Zobacz pełną wersję : Szara Karta - Jaka
kiedys widzialem na forum link do szarej/bialej karty. byla ona dosyc specyficzna wymiar okolo 20x20cm, wykonana z materialu, z drutem za obwodzie, mozna ja bylo zlozyc na cztery i schowac do etui zamykanego na suwak, czy ktos z Szanownych forumowiczow wie o czym mowie i zna producenta lub dystrybutora zebym mogl ja zakupic?
Ps. jezeli znacie inne poreczne rozwiazania to chetnie tez poczytam, prosze o linki
Pozdrawiam
K
Witam,
pewnie chodzi Ci o Ezybalance firmy Lastolite. Suuper sprawa, mam coś takiego. Można to kupić np. w www.foto7.com.pl.
Pozdrawiam, QuadMan
To chyba lansolite.
Ja mam szarą kartę kodaka i jestem zadowolony.
Balans bieli nawet w trudnych sytuacjach zdjęciowych jest poprawny, a i ekspozycje można ustawić przy pomocy tej karty.
Balans bieli nawet w trudnych sytuacjach zdjęciowych jest poprawny, a i ekspozycje można ustawić przy pomocy tej karty.
Możesz coś konkretniej. Od wielu lat nie mogę zrozumieć o co chodzi w tej szarej karcie :(
przykład:
namiot bezcieniowy, dwie żarówki po bokach.
Kładziesz kartę obok przedmiotu (w namiocie) oświetlonego tymi dwoma żarówkami.
Wchodzisz w menu aparatu, WB PRE, robisz zdjęcie (mansure-czy jakoś tak) szarej karcie i to zdjęcie staje się wyznacznikiem dla WB w każdym zdjęciu.
Można też używać White Balance Lens Cap (http://cgi.ebay.pl/67mm-White-Balance-Lens-Cap-Custom-WB-Filter-67-mm_W0QQitemZ350021285400QQihZ022QQcategoryZ30044QQ rdZ1QQssPageNameZWD2VQQcmdZViewItem?_trksid=p1638. m122)
Procedura manualnego pomiaru WB podana jest w instrukcji (np. dla D300 na stronach 138 - 139).
... to biała czy szara ta karta?
z jednej strony biała z drugiej szara ;-)
Ja kupiłem z tworzywa w Rays-Foto, produkt w miarę wytrzymały :)
Przy czym odnoszę wrażenie, że nie sprawdza się np.w halach sportowych ośiwietlanych lampami typu świetlówka. Takie światło ma chyba różną temp.barwową bo w zależności od tego w której częsci hali fotografuję taki jest efekt kolorystyczny na zdjęciu.
W takim wypadku chyba lepszym rozwizaniem jest nakladka na obiektyw (WB cup). Duzo praktyczniejsz rozwiazanie bo mierzy WB na to co widzi w danym momencie obiektyw a nie na szara karte ktora trzymasz przed soba, a zdjecie robisz 50m od siebie gdzie moze byc inna temp. swiatla. Nie mowiac juz o praktycznosci tego wynalazku. Mam obie rzecz, ale z karty nie bylo mi dane jeszcze skorzystac;)
krzysztof jot
09-02-2008, 18:46
nakładka typu WB cup to bajer dla otłuszczonych od frytek zaoceańców, to samo jakbys sobie plexi białe załozył przed szkło... idiotyzm. Polecam - dokładnie co napisano wyzej - z www.foto7.com.pl - firma Lastolite - Ezybalance, albo nowszy produkt XpoBalance. Doskonałe, niezniszczalne, lekkie przenosne - na zwsze :)
nakładka typu WB cup to bajer dla otłuszczonych od frytek zaoceańców...
Kompleksy leczymy ?
Można jej też użyć tak, że po ustaleniu oświetlenia robisz fotkę z szarą i po sesji przy wołaniu pierwszego RAWa korzystasz z próbnika "gray picker" i masz idealny WB. Bardzo przydatne jak mieszasz światło i wchodzą jakieś zafarby, karta pozwala ustalić neutrealny odnośnik dla WB.
Adam
autograf
10-02-2008, 02:37
przykład:
namiot bezcieniowy, dwie żarówki po bokach.
Kładziesz kartę obok przedmiotu (w namiocie) oświetlonego tymi dwoma żarówkami.
Wchodzisz w menu aparatu, WB PRE, robisz zdjęcie (mansure-czy jakoś tak) szarej karcie i to zdjęcie staje się wyznacznikiem dla WB w każdym zdjęciu.
Mozna prosic jeszcze jasniej?
jaśniej?
kurczę....
To może inaczej....
Sesja w studio.
Żeby ustawić WB, dajesz modelce szarą kartę, żeby ją potrzymała.
Wchodzisz w menu aparatu, tam w WB/WB PRE Mensure/from photo (nie pamiętam dokładnie, a nie mam aparatu przed sobą)/tam powinna być opcja do zrobienia zdjęcia...
Podchodzisz do modelki (która trzyma kartę) i robisz zdjęcie karty.
No i masz ustawiony WB.
Nie wiem, jak ci to prościej wyjaśnić.
Wal na GG, to pogadamy.
nakładka typu WB cup to bajer dla otłuszczonych od frytek zaoceańców, to samo jakbys sobie plexi białe załozył przed szkło... idiotyzm.
Ja sie ewidentnie do tej grupy nie zaliczam, wiec tej uwagi nie biore do siebie;) a sama nakladke uwazam za niezly produkt. Moze nie daje 100% pewnego pomiaru ale jest 1000x lepsza niz automat w d70s. Robilem rozne proby z manualnym WB (tym zaprogramowanym) oraz z PRE i jak na razie nie mam zadnych zastrzezen do tej nakladki. A jezeli idziesz w plener to ze wzgledu na rozmiar jest bardzo wygodna.
PS. Jezeli kawalek pleksi daje takie same efekty to tez bym byl zadowolony.
P.
przykład:....
W Twoim przykładzie ma to sens.
Oczywiście moje pytanie było prowokacyjne. Sam używam karty biało-szaro-czarnej. Natomiast jakieś tam doświadczenie mi mówi, że używanie karty np. w plenerze już nie jest takie sensowne, nie daje super wyników. Każda zmiana pozycji obiektu powoduje, że jest on inaczej oświetlony (szczególnie jest to widoczne przy oświetleniu mieszanym) - pozostaje raw/nef i stopnie Kelwina.
Z tym się zgodzę.
Nawet szarą kartę trzeba by było za każdym razem ustawiać, gdy zmienia się położenie.
A jeszcze ciekawiej, gdy np: w plenerze jest dość mocny wiatr, chmurki na niebie, które co chwilę przysłaniają/odsłaniają słońce.
Wtedy można dostać szału, bo co się nie zmierzyło światła, to trzeba jeszcze raz, bo słońce wyszło zza chmurki i wszystko się zmieniło.
Witam,
pewnie chodzi Ci o Ezybalance firmy Lastolite. Suuper sprawa, mam coś takiego. Można to kupić np. w www.foto7.com.pl.
Pozdrawiam, QuadMan
tak, o to dokladnie mi chodzilo, dzieki wielkie.
krzysztof jot
10-02-2008, 19:21
Kompleksy leczymy ?
?? prosze ?? nie ja nie mam kompleksów :),
jestem szczupły, wysoki i przystojny, a iloraz inteligencji ponadprzecietny :)
natomiast z mądrość i ilość posiadanej wiedzy o świecie przezprzecietnego mieszkanca
wymarzonej zaoceanicznej krainy jest na poziomie mądrości mojego12-letniego syna.
PS.
miałem to g...powiem ci jedno - żaden - naprawde żaden zawodowy fotografik nie wezmie tego do ręki
Zbigniew
10-02-2008, 19:26
LOL. Dobre, dobre :D
... zaoceanicznej krainy jest na poziomie mądrości mojego12-letniego syna ...
Nie ma zartow. Rosnie nam nowy superman.:mrgreen:
krzysztof jot
10-02-2008, 22:10
Nie ma zartow. Rosnie nam nowy superman.:mrgreen:
paweł i to aż 92 - superman i inteligencja to nie to samo... a ten filmowy, to raczej postać nie dla intelektualistów. I na tym koncze udział w tym wątku - kolega pytał o szara karte - poleciłem Lastolite Ezybalance lub XpoBalance bo mam, bo znam i jest to produkt na najwyzszym poziomie - dla zastosowań profesjonalnych włącznie. To tyle, co chciałem tu przekazać - wyłapujecie akurat nie to co istotne dla tematu tego wątku - wiec dyskusja staje sie bezsensowna...
Ten filmowy jest przez duze "S", ja napisalem przez male :). A tak powaznie, to po co drwic z innych ? Nawel jak sa za wielka woda ...
A Lastolite EzyB jest rzeczywiscie w porzadku.
WB Cup dla wieksziosci osob daje rowniez bardzo dobre efekty, a juz na 100% jest lepszy niz automatyczne programy w D70s. Nie mowiac o praktycznosci tego czegos.
Nie kazdy wszystki robi w rawach i zanim "profesjonalista" skrytykuje cos dla amatorow niech sie zastanowi, bo spora czesc forumowiczow do tej drugiej grupy nalezy.
ja znalazlem u Kena jeszcze cos takiego (http://www.kenrockwell.com/tech/expodisc.htm). wydaje sie ze jak sie poprawnie tego uzywa to efekty sa dobre (dla amatora). tylko cena - jest duuuuzo drozszy od Lastolite Ezybalance i kosztuje w zaleznosci od rozmiaru od £50 w gore a 30cm lastolite mozna kupic nowy za £15. jest tez jeszcze cos o nazwie WhiBal (http://www.pictureflow.com/products/whibal/purchase.html) ale ceny tez troche odstraszaja, choc ta srednia w komplecie z mala wydaje sie byc optymalnym rozwiazaniem.
krzysztof jot
12-02-2008, 01:49
A tak powaznie, to po co drwic z innych ? Nawel jak sa za wielka woda ...
....
:) o w morde - strasznie przepraszam, dopiero teraz skierowałem wzrok na twoj login i miejscowość - no faktycznie... miałes prawo :) sory, nic osobistego.
Gawronnek
12-02-2008, 02:20
buszowałęm po ebayu i wyszło że Lastolite zdecydowanie najtaniej wychodzi ze wszystkich wymienionych tu wynalazków, aczkolwiek jeśli działanie ExpoDiscu jest poprawne to wygląda to na najwygodniejsze urządzenie
buszowałęm po ebayu i wyszło że Lastolite zdecydowanie najtaniej wychodzi ze wszystkich wymienionych tu wynalazków, aczkolwiek jeśli działanie ExpoDiscu jest poprawne to wygląda to na najwygodniejsze urządzenie
tez tak myślę... tylko ze do każdego rozmiaru szkła trzeba mieć jeden expodisc, albo kupić największy i stosować pierścienie redukcyjne... ja zdecydowałem się na razie na Lastolite, później zobaczymy...
Gawronnek
12-02-2008, 13:08
tez tak myślę... tylko ze do każdego rozmiaru szkła trzeba mieć jeden expodisc, albo kupić największy i stosować pierścienie redukcyjne... ja zdecydowałem się na razie na Lastolite, później zobaczymy...
