PDA

Zobacz pełną wersję : d300 i autofokus

BartekM
12-02-2008, 10:22
witam.
mam pytanie do uzytkownikow a nie teoretykow d300.

jak wam sie zachowuje autofokus w warunkach slabego oswietlenia??? np pokoj ok 20 m2 i zarowka 100w
bo odnosze wrazenie ze moj lekko, a czasami powaznie sie gubi... nie lapie albo jezdzi w te i wewte. a do odleglosci minimalnej ostrzenia jeszcze daleko... obiekt raczej kontrastowy, bo kratka farelki...

sprawdzalem na nikkor 50 1.8, nikkor 28-85 3.5-4.5, na kitowyn nikkorze i tym 18-50 jesli dobrze pamietam tez kitowym. W zasadzie tylko na kitowych popelnia najmniejsza ilosc bledow

w warunkach bojowych przy nikkorze 28-85 tez czasmi sie gubil - zdjecia "teatralne" - czyli mocna swiatla punktowe + czarne tlo tez nie za duzo swiatla - ale wystarczajaco zeby zlapac bez problemu ostrosc- tak mi sie
przynajmniej wydaje

w studio przy 50mm tez sie czasami gubil... a nie powinien, bo swiatla stalego bylo lacznie jakies 1500w

w dzien na zewnatrz raczej bez problemow. ale zaczynam sie martwic czy trafilem felerny egzemplarz czy tak po prostu jest, ze fokus sie czasami gubi... nie mam mozliwosci porownania z innym egzeplarzem wiec stad to pytanie

moze to kwestia, ze to obiektywy "srubokrety" - i to normalna reakcja. bo przy kicie/kitach a tam jest SWM jest o wiele lepiej.

jest sposob na przetestowanie w jakis sposob mechanizmu autofokusa oprocz oddania go w lapy serwisantow, na ktorych wszyscy tu psy wieszaja...? poza tym raczej nie usmiecha m isie oddawac aparat na miesiac by na 80% otrzymac odpowiedz ze wszystko jest ok...

ma ktos jakis pomysl, albo spotkal sie z podobnym zachowaniem aparatu?
pozdr

prz3mo
12-02-2008, 10:36
Wydaje mi się czy coraz więcej "baboli" wychodzi z tym D300?
Ostatnio miałem okazję robić 50-tką podpiętą pod mój D80 kilka fotek w warunkach studyjnych i odsetek nietrafień AF był znikomy.

ps. Ale ja już więcej nie pisze, bo nie mam D300, a pytanie było do użytkowników tego korpusu ;)

Marcin T
12-02-2008, 10:37
jak wam sie zachowuje autofokus w warunkach slabego oswietlenia???
Mi się sprawuje bardzo dobrze. Ostatnio w weekend robiłem zdjęcia w teatrze gdzie oświetlenie sceny było bardzo kiepskie ale AF radził sobie doskonale. Mam tylko narazie mieszane uczucia co do działania śledzenia 3D ale zbyt mało go używałem aby powiesić na nim psy :).

th3big
12-02-2008, 11:14

O jakich to babolach piszesz? Nie zauważyłem żadnego, ale jak wymienisz to poszukam ;-)

Mój D300 łapie z 14-24 i 24-70 ostrość szybko i pewnie nawet w beznadziejnych warunkach oświetleniowych.

ekonet
12-02-2008, 11:21
Dobrześ rzekł - wydaje Ci się.
D300 ostrzy w ciemnościach prawie grobowych, o ile jest na czym złapać kontrast. Może masz, autorze wątku, jakieś paprochy pod lustrem albo na lustrze pomocniczym? Opisywano niedawno taki przypadek.

Gawronnek
12-02-2008, 11:23
środkowe punkty spisują się dobrze nawet w kiepskim oświetleniu, jednak z krańcowymi już nie jest tak słodko, co do śledzenie 3D w zdjęciach statycznych używany przy przekadrowaniu wszystko jest ok trochę gorzej przy śledzeniu ruchomego celu, często się zdarza wyjść poza obręb śledzonego obiektu

Marcin T
12-02-2008, 11:27
Tak, tak pisząc o śledzeniu 3D miałem na myśli ruchomy cel.

prz3mo
12-02-2008, 11:33
Dobrześ rzekł - wydaje Ci się.

Ale łatwo Was sprowokować :-P
Dziwicie się użytkownikom D40(x), że skaczą do gardła tym, którzy źle piszą o ich ukochanych sprzetach, a sami sie niezdrowo podniecacie :)
Spoko, tak jakoś mi sie skojarzyło, ze ktos pisał o jakiś pasach na zdjeciach, że komuś padł D300 po 200 zdjeciach, teraz ze ktoś narzeka na AF... Moj tekst to taka mała prowokacja, nic wiecej :)
Oczywistym jest, ze zawsze mogą zdarzać sie jakies wady w niektorych egzemplarzach.
eot ;)

BartekM
12-02-2008, 12:16
Może masz, autorze wątku, jakieś paprochy pod lustrem albo na lustrze pomocniczym? Opisywano niedawno taki przypadek.

a masz jakis namiar na to? link?
z gory dziekuje

BartekM
12-02-2008, 12:19
(...) teraz ze ktoś narzeka na AF...
do narzekania mi daleko ;)
potrzebuje tylko porownania z odczuciami/doswiadczeniami innych.
a ze felerne sztuki sie zdarzaja to jasne jak slonce...
pzdr

Rafał_Sz
12-02-2008, 12:44
To ja (bez prowokacji) życzę AF D300 wszystkim posiadaczom 5D...

prz3mo
12-02-2008, 12:51

A filmiki kręci D300? :-P
Bo D60 kręci ! Ooo ! :-P
;)

