PDA

Zobacz pełną wersję : d80 czy canon 30 d ??

Meffisto
16-02-2008, 20:06
Witam!!!!
Jak nie trudno zauważyć jestem tu nowa. Fotografią interesuję się od kilku lat. Fotografuję przede wszystkim ludzi, landszafty i takie tam, więc generalnie wszystko. Stoję dzisiaj przed dylematem co wybrać, po wielu dyskusjach wybrałam albo d80, albo canona 30d. Pytanie na czym tak naprawdę mi zależy....nie wiem. Większość moich znajomych używa nikona, i jak jeden mąż twierdzą, że canon 30d technicznie jest trochę lepszy od d80. Co wybrać???? mogę prosić, o pomoc, najbardziej liczę na użytkowników obu systemów, obytych z tymi modelami, Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam ciepło,
Meffisto :)

mpwt
16-02-2008, 20:16
Cześć

Polecam poczytać parę wątków (warto skorzystać z szukajki):

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25380
http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php/t-28855.html
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15656
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24562

Ja bym na Twoim miejscu zaczął od wzięcia do ręki każdej z tych puszek i zobaczyć która lepiej leży. :)
I biorąc pod uwagę, że znajomi też mają Nikona fakt wypożyczenia jakiegoś szkiełka w plenerku może być fajną sprawą.

malisz
16-02-2008, 20:19
hej, ciezko odpowiedziec na tak postawione pytanie. w zastosowaniach uniwersalnych i bez ogladania zdjec na monitorze w powiekszeniu 200% zdjecia z obu aparatow sa praktycznie nie do rozroznienia. powinnas raczej isc do sklepu i pobawic sie nimi troche. wybrac ten ktory bedzie Ci lepiej pasowal ksztaltem, przyciskami, obsluga, itp. bo na dluzsza mete to sie liczy. zdjecia mozna wycisnac z obu tak samo tragiczne albo tak samo wybitne ;)

copywriter2000
16-02-2008, 20:28
Pracuję w branży reklamowej. Ostatnio dostałem kilka zdjęć do projektu z zewnątrz. Większość fotek robiona jest Nikonem.. Może to też jakiś argument?:D A tak poważnie. To za przedmówcami.Trzeba obadać jak Ci leży w ręce. No i kusi możliwość wypożyczenia szkieł od znajomków. ;] Wybierając Nikona zyskasz super forum. Nie wiem jak na Canonowym ale tutaj wiele się dowiesz i nauczysz... Znam też przypadki osób które focą Canonem poczym wystawiaja tutaj, bo ponoć jakoś "przyjemniej i profesjonalniej, oraz życzliwiej"... Może coś w tym jest?

Ps. A aparaty faktycznie, porównywalne...

Larson
16-02-2008, 20:31
Ja bym na Twoim miejscu wziął jeszcze pod uwagę tych znajomych no mają Nikona. Jeśli to dobrzy znajomi, można będzie od nich pożyczyć kiedyś jakieś szkiełko czy jakąś lampę. Duża ilość znajomych w systemie to na pewno plus.

EDIT: Cholewcia za długo czytam, piszę... czyżby wzrok już nie ten? ;)

Czornyj
16-02-2008, 20:35
Jeżeli fotografujesz przede wszystkim pejzaże, ludzi i takie tam, to w zasadzie wszystko jedno. Można sobie oczywiście zrobić z tego piramidalny problem o znaczeniu wszechświatowym, ja jednak zachowałbym zdrowy rozsądek, poszedłbym oglądnąć obydwa i wybrał ten, który mi się bardziej spodoba. Do w/w zastosowań obydwa doskonale się nadają.

Jacek Wrzesińsk
16-02-2008, 20:43
Obydwa systemy ,Canon i Nikon,zaspokoją spokojnie twoje potrzeby.Skłaniał bym się ku opiniom przedmówców (piszących),kup co ci będzie lepiej leżało w dłoniach,czyli idź do sklepu i badaj!

Meffisto
16-02-2008, 20:45
przede wszystkim wielkie dzięki za pomoc :D
w sumie mam znajomych co mają i canona i nikona ale raczej więcej tych z nikonem.. d80 miałam w łapkach i...i super ;) myślałam też o używce.. hmm...
i jeszcze mi ktoś pentaxa k 10 proponował.. :|

copywriter2000
16-02-2008, 20:48
Używka to dobry pomysł. Kupiłem 2 sztuki na forum. Tutaj dostaniesz taniej, a i czesto bywa tak, że to sprzęcik świadomie używany... a więc obchodzono się z nim należycie i dbano czesto przesadnie o niego;] Polecam forumową giełdę.

Meffisto
16-02-2008, 20:55
hmm.. wszystko na spokojnie przemyślę.. i na giełdę forumową zajrzę zapewne :)

ps. a i fakt widzę że na tym forum jest o niebo lepiej niż na canonowskim.. ale to tak ciiicho sza.. ;)
dzięki :D

Jacek Wrzesińsk
16-02-2008, 20:56
Zawsze bierz pod uwagę system,nie dany model aparatu.Korpus to nie wszystko,później trzeba dokupić szkło,lampę,drugie szkło.....itd.,odsprzedać stare szkło,itd.,wszystko trzeba brać pod uwagę.Chyba ,że od razu zakładasz,że zostajesz tylko ze szkłami kitowymi np.,ale zawsze lepiej zostawić sobie "furtkę",jak się zachce coś zmienić.Pozdr.!:)

art-74
16-02-2008, 21:14
Forum Canona jest mniej sympatyczne, ale o fotografowaniu można się chyba nawet nieco więcej niż tutaj - mają coś co się nazywa "szkoła fotografowania CB" i wcale głupio tam nie piszą

Jeśli kiedyś będziesz się chciała pobawić w zdalne odpalanie lampy lepszy jest nikon w przypadku Canona trzeba zainwestować kilka setek w dodatkowy osprzęt.

A Penatax K10d stanieje w marcu po wejściu następcy - do niedawna trudno było o dobre używane szkła do tego systemu (w Polsce), ale teraz się zmienia na allegro coraz więcej tego. Sam aparat możliwościami nie odbiega o ile nie przewyższa konkurentów ze stajni N i C. Forum Pentaxa jest jeszcze milsze niż Nikona, choć strasznie dużo tam offtopów, ale za to zabawnych :)

YTZ_Bolanda
16-02-2008, 22:22
Na pewno 30D będzie cięższy... Miałem d80 mam teraz C40D i moje osobiste słodkie dziewczę psioczy gdy ją do focenia namawiam. Narzeka na wagę aparatu... Niemniej akurat ja jestem ze zmiany zadowolony, miło mnie zaskoczył jeśli chodzi o oddanie kolorów (Heretyk?;).
Jeśli chodzi o szkiełka to w klasie średniej-amatorskiej, którą ja reprezentuję, właśnie w Canonie jest posucha, nie odwrotnie. Mam fajną (mało powiedziane), niedrogą stałkę, ale mam też problem jeśli chodzi o wybór standardowego zooma, bo kit do kitu, 17-85 też i zostają tylko raczej drooooogie L-ki, albo szkła innych producentów. Jest jeszcze C17-55 2.8 ale jest nieperspektywiczny (crop) a też kosztuje harmonię pieniędzy. W N są jak wiadomo niezłe kity. Wszystko się rozbija o kasę. Nie wiem co prawda czym dysponujesz, ale na tzw. starcie łatwiej (taniej) jest w NIkonie.
Pzdr.

Zbychu67
16-02-2008, 22:39
Weź do ręki oba i sprawdź, który lepiej leży i którym się wygodniej operuje. Wiem, że przy sprzedawcy w 5 minut trudno podjąć decyzję, więc nie koniecznie podejmuj ją przy pierwszej wizycie w sklepie. Z własnego doświadczenia wiem, że albo mi coś leży w dłoni albo nie (dotyczy to nie tylko fotografii).
W przypadku zakupu lustrzanki pamiętaj, że decydujesz się na wejście w konkretny system. W praktyce oznacza to decyzję na dłużej. Niestety zmiana systemu lubi być kosztowna (praktycznie wszystko kupujesz od nowa). Przed podjęciem decyzji zastanów się co chcesz robić w perspektywie kilku lat i jak dany system spełnia Twoje oczekiwania.
Pozdrawiam

BOSS
16-02-2008, 22:54
Bardzo dobrze moi przedmówce Ci doradzają. Pamietaj, że zakup body to dopiero początek wydatków, a tu już trzeba nieco przekarkulować czgo potrzebujesz i ile w obu systemach coś takiego kosztuje, itd...

pretorian111
16-02-2008, 23:35
Kiedyś stałem przed podobnym wyborem. Myślałem nad 350D i jakąś Minoltą... Miałem i mam do dziś ten komfort, że mogę w pracy pomacać różny sprzęt. No więc macałem tego Canona i Minoltę i sam nie wiedziałem co wybrać... Wtedy padł głos znajomego "a zobacz tego Nikona".... i tak już zostało :) Po prostu tak dobrze mi leżał w ręce i do tej pory leży :)

Wszyscy Ci tu dobrze radzą. Weź w łapki i zobacz sama ;)

Pozdrawiam
Dawid

kaawka
16-02-2008, 23:44
Większość moich znajomych używa nikona, i jak jeden mąż twierdzą, że canon 30d technicznie jest trochę lepszy od d80. Co wybrać???? mogę prosić, o pomoc, najbardziej liczę na użytkowników obu systemów, obytych z tymi modelami, Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam ciepło,
Meffisto :)

A moze Canon 40D z cashback'iem 150 euro? Kupisz nowe body za okolo 3000 zł. Akcja zwrotów rusza od 1 marca. Na pewno Canony dwucyfrowe (30D, 40D) sa bardziej zaawansowane niz D80. Najwazniejsze oczywiscie sa szkla. Natomiast forum Canona moze jest troche mniej sympatyczne momentami ale wydaje mi sie odrobine bardziej konkretne :)

HN70
16-02-2008, 23:52
A ile koleżanko chcesz wydać na puszkę, a ile na szkło? jaki zakres? jasne/ciemne? produkt nikona/canona, czy także niezależnych?
(jeśli myślisz tylko o puszce z kitem, to zapomnij o canonie).

Meffisto
17-02-2008, 20:44
naprawdę wielkie dzięki za dobre rady zarówno na tym forum jak i canonowskim - i tu i tu dobrze radzą ;) a teraz sama muszę podjąć ostateczną decyzję :) jeszcze raz dzięki :)

ziuteczny
17-02-2008, 20:48
(jeśli myślisz tylko o puszce z kitem, to zapomnij o canonie).[/QUOTE]

wierutna bzdura bo oprócz kitów mamy obiektywy firm trzecich w tym jedyny sensowny w dobrej cenie jasny Tamron.

Tak patrząc wybór body jest mniej ważny, Tamrona kupimyw tych samych pieniądzach

kaawka
17-02-2008, 22:01
O dżizas nie stawiajcie przy wyborze sprzętu problemu forum tego czy tamtego. Sporo na tym forum kanonierów się udziela i nic to nikomu nie szkodzi. Nie dla forum się sprzęt kupuje :)

Robin nie zauwazyłeś smile'a? :) Nikt nie stawia problemu Ty go właśnie wymyślasz. Post był w ogólnym sympatycznym klimacie dyskusji i w nawiązaniu do poprzednich wypowiedzi.

40D za 3 kzł to kawał porządnego apartu się wydaje.

