Zobacz pełną wersję : D50 i lampa
Kolega jest w Australi i trochę saportuję go przez sms'a :-(
Problem ma taki, ze nie odpala mu sie lampa. Kazałem mu ustawić w tryb zielony lub wymusic błysk przez podniesienie lampy. Warunki: półmrok. Czy mozna sobie jakoś zablokowac lampę w D50, czy ta poprostu padła.
Jak się zeruje ustawienia w D50, tak samo jak w D70 ? Nie znam tego aparatu (mam D70) ale Nikon raczej konsekwentny jest.
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=20825
jakas masowa awaria fleszy??
PS full reset guziczkiem u spodu korpusu
taak kwasik dał Ci dobry link ;] no to mamy całą wadliwą serie czy cuś ?
Witajcie !!!
Ja już kiedyś poruszzłem ten temat na forum, nie pamiętam tylko tytułu postu...miałem ten sam problem...lampa po wykonaniu kilku zdjęć blokowała się i w żadnym trybie nie można było jej ustawić...
oddałem zatem z wielkim bólem serca moja 50 kę do serwisu naszego szanownego...
po paru dniach dostałem telefon, ze z aparatem wszytko ok i co ja wogóle od nich chce...wytłumaczono mi, że to jakaś fabryczna blokada majaca zapobiec przegrzaniu lampy....a dodam, ze to blokowanie miało również miejsce na dworze ( dodatkowe jej chłodzenie )...grzecznie spytałem czy to tak ma być ze jakaś blokada skutecznie blokuje to do czego taki aparat został stwportzony? nie udało się panu serwisantowi mnie przekonać..nie miał najmniejszych szans...poprosiłem by jeszcze raaz i bardziej wnikliwie sie temu przyjrzeli....w końcu okazało się ze znaleźli wadę w płytce str\erującej - ukladzie scalonym...odpowie\adającym za "srtrzały" lampy...płytkę wymieniono ... i teraz mogę sie do woli cieszyć wbudowanym fleszem.....
Nie muszę nikogo chyba przekonywac jakie to irytujące, gdy blokoujaca lampa uniemożliwia wykonanie zdjecia...
Pozdrawiam i poleam nasz serwis...mozę nie działa wyjątkowo szybko ,a le w moim przypadku pomógł w 100 % ...