Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: PS3 a 4 rdzenie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie PS3 a 4 rdzenie

Ostatnio patrzac sobie na rozwoj na rynku procesorow zaczal mnie zastanawiac jeden fakt - czy PS 3 faktycznie wykorzystuje 4 rdzenie ? Pytanie w sumie teoretyczne ale ciekawi mnie Tak samo ciekawi mnie po co tak naprawde 8 rdzeni w maku, ktory ma sluzyc (zakladamy) do obrobki grafiki a nie materialow filmowych ? Ktos moze mi rozjasnic sprawe ?

ps. co do PS'a mialem na mysli sama aplikacje a nie jakies dodatkowe filtry..
    Jest tak w zasadzie gdzies w specyfikacj PS odniesienie do wykorzystania prockow lub cos w tym rodzaju ?

Tak sobie dywaguje bo Wilczysko ostatnio testowal sobie filtr na 8 rdzeniowym Mac Pro gdzie dal lens blur na swojej panoramie wybranej i mowil, ze mordowal sie z tym dobre 15minut - na pc dwurdzeniowym ponad 2h
    Ostatnio edytowane przez Calme ; 03-03-2008 o 12:17

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Ostatnio patrzac sobie na rozwoj na rynku procesorow zaczal mnie zastanawiac jeden fakt - czy PS 3 faktycznie wykorzystuje 4 rdzenie ? Pytanie w sumie teoretyczne ale ciekawi mnie Tak samo ciekawi mnie po co tak naprawde 8 rdzeni w maku, ktory ma sluzyc (zakladamy) do obrobki grafiki a nie materialow filmowych ? Ktos moze mi rozjasnic sprawe ?

ps. co do PS'a mialem na mysli sama aplikacje a nie jakies dodatkowe filtry..
    Jest tak w zasadzie gdzies w specyfikacj PS odniesienie do wykorzystania prockow lub cos w tym rodzaju ?
    Ktoś już się nad tym zastanawiał: http://www.myapple.pl/dyskusje-na-te...raktyczne.html
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    Ktoś już się nad tym zastanawiał: http://www.myapple.pl/dyskusje-na-te...raktyczne.html
    Wnioski narazie dosc malo optymistyczne....moze w PS4 sie porawi
    Swoja droga to troche kiepsko, ze tworcy oprogramowania nie potrafia nadazyc za rozwojem rynku jesli chodzi o podzespoly.......
    Ostatnio edytowane przez Calme ; 03-03-2008 o 12:26

Domyślnie

Tak swoja droga czy ktos z forum dysponujacy quadem i ps3 moglby zrobic taki test wlasnie ? Powiedzmy panoramka z wieloma warstwami tak kolo 500mb plus lens blur ? Zobaczyc jak to wykorzysta rdzenie..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Wnioski narazie dosc malo optymistyczne....moze w PS4 sie porawi
    Swoja droga to troche kiepsko, ze tworcy oprogramowania nie potrafia nadazyc za rozwojem rynku jesli chodzi o podzespoly.......
    To zawsze bylo bolaczka. Ludzie kupuja kosmiczne podzespoly czesto nie zwracajac uwagi, ze nie ma na rynku oprogramowania, ktore mogloby je wykorzystac. Ale za to sprzet sie sprzedaje, fabryki produkuja i daja prace, i wszystko sie jakos kreci

Domyślnie

Ale to jakas paranoja - zeby Adobe nie byl na biezaco z technologia - przeciez chyba piszac ps3 nie trudno bylo przewidziec rozwoj 4rdzeniowych prockow - nie jest to w koncu jakas wielka tajemnica - kazda firma przedstawia nawet zwyklym zjadaczom chleba swoje plany na najblizsze lata. Nie przekonuje mnie tez twierdzenie, ze nie sa pewni jak sie bedzie to sprzedawac, przeciez takie rozwiazania sa na rynku serwerowym juz od jakiegosc czasu, jednym slowem pozostaje niesmak, ze aplikacja za co by nie mowic duza kase jest na dzien dzisiejszy lekko rozjechana ze sprzetem....

Domyślnie

Cykl tworzenia takiego oprogramowania jak PS jest dlugi i na prawde ciezko przewidziec programistom i architektom oprogramowania na czym ten soft bedzie w przyszlosci uruchamiany. To, ze intel czy AMD zamierza wypuscic jakas nowa architekture jest podawane oczywiscie z duzym wyprzedzeniem. Miej jednak na uwadze, ze to sa tylko plany. Od tego momentu mija jeszcze duzo czasu zanim pojawia sie dokumentacje techniczne umozliwiajace wykorzystanie nowych "ficzerow" architektury . Jest to bardzo wkurzajace dla koncowego szarego uzytkownika takiego jak Ty i ja. Mozna tylko liczyc na jakies patche, ktore (jesli Adobe bedzie sie chcialo) moga sie pojawic i umozliwia skalowanie aplikacji na wszystkie rdzenie. Oby

Domyślnie

Adobe pewnie pisze jakiegos nowego szajs-akrobata, to nie ma czasu na zadne PSy...
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

sie tak generalnie srednio znam na tych rdzeniach, ale nie wiem czy czasem nie mam popsutego CNX - jak mu zarzuce bacza z duza iloscia modyfikacji (tak dla testu) to sie okazuje, ze mi wszystkie 4 rdzenie (q6600) smigaja na 95% - RAM sie zapycha gdzies na 2,5GB. Czyli z tego co widze, to mi chodza wszystkie rdzenie i to rowno, to jak to jest w koncu z ta obsluga wielordzeniowa?
    Przetestuje se jeszcze PS2
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glisek Zobacz posta
    ... to jak to jest w koncu z ta obsluga wielordzeniowa?
    Przetestuje se jeszcze PS2
    to wszystko zalezy od typu zadan. przetwarzanie batcha to najprostszy sposob wykorzystania wielu rdzeni. kazdy rdzen po prostu zajmuje sie osobnym zdjeciem i po sprawie. natomiast przetwarzanie pojedynczego zdjecia przez wiele rdzeni nie jest juz takie oczywiste... oczywiscie wszystko jest wykonywalne ale wiaze sie to czasami z duzym nakladem pracy bo duza czesc projektu nalezy przebudowac ( mowie o programistach tworzacych ps3 )tak aby wielordzeniowosc byla efektywna. widocznie zalozenia ps3 byly zupelnie inne. byc moze nikt sie nie spodziewal tak szybkiej popularyzacji quadow.
    wiadome jest tez ze nvidia wspolpracuje juz z adobe nad tym aby za czesc lub calosc przetwarzania zdjecia odpowiadala karta graficzna, niestety maja to byc karty serii quadro ( profesjonalne ) kosztujace po kilka tys. pln. podobno niektore operacje wykonywane sa nawet do 10x szybciej niz na procesorach 4 rdzeniowych. biorac pod uwage fakt ze taki GF 8800 GTS ma 128 jednostek zmienno przecinkowych mozna im wierzyc.
    pozdrawiam
    Mirek$

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów