Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: D40 - warto?

Foto_Jacek
    Gość

Domyślnie D40 - warto?

Witajcie!
    Fotografuję od ponad 15 lat, od kilku lat lustrzanką cyfrową (hmmm, sorry: Canon+ob. klasy L.)
    Teraz chciałbym kupić ojcu prezent, także lustrzankę, i mój wybór padł na Nikona D40 z ob. kitowym. Jest to lustrzanka prosta, tania, ma menu po polsku oraz podstawową obróbkę zdjęć w aparacie (ojciec nie ma komputera).
    Przeczytałem w necie trochę opisów, recenzji i opinii na temat D40, oraz "macałem" aparat w sklepie. Widzę jego ograniczenia (3-P AF, brak bracketingu i podglądu głębi), ale jestem prawie zdecydowany "na tak". Mam tylko jeszcze jedno kluczowe pytanie: jak to jest z jakością zdjęć? Testy np. na fotopolis pokazują, że jest "bardzo źle" - zwłaszcza jeśli chodzi o odwzorowanie szczegółów. Wprawdzie obiektyw kitowy nie może "rzucać na kolana" jakością zdjęć, co jest oczywiste, ale byłbym wdzięczny za Wasze opinie w tym temacie. Dzięki!!

Domyślnie

Nie ma komputera... ja bym na twoim miejscu kupił mu jakaś hybydę. Lustro jest bardziej wymagające. A może komputer zamiast aparatu?

Domyślnie

Hybryda braku komputera nie załatwi, bo to kwestia możliwości podgladu na dużym ekranie, a nie 2-3 calowym lcd w aparacie. A i cena hybryd jest zbliżona do D40. Natomiast plus hybrydy do "all-in-one", masz z 10 "zoomów" w cenia D40+kit.
    Co do odzworowania szczegółów to nie jest źle, a najlepiej spróbowac samemu, przejsć sie do FJ czy innego MM z własną kartą pamięci, pstryknąć kilka fotek i zobaczyć czy lepszy jakiś Panasonic czy NIKON.
    Podgląd głebui ostrości to ma sens jak korzystasz z jasnych stałek, przy korzystaniu z kita nie ma to wielkiego znaczenia.
    Po zabawie z wieloma kompaktami i hybrydami, a następnie przesiadce na D40 już nie ma powrotu , co najlepiej podsumowuje moja żona pytaniem: "pożyczysz mi ten duży aparat", "a po co?", "bo on takie ładne zdjęcia robi".

Domyślnie

Jezeli ojciec chcialby tylko "miec czym zrobic zdjecie", a do tego lubi trzymac w rekach lustrzanke, to D40 bedzie swietnym wyborem. Co innego, gdyby mial jakiekolwiek specyficzne preferancje, bo wtedy trzeba je przedstawic, aby ktos mogl sie do nich odniesc. Nie ma na rynku "typowego aparatu dla ojca"...
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

bez komputera z cyfrówką trochę kiepsko tak moim zdaniem, bo jednak cyfra od tego żeby nie trzeba było wszystkich zdjęć drukować...

a co do aparatu to po pierwsze zastanów się czy twój ojciec na pewno ucieszy się z lustrzanki, bo jednak lustro trochę wymaga od użytkownika, więc tu mogą się pojawić pewne trudności
    jeżeli jest zainteresowany fotografią to jak najbardziej z d40 będzie zadowolony, 3 pola wystarczą, bracketing hmm pewnie jak by miał to i tak by nie użył co do jakości zdjęć to ja powiem że jest dobrze (mój ojciec ma d40 ) i raczej tym to bym sobie tak głowy nie zawracał
    a jeżeli masz pewne wątpliwości czy będzie zadowolony, to kup jakąś hybrydę, łatwiejsze w obsłudze, no i nie trzeba każdemu z osobna tłumaczyć, że to filmów nie kręci, że trzeba się patrzyć przez wizjer itd.
    D80, Tk 12-24/f4, T 17-50/f2.8, Tk 50-135/f2.8, N 70-300G

Foto_Jacek
    Gość

Domyślnie

Dziękuję Wam za dotychczasowe opinie.
    Pytałem o jakość zdjęć, ponieważ pozostałe kwestie są "rozwiązane": w razie czego komputer ma moja siostra; ojciec trochę fotografował i marzy akurat o lustrzance, a że nie jest zbytnio "techniczny", to nie może posiadać sprzętu zbyt trudnego w obsłudze - D40 wydał mi się optymalny.

Domyślnie

Mialam D40 i uwazam, ze jakosc zdjec wcale az taka zla nie jest, wrecz przeciwnie !!! Tym bardziej do czysto amatorskiego uzytku ... Jakosc tej puszki (wraz z tym co wypluwa) jest jak najbardziej adekwatna do ceny, na dzien dzisiejszy wrecz uwazam, ze ja przerasta. Ja mialam z nia wiele frajdy.
    Life is like photography. You use the negatives to develop.
    www.flickr.com/photos/so_martinha

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Foto_Jacek Zobacz posta
    Mam tylko jeszcze jedno kluczowe pytanie: jak to jest z jakością zdjęć? Testy np. na fotopolis pokazują, że jest "bardzo źle" - zwłaszcza jeśli chodzi o odwzorowanie szczegółów.
    Nie widziałem tych testów, ale mogę Cię zapewnić - jest bardzo dobrze (robię odbitki do A4)! Takiej jakości nie da żadna hybryda - taka co mogłaby dać, chyba już od dawna nie jest produkowana. Bądź więc spokojny o te szczegóły...
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mysłowice

Domyślnie

Moim zdaniem warto.

Cena, funkcjonalność, i jakość wykonania tego aparatu jest zadowalająca.
    A co do jakości samych zdjęć to chyba wiadomo że w dużej mierze zależy od szkła jakie użyjesz.
    Kitowe jest takie sobie.
    Wszystko sie DA

Domyślnie

bierz d40 i sie nie zastanawiaj Ma wielki ekran więc można spokojnie na ekranie już zobaczyć które zdjęcie się nadaje a które nie. A jakość zdjęć świetna...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów