PDA

Zobacz pełną wersję : IR ale jaki??

waski79
21-02-2008, 23:37
Witam.
IR to filtr, który daje niesamowite efekty (+PS:)) zwłaszcza latem..:]
Przy tych zimach, które mamy ta za 20 lat zrobie oszronione drzewa :)
Pyanie moje brzmi: czy macie już jakieś doświadczenie z tym filtrem i jaką firme polecacie
Mam zamiar kupić ten filtr na fi 77 i mam nadzieję, że troche sie od was tu dowiem :)
POZDR>>

jarek76
21-02-2008, 23:51
Kiedyś porównałem Hitecha i Hoye R72
Według mnie hoya jest super. Podobno oryginalny cokin też jest niezły, ale to sprawdzę dopiero jak pojawi się trochę zieleni bo właśnie kupiłem taki filtr pod sigmę 10-20 i czekam na wiosnę:mrgreen:
Cokina kupiłem bo ceny Hoyi 77mm są straszne
Tu masz moje porównanie
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=29335
Jeszcze jedna sprawa, w D80 trochę więcej trzeba sie namęczyć żeby zrobić fajnego IRa

jarek76
23-02-2008, 16:44
Cokina IR też mogę z czystym sumieniem polecić
Dzisiaj przeszedł pomyślnie pierwsze próby
Jedyny problem z tym filtrem to boczne łapanie światła, trzeba uszczelnić jakoś niewielkie luki między holderem a filtrem
Zdjęcia dorzucę do wątku z porównaniem
Pozdrawiam

waski79
23-02-2008, 23:48
czeaje sie na ten i nie wiem czy jest wart zachodu @@ SunTek IR Infrared 77mm (77) @@ R72 / IR-720 na allegro za 244 zyle...ma ktoś go??

T_P_
24-02-2008, 17:40
Cokina IR też mogę z czystym sumieniem polecić
Dzisiaj przeszedł pomyślnie pierwsze próby
Jedyny problem z tym filtrem to boczne łapanie światła, trzeba uszczelnić jakoś niewielkie luki między holderem a filtrem...

To jest chyba największy problem tegoż filtra. Dlatego też, jak sądzę (teoretycznie) filtr nakręcany będzie miał lepsze zastosowanie.

T_P_

P.S. Pragnę zaznaczyć, iż mój post opiera się jedynie na wiedzy teoretycznej, która została zaczerpnięta z internetu, albowiem swego czasu również interesował mnie ten filtr i jego zastosowanie.

Veyron
24-02-2008, 17:41
a czemu chcesz ryzykowac z jakims tanim wynalazkiem ?? kup poradny filtr to nie bedziesz go musial zmieniac przez lata. wez R72 albo 093 albo RG780.
sam mam RG780 i musze powiedziec, ze jest swietny.

jarek76
24-02-2008, 17:52
To jest chyba największy problem tegoż filtra. Dlatego też, jak sądzę (teoretycznie) filtr nakręcany będzie miał lepsze zastosowanie.

T_P_

P.S. Pragnę zaznaczyć, iż mój post opiera się jedynie na wiedzy teoretycznej, która została zaczerpnięta z internetu, albowiem swego czasu również interesował mnie ten filtr i jego zastosowanie.

A ja już mam pomysł jak rozwiązać ten problem
Mam zamiar kupić chińską podróbkę holdera i ściąć wszystkie sloty, zostanie tylko ten do polarów i filtrów kwadratowych. Następnie włożę tam filtr IR a wolne przestrzenie na zewnątrz zalepię silikonem, tak żeby nie wpadało boczne światło
Kolego waski79 kup Hoye albo skopiuj mój pomysł
Ja bym sobie odpuścił te wynalazki bo nie wiadomo co z tego wyjdzie
Pozdrawiam

pioter m
24-02-2008, 21:19
Na forum bylo juz wielokrotnie o filtrach IR. Jest tez calkiem spory tutorial z wieloma opiniami na temat roznych filtrow.
Osobiscie uzywam filtra KOOD r72, ktory mozna znalezc np. na brytyjskim ebayu za 34 funty (77mm) z przesylka, a efekt jest IDENTYCZNY, jak z hoya. Szczerze polecam.