BartekM
12-02-2008, 12:59
mam jeszcze jedno pytanie - jest mozliwosc zresetowaina aparatu? przywrocic mu ustawienia fabryczne...?
moze to by pomoglo...?

ps.
i chcialbym wszystkich prosic, ktorzy nie maja nic do powiedzeniea w tym watku o nabijanie sobie postow na cafe albo na innym forum, bo temat odbiega po malu w zwykly forumowy bigos, a wojenki typu canon vs. nikon mnie nie interesuja, ani nikogo kto wchodzi w ten temat, bo ma podobny problem... potem trzeba czytac 20 stron p... o d... maryny i potem sie dziwicie ze ludzie nie uzywaja opcji "szukaj"
dziekuje

Rafał_Sz
12-02-2008, 13:33
A filmiki kręci D300? :-P
Bo D60 kręci ! Ooo ! :-P
;)

Pewnie, że tak! 8 klatek na sekundę...
;)

lupus771
12-02-2008, 14:04
Szybkość i czułość AF w D300 to rewelacja. Mam porównanie tylko do D50 i nie w ciemnym pokoju a w ciemnym lesie. O świecie kiedy D300 śmigał sobie pięknie z AFS300/4, D50 ani nie drgnął albo jeździł i nic nie łapał. Oczywiście porównanie robiłem na jednym, środkowym polu AF. Pozostałe tryby oprócz punktowego też działają dobrze. Przy bardzo słabym oświetleniu 3D czasami musi "pomyśleć" ale trwa to nie dłużej niż 1s.
Czasami AF jest aż za czuły, bo wychwytuje cieniutkie źdźbła trawy pomiędzy aparatem a fotografowanym obiektem ale z tego tylko się cieszyć można.

Maciex
12-02-2008, 14:37
nie mam D300, ale się wypowiem :), bo przymierzałem sie do zakupu i dość długo testowałem D300 w sklepie z różnymi obiektywami (zarówno własnymi jak i takim z "górnej półki).
A co niektórzy strasznie coś marudzą..

AF na tych samych obiektywach (np 35/2) jest wyczuwalnie, znacząco szybszy niż w D80 (miałem oba w tym samym czasie w tych samych warunkach z TYMI SAMYMI szkłami) żadnych różnic w celności AF nie zauważyłem.
A same warunki nie były dobre - było dość ciemno w pomieszczeniu.

Inną rzecz jaką zauważyłem to że róznica w jakoścu zdjęć o ile nie jest zupełnie ciemno i nie przekraczamy ISO 1600 nie jest jakaś powalająca. A przy dobrych warunkach (czy np z lampą) były praktycznie nie do odróżnienia.
(ale D300 było dla mnie nowośćią, więc może nie wykorzystałem w pełni jego potencjału..)

Natomiast sama szybkość ergonomia, trzymanie w ręku (zwłaszcza z lampą i dużym cięzkikm obiektywem) - rożnica kolosalna na korzyść D300w stosunku do D80. Nawet abstrahując od matrycy i wyświetlacza. :)

Czy naprawdę są tacy co żałują zmiany na D300? Nie był to świadomy wybór, czy też coś jest nie tak z poszczególnymi egzemplarzami ?

A może Wy chcecie po prostu nastraszyć i zniechęcić innych, żeby ta puszka była bardziej elitarna? ;)
Albo po prostu tradycyjnie lubicie po polsku narzekać, bo znalazłem też już wątek narzekających na D3..

BartekM
12-02-2008, 16:17
A może Wy chcecie po prostu nastraszyć i zniechęcić innych, żeby ta puszka była bardziej elitarna? ;)
Albo po prostu tradycyjnie lubicie po polsku narzekać, bo znalazłem też już wątek narzekających na D3..

ale ze co?
jest tak:
pracuje z aparatem. mam problem/watpliwosc wiec sie pytam. nie robie z aparatu w oltarzyku i nie caluje go w obiektyw przed wyjsciem z domu. mam aparat jaki potrzebuje badz na taki jaki mnie stac. i tyle. a co to d3 to jakas swietosc? jak komus cos nie pasuje to moze sobie pisac ile wlezie. a jak mu sie aparat spieprzyl to trzeba na niego ekskomunike nalozyc bo o tym pisze? swiety d3 sie nie psuje??? prosze cie...
jak chcesz to kupuj. nie chcesz nie kupuj.
na nascie postow kilka jest konkretnych i za te dziekuje.
pozdr

ekonet
12-02-2008, 16:19
a masz jakis namiar na to? link?
z gory dziekuje
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47621
I jakbyś tak mógł, drogi Kolego, nie napominać tak bardzo innych za psucie wątku, który, według mnie, nie zdryfował tak bardzo od zwyczajowego tu sposobu rozmowy.
Więcej uśmiechu życzę...

BartekM
12-02-2008, 16:34
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47621
I jakbyś tak mógł, drogi Kolego, nie napominać tak bardzo innych za psucie wątku, który, według mnie, nie zdryfował tak bardzo od zwyczajowego tu sposobu rozmowy.
Więcej uśmiechu życzę...

ech ;)
masz racje juz sie luzuje.
nie lubie bicia piany i tyle. konkret pytanie i konkret odpowiedz. ale forum rzadzi sie swoimi prawami...
dzieki za link. nie moglem trafic na ten temat.
pzdr

