Zobacz pełną wersję : D80 z USA
Witam. Chciałbym sprowadzić ze stanów Nikona D80 z lampą SB-800. Pytanie tylko czy jest to opłacalne? Czy możecie polecić jakieś sklepy internetowe i ile w razie czego wyniosłoby mnie cło + Vat jeżeli by mi go naliczyli
Jeśli każesz sobie wysłać pocztą, to pewnie cło przywalą. Jesli ktoś przywiezie, to i taniej sie zrobi.
Obecnie dolar tak słabo stoi, że nie warto bawić sie w sprowadzanie. A jak cos padnie w sprzecie to bedziesz wysylal do stanów aby dokonali naprawy gwarancyjnej?
Jeżeli miałby kto Ci ten sprzęt przywieźć to się opłaca
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?shs=d80&ci=0&sb=ps&pn=1&sq=desc&InitialSearch=yes&O=RootPage.jsp&A=search&Q=*&bhs=t
Natomiast przesyłka zaczyna się od 114$. Nie licząc cła i vat już się przestaje po mału opłacać szczególnie, że brak gwarancji.
Sklep polecam, sam u nich kupiłem D80 i odpukać na razie działa. :)
Poszukaj na forum, było już i na temat cła i kupna sprzętu w USA.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=45560
a co powiecie na amerykański EBAY, ceny są podobne do tych sklepowych tyle że dostaje człowiek dosyć bogate wyposażenie dodatkowe.
odpowiedzi masz już wyżej, skalkuluj sobie czy ci się opłaca (weź pod uwage koszty wysyłki, VAT i cło oraz brak polskiej/europejskiej gwarancji) - nikt za ciebie decyzji nie podejmie :)
na alledrogo też masz promocje i okazje :)
owszem, ale nie dostane na allegro nowego D80 z dwoma obiektywami, trzema filtrami i statywem za trzy tysiące złoty.
owszem, ale nie dostane na allegro nowego D80 z dwoma obiektywami, trzema filtrami i statywem za trzy tysiące złoty.
Z jakimi obiektywami, filtrami i statywem? Coś mi się widzi, że to jedna z tych super okazji typu "mega zestaw dla profesjonalistów" :lol:
http://cgi.ebay.com/Nikon-D80-Digital-SLR-New-2-Nikon-VR-lens-4gb-USA_W0QQitemZ160211444175QQihZ006QQcategoryZ147174 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Tak jak się domyślałem te dodatki to badziew. Dziwne, że nie dodają jeszcze noża komandosa :) Pozostaje aparat i obiektywy. Wychodzi taniej niż u nas ale bez gwarancji. Oczywiście jeżeli nie naliczą ci cła i VAT-u na granicy.
Wiem, że dodatki nie są wiele warte, ale za obiektywy trochę u nas zapłacę, a używaną d80 mogę mieć za jakieś 2000 złoty. Więc nie wiem co się bardziej opłaca.
ja kupowalem przez ebay d 40 z 2 obiektywami w tym jeden vr i innymi dodatkami wszystko jako calosc to mi przyslali bez vr i dodatki nie byly odpowiednikiem tych ze strony ebay. Dzwonilem do nich przez 2 dni jak sie udalo dodzwonicto powiedzieli ze maja tyle zamowien ze pomylki sie zdarzaja wymienilmi wszystko po 3 tyg. Wiec nie wiem jak czesto sie zdarzaja ale jak do polski chcesz aparat to po tym co mnie spotkalo to ja nie radzilbym ja mialem latwiej bo mieszkam w stanach.SZkoda zachodui twojej kasy jak bys musial cos odeslac na swoj koszt z polski nie zawsze chca oddac kaseza przesylke
OK, dzięki wielkie za pomoc, czyli jednak zostane przy kupnie używanej D80 w Polsce.
dlaczego, mozna zawsze zaryzykowac. Twoja decyzja i sprawa :)
ja bym wolal sklep niz ebay'a. NIe masz znajomego w USA? To by ci przywiozl sprzet i nie byloby problemu z clem, a tak.... szansa jest znikoma... ale jest :P
Co do cla, VATu i innych bonusow w Europie to sprzedawcy w USA nie chca "isc na reke" i pisac odpowiednie zdanie w deklaracji celnej bo u nich za to idzie sie do kryminalu. Jak zapewne czytaliscie co 10 Amerykanin siedzi obecnie za kratkami ;)
Ale wracajac do tematu, jak koniecznie z USA to najlepiej miec kogos znajomego co na niego przyjdzie sprzet i ten ktos przepakuje odpowiednio w inne pudelko, dorzuci stare spodnie i wysle jako prezent i, ze uzywany itp.
Istnieje tez droga morska z USA do EU ale idzie zbyt dlugo a czekac na aparat tez sie nie chce :)
Pozostaje pytanie czy warto? Gwarancja, opakowanie ... itp ....
Mozna z Hong Kongu ale nie kazdy sprzedawca wysyla do Polski. trzeba sie dogadac. W HK pisza takie cuda na deklaracjach, ze czasem to jeszcze Ci kase zwroca ;) No i gwarancja to tak samo. Czyli jej brak. Mozna wykupic ekstra ale roznie bywa z uznaniem jej w innych krajach. Co innego obiektywy. Te maja miedzynarodowe gwarancje ale tez trzeba sie upewnic, ze taka jest w zestawie.
1. Jeśli nie masz nikogo kto wraca ze stanów lub tam mieszka i ci wyśle a w dodatku nigdy nie ściągałeś niczego to sobie odpuść.
2. Na szkła z USA gwarancja w Europie jest.
3. Mam SB800 ze stanów - póki co jest ok. Spójrz jednak na sprawę gwarancji z tej strony że wysyłając coś na gwarancję do stanów masz to praktycznie jak w banku że w 3-4tyg. masz sprzęt spowrotem. U nas na ul. Postępu różne cuda się zdarzają...
4. j/w. Nie to że gwarancji nie ma. Gwarancja jest ale musisz wysłać sprzęt do stanów co nie jet jakimś ogromnym wydatkiem.
5. Nie kupuj na ebayu i w tanich sklepach. Najlepiej kupić w jakimś sprawdzonym sklepie [calumetphoto.com , BH photo itp.]
ale dlaczego chcesz używanego d80 kupować za 2tyś ;) w sklepie w polsce nowy na gwarancji jest za jakieś 2250zł :) oczywiście mowa o samym body
a co do zakupu po za europą to tak jak koledzy wspominają może być to jednak ryzyko, mniejsze lub większe ale jest :) sam musisz sobie przeliczyć co ci się bardziej opłaca
Przy założeniu, że my sami lub ktoś przywozi to z USA.
Nikon 12-24
BH Photo ~ 2tys; Najtaniej allegro: ~3.5 tys
Nikon 17-55
BH Photo ~2.8 tys; Najtaniej na allegro: ~4.3 tys
Mamy gwarację w Polsce i 3 tys w kieszeni o ile zrobimy to nielegalnie nie płacąc cła i vat'u.
pomyliłem coś?
kerry123
05-03-2008, 11:30
kupilem nie dawno d200 na ebayu za 1990pln, jakie sa szanse ze pojdzie na oclenie ?
Przy założeniu, że my sami lub ktoś przywozi to z USA.
