Zobacz pełną wersję : PS3 a 4 rdzenie
Ostatnio patrzac sobie na rozwoj na rynku procesorow zaczal mnie zastanawiac jeden fakt - czy PS 3 faktycznie wykorzystuje 4 rdzenie ? Pytanie w sumie teoretyczne ale ciekawi mnie :) Tak samo ciekawi mnie po co tak naprawde 8 rdzeni w maku, ktory ma sluzyc (zakladamy) do obrobki grafiki a nie materialow filmowych ? Ktos moze mi rozjasnic sprawe ?
ps. co do PS'a mialem na mysli sama aplikacje a nie jakies dodatkowe filtry..
Jest tak w zasadzie gdzies w specyfikacj PS odniesienie do wykorzystania prockow lub cos w tym rodzaju ?
Tak sobie dywaguje bo Wilczysko ostatnio testowal sobie filtr na 8 rdzeniowym Mac Pro gdzie dal lens blur na swojej panoramie wybranej i mowil, ze mordowal sie z tym dobre 15minut - na pc dwurdzeniowym ponad 2h
david555
03-03-2008, 12:16
Ostatnio patrzac sobie na rozwoj na rynku procesorow zaczal mnie zastanawiac jeden fakt - czy PS 3 faktycznie wykorzystuje 4 rdzenie ? Pytanie w sumie teoretyczne ale ciekawi mnie :) Tak samo ciekawi mnie po co tak naprawde 8 rdzeni w maku, ktory ma sluzyc (zakladamy) do obrobki grafiki a nie materialow filmowych ? Ktos moze mi rozjasnic sprawe ?
ps. co do PS'a mialem na mysli sama aplikacje a nie jakies dodatkowe filtry..
Jest tak w zasadzie gdzies w specyfikacj PS odniesienie do wykorzystania prockow lub cos w tym rodzaju ?
Ktoś już się nad tym zastanawiał: http://www.myapple.pl/dyskusje-na-temat-sprzetu/36578-osiem-rdzeni-niepraktyczne.html
Ktoś już się nad tym zastanawiał: http://www.myapple.pl/dyskusje-na-temat-sprzetu/36578-osiem-rdzeni-niepraktyczne.html
Wnioski narazie dosc malo optymistyczne....moze w PS4 sie porawi ;)
Swoja droga to troche kiepsko, ze tworcy oprogramowania nie potrafia nadazyc za rozwojem rynku jesli chodzi o podzespoly.......
Tak swoja droga czy ktos z forum dysponujacy quadem i ps3 moglby zrobic taki test wlasnie ? Powiedzmy panoramka z wieloma warstwami tak kolo 500mb plus lens blur ? Zobaczyc jak to wykorzysta rdzenie..
Wnioski narazie dosc malo optymistyczne....moze w PS4 sie porawi ;)
Swoja droga to troche kiepsko, ze tworcy oprogramowania nie potrafia nadazyc za rozwojem rynku jesli chodzi o podzespoly.......
To zawsze bylo bolaczka. Ludzie kupuja kosmiczne podzespoly czesto nie zwracajac uwagi, ze nie ma na rynku oprogramowania, ktore mogloby je wykorzystac. Ale za to sprzet sie sprzedaje, fabryki produkuja i daja prace, i wszystko sie jakos kreci ;)
Ale to jakas paranoja - zeby Adobe nie byl na biezaco z technologia - przeciez chyba piszac ps3 nie trudno bylo przewidziec rozwoj 4rdzeniowych prockow - nie jest to w koncu jakas wielka tajemnica - kazda firma przedstawia nawet zwyklym zjadaczom chleba swoje plany na najblizsze lata. Nie przekonuje mnie tez twierdzenie, ze nie sa pewni jak sie bedzie to sprzedawac, przeciez takie rozwiazania sa na rynku serwerowym juz od jakiegosc czasu, jednym slowem pozostaje niesmak, ze aplikacja za co by nie mowic duza kase jest na dzien dzisiejszy lekko rozjechana ze sprzetem....