Maciex
12-02-2008, 16:44
ale ze co?
jest tak:
pracuje z aparatem. mam problem/watpliwosc wiec sie pytam. nie robie z aparatu w oltarzyku i nie caluje go w obiektyw przed wyjsciem z domu. mam aparat jaki potrzebuje badz na taki jaki mnie stac. i tyle. a co to d3 to jakas swietosc? jak komus cos nie pasuje to moze sobie pisac ile wlezie. a jak mu sie aparat spieprzyl to trzeba na niego ekskomunike nalozyc bo o tym pisze? swiety d3 sie nie psuje??? prosze cie...
jak chcesz to kupuj. nie chcesz nie kupuj.
na nascie postow kilka jest konkretnych i za te dziekuje.
pozdr

hehe, ale spokojnie, nie ma powodów do stresu..żartowałem, ale jak widać w piśmie łatwo o inną interpretację.
A może jednak zraniłem czyjąś "świętość"? ;)

ja tylko zauważyłem że niektórzy lubią całe wątki tworzyć dla narzekaczy - Ty chciałeś dobrze, pytasz konkretnie, ale potem wpada tu wszystko, wszystkie żale..i wątek trwa w nieskończoność. Takie typowe polskie "jojczenie".

Najlpierw kupuje się sprzęt w ciemno, nawet zanim testy się pojawią, owczy pęd, kolejki społeczne, a potem się człowiek dziwi - jak to, taki super miał być a tu to, śmo i owamto.

A nie lepsza odwrotna kolejność? Co innego jak się psuje (najlepszym się zdarza), a co innego jak ktoś w ręku sprzętu nie miał, kupił w ciemno i teraz marudzi, że nie tak w ręku leży , nie tak działa, tego i tamtego brakuje itd itp.
Co to komu pomoże oprócz wzajemnego nakręcania się?
Dlatego nawet napisałem, że zapewne coś z tym egzemplarzem nie tak.

Szkoda że nie zauważyłeś też, ze napisałem konkrety o AF w nowym, dobrym D300? Że jest szybszy niż w D80 i nie działa gorzej z tańszymi szkłami tylko lepiej? To trzeba mieć D300 pół roku, żeby móc to zauważyć? Kilka godzin nie wystarczy???

Swoją drogą - można narzekać, to nie można innych opini wyrażać?

Nigdzie nie prosiłem o pomoc w zakupie, a tylko zażartowałem, jeśli kogoś jeszcze ten żart zranił i wziął go za bardzo do siebie, obraził jego sprzęt, jego godność i co tam jeszcze, to strasznie przepraszam, kajam się i uciekam z tego wątku, skoro nie jestem tu mile widziany :(
I weź tu człowieku komuś pomagaj..jak to się mówi "każdy dobry uczynek zostanie ukarany" ech.

BartekM
12-02-2008, 17:17
I weź tu człowieku komuś pomagaj..jak to się mówi "każdy dobry uczynek zostanie ukarany" ech.

jesli cie urazilem to przepraszam. nie jestem specem od forumowej netykiety. widac po reakcjach ze za bardzo zerojedynkowo mysle o rozmowie na necie. dzieki a pomoc
pzdr

Maciex
12-02-2008, 17:57
jesli cie urazilem to przepraszam. nie jestem specem od forumowej netykiety. widac po reakcjach ze za bardzo zerojedynkowo mysle o rozmowie na necie. dzieki a pomoc
pzdr
nie ma sprawy, wszystko OK,początkowo nie zrozumieliśmy się po prostu :) zdarza się.
super, że są ludzie którzy nie idą w zaparte i przyznają sie do błędu i to w dobrym stylu.

Przemo
12-02-2008, 19:06
Ostatnio robiłem fotki w nocy,przy bardzo słabym świetle i AF pracował wyśmienicie.Swojej starej D70 nawet bym nie próbował wyjmować w tych warunkach,a D300 sobie poradził i to świetnie.Używałem 50f1.4 i środkowy punkt.

nowart
12-02-2008, 22:40

To ja (oczywiście również bez prowokacji) życzę wszystkim posiadaczom D300 najważniejszej rzeczy, w której korpus ten nawet do pięt starej piątce nie dorasta - takiej JAKOŚĆI ZDJĘĆ ...

Henry
13-02-2008, 01:03
Witam. Miałem D70, D200, teraz D300 od 2 miesięcy. Robię głównie zdjęcia przyrodnicze obiektywem AF-S 4/300 (kupiony rok temu). Pstrykam często w terenie.
Z mojej praktyki wynika, że D300 względem D200 ma niestety ciut wolniejszy AF.

BartekM
13-02-2008, 11:46
no i sie wyjasnilo ;)

paprochy pod lustrem (na drugim lustrze) albo na czujnikach AF...
dmuchanko gruszka i lekkie smeranie lustra patyczkiem do uszu spowodowalo ze AF przyspieszyl do 200 km/h ;)
(dmuchalem zarowno lustro to pod spodem jak i same czujniki pod lustrami)

(uwaga: odradzam patyczki do uszu!!! - za duzo wloskow zostaje na bokach aparatu - ktore sa zrobione z takiego dziwnego materialu do ktorego pieknie przyczepiaja sie te wloski i tam zostaja - pewnie do tego sluzy ;) czyli chroni bebechy aparatu przed kurzem - i potem walka z penseta zeby oczyscic pole bitwy...)

troche mialem obawy przed gmeraniem tlustymi paluchami po lustrze - czy raczej po jego brzegach .. ale sie przelamalem, umylem rece kilka razy w plynie do mycia naczyn ... ;) i warto bylo ;)

teraz ostrzy bez problemu nawet w calkowicie ciemnym pokoju na samym wspomaganiu z aparatu ;)
i praktycznie sie nie myli nawet przy minimalenj ilosci swiatla - (test na obiektywie SWM)

dzieki wielkie za pomoc!
pzdr

Maciex
13-02-2008, 11:59
O proszę kolega też z bardziej wyczulonym okiem i uchem.
Uważaj bo ukamienują :)
No ale może następny soft do body w tym temacie coś poprawi ?

