Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: coolpix p 5100

wizi1971
    Gość

Domyślnie coolpix p 5100

Witam wszystkich. Mam zamiar kupić coolpix p 5100 lecz mam problem ze stabilizacją obrazu - otóż w pewnym sklepie powiedziano mi, że stabilizator jest - ale cyfrowy. W innym z kolei, że optyczny (zdaje się że VR). Jak jest więc naprawdę?
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Gdybym miał wierzyć temu, co pisze Nikon tu (a czemu nie wierzyć? , to powiedziałbym, że "Vibration Reduction (VR) - Lens shift VR" ewidentnie oznacza stabilizację sprzętową.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Witam

posiadam 5100 i zgadzam się z przedmówcą - stabilizator sprzętowy

Pozdrawiam
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Domyślnie

zgadza się, jest optyczna

Co co dalszych pytań o ten kompakcik - warto zapoznać sie z jego testem na optycznych:

http://www.optyczne.pl/63.1-Test_apa...00_Wstęp.html

Bardzo dogłębny test i sporo cennych informacji o użytkowaniu tego modelu.
    No nie mówiąc już o wyniku testu -niestety za dobrze w nim nie wypadł..

wizi1971
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za test i za pozostałe rady. Faktycznie najlepiej w tym teście nie wypadł ale osoby które posiadają ten aparat tak krytycznych ocen nie wystawiają. Więc jak tu teraz wybrać złoty środek? Może ktoś kto już używa go jakiś czas może by się wypowiedział czy jest wart kupowania?
    Pozdrawiam wszystkich odwiedzających tą stronę.

Domyślnie

Autofous ma problemy, szumi mocno powyzej 400 iso lampa wbudowana taka sobie i niestety nie ma rawow
    za to jest bardzo maly,solidna obudowa, w dobrym swietle sobie radzi i mozna calkiem zgrabny film nagrac
    plus bardzo fajnie wspolpracuje z lampami sb (chociaz troche dziwnie wyglada)
    Ja sobie kupilem ten aparat ze wzgledu na wielkosc i mozliwosc noszenia na codzien i w do tych celow sie sprawdza.
    Najlepiej skoczyc do jakiegos MM wlozyc swoja karte i sie pobawic i dopiero po takiej zabawie i obejrzeniu zdjec u siebie na kompie mozna zdecydowac.

Domyślnie

to moze ja jeszcze troche dopisze... co prawda mam P5000. ale z tego co czytalem, to zmienili matryce i chyba tyle..
    - szumiec, szumi i nawet iso 400 jest uzywalne tylko do albumu dla babci z porysowanymi okularami.
    - VR sie nie daje wylaczyc - jest taka opcja ale caly czas slychac jak se tam trzesie tymi soczewkami, a nawet ponoc slychac te szumy na filmikach.
    - obudowa faktycznie magnezowa, ale jak pojezdzilem ze dwa dni z tym sprzetem na rowerze, to w ktoryms momencie mi zaszwankowal i uparcie twierdzil, ze mam błąd obiektywu - na szczescie udalo sie naprawic na miejscu i jak na razie blad sie nie pokazal. W kazdym razie odradzam rzucanie o sciane lub podlogę.
    - pewnie za jakis czas zaczna sie odklejac gumy, bo to magnez i guma, czyt. znane polaczenie w wyzszych puszkach.
    - no a reszta to tak jak w malpiszonach, cudow sie nie ma co spodziewac - drugi raz bym nie kupil.
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

I jeszcze jedbna sprawa bardzo słabo ostrzy w domowym świetle 50% ceności

Domyślnie

Witam,

Posiadam obecnie Nikon Coolpix 5000 przymierzam się do p5100.

Czy slide adapter es-e28 da się dokręcić do p5100 ?

Czy w tym aparacie jest opcja w oprogramowani do obsługi takiego adaptera ?

Jak sądzicie Czy taka zamiana ma sens czy może lepiej się wstrzymać i dozbierać do czegoś lepszego? (jak tak to czego?)

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baran3k Zobacz posta
    Witam,

Posiadam obecnie Nikon Coolpix 5000 przymierzam się do p5100.

Czy slide adapter es-e28 da się dokręcić do p5100 ?

Czy w tym aparacie jest opcja w oprogramowani do obsługi takiego adaptera ?

Jak sądzicie Czy taka zamiana ma sens czy może lepiej się wstrzymać i dozbierać do czegoś lepszego? (jak tak to czego?)

Pozdrawiam
    A co to za zamiana? więcej pixeli i tylko tyle. P5000 na P6000 już bardziej byłoby wytłumaczalne. Jeżeli ten adapter pasował do P5000 to i do P5100 się uda, bo mają te same obiektywy, to samo oprogramowanie.

PS Różnica zasadnicza to spust migawki w kolorze czarnym
    D300s/N24-70/N80-200/N50f1.8/SB900/MF

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów