PDA

Zobacz pełną wersję : D40 - warto?

Foto_Jacek
17-02-2008, 17:51
Witajcie!
Fotografuję od ponad 15 lat, od kilku lat lustrzanką cyfrową (hmmm, sorry: Canon+ob. klasy L.)
Teraz chciałbym kupić ojcu prezent, także lustrzankę, i mój wybór padł na Nikona D40 z ob. kitowym. Jest to lustrzanka prosta, tania, ma menu po polsku oraz podstawową obróbkę zdjęć w aparacie (ojciec nie ma komputera).
Przeczytałem w necie trochę opisów, recenzji i opinii na temat D40, oraz "macałem" aparat w sklepie. Widzę jego ograniczenia (3-P AF, brak bracketingu i podglądu głębi), ale jestem prawie zdecydowany "na tak". Mam tylko jeszcze jedno kluczowe pytanie: jak to jest z jakością zdjęć? Testy np. na fotopolis pokazują, że jest "bardzo źle" - zwłaszcza jeśli chodzi o odwzorowanie szczegółów. Wprawdzie obiektyw kitowy nie może "rzucać na kolana" jakością zdjęć, co jest oczywiste, ale byłbym wdzięczny za Wasze opinie w tym temacie. Dzięki!!

mikkay
17-02-2008, 18:30
Nie ma komputera... ja bym na twoim miejscu kupił mu jakaś hybydę. Lustro jest bardziej wymagające. A może komputer zamiast aparatu?

conio
17-02-2008, 19:17
Hybryda braku komputera nie załatwi, bo to kwestia możliwości podgladu na dużym ekranie, a nie 2-3 calowym lcd w aparacie. A i cena hybryd jest zbliżona do D40. Natomiast plus hybrydy do "all-in-one", masz z 10 "zoomów" w cenia D40+kit.
Co do odzworowania szczegółów to nie jest źle, a najlepiej spróbowac samemu, przejsć sie do FJ czy innego MM z własną kartą pamięci, pstryknąć kilka fotek i zobaczyć czy lepszy jakiś Panasonic czy NIKON.
Podgląd głebui ostrości to ma sens jak korzystasz z jasnych stałek, przy korzystaniu z kita nie ma to wielkiego znaczenia.
Po zabawie z wieloma kompaktami i hybrydami, a następnie przesiadce na D40 już nie ma powrotu :), co najlepiej podsumowuje moja żona pytaniem: "pożyczysz mi ten duży aparat", "a po co?", "bo on takie ładne zdjęcia robi".

Seeker
17-02-2008, 19:32
Jezeli ojciec chcialby tylko "miec czym zrobic zdjecie", a do tego lubi trzymac w rekach lustrzanke, to D40 bedzie swietnym wyborem. Co innego, gdyby mial jakiekolwiek specyficzne preferancje, bo wtedy trzeba je przedstawic, aby ktos mogl sie do nich odniesc. Nie ma na rynku "typowego aparatu dla ojca"...

who
17-02-2008, 19:38
bez komputera z cyfrówką trochę kiepsko tak moim zdaniem, bo jednak cyfra od tego żeby nie trzeba było wszystkich zdjęć drukować...

a co do aparatu to po pierwsze zastanów się czy twój ojciec na pewno ucieszy się z lustrzanki, bo jednak lustro trochę wymaga od użytkownika, więc tu mogą się pojawić pewne trudności
jeżeli jest zainteresowany fotografią to jak najbardziej z d40 będzie zadowolony, 3 pola wystarczą, bracketing hmm pewnie jak by miał to i tak by nie użył ;) co do jakości zdjęć to ja powiem że jest dobrze (mój ojciec ma d40 ;) ) i raczej tym to bym sobie tak głowy nie zawracał ;)
a jeżeli masz pewne wątpliwości czy będzie zadowolony, to kup jakąś hybrydę, łatwiejsze w obsłudze, no i nie trzeba każdemu z osobna tłumaczyć, że to filmów nie kręci, że trzeba się patrzyć przez wizjer itd.

Foto_Jacek
17-02-2008, 21:23
Dziękuję Wam za dotychczasowe opinie.
Pytałem o jakość zdjęć, ponieważ pozostałe kwestie są "rozwiązane": w razie czego komputer ma moja siostra; ojciec trochę fotografował i marzy akurat o lustrzance, a że nie jest zbytnio "techniczny", to nie może posiadać sprzętu zbyt trudnego w obsłudze - D40 wydał mi się optymalny.

so_martinha
17-02-2008, 22:07
Mialam D40 i uwazam, ze jakosc zdjec wcale az taka zla nie jest, wrecz przeciwnie !!! Tym bardziej do czysto amatorskiego uzytku ... Jakosc tej puszki (wraz z tym co wypluwa) jest jak najbardziej adekwatna do ceny, na dzien dzisiejszy wrecz uwazam, ze ja przerasta. Ja mialam z nia wiele frajdy.

lewAp7
18-02-2008, 11:04
Mam tylko jeszcze jedno kluczowe pytanie: jak to jest z jakością zdjęć? Testy np. na fotopolis pokazują, że jest "bardzo źle" - zwłaszcza jeśli chodzi o odwzorowanie szczegółów.
Nie widziałem tych testów, ale mogę Cię zapewnić - jest bardzo dobrze (robię odbitki do A4)! Takiej jakości nie da żadna hybryda - taka co mogłaby dać, chyba już od dawna nie jest produkowana. Bądź więc spokojny o te szczegóły...

a3i
18-02-2008, 11:14
Moim zdaniem warto.

Cena, funkcjonalność, i jakość wykonania tego aparatu jest zadowalająca.
A co do jakości samych zdjęć to chyba wiadomo że w dużej mierze zależy od szkła jakie użyjesz.
Kitowe jest takie sobie.

kroma
18-02-2008, 12:05
bierz d40 i sie nie zastanawiaj :) Ma wielki ekran więc można spokojnie na ekranie już zobaczyć które zdjęcie się nadaje a które nie. A jakość zdjęć świetna...

tjagi
18-02-2008, 15:13
... byłbym wdzięczny za Wasze opinie w tym temacie...

Warto zastanowic sie nad obiektywem ze stabilizacja, np. N 18-55 VR, N 16-85 VR.

Na poczatku przygody z N D40 musialem przyzwyczaic sie do kolorystyki. Sporadycznie mam kontakt z C 300D (+kit) i latwiej bylo przeprowadzic korekcje kolorow (pliki z aparatu JPG w obu przypadkach).

Ostatcznie moj N D40 jest ustawiony na NEFy a kolorki na Adobe RGB i jest mi z tym dobrze. Te ustawienia maja sie nijak do sytuacji ktora opisujesz wiec zwroc uwage na to czy JPGi w sRGB beda Tobie odpowiadac.

Szczegolow jest mnostwo - szczegolnie z N 17-55 :) - ale wracajac na ziemie (powtorze sie, ze) warto dolozyc do VR, przyda sie szczegolnie od 35 mm w gore. Dopoki optyka bedzie tej samej marki co korpus, dopoty wszystko bedzie OK (tu oczywiscie z AF-S).

Kekacz
18-02-2008, 15:17
Kolejny głos za kupnem D40. Ten aparat sam z siebie wyrzuca jpg na poziomie pozwalającym ominąć potrzebę posiadania komputera.

Rarog
18-02-2008, 16:19
Jezeli ojciec chcialby tylko "miec czym zrobic zdjecie", a do tego lubi trzymac w rekach lustrzanke, to D40 bedzie swietnym wyborem. Co innego, gdyby mial jakiekolwiek specyficzne preferancje, bo wtedy trzeba je przedstawic, aby ktos mogl sie do nich odniesc. Nie ma na rynku "typowego aparatu dla ojca"...

Stanowczo :) odradzam D40 to najgorszy z możliwych wyborów jeśli chodzi o Nikony. To juz lepiej kup D70/70s!
W ostateczności wybierz Olympusa 410 - ostatnio był w promocji za jakieś 1600 zł !!!

A dlaczego nie D40? Z powodu jakości zdjęć właśnie. Kitowy obiektyw 18-70 jest tak naprawdę jedynym rozsądnym wyborem do tego aparatu. Pozbawienie "puszki" mechanicznego napędu AF, skazuje użytkownika to używania obiektywów z "silnikiem". W efekcie mamy do wybory ledwie ok. 10 obiektywów z czego cirka połowa to wyrafinowane i bardzo drogie obiektywy (nie na kieszeń amatora D40) a druga połowa to właśnie "specjalna seria" amatorskich obiektywów dedykowanych do D40 - niestety o dość przeciętnej jakości. Jedynym rozsądnym wyborem jest wspomniany wyżej NIKKOR AF-S 18-70/3.5-4.5 G !
Dlatego w całości to kiepski wybór o bardzo ograniczonych możliwościach i stąd moja opinia. Jakkolwiek jeśli pozostaniemy przy opisywanym obiektywie to jakość zdjęć wykracza poza potrzeby przeciętnego użytkownika i jest całkowicie satysfakcjonująca :)
Pozdrawiam

Dariusz Walus
18-02-2008, 16:40
W pelni zgadzam sie z tym co napisal Rarog. D40 to najgorszy z mozliwych wyborow.

who
18-02-2008, 16:52
W pelni zgadzam sie z tym co napisal Rarog. D40 to najgorszy z mozliwych wyborow.

Ale to ma być aparat dla amatora, któremu wystarczy kitowy obiektyw na długo.
Autor wątku jak sam napisał fotografuje od 15 lat czyli ma doświadczenie i na pewno jest świadom ograniczeń tego aparatu, jednak to ma być aparat dla jego ojca.
Mój ojciec kupił sobie d40 (przez to ja musiałem kupić d80 ;) na szczęście :P ) i bardzo sobie chwali ten aparat, jak wziął mojego d80 do ręki to stwierdził że mu nie pasuje, bo za duże, za ciężki itd.

Zgodzę się z tym, że w dłuższej perspektywie można pomyśleć o zmianie 18-55 na 18-70. Ale nie przesadzajmy, sporej części ludzi co chcą robić tylko pamiątkowe rodzinne fotki i 18-55 wystarczy.
No i też z tym VR nie przesadzajmy, spokojnie da się zrobić nie poruszone zdjęcie i przy 70mm z czasem 1/30.

Więc podsumowując, do autora wątku, d40 będzie dobrym wyborem.

PawelR
18-02-2008, 22:47
Więc podsumowując, do autora wątku, d40 będzie dobrym wyborem.

Zdecydowanie popieram - D40 będzie w tym przypadku znakomitym wyborem a jakość zdjęć z całą pewnością zadowoli jego przyszłego użytkownika. Mówię to jako świadomy użytkownik: D50, D80, D200, D40.

sokrates
22-02-2008, 12:18
Stanowczo :) odradzam D40 to najgorszy z możliwych wyborów jeśli chodzi o Nikony. To juz lepiej kup D70/70s!
...
Nie moge się zgodzić z tym co napisałeś - weź pod uwagę to co napisał autor - jego ojciec nie ma komputera na którym mógłby obrobić NEFY czy poprawić jpg. Biorąc pod uwagę wszystkie za/przeci oraz wady i zalety obu puszek (nie wchodzą na wojenną ścieżkę typu D40 vs D70) w tym konkretnym przypadku najgorszy możliwym wyborem będzie właśnie D70 -a to ze względu na jpg jakie produkuje D70 prosto z puszki. D40 wypluwa jpg jakby już po postprocessingu i nie wymagają one już w zasadzie dalszych korekt na kompie, nadają się do zrobienia odbitek w Labie - przy założeniu że fotki będą typowo albumowe/wycieczkowe niewymagające specyficznej obróbki na kompie.

Foto_Jacek
22-02-2008, 19:59
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi (także krytyczne; sam miałem wątpliwości do jakości obrazu).

Kupiłem zestaw D40 + 18-55 + 55-200 + torba + SD 1GB, za 2200. Mamy zatem "wszystko co potrzeba", a zestaw nie będzie nigdy rozbudowywany (o szkła), a najwyżej o tanie dodatki: statyw, pilot itp. Zrobiłem nim trochę zdjęć i jak na potrzeby mojego ojca uważam, że trafiłem dobrze. Sam aparat obsługuje się łatwo i przyjemnie. Za te pieniądze kupiłbym "superzoom", ale - przyznacie - jeśli ktoś chce z pstrykania przejść w fotografowanie, to powinien kupić lustrzankę, i mam na myśli tutaj również pewne nawyki pracy.

Patrzcie jak to śmiesznie bywa: sam używam sprzętu Canona, a teraz kupiłem kolejnego Nikona. Kolejnego, bo zawsze noszę "just in case" w swojej torbie również Nikona, Coolpixa, bo nie mam aparatu w komórce (podobnie, jak nie mam telefonu w aparacie hehehe).

Pozdrawiam Was, Nikonowcy, 3majcie się i róbcie fajne zdjęcia, bo o to tu chodzi, a nie o producenta :)

afterall
22-02-2008, 22:36
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi (także krytyczne; sam miałem wątpliwości do jakości obrazu).

Kupiłem zestaw D40 + 18-55 + 55-200 + torba + SD 1GB, za 2200.

Moim zdaniem bardzo dobry wybór dla ojca.
Aparacik nieduży, na szyji ciążył nie będzie, praktycznie wszystkie funkcje mają objaśnienia - po co więcej.
A jak wspomniałeś najważniejsze są zdjęcia ;-)