no tak samo wyszło w którymś z testów (na optycznych chyba, albo fotopolis, nie pamiętam) że ma ciut wolniejszy AF od D200..ale wcale to nie znaczy że wolny.
ale od D80 to ma na pewno sporo szybszy..no przynajmniej od mojego D80 ;)

no i sie wyjasnilo ;)

teraz ostrzy bez problemu nawet w calkowicie ciemnym pokoju na samym wspomaganiu z aparatu ;)
i praktycznie sie nie myli nawet przy minimalenj ilosci swiatla - (test na obiektywie SWM)

dzieki wielkie za pomoc!
pzdr

No i super że się wyjaśniło - dobrze że to nie jakaś typowa wada D300 ;), a dla Ciebie też radość, że to nie jakiś feler Twojego egzemplarza i niezbędny serwis, a tylko zabrudzenie!

Pozdrowienia. :)
M.

ekonet
13-02-2008, 12:16
no i sie wyjasnilo ;)
paprochy pod lustrem (na drugim lustrze) albo na czujnikach AF...
No i wisisz mi browara ;)
Trzeba szukać prostych rozwiązań...
Czekamy teraz na zdjęcia...

BartekM
13-02-2008, 12:38
No i wisisz mi browara ;)
Trzeba szukać prostych rozwiązań...
Czekamy teraz na zdjęcia...

heh ;) mam nadzieje ze trafi sie okazja do wypicia bro.

fotki - najswiezsze to robione przeze mnie do www.magdamleczak.pl (http://www.magdamleczak.pl) jak i caly layout - zapraszam ;)
ale to jeszcze z 70tki ;)
pzdr

BartekM
13-02-2008, 12:47
BartekM czyli co fabrycznie zafajdany był (jak te kilka sztuk które sprawdzalem) czy w Afganistanie byłeś lub na rybach ?
fabrycznie. bo w sklepiej byl w nieuzywanym egzemplarzem
pzdr

Jacek_Z
13-02-2008, 21:07
Z mojej praktyki wynika, że D300 względem D200 ma niestety ciut wolniejszy AF.
obiektywy śrubokręty? albo skrajnie boczne pole AF?
to raczej kolejna oszczędność na silniczku napędzającym śrubokręty, na AF-S będzie lepiej

Henry
14-02-2008, 01:02
obiektywy śrubokręty? albo skrajnie boczne pole AF?
to raczej kolejna oszczędność na silniczku napędzającym śrubokręty, na AF-S będzie lepiej
Mój Nikkor AF-S 4/300mm nie ma śrubokręta, a na D200 jak pisałem pracował ciut szybciej, niestety!

wojteh
14-02-2008, 14:09
nie wiem jak testujecie wasze AF - ale ja - na meczach koszykówki - i wiem jedno jest lepiej niż świetnie - nie tylko AF sam jest odpowiedzialny za powstanie ostrego zdjęcia - pewnie w tym macza palce także procesor oraz szyna danych i inne podzespoły - ja po pierwszym meczu Basket kwidzyn - Prokom trefl - wiem jedno - AF jest super - a przy 8 klatkach mam wszystko ostre

http://www.wojteh.com/gallery/pictures/DSC_0321%20copy.jpg

tak na szybko zdjęcie z wczorajszego meczu - Basket wygrał z Prokomem !!!!!!!!!!!!!!!

HN70
20-02-2008, 10:17
...a morał z tego taki, że prawdopodobnie nikonowskie automatyczne czyszczenie matrycy w d300 jest równie efektywne co canonowskie :-(

Kaleid
20-02-2008, 14:43
Ciekawe czy kolega z wyczulonym okiem i uchem (pewnie 20-22000 KHz) zauwazyl ze 3D tracking nieco rozni się prędkością od standardowych trybów AF :)

achpiotr
22-02-2008, 19:49
Ja raz trafiłem na taką scenę że automat nie chciał ustawić ostrości, gdy wybrałem pole AF ręcznie ustawił jak najbardziej. Obiektyw f1.8 50mm

achpiotr
23-02-2008, 04:40
Powiem szczerze że się zaczynam zastanawiać czy coś się mu nie popsuło. Jak wyłączyć światełko wspomagające to przy słabym świtle gdzie kntrast jest nieduży głupieje. Białe drzwi i jasna ściana. Skręca obiektyw najbliżej i czeka. Jak mu sam punkt wybiorę - bardzo szybko łapie.

achpiotr
23-02-2008, 14:36
No to jesczze trochę potestowałem i porównałem z d70s. Przy nikkorze 18-70 i 50mm zachowuje się d300 w następujący sposób. Tryb automatyczny AF czyli tam najbliższy punky łapie. Jak nie uchwyci ostrości to skręca obiektyw na jak najbliższy punkt i popiarduje i dopiero po kilkakrotnym naciśięciu, czasem rzeczywiście sporo razy, znowu odkręca w nieskończonośc i wycofując trafia lub odrazu ustawia prawidłowo. Jeżeli natomiast ręcznie wybiorę punkt bez najmniejszego problemu ustawia ostrość jak błyskawica. Wykluczało by to teorie że cos musi siedzieć na czujniku - bo chyba wtedy by nawet na wybrany punkt nie trafił. Dodam że włączając automat także celuje na linię pionową punktem środkowym. Zaskakująco D70s nie ma takiego problemu. Może d300 ma za dużo punktów i nie wie co robić. Wydaje mi się że jak już skręci obiektyw jak najbliżej to potem jak mu się wszystko rozmaże to kombinuje że może ma coś przed nosem a bliżej nie można. Dziwne tylko że jak samemu się określi punkt to wszytsko gra, chyba go inne punkty mylą w tym momencie. D70s nie ma dużego wyboru i nie komplikuje sobie sprawy.
W pozycji pionowej aparatu nie ma takiego problemu.
- chyba znalazłem winowajcę, jeden z punktów AF (trzeci od lewej w górnej środkowej linii) jak go manualnie wybrać tak się właśnie zachowuje i w automacie chrzani sprawę. Może cos na nim siedzi, niemniej jednak nie posiadam lusterka dentystycznego :) by to spawdzić.