Cykl tworzenia takiego oprogramowania jak PS jest dlugi i na prawde ciezko przewidziec programistom i architektom oprogramowania na czym ten soft bedzie w przyszlosci uruchamiany. To, ze intel czy AMD zamierza wypuscic jakas nowa architekture jest podawane oczywiscie z duzym wyprzedzeniem. Miej jednak na uwadze, ze to sa tylko plany. Od tego momentu mija jeszcze duzo czasu zanim pojawia sie dokumentacje techniczne umozliwiajace wykorzystanie nowych "ficzerow" architektury ;). Jest to bardzo wkurzajace dla koncowego szarego uzytkownika takiego jak Ty i ja. Mozna tylko liczyc na jakies patche, ktore (jesli Adobe bedzie sie chcialo) moga sie pojawic i umozliwia skalowanie aplikacji na wszystkie rdzenie. Oby :)
Oby tak bylo - ale co do tego cyklu wydaje mi sie, ze jednak bazuja juz na jakis podstawach a nowe wersje nie sa totalna rewolucja tylko raczej ewolucja poprzedniej - wiec ich cykl przygotowywania nie powinien byc znow az tak dlugi - nie pamietam w sumie co jaki czas pojawia sie nowa wersja PS wiec trudno mi sie odniesc w sumie.
Mozna tylko liczyc na jakies patche, ktore (jesli Adobe bedzie sie chcialo) moga sie pojawic i umozliwia skalowanie aplikacji na wszystkie rdzenie. Oby :)Mogliby jeszcze nie zapomninac, ze dzisiejsze procki, to nie tylko kilka rdzeni, ale takze 64-bit. :)
Czy wiec mozna jednoznacznie powiedziec, ze malo swiadomi nabywcy Mac Pro (sa tacy wogole :) ? ) sa ostro r... w d..... jesli chodzi o obrobke grafiki i PS ? Chyba jednak tak. Jesli jestem jeszcze w stanie szczatkowo uwierzyc, ze maszyna 8 rdzeniowa bedzie w miare wykorzystana w obrobce video - to tak wykorzystanie jej w PS jest juz ekstremalnie ograniczone. A Mac Pro sa lansowane jako najb wydajne maszyny do obrobki grafiki i video.....Wybaczcie jesli uogolniam no ale sprawa w zasadzie tak wyglada dla postronnego widza..
mam quada i niestety zonk z programami adoba :(, myślałem że mój ulubiony After Effect dostanie kopa a tu niestety marnie to wygląda, owszem idą cztery ale tak po 25-50 % mocy :( tak samo z Photoshopem.
Czekam na jakieś poprawki.....
ale jest i jedna zaleta quada mogę działac na większej ilości aplikacji ( 2 max 3 naraz) bez spadku predkości ich działania to da się odczuć, i największym problemem jest wtedy RAM :) musi być go dużo.
ale jest i jedna zaleta quada mogę działac na większej ilości aplikacji ( 2 max 3 naraz) bez spadku predkości ich działania to da się odczuć, i największym problemem jest wtedy RAM :) musi być go dużo.
No i to jest jedna z tych rzeczy, ktora mnie nieco pociesza :)
david555
04-03-2008, 14:23
Czy wiec mozna jednoznacznie powiedziec, ze malo swiadomi nabywcy Mac Pro (sa tacy wogole :) ? ) sa ostro r... w d..... jesli chodzi o obrobke grafiki i PS ? Chyba jednak tak. Jesli jestem jeszcze w stanie szczatkowo uwierzyc, ze maszyna 8 rdzeniowa bedzie w miare wykorzystana w obrobce video - to tak wykorzystanie jej w PS jest juz ekstremalnie ograniczone. A Mac Pro sa lansowane jako najb wydajne maszyny do obrobki grafiki i video.....Wybaczcie jesli uogolniam no ale sprawa w zasadzie tak wyglada dla postronnego widza..
A, no bo widzisz i tu powraca jak bumerang, dość fundamentalna kwestia, że sprzęt należy kupować świadomie i nie kierować się przy wyborze marketingowymi chwytami poniżej pasa, tylko swoimi potrzebami i oczekiwaniami.
Pamietajmy jeszcze o jednym. Same procesy, ktore wykonuje aplikacja, musza dobrze sie skalowac tak aby kazdy z rdzeni mogl rownolegle cos tam sobie mielic, a nie czekac na kolege az ten skonczy. Nie znam technicznych aspektow realizacji algorytmow graficznych, ale chyba idealem byloby gdyby za kazda czesc fotki poddawanej obrobce odpowiadal inny rdzen ;) (marzenie?)
david555
04-03-2008, 14:31
Pamietajmy jeszcze o jednym. Same procesy, ktore wykonuje aplikacja, musza dobrze sie skalowac tak aby kazdy z rdzeni mogl rownolegle cos tam sobie mielic, a nie czekac na kolege az ten skonczy. Nie znam technicznych aspektow realizacji algorytmow graficznych, ale chyba idealem byloby gdyby za kazda czesc fotki poddawanej obrobce odpowiadal inny rdzen ;) (marzenie?)
W praktyce jak najbardziej wykonalne, bo dowolne wątki można powierzać, dowolnemu rdzeniowi i jest to tylko kwestia techniczna.
