Zobacz pełną wersję : Problem z obiektywem Nikon d50
Witam!
Na wczorajszej wycieczce przydarzyła mi sie niezbyt przyjemna przygoda. Mój aparat Nikon d50 został wytrącony mi z dłoni i upadł wprost na obiektyw. Teraz nie wysuwa sie do konca - tzn w którymś momencie jakby haczy o cos i nie chce iść dalej. Jezeli delikatnie sie nim porusza i przytrzyma to pojdzie dalej - zdjęcia robi, automatyczna ostrość tez nadal działa.
Czy tą usterkę da się naprawić, czy ktoś wie ile kosztowałaby przypuszczalna naprawa.
Aparat: Nikon D50
Obiektyw: AF-S NIKKOR 18-55mm 1:3.5-5.6 G ED
Proszę o pomoc!
jacek.gold
11-02-2008, 12:12
To jest tak tani obiektyw że nie warto go naprawiać. Z przesyłką za 200 zł można go nabyć a popsuty zostaw na jakieś dziwne pomysły.
Też sie nad tym zastanawiałem, ale czy istniej możliwość jego naprawy, czy fizycznie jest sie to w stanie zrobić??
jacek.gold
11-02-2008, 12:24
Wszystko się da aczkolwiek koszt naprawy + przesyłki może wyjść więcej niż następne takie szkiełko
a czy ktoś zna namiar na dobry serwis, gdzie mogliby to naprawić ??
bo kochany serwis Nikona nie odpowiada.....
Megazordon
11-02-2008, 13:54
Jacek już Ci poradził. Tego obiektywu nie ma sensu naprawiać, bo koszty serwisowania mogą przewyższyć cenę zakupu używanego obiektywu tej klasy. Gdyby to był inny kit, czyli 18 - 70, to można by się jeszcze zastanawiać. Kup sobie nowy obiektyw, a ten zostaw na jakieś "ryzykowne" sesje, ale sprzedaj go na allegro, jako uszkodzony.
Właśnie ja mam pewien dziwny pomysł i szukam uszkodzonego obiektywu ze sprawną elektroniką.
Mogę Ci za niego zaproponować 50zł.
vasper31
11-02-2008, 14:56
a ja mogę ci taki sprzedac za 150 PLN.. naprawde jak nowy...
bo kupiłem go z w kicie i uzywałem może 10 razy...
jak chcesz daj znać +48 664 71 2006... podkreślam IGŁA
no proszę i za 100 masz nowy. Naprawa wyniesie więcej. Ja swego czasu za samo czyszczenie i ustawianie zaplaciłem 80 zł. A nie wiesz co tam poszło.
proponuje Ci skorzystac z propozycji Zorki i vaspera
mnie za naprawe tego kita (mialem identyczne objawy) skasowal gosciu w serwisie foto
w Poznaniu 80 PLN, ale naprawa sie nie do konca udala bo jak zaczal zoom dzialac
do na dluzszym koncu ostrosci nie bylo :( i pan co naprawial oddal mi polowe kasy ;)
pozniej sprzedalem go na naszej gieldzie forumowej za 50 PLN
Skorzystaj z okazji i kup coś lepszego.
Ewentualnie ja również mam 18-55 na zbyciu ale na twoim miejscu kupił bym 18-70
Czy tą usterkę da się naprawić, czy ktoś wie ile kosztowałaby przypuszczalna naprawa.
Ten obiektyw jest tak tani że nie tylko nie warto naprawiać ale nawet filtr UV do niego kupować. :(
Masz okazję kup coś lepszego - na tyle lepszego na ile Ciebie stać.
D50 to dobry aparat.