achpiotr
23-02-2008, 20:28
ten przełącznik pod prawym kcikiem jest ustawiony do góry - sam aparat wybiera punkt ostrości

BartekIgnasiak
23-02-2008, 20:30
Ja robie glownie foty z koszykowki i imprez w dyskotekach, co widac na mojej stronie, a to naprawde trudne warunki oswietleniowe..... D300 + sigma 24-70 (lub 70-200 na koszu) i musze powiedziec ze AF to rewelacja, nie dosc ze blyskawicznie trafia w punkt, to ostrosc jest wysmienita za kazdym razem

achpiotr
23-02-2008, 20:37
Jak jest dużo przedmiotów kolorów lini to nawet jest ciemno nie ma problemu. Problem sie pojawia jak jest biała ściana - wszystkie punkty nie mogą ustawić ostrości, i wszystkie mieszają obiektywem w te i na zad, jeden punkt tego nie robi skręca obiektyw na najbliższe ogniskowanie i tam siedzi ile razy by spustu nie nacisnąć. Myślę że to powoduje problem w zachowaniu AF nawet jeżeli wszystkie 51 punktów są aktywne i środkowe mają linie na której mogły by się skupić a ten powoduje zawieszenie sie obiektywu właśnie w pozycji \bliskoogniskującej \.
Jeżeli ktoś mógł by skierować aparat na białą ścianę w słabym oświetleniu i mi powiedzieć czy naciskając spust AF wędruje tam i spowrotem czy w pewnym momencie mimo naciskania ma dosyć i grzebie się w miejscu w pozycji na najbliższe ogniskowanie.

ekonet
23-02-2008, 20:46
Jak jest dużo przedmiotów kolorów lini to nawet jest ciemno nie ma problemu. Problem sie pojawia jak jest biała ściana - wszystkie punkty nie mogą ustawić ostrości, i wszystkie mieszają obiektywem w te i na zad, jeden punkt tego nie robi skręca obiektyw na najbliższe ogniskowanie i tam siedzi ile razy by spustu nie nacisnąć. Myślę że to powoduje problem w zachowaniu AF nawet jeżeli wszystkie 51 punktów są aktywne i środkowe mają linie na której mogły by się skupić a ten powoduje zawieszenie sie obiektywu właśnie w pozycji \bliskoogniskującej \.
Jeżeli ktoś mógł by skierować aparat na białą ścianę w słabym oświetleniu i mi powiedzieć czy naciskając spust AF wędruje tam i spowrotem czy w pewnym momencie mimo naciskania ma dosyć i grzebie się w miejscu w pozycji na najbliższe ogniskowanie.
Chłopie, litości - a NA CO ma system ustawiać ostrość, jeśli nie ma nic wyraźnego w kadrze?

achpiotr
23-02-2008, 22:34
W sumie to dlaczego tak chcesz ostrzyć ?
Na białym jednolitym motywie wędruje od końca do końca, ale to nie tu jest położony problem w focusowaniu D300.

no właśnie, a u mnie zacina się na najbliższym ogniskowaniu

dzięki za test

achpiotr
23-02-2008, 22:36
Chłopie, litości - a NA CO ma system ustawiać ostrość, jeśli nie ma nic wyraźnego w kadrze?

dla sprawdzenia czy wszystko działa jak należy - bo powinien jeżdzić w całym zakresie tam i spowrotem a nie zaciąć się na najbliższym ogniskowaniu - bo jak by coś było po drodze to złapie a nie bedzie siedział i nic nie robił. przeczytaj co było napisane wcześniej to zrozumiesz po co ten test

ekonet
23-02-2008, 22:45
no właśnie, a u mnie zacina się na najbliższym ogniskowaniu

dzięki za test
Jedzie przez cały zakres i zatrzymuje się na nieskończoności. Jeden raz. Sprawdziłem z dwoma obiektywami: N18-70 i N70-300VR, zachowują się identycznie, właśnie to przetestowałem.
Nie ma sensu, by jeździł w kółko jak idiota, jeden przelot wystarcza, by stwierdzić, iż w takich warunkach (słabo oświetlona biała ściana) nie da się ustawić ostrości.
W trudnych warunkach oświetleniowych nie liczę zbytnio na AF.

achpiotr
24-02-2008, 00:13
znajomy gdzieś czytał na rosyjskim forum i został stwierdzony błąd fabryczny oprogramowania stałego funkcji if coś tam go to coś tam, na jednym punkcie tylko zachowuje się w ten sposób. U mnie akurat różnica -zatrzymuje się na najbliższym ogniskowaniu. CHODZI O TO ŻE WSZYTSTKO ZACZĘŁO SIĘ od tego że nie robiłem na białą ścianę, teraz tylko był test. w planie była jedna linia pionowa przez środek kadru a blokował się na najbliższym ogniskowaniu. NATOMIAST JAK MANUALNIE WYBAŁEM PUNKT TO BARDZO SZYBKO ŁAPAŁ OSTROŚĆ. Potem testowałem wszystkie punkty i wywnioskowałem że jeden z nich posiada właśnie taki błąd, który gdy aparat sam określa punkty osytrości najprawdopodobniej myli AF.

achpiotr
24-02-2008, 02:51
Z racji, że może nie zostałem dobrze zrozumiany napisze jeszcze raz. W kadrze miałem ścianę i fragment skrzydeł drzwi. Koniec skrzydła przechodził przez centrum kadru pionowo. Aparat w słabych warunkach oświetleniowych nie był w stanie ustawić ostrości. Był włączony w trybie automatycznego doboru punktu ostrości spośród 51. Dziwne, że nie potrafił, bo lina pionowa, (czyli koniec skrzydła drzwi) przechodziła przez centralne punkty. Kończył zabawę z ustawianiem ostrości na skręceniu obiektywu na minimalną ostrość (wtedy było wszystko rozmazane i coś tam silnik buczał, ale sprawił wrażenie jak by jeszcze bliżej chciał się skupić niźli pozwala obiektyw). Jeżeli natomiast przestawiłem w tryb manualnego wyboru punktu ostrości, bardzo szybko łapał ostrość na wybranym punkcie (w tym wypadku centralnym). Zdziwiło mnie to, że jak sam mu dobiorę punkt ostrości to jest w stanie złapać ostrość a jak sam ma to zrobić to nie potrafi, na dodatek nie próbuje przelecieć przez cały zakres by jednak złapać ostrość i jeżeli za pierwszym razem nie złapie to skręca się w jedną pozycję i tam siedzi. Zacząłem testować każdy punkt po kolei jak się zachowuje w wypadku skierowania na powierzchnię, na której nie będzie w stanie ustawić ostrości. I wyszło, że wszystkie oprócz jednego powodują, że obiektyw po 2krotnym naciśnięciu spustu, kolejny raz przelatuje przez pełen zakres szukając czegoś, na czym mógłby się zaczepić. Jeden natomiast skręcał obiektyw na minimalną i już tak siedział tam mimo naciskania, jak by szukał jakiś przedmiotów makro. Stąd wniosek, że chyba ten jeden posiada jakiś błąd, który przy automatycznej funkcji doboru pola ostrości nie wybiera tego punktu, na którym może się skupić tylko 'jak już zgłupieje' (przez ten uszkodzony punkt) to pozostaje w tej pozycji.

Załączam fotkę (http://picasaweb.google.pl/achpiotr/20080221D300RAW/photo?authkey=keygXglzPUU#5170486123771886018) na której aparat w trybie automatycznegowyboru punktu ostrzenia miał problem, powybraniu manualnie punktu ostrość ustawiał bez problemu.

achpiotr
17-03-2008, 18:13
No i tak już aparat od 28smego lutego w serwisie i jeszcze nikt do niego nie zajrzał. Zapowiada się że dostane go może 26stego marca spowrotem - czy ktoś wysyłał coś serwisować do Niemiec? - może to szybciej robią. Bo mi wyjdzie chyba ponad 4 tygodnie.

achpiotr
17-03-2008, 19:58
Może być że racja - tylko akurat ten jeden punkt wyrażne zachowuje się inaczej niż inne.
Zastanawiam się czy nie bedzie trzeba na koniec i tak tego posłać do serwisu do Berlina - ciekawe jak szybko tam oni działają. Gdybym to ja wcześniej poczytał o serwisie w Polsce - z Poznania ta sama droga co do Warszawy - może bym nawet sobie wycieczkę zrobił :)i osobiście dostarczył. Gdzieś czytałem na forach, że doradzali słać do Austrii albo właśnie do Niemiec.

Pedros
20-03-2008, 21:30
Ja również coś napiszę w temacie AF w D300.Przesiadłem się z D50 w nadziei na szybszy i precyzyjnieszy AF, ale nastąpiło wielkie rozczarowanie.Np.w ciemniejszym pomieszczeniu( pokoik oświetlony 100W żarówką skierowaną kameralnie w sufit) AF potwierdza ustawienie ostrości, ale po zrobieniu zdjęcia(obiekt ok. 2-2.5m) ostrość jest w innym miejscu,przeważnie sporo przed obiektem( nie mam FF ani BF)lub wogóle w przypadkowym.Sytuacja ulega poprawie, gdy ostrzę na 50mm(mowa o Tamronie17-50),i przytrzymując spust wracam zoomem na 17 mm i robię zdjęcie.Obiekt jest zdecydowanie ostrzejszy. O co tutaj chodzi, zastanawiam się czy walczyć z body ,czy takie jaja dzieją się w tandemie z Tamronem.

wojteh
20-03-2008, 21:53
i po co ja kupiłem tego D300 - kolory do d.... , af do d....

a czy inne szkło podpinałeś???

wigi
20-03-2008, 23:56
Polubić, przyzwyczaić się i czekać cierpliwie na poprawkę do softu body.
hehe, robin, a ty prawie w co drugim poście wyrażasz nadzieję, że Nikon coś poprawi w sofcie D300 - jak nie żółte plamy, czerwienie, to AF itp :D
ta puszka jest do d..., ale ja ją i tak kupię :)
wiedząc jakim jesteś malkontentem jeśli chodzi o sprzęt, to chyba tylko nadzieja trzyma cię przy życiu ;)

wigi
21-03-2008, 12:31
robin, chodzi mi o to, że masz zastrzeżenia do D300 i za każdym razem powtarzasz, że "wszelakie poprawki będą wprowadzane z poziomu softu". Moim zdaniem łudzisz się, bo ja tej pewności nie mam, że Nikon cokolwiek poprawi... ;)

kh29228
21-03-2008, 14:06
Jak coś jest super to mówie, że super jak coś zwalone to mówię , że zwalone.

A czy mógłbyś wskazac jakikolwiek Twój post, gdzie pochwaliłeś cokolwiek w D300? Może nie zauważyłem...

Kaleid
21-03-2008, 14:14
No przeca napisał że jest super :mrgreen:

robin102
21-03-2008, 14:57
A czy mógłbyś wskazac jakikolwiek Twój post, gdzie pochwaliłeś cokolwiek w D300? Może nie zauważyłem...
Wybaczcie OT ale nie mogę, ludzie czekają :)
Spoko już piszę, bo nie pamiętam gdzie ale takiego sumującego dziękczynnego posta do Nikona dziękującego za ten cud w postaci D300 nie pisałem :mrgreen:

moim zdaniem według mnie podoba mi się i zadowolony jestem:)

-porządne wykonanie, porządne materiały jak na amatorską puszkę
-przemyślana i dobra ergonomia, za wyjątkiem przycisku MODE
-bardzo dobry jak dla mnie AWB
-wreszcie porządne JPG prosto z body jak niektórzy lubią to mają
-bardzo dobry pomiar światła, w zasadzie każdy
-świetna współpraca z błyskaczem
-porządny wizjer prawie ze wszystkim co trzeba
-niskie szumy nawet do wzmocnienia ISO1000
-rewelacyjna gospodarka energią
-świetny wyświetlacz
-szybki procesor
-przemyślnie opracowana guzikologia
-wręcz genialne MENU jak dla mnie
-kupa przydatnych funkcji w menu
-tanie karty CF :mrgreen:
-generalnie szybki aparat
-świetny wyświetlacz LCD na górze body
-chyba skuteczna czyszczałka matrycy
-i wiele inny plusów dodatnich o których teraz nie pamiętam :)

Wigi poprawki do softu będą. Nikon dość preżnie do tych spraw podchodzi. To aparat dla bardzo wymagającego amatora z którego może kiedyś, jakiś PROFi użytkownik wyrośnie więc z siakich i takich powodów to i owo będą poprawiać. Pewnie tylko tradycyjnie odklejającego się ogumienia softem im się nie uda poprawić :(
edytka

aaaaaaa kurna olek zabyłem napisać prawie najważniejszego plusa.
dla moich audiofilskich uszu ten dźwięk migawki to normalnie mjuuut z malinom :)
Chyba jakiś spec od akustyki pracował nad tym tematem ;) nagrałem sobie to na CD i puszczam żeby się odstresić :)

wojteh
21-03-2008, 15:22
wow .... nie spodziewałem się ze aż tyle przeczytam .... hahaha

ja bym dodał AF - 3D - nie wiem czy próbował ktoś ja na meczach to używam i mam dużo mniej nie trafionych ujęć

Pawel Pawlak
21-03-2008, 15:53
ja bym dodał AF - 3D - nie wiem czy próbował ktoś ja na meczach to używam i mam dużo mniej nie trafionych ujęć

Co Ty mówisz ?! To musiał być przypadek :mrgreen:;)

Poza tym nie wpadajmy w euforię ! Jedyne co się nikonowi udało w d3 i d300 to 3" wyświetlacz LCD, cała reszta to jedna wielka wtopa :mrgreen:

prz3mo
21-03-2008, 15:58
Poza tym nie wpadajmy w euforię ! Jedyne co się nikonowi udało w d3 i d300 to 3" wyświetlacz LCD, cała reszta to jedna wielka wtopa :mrgreen:

dokładnie, syf, kiła i mogiła ;)

ps. Jakby ktoś się chciał pozbyć tego "parcha" D300 to od biedy mogę się zamienić za D80... i jeszcze czapkę gruszek dorzuce :-P

Pawel Pawlak
21-03-2008, 16:00

ps. Jakby ktoś się chciał pozbyć tego "parcha" D300 to od biedy mogę się zamienić za D80... i jeszcze czapkę gruszek dorzuce :-P

Widzę że 3" podgląd w wysokiej rozdziałce kusi... ;)

prz3mo
21-03-2008, 16:04
Widzę że 3" podgląd w wysokiej rozdziałce kusi... ;)

heheheh ;)

szymony
21-03-2008, 20:11
Hmm. Poszedł bym dalej.
Jedyne co się nikonowi udało w d3 i d300 to 3 (w nazwie).

Witamy w klubie zgryźliwych tetryków :mrgreen:

kh29228
21-03-2008, 21:33

he he... ja mogę zrobić wymianę barterową: przyjmę D300 za mojego D70, ale pod warunkiem, że ktoś ładnie poprosi...
wszak D70 to całkiem całkiem puszka bez porównania z takim szajsem jak D300:)

achpiotr
26-03-2008, 16:09
Także moja przygoda z AF zakończona - został wymieniony czujnik AF

rotor
26-03-2008, 18:23
]moim zdaniem według mnie podoba mi się i zadowolony jestem
-przemyślana i dobra ergonomia,
-porządny wizjer prawie ze wszystkim co trzeba
-przemyślnie opracowana guzikologia

optymista jesteś :
ad1) dźwigienka AF-a z przodu korpusu, tak niefortunnie zamontowana (ukształtowana), że przez nią niejedno ujęcie poszło z ostrością w plan, gdyż w "akcji" przełączyła się niezauważenie na manual
ad2) prawie robi wielką różnicę-> w tej klasie aparatu, mogli dać sygnalizację AF (C,S,M)
ad3) noo to kółko nastawcze LV i innych funkcji, to prawdziwy majstersztyk ;)

achpiotr
27-03-2008, 16:03
Matrycę wyczyścili tak sobie - zostawili lustra i komore w paprochach, które oczywiście osiadły zaraz na matrycy.

rfryca
28-03-2008, 11:32
Ciekawe czy kolega z wyczulonym okiem i uchem (pewnie 20-22000 KHz) zauwazyl ze 3D tracking nieco rozni się prędkością od standardowych trybów AF :)
Ja tam nie wiem, w trybie D3 :-D nie działam, ale chyba czasem trzeba będzie, bo wspomaganie autofocusu tylko wtedy zapala lampkę :???:

