PDA

Zobacz pełną wersję : Rozbity górny LCD w D70

Wiewioor
16-02-2008, 15:32
Witam forumowiczów :)

Właśnie wróciłem ze spaceru z dzieckiem - wszystko byłoby super gdyby nie rozbity górny wyświetlacz w D70'tce. Aparat działa - robi zdjęcia i nawet coś tam na górnym LCD widać (tylko A) - niby można zyć, ale zrobiłem sobie D40 ze śrubokrętem :D.

Czy ktoś orientuje się ile może kosztować wymiana tego LCD przez serwis Nikona?

Pozdrawiam,
Konrad

PS. A zbierałem na jakieś jasne tele :(

PSS. Czy linia Dxxx jest bardziej wytrzymała pod tym względem? (pękła też obudowa w okolicach tegoż LCD).

Rafal28
16-02-2008, 15:41
Nie wiem ile moze to kosztowac ale radze zrobic to tylko w Nikon. wbrew pozorom serwis Nikona nie jest az tak drogi a masz gwarancje i swiadomosc ze robil to ktos kto ma z tym doczynienia niemalze codziennie. Podam Ci przyklad: Czyszczenie matrycy tu gdzie mieszkam kosztuje 70 euro ( nie jest to serwis Nkona ) a calego aparatu w serwisie w Niemczech (wraz z wysylka w obie strony ) kosztuje 120 euro. Sam zobacz co sie oplaca bardziej i co jest pewniejsze.

Wiewioor
18-02-2008, 22:55
Dzięki za odpowiedź - dzisiaj próbowałem dodzwonić się do serwisu ma Postępu - zero sukcesu :( Jak numery nie były zajęte to nikt nie odbierał - i tak przez 20 minut. Swoją drogą rozważam wysłanie aparatu do niemiec, ale boję się że koszty mogą przerosnąć wartość sprzętu. I tu koło się zamyka. Czy lepiej kupić nową D80'tkę a staruszka wysłać bez dzwonienia do NKP (z opisem usterki) i czekać (cierpliwie) na sygnał z serwisu? W sumie to pstrykam amatorsko (3 lata - 18 ts. zdjęć), ale bez aparatu to jak bez ręki.

Pozdrawiam,
Konrad

PS. Dzisiaj zadzwoniłem też do serwisu w Gdyni - niestety odpowiedzieli mi, że nawet gdyby oni zamawiali potrzebne elementy, to NKP im ich nie odsprzeda:( A szkoda.

Przemek Paśnik
18-02-2008, 22:58
Spróbuj zadzwonić na ogólną infolinię a potem przedrzeć się do serwisu :mrgreen: ostatnio ktoś próbował i ponoć skutkuje

Wiewioor
18-02-2008, 23:08
Ok - będę więc walczył jutro z infolinią. A swoją drogą to nauczyłem się (prawie) żyć bez tego LCD - mocno jest to upierdliwe, ale się da. Muszę tylko jeszcze przebrnąć przez właściwe ustawienie lampy błyskowej :)

A może by tak spróbować do serwisu niemieckiego? Lub czeskiego?

Pozdrawiam

Rafal28
19-02-2008, 01:21
na temat Nimców bo zlecam jutro wysłanie mojego Nikusia tam poniewaz Irlandczycy guzdrają sie z czyszczeniem niesamowicie a do tego 2 dni temu bylem po aparat i przyniesli mi w takim samym stanie jak zaniosłem i zyczyli sobie 70 euro. Pozdrawiam.

Nivelen
19-02-2008, 01:24
poniewaz Irlandczycy guzdrają sie z czyszczeniem niesamowicie a do tego 2 dni temu bylem po aparat i przyniesli mi w takim samym stanie jak zaniosłem i zyczyli sobie 70 euro. Pozdrawiam.

jest. jest.jest. Czyli jednak nie tylko polski serwis Nikona jest taki okropny xD inni też mają źle.. suuupeeer :P

Bonthyc
19-02-2008, 02:41
Ok - będę więc walczył jutro z infolinią. A swoją drogą to nauczyłem się (prawie) żyć bez tego LCD - mocno jest to upierdliwe, ale się da.
Ja w D50 również nauczyłem się żyć bez tego wyświetlacza :D główny powód to brak podświetlenia i co za tym idzie dupa zbita np. w nocy, ciemnym studiu czy teatrze. Przesłonę, czas, pomiar światła mam w wizjerze, iso, balans bieli, EV lampy - trzeba grzebać w menu, mało wygodne i upierdliwe ale skuteczne :-D

Wiewioor
20-02-2008, 13:20
Dodzwoniłem się do serwisu :) poprzez infolinię - dzięki za radę!

Bardzo miła pani połączyła mnie z kierownikiem serwisu, który odpowiedział na wszytkie pytania, a więc:
- koszt naprawy to około 300
- czyszczenie korpusu to do 150 pln
- matryca -czyszczenie 80 pln

Do tego jescze kurier i....

i nie wiem czy nie kupic nowego D200 za 3690 pln.

