Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i problem - PILNE
Witam,
Właśnie kupiłem Nikona D50 i obiektyw 18-70 i jestem szczęśliwy ;) ale
jest taki problem a może to nie jest problem.
jak obracam aparatem to w aparcie słychać jakiś dzwięk jakby srężynka lub coś metalowego obijało się o ścianki aparatu.
zdjęcia robi ok niby wszystko jest dobrze.
czy też macie tak samo czy jest błoga cisza lub może wiecie co to jest????
Pozdrawaim,
Prekto
Czytaj archiwum.
dlatego napisalem pilne, że muszę wiedzieć szybko czy coś jest nie tak.
a tak po za tym jakoś nie mogę znaleść w archiwum
więc jeżeli mógłbyś podać możę trochę "na tacy" odpowiedż byłbym bardzo wdzęczny.
Pozdrawaim,
Prekto
nie ma to jak życzliwi koledzy 'po fachu' zamiast 'czytaj archiwum' podalbys linka gdybys byl zyczliwy.
mi oprocz niedzialajacej lampy wbudowanej dzieje sie cos podobnego...
amator D50
06-03-2006, 13:53
spoko, spoko... to czujnik położenia aparatu... 8)
mi oprocz niedzialajacej lampy wbudowanej dzieje sie cos podobnego...
To tylko sensor orientacji w jakiej pozycji jest aparat, by wiedział czy ma Tobie obrócić zdjęcie czy nie. W D50 norma i nie ma powodów do obaw
I po co tyle krzyku...
PS. Proponuje napisać FAQ dla początkujących i powiększyć napis funkcji "szukaj". Chyba za mało jest ona widoczna. A może to czarne tło tak wpływa ? :wink:
oki dziekuje. i co nie mozna bylo tak odrazu :)
moj i tak trafi do serwisu ze wzgledu na lampe
pozdrawiam
soko
Ludzie, czy pierwsza czynnością jaką wykonujecie z nowym aparatem to jego ... słuchanie ?
Szukanie problemów kończy się z reguły ich odnalezieniem.
Proponuje dla pewnosci test na BF/FF i sprawdzenie czy aby matryca nie jest krzywa. I sprawdzenie serii baterii, bo to pewnie etz ta wadliwa ...
A gdzie miejsce na radość z nowego nabytku ? Problemy z czasem same sie ujawnia
No a poza tym czy uzycie opcji szukaj jest tak czasochlonne ?
aparat mam od pazdziernika wiec nie jest znow taki nowy. a to cos poruszajacego sie uslyszalem dopiero wczoraj jak mi lampa padła ;P
super dzięki bardzo wszystkim
już mi lepiej
Pozdrawaim,
Prekto :P
Proponnuję adminowi żeby przykleił temat z brzeczeniem w D50 i sadze że każdy nowy urzytkownik tak owego sprzętu z muchami, kulkami, rężynkami w środku brzęczącymi nie bedzie sie za kazdym raze narażał innym urzytkownikom i co tez wazne zasmiecał forum...
wczoraj jak mi lampa padła ;P Mi lampa padla przedwczoraj, doszłem do tego że czujnik ktory mowi ze lampa jest podniesiona szwankuje bo jak ja troche złoże to od raz na panelu kont. wyskakuje ze lampa jest ok i działa, a jak w pełni jest rozłożona to nie działa, może masz podobne objawy ?
Rany julek ludzie miejcie litość ...
oki dziekuje. i co nie mozna bylo tak odrazu :)
A widzisz sens zamieszczania takiego wątku przez każdego nowego nabywcę D50?
witam,
może mało się znam (bo dopiero co zię zalogowałam) ale sens widzę. Miejsca na forum chyba nie zabraknie, a jeżeli jest ktoś życzliwy kto może rozwiać nasze obawy to chyba nie zaszkodzi. Zawsze mi się wydawało, że takie forum własnie po to jest...ale teraz to już mam wątpliwości i WIELKI strach przed zadaniem pytania (bo może ktoś gdzies o tym pisał).... :D
Pozdrawiam Jagna
Jagna, niema co się bać zadawać pytania, chodzi tylko o to że zanim je zadasz leiej skorzystać z opcji szukaj i troszkę tam pokopać w archiwum gdyż jest już tam dużo wątków... pozdrawiam
przydałby się FAQ, umieszczony w baaardzo widocznym miejscu ;)
Wozik tak sie składa ze nie jestem nowym nabywcą, aparat mam od października, wcześniej tego nie słyszałem. a że ktoś napisał to się 'doczepiłem' a szukanie w archiwum często różnie wychodzi bo ja bym szukał np jakos zelest, szum, hałas, sprężynka albo coś takiego. a jeśli ktoś poprzednio to nazwał inaczej to nic bym nie znalazł.
mimo wszystko dziekuje za odpowiedz wprost.
soko
dobrze już dobrze. Tak sobie tylko gderam. Ja juz znalzłam co chciałam (czyszczenie matówki) :-) ale może jeszcze coś o tym napiszę :-) tak dla przekory. Tak na marginesie to czy wiedzieliście, że kupienie 'zestawu czyszczącego" w autoryzowanym sklepie Nikona graniczy z cudem - odpowiedź jest taka "proszę oddać sprzęt do seriwisu" hi, hi
Pozdrawiam
gderajaca Jagna
A ja sie nie dziwie ,że padaja takie pytania co chwilkę. Wystarczy tylko sobie wyobrazic szczesliwego posiadacza nowiutkiej puszki któremu nagle cos zakłociło chwilę szczescia. Co robi ? w wielkiej panice wpada na forum i nie ma czasu szukac tylko pyta. To normalna reakcja i wydaje mi sie ,że wiecej miejsca na "dysku" forum zaoszczedziło by sie odpowiadajac na takie pytanie niz powtarzanie "szukaj"
Zamiast "szukaj" można zawsze też odpowiedzieć RTFM* !!!
*) bo "kto czyta mało błądzi wiele"
**) a to dla z przymrużeniem oka dla przypomnienia http://ag.bocznica.org/ :)
andrzej500
09-03-2006, 08:32
Witam
Forum jest w celu zadawania pytań nawet tych złych i niedobrych.
Nawet piąty czy dziesiąty raz za razem.
TO, CO, że ktoś pytał kiedyś?
Jeśli ktoś nie chce pomóc innym to nikt nikogo nie zmusza.
Stare przysłowie mówi:
Niema złych pytań – są tylko złe odpowiedzi.