Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D50 i obiektyw

Prekto
27-02-2006, 23:40
Witam
ostatnio wybierałem aparat pomiędzy Nikon D50 i Canon 350 no i myśle że już wybrałem i chyba dobrze to Nikon D50. przeważyło to, że jak podniosłem Nikona to wiedziałem co robić (pierwszy odruch lub dobra ergonomia) a canon 350 musiałem wziąć gripa aby móc cokolwiek zrobić.
drugie: ostrość zdjęć na internecie - plus dla nikona
no to wiem jaki aparat kupić (nikon d70s za duży więc odpada no i z testów lepsze zdjęcia wychodzą w nikon d50 - moim zdaniem)
ale teraz problem
chcę:
robić portrety (kobieta życia)
mały smyk (zaraz będę tatkiem)
jadę w podróż poślubną (morze, krajobrazy, pustynie)
i właśnie nie wiem jaki obiektyw wybrać.
moja zasada jak kupujesz to niech będzie to mniej ale jakość ma wygrać.

Więc proszę o polecenie "na początek" pierwszego obiektywu który by zaspokoił "pierwsze potrzeby" (myślałem o kicie z d70 - Nikkor Zoom AF-S 18-70/3,5-4,5G ED IF DX)
czy moje myśli idą w dobrym kierunku??
a później jaki obiektyw?? (chcę dobry jakościowo zoom i sprawdzony bo czsami reklamy i opisy przesadzają a opinie użytkowników są bezcenne a wszystko inne to visa ;)))

czyli body d50 - 2000 zł
pamięć - SanDisk Extreme® III SD™ 1GB - ok 270 zł
i obiektyw pierwszy tak ok do 1500 zł.

Pozdrawiam i proszę o pomoc w wyborze,
Prekto

leon28
28-02-2006, 00:13
Więc proszę o polecenie "na początek" pierwszego obiektywu który by zaspokoił "pierwsze potrzeby" (myślałem o kicie z d70 - Nikkor Zoom AF-S 18-70/3,5-4,5G ED IF DX)
czy moje myśli idą w dobrym kierunku??

moim zdaniem myslisz b.dobrze, na allegro obiektywy te sa w cenach calkiem calkiem, a o ich jakosci na forum i nie tylko wypowiadalo sie juz wielu. obiektyw ten obejmuje calkiem spory zakres ogniskowej, a poza tym jest szybki (dzieci ;-) ). oczywiscie do fotografowania w pomieszczeniach itp. przydalaby sie jeszcze zew. lampa blyskowa, ale to z czasem, jak na poczatek wybor bdb

greg_g
28-02-2006, 00:25
zgadzam sie z leon28 - Nikkor 18-70/3,5-4,5G DX przyda sie na pewno i sprawdzi moim zdaniem w kazdej z sytuacji, ktore wyzej opisales (zakres ogniskowych 27 - 105 mm to taki zestawik "i do tanca i do rozanca").. na krotszym koncu fajnie architekturke mozna cyknac (nawet jak ciasno), a i na pustyni sie sprawdzic moze.. do portretow spoko oko!! (chociaz moglby czasem byc ciut jasniejszy).. na pewno wart swej ceny ten obiektyw!!
Jeszcze jedna rada - nie wiem jaka roznica cenowa miedzy Sandiskiem Extreme III, a Ultra II - bo jesli znaczna, to moze lepiej UltraII i jakis fajny filtr do 18-70 za roznice w cenie.. Ultra II juz jest wystarczajaco szybka karta..a z tego co napisales reporterki :P 3fps nie bedziesz cykal (wiec po co jeszcze szybsza karta)
pozdrawiam
G. :D

Prekto
28-02-2006, 09:59
nie wiem jaka roznica cenowa miedzy Sandiskiem Extreme III, a Ultra II - bo jesli znaczna, to moze lepiej UltraII i jakis fajny filtr do 18-70 za roznice w cenie.. Ultra II juz jest wystarczajaco szybka karta..a

ultra II kosztuje ok 230 zł więc myślę że 40 zl można dać do nowszej i "szybszej". A co do filtru zapomniałem spytać. robiąc zdjęca w lecie przy mocnym słońcu kolory na zdjęciu nie wychodzą "soczyste" i stąd bierze się pytanko jaki filtr zastosować aby zdjęcie "żyło" ;)

aha i jeszcze dzięki za odpowiedzi :mrgreen:

Pozdrawaim,

Prekto

Wozik
28-02-2006, 11:34
ultra II kosztuje ok 230 zł więc myślę że 40 zl można dać do nowszej i "szybszej".

Nie sądzę, abyś poczuł tę szybkość w aparacie. W czytniku kart owszem.

unknown_man
01-03-2006, 12:17
robiąc zdjęca w lecie przy mocnym słońcu kolory na zdjęciu nie wychodzą "soczyste"
A balans bieli masz ustawiony na auto, czy na słoneczko?
Jeśli na auto, to ustaw na słońce, powinno być lepiej.
Sam kiedyś robiłem fotki w słońcu na automaytcznym balansie. I zdarzało się, że się mylił :)

rem
01-03-2006, 21:58
Witam,

Stoję przed ostatecznym wyborem D50 + obiektyw.. no właśnie jaki obiektyw :/

Od czytania forum, nabrałem większej pewności, co do wyboru aparatu. Aktualnie pstrykam fotki coolpix'em 5600. Teraz chciałbym, bardziej rozwinąc się w robieniu zdjęć. Mam w związku z tym pytanie, jaki obiektyw wybrać do d 50...
Nikon D50 + Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G ED
Zdjęcia będę robił bardzo różne. Jak się rozwinę(finanosowo również), dokupię szkło. Aktualnie nie chciałbym _chybić_ z wyborem.
Może kit D70-tki lepszy? AF-S 18-70/3,5-4,5G ED IF DX

A propos bardziej uniwersalnego szkła(tak wywnioskowałem z postów niniejszego forum) znalazłem coś takiego...
http://www.sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/Nikon/Nikon-D50-Sigma-18-125/ co o tym sądzicie?

Wszelkie wskazówki mile widziane.
Pozdrawiam

Grzesp
01-03-2006, 22:11
Lepszy 18-70 z kita d70
pomyśl o stołoogniskowym 50/1.8d jasny i bardzo dobry (jakieś 400zł)
ja kce kupić jeszcze sigme 70-300 APO macro II