O dżizas przecież to oczywiste :) fajny apart

copywriter2000
17-02-2008, 22:04
Za kaawka. Robin trochę chyba czasem wyolbrzymiasz... Zresztą jestem zdania, że nic mi po aparacie nawet za STO milionów skoro z góry wiem, że wszystkiego i tak się sam nie nauczę (i nie mam tu na myśli tylko obsługi aparatu), przyznam się, że trochę także i forum zadecydowało o moim wyborze. A właściwie Wasza życzliwość oraz konkrety! I co Robin? Nadal twierdzisz, że to nie ma nic do rzeczy?

vasper31
18-02-2008, 13:51
ja pomogę ja pomogę !!.. ów Canon robi piękne zdjęcia... ale Nikus też :)

koniec... :) :mrgreen:

pn
18-02-2008, 14:05
Jezeli potrzebujesz do czegos wstepnego podnoszenia lustra, to nie ma go w D80, jest w 30D.

Jezeli robisz zdjecia na ISO1600 (co sie wiekszosci ludzi rzadko zdaza), to te z 30D beda mialy o wiele wiecej szczegolow.

Jezeli lubisz fajne, intensywne kolory, to zdjecia z D80 beda dla Ciebie lepsze.

Jezeli chcesz aparatu z latwa i intuicyjna obsluga, to D80 bedzie dla Ciebie lepszy.

Jezeli chcesz super forum ze wspaniala atmosfera, to tylko tu. :-)

vasper31
18-02-2008, 14:54
Jezeli potrzebujesz do czegos wstepnego podnoszenia lustra, to nie ma go w D80, jest w 30D.
(..)

nieprawda... jest taka opcja :)

Kaleid
18-02-2008, 15:11
W D80 masz wstępne podnoszenie lustra, ze zwłoką 0,4 sek., liczoną od momentu naciśnięcia spustu migawki i podniesienia lustra (czynności te są wykonywane prawie jednocześnie), do otwarcia migawki. Nie jest to typowe MLU (jak ma np D200, D300) ale spelnia swoje zadanie i w praktyce w zasadzie wychodzi na to samo.

badi
18-02-2008, 15:17
poczekaj do marca, bedzie nowy cashback. bodajze 150 ojro na 40d, a to da ta puche za jakies 2900 pln.

robin102
18-02-2008, 16:10
ja pomogę ja pomogę !!.. ów Canon robi piękne zdjęcia... ale Nikus też :)

koniec... :) :mrgreen:
Eeee tam pitolicie Hipolicie. Nikuś jest po prostu piękny :), a Canon robi piękne zdjęcia :) ;)
40D za 3kzl to wypaśny sprzęcior :) alternatywa dla przewartościowanego D200

HN70
18-02-2008, 21:24
(jeśli myślisz tylko o puszce z kitem, to zapomnij o canonie).

wierutna bzdura bo oprócz kitów mamy obiektywy firm trzecich w tym jedyny sensowny w dobrej cenie jasny Tamron.

Tak patrząc wybór body jest mniej ważny, Tamrona kupimy w tych samych pieniądzach :-) no przeca napisałem "puszka z kitem". Od kiedy to tamron 17-50/2.8 (bo zgaduję, że o nim myślałeś) za 1200pln jest stawiany na równi z "kitami"? Więc powtórzę: jeśli koleżanka chce kupić canona 30d z kitowym obiektywem to lepiej by zrobiła wybierając nikona d80 z kitowym obiektywem......

rooner
18-02-2008, 21:40
a Canon robi piękne zdjęcia :) ;)
40D za 3kzl to wypaśny sprzęcior :)
Też myślę,że to dobra opcja...wielu canonierów o tym teraz mówi i czekają na cashback. Więc mimo sentymentu do Nikona pojedynek d80 vs 30d wygrywa 40d:)

rooner
18-02-2008, 21:41
sory,coś mi się źle zacytowała odpowiedź Robina 102