PDA

Zobacz pełną wersję : coolpix p 5100

wizi1971
19-02-2008, 17:12
Witam wszystkich. Mam zamiar kupić coolpix p 5100 lecz mam problem ze stabilizacją obrazu - otóż w pewnym sklepie powiedziano mi, że stabilizator jest - ale cyfrowy. W innym z kolei, że optyczny (zdaje się że VR). Jak jest więc naprawdę?
Pozdrawiam.

hedgehog
19-02-2008, 17:43
Gdybym miał wierzyć temu, co pisze Nikon tu (http://www.europe-nikon.com/product/en_GB/products/broad/1448/specifications.html) (a czemu nie wierzyć? :), to powiedziałbym, że "Vibration Reduction (VR) - Lens shift VR" ewidentnie oznacza stabilizację sprzętową.

acidjazz
20-02-2008, 14:35
Witam

posiadam 5100 i zgadzam się z przedmówcą :) - stabilizator sprzętowy

Pozdrawiam

Maciex
20-02-2008, 15:21
zgadza się, jest optyczna :)

Co co dalszych pytań o ten kompakcik - warto zapoznać sie z jego testem na optycznych:

http://www.optyczne.pl/63.1-Test_aparatu-Nikon_Coolpix_P5100_Wstęp.html

Bardzo dogłębny test i sporo cennych informacji o użytkowaniu tego modelu.
No nie mówiąc już o wyniku testu -niestety za dobrze w nim nie wypadł..:(

wizi1971
23-02-2008, 12:46
Dziękuję za test i za pozostałe rady. Faktycznie najlepiej w tym teście nie wypadł ale osoby które posiadają ten aparat tak krytycznych ocen nie wystawiają. Więc jak tu teraz wybrać złoty środek? Może ktoś kto już używa go jakiś czas może by się wypowiedział czy jest wart kupowania?
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających tą stronę.

marszull
23-02-2008, 19:51
Autofous ma problemy, szumi mocno powyzej 400 iso lampa wbudowana taka sobie i niestety nie ma rawow
za to jest bardzo maly,solidna obudowa, w dobrym swietle sobie radzi i mozna calkiem zgrabny film nagrac ;-)
plus bardzo fajnie wspolpracuje z lampami sb (chociaz troche dziwnie wyglada)
Ja sobie kupilem ten aparat ze wzgledu na wielkosc i mozliwosc noszenia na codzien i w do tych celow sie sprawdza.
Najlepiej skoczyc do jakiegos MM wlozyc swoja karte i sie pobawic i dopiero po takiej zabawie i obejrzeniu zdjec u siebie na kompie mozna zdecydowac.

glisek
23-02-2008, 23:44
to moze ja jeszcze troche dopisze... co prawda mam P5000. ale z tego co czytalem, to zmienili matryce i chyba tyle..
- szumiec, szumi i nawet iso 400 jest uzywalne tylko do albumu dla babci z porysowanymi okularami.
- VR sie nie daje wylaczyc - jest taka opcja ale caly czas slychac jak se tam trzesie tymi soczewkami, a nawet ponoc slychac te szumy na filmikach.
- obudowa faktycznie magnezowa, ale jak pojezdzilem ze dwa dni z tym sprzetem na rowerze, to w ktoryms momencie mi zaszwankowal i uparcie twierdzil, ze mam błąd obiektywu - na szczescie udalo sie naprawic na miejscu i jak na razie blad sie nie pokazal. W kazdym razie odradzam rzucanie o sciane lub podlogę.
- pewnie za jakis czas zaczna sie odklejac gumy, bo to magnez i guma, czyt. znane polaczenie w wyzszych puszkach.
- no a reszta to tak jak w malpiszonach, cudow sie nie ma co spodziewac - drugi raz bym nie kupil.

marczello
28-12-2008, 00:04
I jeszcze jedbna sprawa bardzo słabo ostrzy w domowym świetle 50% ceności

baran3k
28-12-2008, 23:36
Witam,

Posiadam obecnie Nikon Coolpix 5000 przymierzam się do p5100.

Czy slide adapter es-e28 da się dokręcić do p5100 ?

Czy w tym aparacie jest opcja w oprogramowani do obsługi takiego adaptera ?

Jak sądzicie Czy taka zamiana ma sens czy może lepiej się wstrzymać i dozbierać do czegoś lepszego? (jak tak to czego?)

Pozdrawiam

robertG7
29-12-2008, 10:34
Witam,

Posiadam obecnie Nikon Coolpix 5000 przymierzam się do p5100.

Czy slide adapter es-e28 da się dokręcić do p5100 ?

Czy w tym aparacie jest opcja w oprogramowani do obsługi takiego adaptera ?

Jak sądzicie Czy taka zamiana ma sens czy może lepiej się wstrzymać i dozbierać do czegoś lepszego? (jak tak to czego?)

Pozdrawiam
A co to za zamiana? więcej pixeli i tylko tyle. P5000 na P6000 już bardziej byłoby wytłumaczalne. Jeżeli ten adapter pasował do P5000 to i do P5100 się uda, bo mają te same obiektywy, to samo oprogramowanie.

PS Różnica zasadnicza to spust migawki w kolorze czarnym

baran3k
29-12-2008, 11:09
Ja mam 5000 nie p5000 taki aparat z przed paru lat :) http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.73-nikon_coolpix_5000

To już jest produkt archiwalny. Mam do niego slide adapter lampe sb-50dx konwerter szeroko kąt-ny i tele. Zastanawiam się nad zmianą aparatu gdyż ten ma parę rzeczy mnie nurtujących. Najchętniej zmienił bym na coś kompatybilnego z tymi akcesoriami. Początkowo przymierzałem się do p80 ale w między czasie dostałem lampę ;-) a teraz mam dylemat szukam fajnego aparatu który pozwoli na naukę fotografii i będzie kosztował max około 1k. W tej cenie znalazłem tylko p5000 p5100 i jakieś Fuji s9600. Przy tym ostatnim na pewno akcesoria nie będą pasować. Stąd moje pytanie - które z powyższych akcesoria będą pasować do p5100, domyślam się ,że konwertery na pewno i lampa. Nie wiem co z slide adapterem. Jeśli się okaże ,że aparat mogę sprzedać za bezcen a akcesoria wywalić do kosza to pewnie wstrzymam się z zakupem nowego sprzętu. Niestety ze strony nikona nie mogę się doczytać jednoznacznie które ruszą które nie, myślę ,że ten slide adapter da się dokręcić tylko trzeba inny pierścień kupić, tak samo z telekowerterami, w lampie mam nadzieje ,że ruszy ttl. Może ktoś sprawdzić na swoim aparacie czy w menu konwertery/adaptery jest opcja slide adapter i konwerter tele 2x ?

Pozdrawiam

drhardware
29-12-2008, 12:47
Witam,

sam posiadam CP 995, czyli model jeszcze wczesniejszy od Twojego i sobie chwalę. Akcesoriów i konwerterów co prawda mało posiadam, bo jak kupowałem aparat to były drogie, a teraz jest ich mało. Miałem pozyczoną kopiarke do slajdów i z tego co pamietam efekty nie były za dobre. Raz, że bardzo wrazliwa na rodzaj oswietlenia, dwa, nie obejmowała pełnej klatki. Kupiłem za 60 zł stary skaner Agfy z pokrywą do slajdów i mam załatwiony problem, a apaart uzywam do innych celów. Zaraz sobie sciagnę instrukcję obsługi do Twojego i popatrzę, jakie są tam zaznaczone konwertery.

robertG7
29-12-2008, 15:00
Ja mam 5000 nie p5000 taki aparat z przed paru lat :)

Pozdrawiam

A przepraszam, nie doczytałem.
Niedawno w Makro P5100 były po 640zł, ale już po ptokach.