Prekto
27-02-2006, 23:40
Witam
ostatnio wybierałem aparat pomiędzy Nikon D50 i Canon 350 no i myśle że już wybrałem i chyba dobrze to Nikon D50. przeważyło to, że jak podniosłem Nikona to wiedziałem co robić (pierwszy odruch lub dobra ergonomia) a canon 350 musiałem wziąć gripa aby móc cokolwiek zrobić.
drugie: ostrość zdjęć na internecie - plus dla nikona
no to wiem jaki aparat kupić (nikon d70s za duży więc odpada no i z testów lepsze zdjęcia wychodzą w nikon d50 - moim zdaniem)
ale teraz problem
chcę:
robić portrety (kobieta życia)
mały smyk (zaraz będę tatkiem)
jadę w podróż poślubną (morze, krajobrazy, pustynie)
i właśnie nie wiem jaki obiektyw wybrać.
moja zasada jak kupujesz to niech będzie to mniej ale jakość ma wygrać.
Więc proszę o polecenie "na początek" pierwszego obiektywu który by zaspokoił "pierwsze potrzeby" (myślałem o kicie z d70 - Nikkor Zoom AF-S 18-70/3,5-4,5G ED IF DX)
czy moje myśli idą w dobrym kierunku??
a później jaki obiektyw?? (chcę dobry jakościowo zoom i sprawdzony bo czsami reklamy i opisy przesadzają a opinie użytkowników są bezcenne a wszystko inne to visa ;)))
czyli body d50 - 2000 zł
pamięć - SanDisk Extreme® III SD™ 1GB - ok 270 zł
i obiektyw pierwszy tak ok do 1500 zł.
Pozdrawiam i proszę o pomoc w wyborze,
Prekto
ostatnio wybierałem aparat pomiędzy Nikon D50 i Canon 350 no i myśle że już wybrałem i chyba dobrze to Nikon D50. przeważyło to, że jak podniosłem Nikona to wiedziałem co robić (pierwszy odruch lub dobra ergonomia) a canon 350 musiałem wziąć gripa aby móc cokolwiek zrobić.
drugie: ostrość zdjęć na internecie - plus dla nikona
no to wiem jaki aparat kupić (nikon d70s za duży więc odpada no i z testów lepsze zdjęcia wychodzą w nikon d50 - moim zdaniem)
ale teraz problem
chcę:
robić portrety (kobieta życia)
mały smyk (zaraz będę tatkiem)
jadę w podróż poślubną (morze, krajobrazy, pustynie)
i właśnie nie wiem jaki obiektyw wybrać.
moja zasada jak kupujesz to niech będzie to mniej ale jakość ma wygrać.
Więc proszę o polecenie "na początek" pierwszego obiektywu który by zaspokoił "pierwsze potrzeby" (myślałem o kicie z d70 - Nikkor Zoom AF-S 18-70/3,5-4,5G ED IF DX)
czy moje myśli idą w dobrym kierunku??
a później jaki obiektyw?? (chcę dobry jakościowo zoom i sprawdzony bo czsami reklamy i opisy przesadzają a opinie użytkowników są bezcenne a wszystko inne to visa ;)))
czyli body d50 - 2000 zł
pamięć - SanDisk Extreme® III SD™ 1GB - ok 270 zł
i obiektyw pierwszy tak ok do 1500 zł.
Pozdrawiam i proszę o pomoc w wyborze,
Prekto