PDA

Zobacz pełną wersję : D80 z USA

SirKris
25-02-2008, 12:56
Witam. Chciałbym sprowadzić ze stanów Nikona D80 z lampą SB-800. Pytanie tylko czy jest to opłacalne? Czy możecie polecić jakieś sklepy internetowe i ile w razie czego wyniosłoby mnie cło + Vat jeżeli by mi go naliczyli

Kekacz
25-02-2008, 13:13
Jeśli każesz sobie wysłać pocztą, to pewnie cło przywalą. Jesli ktoś przywiezie, to i taniej sie zrobi.
Obecnie dolar tak słabo stoi, że nie warto bawić sie w sprowadzanie. A jak cos padnie w sprzecie to bedziesz wysylal do stanów aby dokonali naprawy gwarancyjnej?

vit
25-02-2008, 13:13
Jeżeli miałby kto Ci ten sprzęt przywieźć to się opłaca
http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?shs=d80&ci=0&sb=ps&pn=1&sq=desc&InitialSearch=yes&O=RootPage.jsp&A=search&Q=*&bhs=t
Natomiast przesyłka zaczyna się od 114$. Nie licząc cła i vat już się przestaje po mału opłacać szczególnie, że brak gwarancji.
Sklep polecam, sam u nich kupiłem D80 i odpukać na razie działa. :)

Poszukaj na forum, było już i na temat cła i kupna sprzętu w USA.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=45560

SirKris
25-02-2008, 13:37
a co powiecie na amerykański EBAY, ceny są podobne do tych sklepowych tyle że dostaje człowiek dosyć bogate wyposażenie dodatkowe.

wigi
25-02-2008, 13:44
odpowiedzi masz już wyżej, skalkuluj sobie czy ci się opłaca (weź pod uwage koszty wysyłki, VAT i cło oraz brak polskiej/europejskiej gwarancji) - nikt za ciebie decyzji nie podejmie :)

vit
25-02-2008, 14:07
na alledrogo też masz promocje i okazje :)

SirKris
25-02-2008, 17:30
owszem, ale nie dostane na allegro nowego D80 z dwoma obiektywami, trzema filtrami i statywem za trzy tysiące złoty.

Piotr_
25-02-2008, 17:37
owszem, ale nie dostane na allegro nowego D80 z dwoma obiektywami, trzema filtrami i statywem za trzy tysiące złoty.

Z jakimi obiektywami, filtrami i statywem? Coś mi się widzi, że to jedna z tych super okazji typu "mega zestaw dla profesjonalistów" :lol:

SirKris
25-02-2008, 17:49
http://cgi.ebay.com/Nikon-D80-Digital-SLR-New-2-Nikon-VR-lens-4gb-USA_W0QQitemZ160211444175QQihZ006QQcategoryZ147174 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Piotr_
25-02-2008, 18:11
Tak jak się domyślałem te dodatki to badziew. Dziwne, że nie dodają jeszcze noża komandosa :) Pozostaje aparat i obiektywy. Wychodzi taniej niż u nas ale bez gwarancji. Oczywiście jeżeli nie naliczą ci cła i VAT-u na granicy.

SirKris
25-02-2008, 18:47
Wiem, że dodatki nie są wiele warte, ale za obiektywy trochę u nas zapłacę, a używaną d80 mogę mieć za jakieś 2000 złoty. Więc nie wiem co się bardziej opłaca.

gutek68
25-02-2008, 19:17
ja kupowalem przez ebay d 40 z 2 obiektywami w tym jeden vr i innymi dodatkami wszystko jako calosc to mi przyslali bez vr i dodatki nie byly odpowiednikiem tych ze strony ebay. Dzwonilem do nich przez 2 dni jak sie udalo dodzwonicto powiedzieli ze maja tyle zamowien ze pomylki sie zdarzaja wymienilmi wszystko po 3 tyg. Wiec nie wiem jak czesto sie zdarzaja ale jak do polski chcesz aparat to po tym co mnie spotkalo to ja nie radzilbym ja mialem latwiej bo mieszkam w stanach.SZkoda zachodui twojej kasy jak bys musial cos odeslac na swoj koszt z polski nie zawsze chca oddac kaseza przesylke

SirKris
25-02-2008, 22:02
OK, dzięki wielkie za pomoc, czyli jednak zostane przy kupnie używanej D80 w Polsce.

Miden
04-03-2008, 18:04
dlaczego, mozna zawsze zaryzykowac. Twoja decyzja i sprawa :)

ja bym wolal sklep niz ebay'a. NIe masz znajomego w USA? To by ci przywiozl sprzet i nie byloby problemu z clem, a tak.... szansa jest znikoma... ale jest :P

moli516
05-03-2008, 00:52
Co do cla, VATu i innych bonusow w Europie to sprzedawcy w USA nie chca "isc na reke" i pisac odpowiednie zdanie w deklaracji celnej bo u nich za to idzie sie do kryminalu. Jak zapewne czytaliscie co 10 Amerykanin siedzi obecnie za kratkami ;)

Ale wracajac do tematu, jak koniecznie z USA to najlepiej miec kogos znajomego co na niego przyjdzie sprzet i ten ktos przepakuje odpowiednio w inne pudelko, dorzuci stare spodnie i wysle jako prezent i, ze uzywany itp.
Istnieje tez droga morska z USA do EU ale idzie zbyt dlugo a czekac na aparat tez sie nie chce :)
Pozostaje pytanie czy warto? Gwarancja, opakowanie ... itp ....

Mozna z Hong Kongu ale nie kazdy sprzedawca wysyla do Polski. trzeba sie dogadac. W HK pisza takie cuda na deklaracjach, ze czasem to jeszcze Ci kase zwroca ;) No i gwarancja to tak samo. Czyli jej brak. Mozna wykupic ekstra ale roznie bywa z uznaniem jej w innych krajach. Co innego obiektywy. Te maja miedzynarodowe gwarancje ale tez trzeba sie upewnic, ze taka jest w zestawie.

ezin
05-03-2008, 01:25
1. Jeśli nie masz nikogo kto wraca ze stanów lub tam mieszka i ci wyśle a w dodatku nigdy nie ściągałeś niczego to sobie odpuść.

2. Na szkła z USA gwarancja w Europie jest.

3. Mam SB800 ze stanów - póki co jest ok. Spójrz jednak na sprawę gwarancji z tej strony że wysyłając coś na gwarancję do stanów masz to praktycznie jak w banku że w 3-4tyg. masz sprzęt spowrotem. U nas na ul. Postępu różne cuda się zdarzają...

4. j/w. Nie to że gwarancji nie ma. Gwarancja jest ale musisz wysłać sprzęt do stanów co nie jet jakimś ogromnym wydatkiem.

5. Nie kupuj na ebayu i w tanich sklepach. Najlepiej kupić w jakimś sprawdzonym sklepie [calumetphoto.com , BH photo itp.]

who
05-03-2008, 04:42
ale dlaczego chcesz używanego d80 kupować za 2tyś ;) w sklepie w polsce nowy na gwarancji jest za jakieś 2250zł :) oczywiście mowa o samym body

a co do zakupu po za europą to tak jak koledzy wspominają może być to jednak ryzyko, mniejsze lub większe ale jest :) sam musisz sobie przeliczyć co ci się bardziej opłaca

k3no
05-03-2008, 10:20
Przy założeniu, że my sami lub ktoś przywozi to z USA.

Nikon 12-24
BH Photo ~ 2tys; Najtaniej allegro: ~3.5 tys

Nikon 17-55
BH Photo ~2.8 tys; Najtaniej na allegro: ~4.3 tys

Mamy gwarację w Polsce i 3 tys w kieszeni o ile zrobimy to nielegalnie nie płacąc cła i vat'u.

pomyliłem coś?

kerry123
05-03-2008, 11:30
kupilem nie dawno d200 na ebayu za 1990pln, jakie sa szanse ze pojdzie na oclenie ?

who
05-03-2008, 12:50
Przy założeniu, że my sami lub ktoś przywozi to z USA.