Należy się więc spodziewać, że ponieważ coraz większą popularność zyskują procesory wielordzeniowe, to zostanie to uwzględnione prze np.Adobe, ale to jeszcze pieśń przyszłości.
i tak właśnie działają programy do grafiki 3d ( tutaj przyrost prędkości jest znaczny )
tutaj to fajnie pokazali CPU Charts 2007 (http://www23.tomshardware.com/cpu_2007.html?modelx=33&model1=870&model2=946&chart=435)
W praktyce jak najbardziej wykonalne, bo dowolne wątki można powierzać, dowolnemu rdzeniowi i jest to tylko kwestia techniczna...
No wlasnie o ta kwestie techniczna mi chodzi. Watki musza sie ze soba jakos synchronizowac jesli wspoluzywaja tych samych danych.
Ehh rozmarzylem sie, w taki Azulu siadamy sobie majac do dyspozycji 768 rdzeni ;) i mozemy kontrolowac - zmieniac ustwiania dotyczace przydzialu mocy do poszczegolnych zadan - a tu tylko pierdnac za przeproszeniem leniwie mozna i patrzec jak sie nam marnuje quad........
david555
04-03-2008, 15:48
Ehh rozmarzylem sie, w taki Azulu siadamy sobie majac do dyspozycji 768 rdzeni ;) i mozemy kontrolowac - zmieniac ustwiania dotyczace przydzialu mocy do poszczegolnych zadan - a tu tylko pierdnac za przeproszeniem leniwie mozna i patrzec jak sie nam marnuje quad........
Tam marzyć, trza siadać do klawiatury i pisać, Panie Dziejaszku.:D
........ i pisać.;)
To w Adobe niech pisza - za to im placa :) ja sie juz wyleczylem z open source
Ehh rozmarzylem sie, w taki Azulu siadamy sobie majac do dyspozycji 768 rdzeni ;) i mozemy kontrolowac - zmieniac ustwiania dotyczace przydzialu mocy do poszczegolnych zadan .......
Mhmhmh... :). A z balkonu dobiega cichy szum chlodnicy od fiata 125p tlaczacej Borygo do chlodzenia tego monstrum ;)
na toms hardware akurat dobrze widac dlaczego do min. PSa wyzej taktowane 2 rdzenie lepsze niz 4 nizej.
http://www23.tomshardware.com/cpu_2007.html?modelx=33&model1=872&model2=871&chart=437
a cena podobna.
Apropo Core2 Duo, a dokładnie nowego E8400 3,00GHz -to co się wyrabia z dostępnością tego procka to porażka. Wszędzie kolejki do kwietnia i dalej. W ABC Data szczątkowe zamówienia - rozdrapane już na zaś. W sklepach np sprzedają ale tylko z gotowymi zestawami. Jest kilka na allegro ostatnio chyba widziałem. Ludzie się rzucili jak na mięso za komuny :)
na toms hardware akurat dobrze widac dlaczego do min. PSa wyzej taktowane 2 rdzenie lepsze niz 4 nizej.
http://www23.tomshardware.com/cpu_2007.html?modelx=33&model1=872&model2=871&chart=437
a cena podobna.
Quad 6600 cieniutko wyszedl
bo quad tak wychodzi. aplikacje nie wykorzystuja. ostatnio znajomym pare sprzetow skladalem pod CADa i PSa. w sumie wszyscy prawie to samo dostali ;-) u jednego bawilismy sie w testy - wlasnie q6600 kontra e6850 .. na razie dwurdzeniowki.
no a co do 8400 - prosta sprawa. tanszy , wiecej cachu, mniejsze kawalki krzemu.. :-)
Robin no ja wlasnie mowie o tym ze jest wyzej taktowany i na tym polega przewaga.
a przede wszystkim to dobrze ze Ci smiga i jestes zadowolony ! :-D
A po co przepłacać za E8400 jak bierzesz dużo taniej 8200 potem w 5 minut i z palcem w nosie śmiga Ci na 3.0 GHz
no tak tyle ze e8400 smiga na 4GHz na boxowym chlodzeniu .. a z lepszym chlodzeniem nawet do 4.6GHz wiec nie ma sie co dziwic.
Co do sensownosci quadow .. ja sadze ze jest sens. Moze dla dzisiejszych aplikacji nie ma sensu kupowac ale za rok / 1.5 pojawia sie na pewno aplikacje wykorzystujace wiecej niz 2 rdzenie i nastapi to dopiero wtedy gdy quady beda bardziej powszechne(a beda bo na nowy rok zapowiadane sa 8 rdzeniowce), chociaz i tak nie ma co narzekac, winrar czy programy do renderingu juz dzisaj korzystaja nawet z 8 rdzeni i swietnie sie skaluja ..
Adobe pewnie pisze jakiegos nowego szajs-akrobata, to nie ma czasu na zadne PSy...
sie tak generalnie srednio znam na tych rdzeniach, ale nie wiem czy czasem nie mam popsutego CNX - jak mu zarzuce bacza z duza iloscia modyfikacji (tak dla testu) to sie okazuje, ze mi wszystkie 4 rdzenie (q6600) smigaja na 95% - RAM sie zapycha gdzies na 2,5GB. Czyli z tego co widze, to mi chodza wszystkie rdzenie i to rowno, to jak to jest w koncu z ta obsluga wielordzeniowa?
Przetestuje se jeszcze PS2
... to jak to jest w koncu z ta obsluga wielordzeniowa?
Przetestuje se jeszcze PS2
to wszystko zalezy od typu zadan. przetwarzanie batcha to najprostszy sposob wykorzystania wielu rdzeni. kazdy rdzen po prostu zajmuje sie osobnym zdjeciem i po sprawie. natomiast przetwarzanie pojedynczego zdjecia przez wiele rdzeni nie jest juz takie oczywiste... oczywiscie wszystko jest wykonywalne ale wiaze sie to czasami z duzym nakladem pracy bo duza czesc projektu nalezy przebudowac ( mowie o programistach tworzacych ps3 )tak aby wielordzeniowosc byla efektywna. widocznie zalozenia ps3 byly zupelnie inne. byc moze nikt sie nie spodziewal tak szybkiej popularyzacji quadow.
wiadome jest tez ze nvidia wspolpracuje juz z adobe nad tym aby za czesc lub calosc przetwarzania zdjecia odpowiadala karta graficzna, niestety maja to byc karty serii quadro ( profesjonalne ) kosztujace po kilka tys. pln. podobno niektore operacje wykonywane sa nawet do 10x szybciej niz na procesorach 4 rdzeniowych. biorac pod uwage fakt ze taki GF 8800 GTS ma 128 jednostek zmienno przecinkowych mozna im wierzyc.
Teoretycy i praktycy narzekają, że narzędzia dla programistów nie nadążają za obecnym kursem obranym przez producentów procesorów. Narzędzia (języki programowania, kompilatory) nie wspierają automatycznego tłumaczenia opisu/specyfikacji algorytmu na równoległą implementację, i pewnie jeszcze dobrych parę lat niewiele się tu zmieni, nie mówiąc o oporze ludzi, którzy muszą się nauczyć ich używać.
Podejrzewam, że taki Adobe PS to miliony linii kodu, w dodatku nietrywialnego (złożone algorytmy, wiele parametrów), i jego ręczne zrównoleglanie, bez wsparcia automatem, jest bardzo pracochłonne.Kto pracował z kodem, który powstawał przez dziesięciolecia, ten wie, że zmiany i poprawki w takim kodzie są jak sprzątanie stajni Augiasza.
Wyjątkiem jest Apple Inc, które wyróżnia się sprzątaniem swoich OS'ów i architektur sprzętowych w sposób godny Aleksandra Macedońskiego. Byłem pełen podziwu dla ich kolejnej zmiany architektury na intelowską.
O problemach z pisaniem na maszyny równoległe:
http://www.eetimes.com/news/latest/showArticle.jhtml?articleID=206504466
Dobrym przykładem złożoności problemu jest też Sony PlayStation3, które teoretycznie ma duże możliwości tkwiące właśnie w wielu koprocesorach, ale ciągle jakoś nie ma gier, które by je w zauważalny sposób wykorzystywały. Natomiast XBOX360, który ma bardziej wydajny "tradycyjny" układ do grafiki, radzi sobie póki co lepiej, jeżeli chodzi o jakość animacji.
Tak czytam ten wątek i dochodzę do wniosku, podobnie jak Glisek, że oprogramowanie (a...e) jakie testowałem jest zepsute, bo przy różnych zadaniach pracowały wszystkie cztery rdzenie i to porządnie. Do tego rozmówcom wątku pomieszały się procesory wielordzeniowe z układami wieloprocesorowymi. Jaka jest różnica ? Znaczna. Osobiście mam quada w stacjonarnym i duo w laptopie i jakoś nie tęsknię za duo w stacjonarnym. No to byłoby na tyle...
nie chodzi o tesknoty tylko o wydajnosc przy okreslonym pulapie cenowym. i w NXie widac bedzie w takiej sytuacji obciazenia na 4 rdzeniach. co wcale nie oznacza ze zrobi on to samo szybciej niz 3gigowka na dwoch. a przy czesci operacji, kiedy program nie bedzie wykorzystywal juz 4 rdzeni bedzie po prostu wolniejszy (choc nie oszukujmy sie ze dla wiekszosci uzytkownikow nie bedzie to zauwazalne). ale za to jaki bajer - 4 rdzenie ;-)
david555
13-03-2008, 22:36
...ale za to jaki bajer - 4 rdzenie ;-)
Zawsze powtarzam w takich wypadkach: co tam cztery, a osiem, szesnaście, trzydzieści dwa ...
itd., to nie łaska?
Odrzućmy ograniczenia, w wielości siła ! :mrgreen:
Odrzućmy ograniczenia, w wielości siła ! :mrgreen:
tak jest ! polaczmy sie w klastry ! a co ! dopiero beda mi sie szybko jpgi robic .. ciekawe jak www bedzie smigalo :D
david555
13-03-2008, 23:59
... ciekawe jak www bedzie smigalo :D
Jak Panie nie przymierzając H.Potter na Nimbusie 2000, czy nawet nowszym modelu. :mrgreen:
BTW nowy "domowy" quad zapowiada sie ciekawie - szczegolnie cieszy ta jego mala pradozernosc :)
http://pclab.pl/art31445.html
transporter
14-03-2008, 11:56
Aplikacji wykorzystujących zalety dwóch rdzeni jest tyle, co kot napłakał, a co dopiero pisanych pod quada...
Zaletą dual-core albo quad-core będzie w tym wypadku obsługa wielowątkowości i wirtualizacji (nie wszystkie duale wspierają wirtualizację), czyli wydajność PS-a nie powinna spadac w przypadku działania innych aplikacji, ale na wykorzystanie 4, 8, 16 czy -dziesięciu rdzeni przyjdzie jeszcze dłuuuuugo poczekać.
jako, ze juz raz sie udzielilem w tym watku, a przy okazji nie jestem jakims guru co to sie zna na oprogramowaniu (ja sie znam na chromatografach :) ) to napisze jeszcze raz.
Specjalnie nie przejmuja mnie testy w czasopismach komputerowych o wydajnosci tego czy tego procka (tam w rankingach roznice sa kilkuprocentowe miedzy jednym topowym a nastepnym prockiem, a i to co aplikacja testujaca to inaczej).
Co chcialem napisac...
Po przejsciu na quada 6600 z 4GB ramu (system widzi w porywach do 3,z hakiem) zniknely mi problemy z powolnoscią oprogramowania nikonowskiego. Chodzi mi glownie o Capture NX, ale tez o View NX - tu do szalu doprowadzalo mnie odświeżanie podgladu na pelnym ekranie. Teraz wszystko chodzi plynnie i jeszcze jak se poogladam w managerze to nawet widze aktywnosc na wszystkich rdzeniach procka.
Mam co prawda inne problemy - komputer mi robi czasami spontaniczne restarty - ale jeszcze nie doszedlem dlaczego.... w sumie cos za cos :)
Konkluzja - pewnie z C2D szybszym mialbym podbonie jesli chodzi o plynnosc dzialania aplikacji, ale zdecydowalem sie na C2Q z nadzieja, ze zanim sie nie przesiade na C16Hiper beda aplikacje, ktore beda uzywac 4 rdzeni - CNX używa :)
glisek pozycz.. kup .. zalatw.. nie wiem .. inny zasilacz (bo zakladam ze nie masz malutenkiej obudowinki z 6 dyskami w srodku i Ci sie to wszystko nie przegrzewa restartujac sie w przyplywach goraca). ja mialem ten problem w pracy na kompie.. co jakis czas mi sie potrafil resetnac. ni z dupy ni z pietruchy. ale jak zrobil to jednego dnia 3 razy w ciagu 2h to przegial i pierwsze co zrobilem (choc tez nie wiedzialem co, bo zima jest, a w tym kompie nie ma sie co grzac) to wywalilem zasilacz i wlozylem inny. od tego czasu, odpukac, z bani. oba zasilacze pierwszy i drugi nowe, chyba ten sam, jakis tam producent ala Mustang czy Feel. ale dziala.
maly5, no wlasnie sie zastanawialem nad zasilaczem... niby chiftec 400W, ale faktycznie ciagnie plyte z procem, 4 dyski i 4 wiatraki - wiec moze faktycznie to jego wina...
ciekawe, ze restarty robi najczesciej jak otwieram kolejne okno w przegladarce - to chyba nie powinno ciagnac az tyle pradu...