Pozdrawiam

lesiuc
21-02-2008, 00:43
Witam, jeśli masz troche pojęcia o elektronice,
lub masz kogoś kto da radę to spróbuj skontaktowac się z tym człowiekiem.
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=315308337

Kupiłem u niego matryce do d50 za 100zł.
Aparat miał przygodę podczas czyszczenia matrycy.
Nieco za dużo izopropanolu i poleciało pod filtr. Odparowało ale zostały ciapki.
Musiałem rozkopać cały aparat żeby dojść do matrycy -a przy okazji uszkodziłem przypadkiem
taśmę łączącą ją z płytą.
Pytałem tego człowieka czy nie ma takiej taśmy żeby przelutować -a on mi sprzedał ja razem z matrycą :)
Podłączyłem. Złożyłem, działa pięknie.
Starą -tą oryginalną matrycę zostawiłem sobie na zapas jakby czasem znów jakaś przygoda się przytrafiła podczas czyszczenia, tfu, tfu... Odpukać.
Może warto spróbować?
Nie pisze tego dla czyjejś reklamy, ale sporo osób miewa problemy z aparatami a takie źródło części też jest jakąś alternatywą.
Pozdrawiam!

Wiewioor
21-02-2008, 14:59
lesiuc -> dzięki za namiary na człowieka. Od razu do niego zadzwoniłem - muszę tylko podać mu dokładny symbol LCD z D70 - wiąże się to z rozbiórką aparatu. Przydałaby się serwisówka do D70 :D Oj chyba zorganizuję sobie rozrywkę na wieczór.

Pozdrawiam

lesiuc
22-02-2008, 09:32
Nie ma sprawy.
Pamiętaj tylko że włącznik aparatu jest "programowy" i tak naprawdę
to przełącza aparat w coś na wzór stanu czuwania kiedy wyłączysz np TV pilotem.
Zatem na czas rozbiórki koniecznie wyjmij akumulator i nie włączaj przed całkowitym
zmontowaniem i sprawdzeniem czy wszytko jest złożone jak należy,
taśmy dokładnie po podłączane itd.
Powodzenia.

Wiewioor
22-02-2008, 11:19
Zdobyłem schemat D70 - taki ogólny, i trochę się przeraziłem procesem rozbierania. Zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś padniętego D70. Jest mowa o jednym w wątku:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49573
Myślę, że chodzi o tego z aukcji allegro: http://www.allegro.pl/item311887331_nikon_d70_uszkodzony_stan_zewnetrzny _b_dobry_.html
Gdyby tylko kosztował tak ze stówkę a nie pięć:) Możnaby na nim poćwiczyć rozkręcanie, a i LCD wygląda na sprawny:)

Pozdrawiam

Paweł.S
22-02-2008, 13:40
Proponuję zadać pytanie sprzedającemu z tej aukcji: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=315308337. Napisał tam że ma też wszelkiej maści wyświetlacze do nikonów więc może coś znajdzie. Na innych jego aukcjach też kupa innych części do Nikonów.
Edit:
Nie doczytałem że już było a gdy zobaczyłem tą aukcję to przypomniał mi się ten wątek i od razu napisałem, sorki za zamieszanie :)

Martini30
22-02-2008, 15:56
Witaj

Posiadam dwie uszkodzone d70, więc moge go sprzedac na czesci. Cena 400zł za dwie sztuki. Sztuka 250zł.
W razie zainteresowania prosze o kontakt.

Maciek321
24-02-2008, 00:21
Tutaj troszke zdjęc które przedstawiają kolejnośc odkręcania śrub. Co prawda dotyczy to filtra na matrycy, ale pewne elementy trzeba bedzie zdjąc te same by dostać sie do wyswietlacza.

Klik (http://www.astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm)

pozdrawiam.

Wiewioor
24-02-2008, 00:43
Dzięki, ale szukając po sieci inforamcji na temat rozbierania D70 natknąłem się na to:)

Na razie nie mam zabardzo czasu bawić się ze śrubokrętem - w czwartek młodszy syn skończy 4 tyg., a starszy (lat 4) też absorbuje czas (a miło się go razem spędza - to fakt).

Pozdrawiam.

Wiewioor
24-02-2008, 22:30
Uff,

Rozkręciłem go! Trochę było nerwówki, ale dziecko pomagało więc poszło gładko :D Dogrzebałem się do wyświetlacza - trzeba zdjąć tył i przód, a dopiero na końcu górę. Tam czekała na mnie niespodzianka...

Okazuje się, że pekła tylko "taka szklana" część LCD - dlatego się rozlał. Nie muszę wymieniać całego wyświetlacza tylko ten element. Udało mi się go wyjąć, wsadziłem go do zamrażalnika (gdzieś na forum czytałem o leczeniu rozlanych LCD w ten sposób), odczekałem i złożyłem aparat do kupy :) LCD zaczął pokazywać parę informacji więcej!!!

Słowem - nie straszna mi już samodzielna wymiana tego wyświetlacza. Tylko trzeba pamiętać, albo jeszcze lepiej zapisywać sobie gdzie były poszczególne śrubki:D

Spisałem symbol wyświetlacza i czekam na odzew od człowieka z allegro.

Aha, tak na marginesie - kiedyś czyściłem matrycę izopropanolem (okazało się że był troszkę nie taki jak trzeba) i zasyfiłem sobie matrycę - co ja się potem nagimnastykowałem, żeby ją doczyścić w narożnikach!!! Teraz to ją sobie po prostu wyjmę do czyszczenia :D

Pozdrawiam wszystkich

PSS. Może zrobię jakiegoś tutka na ten temat?

Maciek321
05-03-2008, 01:19
(...)
ale dziecko pomagało więc poszło gładko
(...)

To dlatego sie udało :)

Wiewioor
07-03-2008, 23:27
W końcu dostałem wyświetlacz - zamieniłem z rozbitym i jest ok. Chwila strachu i już po..

PS. Zamiast nowego body kupie sobie w nagrodę za ominiecie serwisu lampę ;)

Pozdrawiam!

arwic
07-03-2008, 23:37
Witam forumowiczów :)ale zrobiłem sobie D40 ze śrubokrętem :D.
Kiczowaty żart, no ale mam nadziej że sprawił Ci wiele radości.

mpwt
08-03-2008, 11:51
Kiczowaty żart, no ale mam nadziej że sprawił Ci wiele radości.

Dobre :)
Jedna z ciekawszych odpowiedzi. Bije moje na głowę!

arwic
08-03-2008, 12:48
Dobre :) Jedna z ciekawszych odpowiedzi. Bije moje na głowę!
Cel osiągnięty, wabik działa. :):):p MPWT wiedziałem ze odpiszesz, no ale czekamy na resztę. :):)Przepraszam autora za OT.

Wiewioor
08-03-2008, 14:45
Uwaga! Następuje bicie się w piersi!

Przepraszam wszystkich posiadaczy D40. Jeżeli w jakikolwiek sposób Was uraziłem, to nie było to celowe. Nadmieniam, iż jestem "lokalnym orędownikiem Nikona", a na D40 gorąco namawiam własną siostrę. Z aparatem tym miałem kontakt, fotografowałem nim i bardzo go chwalę. Porównanie D70 r rozbitym LCD nie było trafne, ponieważ w pewnym sensie stał się on nawet uboższy od D40 - nie miałem kontroli nad trybem pracy lampy błyskowej, stanu naładowania baterii, wyborem "shooting mode" (seria, poj. fot., samowyzwalacz, itp).

Przepraszam i pozdrawiam!!

mpwt
08-03-2008, 22:00
Cel osiągnięty, wabik działa.

LOL :twisted:

Przepraszam wszystkich posiadaczy D40.

W ramach przeprosin wyrwij sobie jeszcze przycisk od bracketingu i podglądu GO :D

Wiewioor
08-03-2008, 22:11
LOL :twisted:

W ramach przeprosin wyrwij sobie jeszcze przycisk od bracketingu i podglądu GO :D

Wyrywanie będzie mało estetyczne - rozbiorę body i podkleję przyciski :D

Maciek321
09-03-2008, 01:06
W końcu dostałem wyświetlacz - zamieniłem z rozbitym i jest ok.
(...)

A nie mogłeś przy okazji porobić zdjęć jak dostać sie do wyświetlacza? Co se po kolei odkręcić i czym?

Wiewioor
09-03-2008, 12:25
A nie mogłeś przy okazji porobić zdjęć jak dostać sie do wyświetlacza? Co se po kolei odkręcić i czym?

Problemem jest prosty - czym zrobić te zdjęcia, jak się ma jeden aparat?

Sama rozbiórka do trudnych nie należy - jak rozbierałem body za czwartym razem to zajęło mi to 10 minut. Z wymianą i złożeniem 30 :D Początek jest prosty i dobrze opisany na stronie http://www.astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm

Co do dalszej demolki to posiłkowałem się takim schemacikiem z instrukcji serwisowej D70 - tylko gdzie odkręcać śrubki było pokazane. Troszkę cierpliwości i determinacji i jest ok. Trzeba tylko w sposób zorganizowany odkładać odkręcane elementy, to przy składaniu nie ma zdziwienia gdzie jaką śrubkę wkręcić.

Władca Pixeli
09-03-2008, 12:53
Problemem jest prosty - czym zrobić te zdjęcia, jak się ma jeden aparat?

Sama rozbiórka do trudnych nie należy - jak rozbierałem body za czwartym razem to zajęło mi to 10 minut. Z wymianą i złożeniem 30 :D Początek jest prosty i dobrze opisany na stronie http://www.astrosurf.com/buil/d70/ircut.htm
Następnym razem postaraj się o zapasowy aparat i zrób dokładny opis. Może serwis w Warszawie się czegoś nauczy :mrgreen: