Zobacz pełną wersję : aDOBE CAMERA RAW 3.0
Skąd ściągnąć takie coś na PS CS2??
Przemek Paśnik
12-02-2008, 22:58
Ze strony producenta, powinno być
Szukałem! Jest wersja dla PS CS# - chyba że ja coś źle robię i mi nie działa.
a dlaczego 3.0 ? ściągaj ostatnią na CS2 - to chyba było 3.7
uzyj wyszukiwarki na stronie adobe, bo na wierzchu maja tylko wtyczki do CS3
już ci znalazłem (na windows):
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows
Najwyższa i ostatnia wersja CR dla PS CS2 to 3.7 i jest na stronie Adobe do ściągnięcia.
Władca Pixeli
13-02-2008, 04:01
CS3 potrafi sam sciągać poprawki. O ile pamiętam to CS2 potrafi tak samo, więc automatycznie powinien siągnąć najnowszy RAW dla tej wersji.
Jeśli można w tym wątku (nie chcę zakładać osobnego,bo pewno dla Was to sprawa błacha) to mam pytanko odnośnie camery RAW 3.7
Do tej pory używałem wersji 3.2 i było O.K , a teraz ściągnąłem właśnie 3.7 i w zdjęciach (po korektach w camera RAW i małej obróbce w PS CS2) zapisanych w JPEG otwieranych w windows XP we właściwościach nie ma exif-a. Brak daty wykonania fotki,parametrów ustawionych ISO,przysłona,migawka itp... W PS-ie i w camera RAW nic nie przestawiałem (ustawienia domyślne).
Zapewne trzeba coś ustawić w camera RAW? Niestety z angielskiego jestem ... :-( ,więc jeśli można to proszę o pomoc.
Dzięki i pozdrawiam!
P.s.
Przepraszam sradek że wtrącam się z pytaniem w Twój wątek.
Do tej pory używałem wersji 3.2 i było O.K , a teraz ściągnąłem właśnie 3.7 i w zdjęciach (po korektach w camera RAW i małej obróbce w PS CS2) zapisanych w JPEG.
musiałes zmienic cos jeszcze. Np może teraz zapisałes dla web? to usuwa exif.
otwieranych w windows XP we właściwościach nie ma exif-a.
tego nie ma i nie było w XP. Musisz doinstalowac np opande.
miałem dyskusje z jednym forumowiczem, który twierdzilł to samo, że nie ma exifa. Przysłał mi na maila plik, a ja potrafiłem z niego wszystko odczytać. Windows (standardowo) nie potrafi oczytać iso, przysłony, czasu itp (no chyba, że Vista - ona czyta, albo jakies plug-iny na XP)
Gawronnek
14-02-2008, 01:45
miałem dyskusje z jednym forumowiczem, który twierdzilł to samo, że nie ma exifa. Przysłał mi na maila plik, a ja potrafiłem z niego wszystko odczytać. Windows (standardowo) nie potrafi oczytać iso, przysłony, czasu itp (no chyba, że Vista - ona czyta, albo jakies plug-iny na XP)
hmm, nie instalowałem na nowym kompie żadnych pluginów do Xp i we właściwościach pliku, w zakładce podsumowanie->zaawansowane są dane z Exif
hmm, nie instalowałem na nowym kompie żadnych pluginów do Xp i we właściwościach pliku, w zakładce podsumowanie->zaawansowane są dane z Exif
Potwierdzam.
fakt, nigdy tam tego nie szukałem :-D wolę opandę, bo zobaczę np exif zdjęcia wyswietlanego np w IE.
ale to nie zmienia pewnie zbytnio sytuacji, bo kolega który też twierdził, że nie ma exifu w PS CS2 po obróbce - okazało się, że go miał. Widac dzieje się coś dziwnego, że po czymś takim (po obróbce) niektóre aplikacje exif widzą, inne nie.
Gawronnek
14-02-2008, 02:10
pewnie masz racje ja też preferuje Opande, więcej danych no i bardziej uniwersalna, bo w necie i w systemie pokazuje ;)
david555
14-02-2008, 13:37
pewnie masz racje ja też preferuje Opande, więcej danych no i bardziej uniwersalna, bo w necie i w systemie pokazuje ;)
W Opandzie też można podejrzeć jakich poprawek dokonano np. PS-em?
Gawronnek
14-02-2008, 13:52
W Opandzie też można podejrzeć jakich poprawek dokonano np. PS-em?
nie rozumie pytania, w exif tylko zapisuje się jakim softem obrabiane, o jakie poprawki Ci chodzi, wyostrzenia, blur itp. przecież to nie mozliwe
david555
14-02-2008, 14:42
nie rozumie pytania, w exif tylko zapisuje się jakim softem obrabiane, o jakie poprawki Ci chodzi, wyostrzenia, blur itp. przecież to nie mozliwe
Exif Viewer się kłania nisko Opandzie:).
Pytam, bo właśnie w tej wtyczce można zobaczyć więcej.
No właśnie u mnie też tak było przy camerze RAW 3.2 (nawet ISO pokazywało),a jak zainstalowałem wersje 3.7 to wszystko zniknęło,nawet data wykonania zdjęcia (pytanie czy ona tak ma,czy trzeba coś zmienić w jej ustawieniach?).
Jak pisałem wyżej nic nie zmieniałem-rozpakowałem plik 3.7 do PS CS2 w Plug-Ins,samo podmieniło w File Formats 3.2 na 3.7 i to wszystko.
Pewno że np. w Opandzie jest cały exif,ale dlaczego jeśłi w poprzedniej wersji był w podglądzie windowsa to w tej 3.7 tam go nie ma? Zastanawia mnie czy to normalne,czy trzeba coś przestawić?
Dzięki za odpowiedzi!
...tak na zakończenie,sprawdziłem wszystkie wersje camery RAW od 3.2 do 3.7 Wszystkie poza 3.7 pozostawiają exif na podglądzie windowsa. Jest tak przynajmniej na fotkach z D50.