Zobacz pełną wersję : Raw Therapee problem z nefami
autograf
20-02-2008, 22:46
Sciagnalem sobie wersje 2.3. Zapodaje mu zeby otworzyl przykladowego nefa po czym wysypuje sie program :(
Wiecie moze co jest nie tak?
david555
20-02-2008, 22:48
Sciagnalem sobie wersje 2.3. Zapodaje mu zeby otworzyl przykladowego nefa po czym wysypuje sie program :(
Nie wiem, bo go nie używam, ja preferuję NX-a, ale nie ten dział.
Ja do tej pory nie miałem żadnych problemów. Ciężko też powiedzieć coś konkretnego biorąc pod uwagę, że każdy windows żyje swoim życiem i programy które działają na każdym kompie bez problemów nagle na jednym się sypią. Spróbuj przeinstalować...
ps. za davidem555 - ten wątek chyba powinien być w dziale oprogramowanie
The Structorr
21-02-2008, 19:44
Spróbuj usunąć ustawienia ze starej wersji. Jest to gdzieś w Twoim profilu\Application Data\.RawTherapee jeśli masz windows (nie mogę sprawdzić dokładnej ścieżki bo nie używam), jeśli Linux to ~/.RawTherapee - usuń cały katalog.
Mam nadzieję że to pomoże.
Pozdrawiam
u mnie to samo - czyli po próbie otwarcia rawu z d100, d200, r1 - program się wysypuje i nic nie pomaga XP HE - SP 2 - nie miałem, żadnej poprzedniej wersji - pobrany z dobre programy
david555
21-02-2008, 22:05
u mnie to samo - czyli po próbie otwarcia rawu z d100, d200, r1 - program się wysypuje i nic nie pomaga XP HE - SP 2 - nie miałem, żadnej poprzedniej wersji - pobrany z dobre programy
A masz zainstalowany NET FRAMEWORK ver. 2.0 lub późniejszy?
NX np. sypie się kiedy struktura NET jest naruszona i trzeba przeinstalowywać, może tu jest też ta zależność.
The Structorr
21-02-2008, 22:21
A masz zainstalowany NET FRAMEWORK ver. 2.0 lub późniejszy?
NX np. sypie się kiedy struktura NET jest naruszona i trzeba przeinstalowywać, może tu jest też ta zależność.
RawTherapee jest napisany w c++ z użyciem biblioteki GTK+ więc NET na pewno nie. Polecam forum RawTherapee (http://www.rawtherapee.com/forum/index.php), podobne problemy były poruszne parokrotnie więc może się znajdzie jakieś rozwiązanie.
edit
bogdi64 - spróbuj pobrać jeszcze raz ze strony programu, są tam wersje dla procesorów SSE i bez SSE. Czasem błędy pojawiały się gdy uruchamiało się nieodpowiednią wersję.
Pozdrawiam
david555
21-02-2008, 22:30
RawTherapee jest napisany w c++ z użyciem biblioteki GTK+ więc NET na pewno nie. Polecam forum RawTherapee (http://www.rawtherapee.com/forum/index.php), podobne problemy były poruszne parokrotnie więc może się znajdzie jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam
No to masz rację, nie wiem, bo nie dotykałem jeszcze tego programu, snuję tylko domysły.:)
Pozdrawiam. David
autograf
22-02-2008, 22:21
Spróbuj usunąć ustawienia ze starej wersji. Jest to gdzieś w Twoim profilu\Application Data\.RawTherapee jeśli masz windows (nie mogę sprawdzić dokładnej ścieżki bo nie używam), jeśli Linux to ~/.RawTherapee - usuń cały katalog.
Mam nadzieję że to pomoże.
Pozdrawiam
Ale ja nie mialem wczesniej starszej wersji. Poza tym nawet nie wiem w KTORYM KATALOGU tego katalogu szukac by go usunac..
a próbowałeś pobrać jeszcze raz ze i przeinstalować? jeśli to nie pomoże to mogę ci jeszcze tą bibliotekę na której się wysypuje (libgtkmm-2.4-1.dll - zgodnie z tym co na twoim screenie z poprzedniego wątku) przesłać i podmienisz z tą którą masz u siebie - może to coś da