Nikon 12-24
BH Photo ~ 2tys; Najtaniej allegro: ~3.5 tys

Nikon 17-55
BH Photo ~2.8 tys; Najtaniej na allegro: ~4.3 tys

Mamy gwarację w Polsce i 3 tys w kieszeni o ile zrobimy to nielegalnie nie płacąc cła i vat'u.

pomyliłem coś?

tak tylko, że tu robisz dwa założenia, ktoś to przywozi jako bagaż podręczny, i drugie ważniejsze że kupujesz szkła na które masz gwarancję :]

ja sam ma aparat z japonii (d80 + 18-70 coś koło 2600zł kupowane w listopadzie, teraz było by jeszcze trochę taniej) ale ja nie musiałem się zastanawiać nad gwarancją, bo zanim wrócę do Polski, to gwarancja mi się skończy :)

więc podsumowując, szkła przywożone przez znajomego (jeszcze przetestowane na miejscu) jak najbardziej, a przy aparacie i szkłach wysyłanych przez sklep trzeba skalkulować czy naprawdę się opłaca

k3no
05-03-2008, 13:00
... a przy aparacie i szkłach wysyłanych przez sklep trzeba skalkulować czy naprawdę się opłaca

jak widać przy D80 nie warto ryzykować ...

moli516
05-03-2008, 14:39
kupilem nie dawno d200 na ebayu za 1990pln, jakie sa szanse ze pojdzie na oclenie ?

1) nowy czy uzywany (na uzywany nie ma VATu i cla)
2) z jakiego kraju przesylka?
3) pisales cos do sprzedawcy o deklaracji celnej czy sami juz wiedza co i jak trzeba napisac .... ?
4) no i tez mozesz miec szczescie jesli nie wylapia przesylki w miejscu gdzie moga to zrobic ...

Mateoosh
05-03-2008, 14:50
mi sie wydaje ze sie opłaca własnie ze stanow przyciagnole msobie d80 w superzestawie dla profesjonalistow. ktos tutraj napisal ze dodatki t obadziew . oczywiscie mial racje. statyw shit i t einne rowniez. jezeli chodzi o obiektywy tez nie sa jakies genialne ale uwazam ze jak na poczatek moga byc. acena takiego zestawu jest duzo nizsza niz w polsce.jak cos mozesz popchnac dalej obiektywy:P/Mi przysylala znajomawiec bez cła :D teraz chyba przyjedzie do mnie jakis konkretny obiektyw :P

kerry123
05-03-2008, 17:47
1) nowy czy uzywany (na uzywany nie ma VATu i cla)
2) z jakiego kraju przesylka?
3) pisales cos do sprzedawcy o deklaracji celnej czy sami juz wiedza co i jak trzeba napisac .... ?
4) no i tez mozesz miec szczescie jesli nie wylapia przesylki w miejscu gdzie moga to zrobic ...

uzywany, na pewno nie ma VAT i cla na uzywane sprzety ?

Mateoosh
05-03-2008, 19:06
Czytaj posty do konca. napisalem przeciez ze gadzety to badziew.

Miden
05-03-2008, 19:15
a znacie jakis dobry sklep w HK ?

k3no
06-03-2008, 00:22
a znacie jakis dobry sklep w HK ?

http://stores.ebay.pl/Hong-Kong-Supplies

Zamawiałem pierścienie pośrednie:
- płatność paypal przez ebay
- dostałem to co zamawiałem (to już nieźle)
- po 5 dniach odebrałem na poczcie (to juz bardzo dobrze)

zamierzam kupić tam remote, ale tak patrze na ceny to USA rulez.

moli516
07-03-2008, 01:09
Nie spotkalem sie zeby ktos zaplacil clo za sprzet uzywany jak przychodzi poczta ... ale nie jestem pewny 100% - moze sa jakies regulacje na ten temat. musisz pogrzebac w prawie celnym ;)

a co do HK i sklepu to juz pisalem kiedys o KEA - PHOTO na ebay-u ...
nie ma nich bata. moze o kilka procent drozej niz reszta bandy z HK ale 100% serwis, obsluga i wszystko.

zamawialem ostatnio 50mm 1.5 w KEA-PHOTO akurat sie skonczyly i trzeba bylo czekac 2 tyg. Zalezalo mi na czasie i kupilem w digital ishopie - no i co sie okazalo - ze aukcja byla na sprzet, ktorego nie mieli na stanie - badziewiaki! Nie polecam .... W koncu kase mi oddali i kupilem w KEA-PHOTO bo juz dostali 50mm na stan.
Przesylka przyszla w 2 dni z HK! ZERO cla, podatku, nic ....
Wysylali TNT