Nikon 12-24
BH Photo ~ 2tys; Najtaniej allegro: ~3.5 tys
Nikon 17-55
BH Photo ~2.8 tys; Najtaniej na allegro: ~4.3 tys
Mamy gwarację w Polsce i 3 tys w kieszeni o ile zrobimy to nielegalnie nie płacąc cła i vat'u.
pomyliłem coś?
tak tylko, że tu robisz dwa założenia, ktoś to przywozi jako bagaż podręczny, i drugie ważniejsze że kupujesz szkła na które masz gwarancję :]
ja sam ma aparat z japonii (d80 + 18-70 coś koło 2600zł kupowane w listopadzie, teraz było by jeszcze trochę taniej) ale ja nie musiałem się zastanawiać nad gwarancją, bo zanim wrócę do Polski, to gwarancja mi się skończy :)
więc podsumowując, szkła przywożone przez znajomego (jeszcze przetestowane na miejscu) jak najbardziej, a przy aparacie i szkłach wysyłanych przez sklep trzeba skalkulować czy naprawdę się opłaca
... a przy aparacie i szkłach wysyłanych przez sklep trzeba skalkulować czy naprawdę się opłaca
jak widać przy D80 nie warto ryzykować ...
kupilem nie dawno d200 na ebayu za 1990pln, jakie sa szanse ze pojdzie na oclenie ?
1) nowy czy uzywany (na uzywany nie ma VATu i cla)
2) z jakiego kraju przesylka?
3) pisales cos do sprzedawcy o deklaracji celnej czy sami juz wiedza co i jak trzeba napisac .... ?
4) no i tez mozesz miec szczescie jesli nie wylapia przesylki w miejscu gdzie moga to zrobic ...
Mateoosh
05-03-2008, 14:50
mi sie wydaje ze sie opłaca własnie ze stanow przyciagnole msobie d80 w superzestawie dla profesjonalistow. ktos tutraj napisal ze dodatki t obadziew . oczywiscie mial racje. statyw shit i t einne rowniez. jezeli chodzi o obiektywy tez nie sa jakies genialne ale uwazam ze jak na poczatek moga byc. acena takiego zestawu jest duzo nizsza niz w polsce.jak cos mozesz popchnac dalej obiektywy:P/Mi przysylala znajomawiec bez cła :D teraz chyba przyjedzie do mnie jakis konkretny obiektyw :P
kerry123
05-03-2008, 17:47
1) nowy czy uzywany (na uzywany nie ma VATu i cla)
2) z jakiego kraju przesylka?
3) pisales cos do sprzedawcy o deklaracji celnej czy sami juz wiedza co i jak trzeba napisac .... ?
4) no i tez mozesz miec szczescie jesli nie wylapia przesylki w miejscu gdzie moga to zrobic ...
uzywany, na pewno nie ma VAT i cla na uzywane sprzety ?
Mateoosh
05-03-2008, 19:06
Czytaj posty do konca. napisalem przeciez ze gadzety to badziew.
a znacie jakis dobry sklep w HK ?
a znacie jakis dobry sklep w HK ?
http://stores.ebay.pl/Hong-Kong-Supplies
Zamawiałem pierścienie pośrednie:
- płatność paypal przez ebay
- dostałem to co zamawiałem (to już nieźle)
- po 5 dniach odebrałem na poczcie (to juz bardzo dobrze)
zamierzam kupić tam remote, ale tak patrze na ceny to USA rulez.
Nie spotkalem sie zeby ktos zaplacil clo za sprzet uzywany jak przychodzi poczta ... ale nie jestem pewny 100% - moze sa jakies regulacje na ten temat. musisz pogrzebac w prawie celnym ;)
a co do HK i sklepu to juz pisalem kiedys o KEA - PHOTO na ebay-u ...
nie ma nich bata. moze o kilka procent drozej niz reszta bandy z HK ale 100% serwis, obsluga i wszystko.
zamawialem ostatnio 50mm 1.5 w KEA-PHOTO akurat sie skonczyly i trzeba bylo czekac 2 tyg. Zalezalo mi na czasie i kupilem w digital ishopie - no i co sie okazalo - ze aukcja byla na sprzet, ktorego nie mieli na stanie - badziewiaki! Nie polecam .... W koncu kase mi oddali i kupilem w KEA-PHOTO bo juz dostali 50mm na stan.
Przesylka przyszla w 2 dni z HK! ZERO cla, podatku, nic ....
Wysylali TNT