Jachu
11-05-2008, 22:29
Ja również coś napiszę w temacie AF w D300.Przesiadłem się z D50 w nadziei na szybszy i precyzyjnieszy AF, ale nastąpiło wielkie rozczarowanie.Np.w ciemniejszym pomieszczeniu( pokoik oświetlony 100W żarówką skierowaną kameralnie w sufit) AF potwierdza ustawienie ostrości, ale po zrobieniu zdjęcia(obiekt ok. 2-2.5m) ostrość jest w innym miejscu,przeważnie sporo przed obiektem( nie mam FF ani BF)lub wogóle w przypadkowym.Sytuacja ulega poprawie, gdy ostrzę na 50mm(mowa o Tamronie17-50),i przytrzymując spust wracam zoomem na 17 mm i robię zdjęcie.Obiekt jest zdecydowanie ostrzejszy. O co tutaj chodzi, zastanawiam się czy walczyć z body ,czy takie jaja dzieją się w tandemie z Tamronem.

Mam ten sam problem (również Tamron 17-50mm) jednak dodatkowo z lampą SB-800, gdzie przecież wyświetla sobie kratkę więc nie powinien mieć problemu z trafieniem.

ezin
12-05-2008, 10:49
W sobote miałem ślub, wczoraj komunię i w zwykłym kościelnym [kościół dość jasny] oświetleniu AF z 70-200VR sprawdził się wyśmienicie. Naprawdę, ultra szybkie trafianie, praktycznie zerowy margines błędu, no i oczywiście żyletka obraz z 70-200. Ogólnie co do AFa w D300 nie mam raczej zastrzeżeń.

Mam tylko takie dziwne uczucie niepokoju czytając co chwilę wątki o usterkach D300. Jeszcze trochę i autor kolejnego wątku będzie mi opłacał rehabilitację po zawale... Już dopatrzyłem się przebarwienia na środku matrycy x.X

Pawel Pawlak
12-05-2008, 11:03
moje problemy z AF jakby się uspokoiły więc nawet nie walczę z serwisem (chodzi oczywiście o AFs500 bo pozostałe szkła były cały czas dobre).
Obecnie jest ok!:
Sesja produktowa d300 + 70-200vr - koń w biegu i skokach ;) około 850zdjęć - kilka dosłownie zdjęć poza ostrością - tam gdzie AF punktowy poszedł na ścianę za zwierzakiem - czyli nie problemy z AF tylko z moją celnością.
2 ptasie zasiadki na słońsku - d300+tc14+afs500 - praktycznie brak nietrafionych fot
komunia - d300 + afs17-55, afs105vr - około 300 fot - kościół średnio oświetlony (iso800-1250 + sb800 TTL BL -2.3ev) praktyczny brak nieostrych zdjęć.
słowem GENIALNIE !!

loki_p
12-05-2008, 16:06
Jasne stałki (35/2, 50/1.8, 85/1.8 ) używane blisko otworu maksymalnego. Żadnych problemów z AF. Tamron 17-50 (podobno kapryśny), żadnych problemów z AF.
Może to nie wina aparatu ?

Pawel Pawlak
12-05-2008, 16:09
Jasne stałki (35/2, 50/1.8, 85/1.8) używane blisko otworu maksymalnego. Żadnych problemów z AF. Tamron 17-50 (podobno kapryśny), żadnych problemów z AF.
Może to nie wina aparatu ?

jeśli wszystkie Twoje szkła działają poprawnie to winą aparatu bym tego nie nazwał, ale zasługą tak ;)

loki_p
12-05-2008, 16:44
jeśli wszystkie Twoje szkła działają poprawnie to winą aparatu bym tego nie nazwał, ale zasługą tak ;)

:)
Zapomniałem dodać że nie robie testów tylko zdjęcia.

wigi
12-05-2008, 16:46
:)
Zapomniałem dodać że nie robie testów tylko zdjęcia.
...i tu jest pies pogrzebany :D

floyd00
26-05-2008, 00:30
w moim d300 + N18-200 VR II Af działa idealnie. Dużo szybciej niż w d50 + N18-70...

Korzystając z okazji chciał bym zapytać czy w waszych d300 przy AF-C i ostrzeniu na najbliższy punkt (przelicznik po prawej stronie LCD na górnej pozycji) aparat po złapaniu ostrości NIE podświetla żadnych punktów na których złapał ostrość?? (Po przełączeni AF w tryb S aparat podświetla punkty jak trzeba). Nie wiem czy tak ma być czy to jakaś usterka.

prz3mo
26-05-2008, 10:03
w moim d300 + N18-200 VR II Af działa idealnie. Dużo szybciej niż w d50 + N17-80...

Korzystając z okazji chciał bym zapytać czy w waszych d300 przy AF-C i ostrzeniu na najbliższy punkt (przelicznik po prawej stronie LCD na górnej pozycji) aparat po złapaniu ostrości NIE podświetla żadnych punktów na których złapał ostrość?? (Po przełączeni AF w tryb S aparat podświetla punkty jak trzeba). Nie wiem czy tak ma być czy to jakaś usterka.

W AF-C to raczej nie bedzie CI potwierdzał bo musiałby ciągle migać i dawać sygnały dzwiękowe.

leszeg
02-06-2008, 13:16
Podpinajac sie do tego watku małe moje spostrzeżenie dotyczące działania AF z podpietą SB800. Puszka nie może sobie poradzic z trafieniem w cel przy bardzo słabym osietleniu i dość wyczerpanych akumulatorach w lampie. po zmianie akumulatorów w lampie wszytko gra jak trzeba.