Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : aDOBE CAMERA RAW 3.0

sradek
12-02-2008, 22:56
Skąd ściągnąć takie coś na PS CS2??

Przemek Paśnik
12-02-2008, 22:58
Ze strony producenta, powinno być

sradek
12-02-2008, 23:00
Szukałem! Jest wersja dla PS CS# - chyba że ja coś źle robię i mi nie działa.

Jacek_Z
12-02-2008, 23:43
a dlaczego 3.0 ? ściągaj ostatnią na CS2 - to chyba było 3.7

uzyj wyszukiwarki na stronie adobe, bo na wierzchu maja tylko wtyczki do CS3

już ci znalazłem (na windows):
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows

T&T
12-02-2008, 23:51
Najwyższa i ostatnia wersja CR dla PS CS2 to 3.7 i jest na stronie Adobe do ściągnięcia.

Władca Pixeli
13-02-2008, 04:01
CS3 potrafi sam sciągać poprawki. O ile pamiętam to CS2 potrafi tak samo, więc automatycznie powinien siągnąć najnowszy RAW dla tej wersji.

sradek
13-02-2008, 12:04
Dzięki za pomoc!

Robik
13-02-2008, 23:56
Jeśli można w tym wątku (nie chcę zakładać osobnego,bo pewno dla Was to sprawa błacha) to mam pytanko odnośnie camery RAW 3.7
Do tej pory używałem wersji 3.2 i było O.K , a teraz ściągnąłem właśnie 3.7 i w zdjęciach (po korektach w camera RAW i małej obróbce w PS CS2) zapisanych w JPEG otwieranych w windows XP we właściwościach nie ma exif-a. Brak daty wykonania fotki,parametrów ustawionych ISO,przysłona,migawka itp... W PS-ie i w camera RAW nic nie przestawiałem (ustawienia domyślne).
Zapewne trzeba coś ustawić w camera RAW? Niestety z angielskiego jestem ... :-( ,więc jeśli można to proszę o pomoc.
Dzięki i pozdrawiam!
P.s.
Przepraszam sradek że wtrącam się z pytaniem w Twój wątek.

Jacek_Z
14-02-2008, 01:32
Do tej pory używałem wersji 3.2 i było O.K , a teraz ściągnąłem właśnie 3.7 i w zdjęciach (po korektach w camera RAW i małej obróbce w PS CS2) zapisanych w JPEG.
musiałes zmienic cos jeszcze. Np może teraz zapisałes dla web? to usuwa exif.

otwieranych w windows XP we właściwościach nie ma exif-a.
tego nie ma i nie było w XP. Musisz doinstalowac np opande.

miałem dyskusje z jednym forumowiczem, który twierdzilł to samo, że nie ma exifa. Przysłał mi na maila plik, a ja potrafiłem z niego wszystko odczytać. Windows (standardowo) nie potrafi oczytać iso, przysłony, czasu itp (no chyba, że Vista - ona czyta, albo jakies plug-iny na XP)

Gawronnek
14-02-2008, 01:45
miałem dyskusje z jednym forumowiczem, który twierdzilł to samo, że nie ma exifa. Przysłał mi na maila plik, a ja potrafiłem z niego wszystko odczytać. Windows (standardowo) nie potrafi oczytać iso, przysłony, czasu itp (no chyba, że Vista - ona czyta, albo jakies plug-iny na XP)

hmm, nie instalowałem na nowym kompie żadnych pluginów do Xp i we właściwościach pliku, w zakładce podsumowanie->zaawansowane są dane z Exif

dzejms
14-02-2008, 01:54
hmm, nie instalowałem na nowym kompie żadnych pluginów do Xp i we właściwościach pliku, w zakładce podsumowanie->zaawansowane są dane z Exif

Potwierdzam.

Jacek_Z
14-02-2008, 01:56
fakt, nigdy tam tego nie szukałem :-D wolę opandę, bo zobaczę np exif zdjęcia wyswietlanego np w IE.
ale to nie zmienia pewnie zbytnio sytuacji, bo kolega który też twierdził, że nie ma exifu w PS CS2 po obróbce - okazało się, że go miał. Widac dzieje się coś dziwnego, że po czymś takim (po obróbce) niektóre aplikacje exif widzą, inne nie.

Gawronnek
14-02-2008, 02:10
pewnie masz racje ja też preferuje Opande, więcej danych no i bardziej uniwersalna, bo w necie i w systemie pokazuje ;)

david555
14-02-2008, 13:37
pewnie masz racje ja też preferuje Opande, więcej danych no i bardziej uniwersalna, bo w necie i w systemie pokazuje ;)

W Opandzie też można podejrzeć jakich poprawek dokonano np. PS-em?

Gawronnek
14-02-2008, 13:52
W Opandzie też można podejrzeć jakich poprawek dokonano np. PS-em?

nie rozumie pytania, w exif tylko zapisuje się jakim softem obrabiane, o jakie poprawki Ci chodzi, wyostrzenia, blur itp. przecież to nie mozliwe

david555
14-02-2008, 14:42
nie rozumie pytania, w exif tylko zapisuje się jakim softem obrabiane, o jakie poprawki Ci chodzi, wyostrzenia, blur itp. przecież to nie mozliwe

Exif Viewer się kłania nisko Opandzie:).
Pytam, bo właśnie w tej wtyczce można zobaczyć więcej.

Robik
14-02-2008, 16:06
No właśnie u mnie też tak było przy camerze RAW 3.2 (nawet ISO pokazywało),a jak zainstalowałem wersje 3.7 to wszystko zniknęło,nawet data wykonania zdjęcia (pytanie czy ona tak ma,czy trzeba coś zmienić w jej ustawieniach?).
Jak pisałem wyżej nic nie zmieniałem-rozpakowałem plik 3.7 do PS CS2 w Plug-Ins,samo podmieniło w File Formats 3.2 na 3.7 i to wszystko.
Pewno że np. w Opandzie jest cały exif,ale dlaczego jeśłi w poprzedniej wersji był w podglądzie windowsa to w tej 3.7 tam go nie ma? Zastanawia mnie czy to normalne,czy trzeba coś przestawić?
Dzięki za odpowiedzi!

Robik
16-02-2008, 01:19
...tak na zakończenie,sprawdziłem wszystkie wersje camery RAW od 3.2 do 3.7 Wszystkie poza 3.7 pozostawiają exif na podglądzie windowsa. Jest tak przynajmniej na fotkach z D50.