tak czy siak nie zaszkodzi zamontowac kilka watow wiecej (elektrownie wybuduje przy nastepnej generacji prockow :) )
a jaka masz grafike ? niby przy otwarciu moze sie dziac bo powoduje wieksze obciazenie, procek sie wzbudza i wiecej lyka. duza masz bude ?
no buda dosc duza, bo tez od chifteca w wersji tower (chyba)
a grafa to zwykly GF 8600 czyli nic wielkiego - nawet nie potrzebuje dodatkowego zasilania...
hmn.. nie wiem.. teoretycznie sie powinien wyrobic. ale jakiegos strasznego zapasu mocy to tam nie masz. kiedys mialem 350 albo 360 chiefteca tez (zreszta teraz tez mam chiefteca), ath 3ghz tez chyba zarl z 70-90w, 4 dyski, jakies pamieci i pamietam ze bywaly cyrki. moze mu juz cos odbilo. a moze jakies dodatkowe urzadzenia go dobijaja
david555
15-03-2008, 01:22
glisku, system wywala się bez ostrzeżenia?
Jeśli tak, to mogą być błędy pamięci.
glisku, system wywala się bez ostrzeżenia?
Jeśli tak, to mogą być błędy pamięci.
no juz to przerabialem i nawet kosci wymienilem. Testowalem tez mem testem prze cala dobe i smiga.
Mam tez myls, ze ta moja plyta p5k od asusa cos jest nie ten teges.
david555
15-03-2008, 01:26
no juz to przerabialem i nawet kosci wymienilem. Testowalem tez mem testem prze cala dobe i smiga.
Tak, ale pisałeś, że masz 4GB, a system niekoniecznie potrafi taką konfiguracje strawić.
Chyba, że masz wersję SERWER, systemu.
xp pro daje rade z 4 obsadzonymi. p5k - dobra plyta. jedyne co to mozna najwyzej looknac czy pamieci nie chodza na zbyt niskim napieciu jesli masz jakies cl4 bo to sie czesto zdarza i wtedy faktycznie moze byc restarcik. ale jak masz 400 taka wkladana domyslnie do chieftecow kupowana z buda, albo taka ktora ma juz te 3 latka (starosc ja dopada..) to ja bym zaczal od zasilacza. bo takie zgadywanki to nie ma co bo latwo dojsc do poziomu absurdu (testowo mozesz odpiac jeden dysk tez i zobaczyc, ale obstawialbym ze temu zasilaczowi jak cos jest to raczej nie praca na poziomie granicznego obciazenia)
no nie, tylko XP home - moze trzeba by potestowac na pro?
a to ze mi nie rozpoznaje calosci ramu to mnie nie boli - to co widzi i tak sie ingdy nie zapchalo (szczegolnie przy przegladaniu sieci)
No nie wiem, plan ma taki, by zmienic czasowo system na prof (home mam legalny, prof w sumie tez moge, bo firma ma podpisane jakies umowy z MS), jak nie zadziala, to wymiana plyty, potem zasilanie, a jak i to nie pomoze to sie przyzwyczaje :)
nie sadze by wersja systemu cos zmienila, chyba ze sie po prostu cos zle instalnelo. jak masz w firmie kompy, to wez podmien zasilacz z ktoregos na 2 tygodnie i po sprawie. szczerze watpie zeby to byla wina plyty (choc niczego nie mozna wykluczyc, nawet napedu cd albo zle skrecajacej sie obudowy.. ale skrajnosci lepiej sobie odpuscic)
maly5, no wlasnie sie zastanawialem nad zasilaczem... niby chiftec 400W, ale faktycznie ciagnie plyte z procem, 4 dyski i 4 wiatraki - wiec moze faktycznie to jego wina...
ciekawe, ze restarty robi najczesciej jak otwieram kolejne okno w przegladarce - to chyba nie powinno ciagnac az tyle pradu...
tak czy siak nie zaszkodzi zamontowac kilka watow wiecej (elektrownie wybuduje przy nastepnej generacji prockow :) )
Jak chcesz to możemy zrobić zamianę "dynama" do sprawdzenia. U mnie takich "suprajsów" nie ma. Dyski biegają aktualnie trzy, ale cztery też były i dawało radę. Mam za to inne problemy z tym szpejem. P5K ogólnie chwalone i sądziłem iż to dobry zakup w stosunku jakość/cena, ale dziś bym brał coś innego, co najmniej P5KR.
Jak chcesz to możemy zrobić zamianę "dynama" do sprawdzenia. U mnie takich "suprajsów" nie ma. Dyski biegają aktualnie trzy, ale cztery też były i dawało radę. Mam za to inne problemy z tym szpejem. P5K ogólnie chwalone i sądziłem iż to dobry zakup w stosunku jakość/cena, ale dziś bym brał coś innego, co najmniej P5KR.
a jakie masz do niej zastrzezenia ? (przydaja sie takie info w koncu)
moze oni jakies z przemytu maja te plyty bo ja kilka kompow skladalem i jakos nie bylo ze nie wstaje.. zreszta moi koledzy sporo skladaja i tez poza tym ze w przypadku E8... trzeba bylo wgrywac biosy to raczej nie bylo jaj (jedna sie ostatnio cos przywiesila, ale sama wstala po odlaczeniu zasilania i smiga). z tym 'tanie plyty' to zbytnio nie wiem co miales na mysli ;-) gigabyte'y wstaja.. i wracaja.. jak to gigabyte'y .. a te foxconny faktycznie niezle sie sprawuja i wydajnosciowo niezle wychodza. czas pokaze, bo jednak to dosc nowe na rynku
p5kc . no na takich ostatnio skladalem wszystko dokladnie. ale wczesniej byly p5k i tez jak dotychczas wszystkie chodza. no ale moze ja mam przesadnie przywiazanie do asusa.. ale po tylu latach jakies tam odniesienie do niego i innych marek sobie wyrobilem.
na razie dzieki uprzejmosci Szymony mam zamontowany jego zasilacz (450W) i pamieci - on dostal moje, teraz trylko poczekamy u kogo sie bedzie wieszac...
znajac zycie to moze u nikogo ;-)
david555
15-03-2008, 15:41
na razie dzieki uprzejmosci Szymony mam zamontowany jego zasilacz (450W) i pamieci - on dostal moje, teraz trylko poczekamy u kogo sie bedzie wieszac...
glisku, zamiast robić jakieś karkołomne zamiany, trzeba było sprawdzić tylko jak działa z
2, czy 3GB RAM-u, a dopiero później szukać ewentualnie dalej.
David, no mozna i tak zrobic jak piszesz, ale zawsze to o jeden pretekst mniej by sie spotkac :D
znajac zycie to moze u nikogo ;-)
Jakbyś zgadł. Przynajmniej na razie, biega u Grześka i u mnie. Co prawda po wsadzeniu klamotów Grześka z miejsca zaliczyłem trzy blue screeny, ale to dlatego że mego C2D popycham na 3,6GHz i pamiątki nie wyrabiały na ustawieniach, które miałem. Chodzą na 5-5-5-15.
Co do moich wątpliwości do P5k, to nie jest tak czarno jak robin to maluje. Płyta jest ok i robi to co powinna. Dla mnie po prostu pewne jej właściwości czy ich brak są upierdliwe. Chore moim zdaniem jest rozwiązanie raida. W budzie mam miejsca od groma i trochę, a jak chcę z niego skorzystać to muszę mieć jeden HD na zewnątrz, lub wracać jednym kablem z zewnątrz do budy. Ponieważ nie lubię chińskich kombinacji wsadziłem kontroler z starego blaszaka i na nim raida postawiłem, sloty na płycie się marnują. Dlatego chętnie bym wymienił na P5kr. Druga sprawa to że WOL nie można załączyć z biosu, tylko z sterów w jedynie słusznym systemie. I do końca jeszcze tego nie rozkminiłem, bo nie działa tak jak by sobie tego życzył. Skrzynka albo nie wstaje, albo wstaje również nawet wtedy kiedy nie powinna. A sprawny WOL jest mi niezbędny, więc będę musiał bardziej w ten temat wniknąć. Ale do tego potrzebny jest trzeźwy umysł, a że jeszcze nie zdążyłem się przekimać się po nocnej szychcie, wiec odpuszczm i idę w obięcia Morfeusza.
Dobranoc Państwu.
juz zaliczylem restarta :(
chyba jeszcze pozostala mi do wymiany tylko plyta.
Trzeba bedzie sie porozgladac za inna.
glisek no to lipa troche.. to teraz juz sie nie wymadrzam bo chcac nie chcac troche dlubania przy kompie przed Toba
szymony z tym wolem to roznie jest u wszystkich producentow. ja nie musze uzywac wiec jako tako problemu nie mam i specem nie jestem. ale kupie ludzi sie kompy same wlaczaja i to na asusach i na gigabytach i w sumie chyba u wszystkich producentow sie te babole zdarzaja (z bogiem sprawa jesli opcja byla wlaczona, ale u czesci sie wlacza przy wylaczonym wolanie i wtedy robi sie zagwozdka). nie wiem czy to dobre rozwiazanie ale sprobowalbym jakas sieciowke Intela albo 3coma wlozyc - za 20 zl kupic mozna uzywki a lepsze to kilka razy niz wszystko zintegrowane razem wziete. a co do raida to niestety dali dupy. a ktorego procka na 3.6 jedziesz? z tymi oczetami ?
david555
15-03-2008, 19:11
robin102, napisz, na które forum logując się dostawałeś blue screeny.
Tak w tajemnicy powiem Ci, że nie jest to wcale takie zagadkowe.
Niektóre stronki, aż jeżą się od eksploitów i innego dziadostwa.
juz zaliczylem restarta :(
chyba jeszcze pozostala mi do wymiany tylko plyta.
Trzeba bedzie sie porozgladac za inna.
Jest jeszcze piecyk do podmianki ;-)
Zresztą płytę też mogę Ci oprzedać
Panowie czy ja mam wrażenie, że robi się mały off top coś .....
david555
15-03-2008, 23:09
Już nawet zapomniałem, że to Twój wątek jest.:D
Wątek żyje własnym życiem, bo odpowiedź dostałeś na pierwszej stronie.;)
Już nawet zapomniałem, że to Twój wątek jest.:D
Wątek żyje własnym życiem, bo odpowiedź dostałeś na pierwszej stronie.;)
Hehhe czyli dziecko jak to sie mowi poszlo swoim torem - no ladnie ladnie :)
Ano tak troszeczkę. Jednak cały czas kręci się wokół Quad'a, tyle że Gliska ;-)
Pentiuma E8200 przetaktowałeś na 3,6 GHz !!! czy E8400 i na jakim chłodziwie ?
E8200 i pewnie poszedł by więcej, tylko ja jeszcze nie umim. SCYTHE Ninja odprowadza straty cieplne z tej jednostki liczącej. I nawet nieźle mu to wychodzi 31 gradusów na normalnych ustawieniach, 35-37 po dołożeniu do pieca.
transporter
17-03-2008, 10:34
Czasem niestabilność płyty powoduje spadek pojemności jednego z kondensatorów, które zabezpieczają układy przed wahaniami napięcia. Jeśli masz możliwość sprawdzić działanie z inną (np. pożyczoną) płytą, odpowiedź byłaby jasna. Pozostaje jeszcze kwestia grzania się procka - wiem, że to oczywiste, ale może jeszcze nie sprawdzałeś czy wentylator na przykład nie kreci zbyt wolno? Inna możliwa przyczyna wywalania się systemu to bad sektory na dysku - próba zapisu do takiego sektora i późniejszego z niego odczytu również zdestabilizuje działanie aplikacji albo systemu.
T
Czasem niestabilność płyty powoduje spadek pojemności jednego z kondensatorów, które zabezpieczają układy przed wahaniami napięcia. Jeśli masz możliwość sprawdzić działanie z inną (np. pożyczoną) płytą, odpowiedź byłaby jasna. Pozostaje jeszcze kwestia grzania się procka - wiem, że to oczywiste, ale może jeszcze nie sprawdzałeś czy wentylator na przykład nie kreci zbyt wolno? Inna możliwa przyczyna wywalania się systemu to bad sektory na dysku - próba zapisu do takiego sektora i późniejszego z niego odczytu również zdestabilizuje działanie aplikacji albo systemu.
T
Pozwolę sobie odpowiedzieć za Grześka. Z wymienionych przyczyn, tylko raczej pierwsza wchodzi w grę. Chłodzenie i dyski są sprawne. Jedna z różnic naszych zestawów to proc. Quad trochę więcej pary potrzebuje niż C2D. P5K w gołej wersji ma tylko trzy fazowe zasilanie, co w większości przypadków starcza. Jednak mała "anomalia" w tym układzie i mamy problemy. Nie wiem czy Grzesiek będzie dalej rzeźbił z tą płytą czy spróbuje coś innego. Jeżeli będzie rzeźbił, założymy radiatory na sekcję zasilania i sprawdzimy kondziołki.
Tak po prawdzie, to pewnie najszybciej zmienie plyte na jakas inna i pozbawiona tych problemow :)
Zreszta od samego poczatku tej P5K to same z nia problemy byly - wiec moze trafilem na jakis felerny egzemplarz.
Na razie sie przyzwyczilem i moze za jakis czas potestuje inne ustawienia hardwarowe :)
Dzieki za pomoc
moze ja sie nie znam, ale u mnie wyglada to mniej wiecej tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img139.imageshack.us/img139/4968/ps3rx8.jpg)
Daje moze troche oderwany od rzeczywistosci przyklad, ale jakbym dal 5/7 to obrazek jest przemielany tak szybko, ze nawet nie zdazy sie procesor rozgrzac :mrgreen: