko - podpasować się czy robić swoje? Chyba jednak to drugie, oczywiście wciąż zachowując pokorę. Może kiedyś z tego wyrosnę.

Witku cieszę się, że chociaż Ty zauważyłeś.

Madziulek
06-03-2008, 22:25
(...) Pytanie tylko - podpasować się czy robić swoje?

robić swoje tak jak lubisz ! :)

heartbeats
06-03-2008, 22:26
robić swoje ! :)

Tak też robię.
Bardzo bardzo często za kadry mnie zjeżdżano, a ja dalej nie widzę innych kadrów w moich zdjęciach. Tyle.

Witek "Wisz"
06-03-2008, 22:32
Witku cieszę się, że chociaż Ty zauważyłeś.

;):-D

autograf
06-03-2008, 22:53
Uwazaj bo zlamiesz zasade ze "z puszki to dobre sa tylko sardynki"
Najlepsze Twoje jakie widzialem!