Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Krajobraz kolejowy
wielokrotnie już pisano na ten temat ---na Forum brakuje kategorii "Miasto" popełniłem ostatnio trochę fotek tutaj zamieszczę dwie bo bardziej kojarzą mi się z krajobrazem aczkolwiek miejskim, resztę przedstawiłem w kategorii reportaż
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=603898#post603898
więc tak jak w tytule -Krajobraz kolejowy (Gdańsk)
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/4203/dsc4016kopia3wi8.jpg)
2
źródło (http://img102.imageshack.us/img102/620/dsc4013kopia6tp0.jpg)
Ładny motyw i ciekawe miejsce, Janusz.
Nie jestem pewien co do prawie centralnej kompozycji, ale nie mówię że to coś złego, może właśnie Tobie o to chodziło, ale bym się nad tym trochę dłużej zastanowił.
Poza tym to co bym zrobił na pewno, to mimo wszystko bym jednak wystemplował te druty idące górą na pierwszym zdjęciu.
Ciekawie tam musi być w lecie jak ziemia się zazieleni i drzewa będą wyglądać bardziej żywotnie.
Ale zdjęcia niewątpliwie oddają atmosferę polskich stacyjek.
Za takie zdjęcia za naszych czasów to by nas SOK dopiero pogonił! :)
witaj Czarku ,poraz kolejny przekonuję sie jak fotki tracą przy zmniejszniu ,w normalnym rozmiarze ciekawy motyw i trochę pocztówkowa kolorystyka ,po zmniejszeniu wszystko gdzieś "uciekło"
traktuję te fotki raczej jako zaproszenie do obejrzenia reportażu bo przy jego realizacji powstały
dziękuję za opinię i pozdrawiam :-D
reportaż zaliczony rzecz jasna:):)
david555
21-02-2008, 22:23
Zdjęcia są poprawne, ale nie podzielam opinii Czarka, że przedstawiają ciekawe miejsce.
Zaniedbane i zachwaszczone tory, oj inaczej zawdy bywało na obiektach kolejowych.
Zdjęcia są poprawne, ale nie podzielam opinii Czarka, że przedstawiają ciekawe miejsce.
Zaniedbane i zachwaszczone tory, oj inaczej zawdy bywało na obiektach kolejowych.
Ja po prostu nie mam takich dworców u siebie. U mnie są tylko wielotysięczne hi-tech lotniska, a te małe zarośnięte dworce to tylko pamiętam z lat młodości.
david555
21-02-2008, 22:26
Ja po prostu nie mam takich dworców u siebie. U mnie są tylko wielotysięczne hi-tech lotniska, a te małe zarośnięte dworce to tylko pamiętam z lat młodości.
Tys prowda, my to mamy na codzień.;)
mam nadzieję że kiedyś gdy oddadzą zmodernizowaną linię na Euro ,będę mógł wam pokazać te tory w normalnej kondycji
A ja, aż takim optymistą nie jestem. Aktualna wizytacja FIFA to przygrywka do następnej, no i może jeszcze kolejnej, po której przyjdzie rozczarowanie...
Ale to moje zdanie. Zdjęcia - po prostu, obniżasz loty harb ?
Pozdro
A ja, aż takim optymistą nie jestem. Aktualna wizytacja FIFA to przygrywka do następnej, no i może jeszcze kolejnej, po której przyjdzie rozczarowanie...
Ale to moje zdanie. Zdjęcia - po prostu, obniżasz loty harb ?
Pozdro
staram się nie ale jak to w życiu ,jednak jak sam widzisz mobilizujesz mnie do głębszej samokrytyki
dziękuję i pozdrawiam :-D
Marcin Stawiarz
21-02-2008, 23:12
Lubie "kolejowe" klimaty, ale w tym przypadku wieje nuda, samo skupienie sie na ciagnacych sie szynach (choc przez te perspektywe, nie ma uczucia przestrzeni....), to nie wszystko, zbyt duza ilosc rozpraszajacych elementow w kadrze, i brak konkretnego sztafazu, nie pozwalaja mi sie cieszyc z tego widoku, bo jest on zbyt "zwykly".
Lubie "kolejowe" klimaty, ale w tym przypadku wieje nuda, samo skupienie sie na ciagnacych sie szynach (choc przez te perspektywe, nie ma uczucia przestrzeni....), to nie wszystko, zbyt duza ilosc rozpraszajacych elementow w kadrze, i brak konkretnego sztafazu, nie pozwalaja mi sie cieszyc z tego widoku, bo jest on zbyt "zwykly".
dziękuję Ci Marcinie za zaszczyt odwiedzin i wyrazenia swojej opinii ,cóz masz w tym wypadku
całkowitą rację (wszyscy mamy gorsze dni) częsciowo już zgodziłem się z krytyką odpowiadając
na post Radka_1
pozdrawiam i dziekuję za odwiedziny :-D
dołanczam bonusik może zrekompensuje ogólne wrażenie wątku (wersja kolor jest w reportażu)
źródło (http://img338.imageshack.us/img338/8625/dsc4069czbag9.jpg)
Marcin Stawiarz
22-02-2008, 08:01
ostatnie zdecydowanie najlepsze.
ostatnie byłoby super tylko szkoda że niebo mało ciekawe było.
a mi się jedynka podoba... trójka oczywiście też :)
aż łza się zakręciła - w młodości miałem wiele wspólnego z pkp...
Harb - nie miej mi za złe, że tak "zaatakowałem" ;) Jak wstawiałem swoje pierwsze zdjęcia zagadnąłem Cię o zasady na tym zacnym forum. Pamiętam, że po rozwagę dałeś mi sens wstawiania "czegokolwiek"....
Czy to nie jest tak właśnie ?
Zapewniam Cię, że wiele zdjęć jakie wrzuciłeś na stronkę zrobiło na mnie niemałe wrażenie. Te z kolei - szczerze - NIE- ale to moja subiektywna ocena.
Dziękuję - mimo wszystko - mkolejne doświadczenie
Pozdrawiam - Konrad
Ostatnie - LUX
david555
22-02-2008, 22:59
ostatnie zdecydowanie najlepsze.
Ciekawe dlaczego tak uważasz.:mrgreen: :mrgreen:
Harb - nie miej mi za złe, że tak "zaatakowałem" ;) Jak wstawiałem swoje pierwsze zdjęcia zagadnąłem Cię o zasady na tym zacnym forum. Pamiętam, że po rozwagę dałeś mi sens wstawiania "czegokolwiek"....
Czy to nie jest tak właśnie ?
Zapewniam Cię, że wiele zdjęć jakie wrzuciłeś na stronkę zrobiło na mnie niemałe wrażenie. Te z kolei - szczerze - NIE- ale to moja subiektywna ocena.
Dziękuję - mimo wszystko - mkolejne doświadczenie
Pozdrawiam - Konrad
Ostatnie - LUX
ależ nie podszedłem do Twojego posta niewłasciwie ,nie mam Ci wcale za złe że napisałeś to co
rzeczywiscie pomyślałeś ,tak powinno być bez fałszywej pruderii ....
zauważ że już w odpowiedzi na post Swiatły, wspomniałem że fotki po zmniejszeniu wiele straciły
po prostu żle je oceniłem i popełniłem błąd wystawiając - krytyka słuszna i najważniejsze w
tym wszystkim to umieć się zdystansować do samego siebie
nieraz jest potrzebny taki kubeł zimnej wody na łeb...... aby pomyśleć co się robi !!!
dzięki i pozdrawiam :-D
Świetną stacje masz harb. Ma ogromny potencjał... wracaj tam jak najczęściej. Mam pytanie do trójki: obok linii trakcyjnej (która de facto wisi w pewnym miejscu w powietrzu) na niebie, z lewej strony są trzy dziwne plamy. Pozostałości po pędzelku czy takie dziwne chmury?
Świetną stacje masz harb. Ma ogromny potencjał... wracaj tam jak najczęściej. Mam pytanie do trójki: obok linii trakcyjnej (która de facto wisi w pewnym miejscu w powietrzu) na niebie, z lewej strony są trzy dziwne plamy. Pozostałości po pędzelku czy takie dziwne chmury?
witaj Mikkay-każdy ma swoje specyficzne miejsca do fotografowania ,ja jak widzisz wielkomiejskie plenerki i morze
trochę ostatnio "siedzę" w okolicy torowisk
co do nieba na trójeczce obrabiam fotki NX-em i nie ma tam takiego narzędzia jak pędzel ,więc te plamki to tylko jakieś naturalne udziwnienia (są jeszcze z prawej strony ale jasne) niebo jest tylko przyciemnione bo fotka robiona była pod ostre słońce i może dlatego w tym pewnym miejscu jest tylko cieniutki zarys tej linii trakcyjnej
dzięki za odwiedziny i koment :-D pozdrawiam