a po co pierścienie, przecież wystarczy przyłożyć i przytrzymać, pomiar to raptem jedno zdjęcie, nie trzeba chyba tego montować na stałe ;) ale i tak za drogie jest to ustrojstwo, też skłaniam się do Lastoine tylko zastanawiam sie gdzie kupić w ww.foto7.com.pl (http://www.foto7.com.pl/) kosztuje 120 zł na ebay wyszło 88 zł ale w USA
ps. na allegro znalazłem to (http://www.allegro.pl/item307709874_digi_grey_duza_balans_bieli_szara_ka rta.html)
a po co pierścienie, przecież wystarczy przyłożyć i przytrzymać, pomiar to raptem jedno zdjęcie, nie trzeba chyba tego montować na stałe ;) ale i tak za drogie jest to ustrojstwo, też skłaniam się do Lastoine tylko zastanawiam sie gdzie kupić w ww.foto7.com.pl (http://www.foto7.com.pl/) kosztuje 120 zł na ebay wyszło 88 zł ale w USA
ps. na allegro znalazłem to (http://www.allegro.pl/item307709874_digi_grey_duza_balans_bieli_szara_ka rta.html)
kupilem lastolite bo doszedlem do wniosku ze ten expodisc to troche nieprzemyslana sprawa, szczgolnie jak ktos uzywa oslony na obiektywie. do tego z niektorymi szklami i tak by nie dzialal wiec sobie go odpuscilem.
ale odgrzebię :) czy ma ktoś porównanie takiej karty od lastolite (ok 120 zł) do identycznie wyglądającej ze sklepu na El w cenie 35 zł?
Testowałem jakieś wynalazki budżetowe i jest pół na pół - jedna ustawia bardzo dobrze a druga beznadziejnie.
Kto coś poleci do WB w studio. Czy np warto zainwestować w jakiś color checker?
pozdro
Szare karty dla oka będą wyglądały jednakowo - skoro wiesz że ma być szare, to będziesz widział szare, nawet jeśli jest dość zauważalna barwa.
Te ezBalance od Laslolite są fajne, bo są duże i nie trzeba chodzić aby zrobić pomiar.
Natomiast, jak chcesz mieć łatwość w ustalaniu nie tylko balansu, ale również kolorystyki, to ColorChecker, czy mu podobne jest najlepszym rozwiązaniem.
Właśnie nawet nie wszystkie wyglądają tak samo. Testowałem parę budżetówek m.in. taką (http://www.digigrey.pl/produits.html) i sprawdza się dość dobrze, tylko w zakresie barw żółtych/pomarańczowych się rozjeżdża.
Np. to (http://allegro.pl/zestaw-kart-do-balansu-bieli-szara-karta-5x9cm-wwa-i4703823294.html) jest totalną porażką...w sumie jakość adekwatna do ceny, ale myślałem o zakupie takiej (http://allegro.pl/szara-karta-grey-panel-ustaw-sam-balans-bieli-w-wa-i4721765068.html), która wygląda jak firmowe a chodzi za 1/3 ceny. Warto robić eksperymenty? Wiadomo, oszczędny płaci 2 razy
Właśnie nawet nie wszystkie wyglądają tak samo. Testowałem parę budżetówek m.in. taką (http://www.digigrey.pl/produits.html) i sprawdza się dość dobrze, tylko w zakresie barw żółtych/pomarańczowych się rozjeżdża.
Np. to (http://allegro.pl/zestaw-kart-do-balansu-bieli-szara-karta-5x9cm-wwa-i4703823294.html) jest totalną porażką...w sumie jakość adekwatna do ceny, ale myślałem o zakupie takiej (http://allegro.pl/szara-karta-grey-panel-ustaw-sam-balans-bieli-w-wa-i4721765068.html), która wygląda jak firmowe a chodzi za 1/3 ceny. Warto robić eksperymenty? Wiadomo, oszczędny płaci 2 razy
Szara karta w każdych barwach sprawdza się tak samo. Nie może się na jednych rozjeżdżać, a na innych nie.
Skoro wygląda jak taka za 120zł, a kosztuje 1/3, to bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie też w 1/3 się sprawdzać...
Jak mam ColorChecker'a i jak wiem, że mogą być problemy z WB, to robię jedno zdjęcie w CC i/lub szarą kartą, a zdjęcia idą tylko w RAW. WB ustawiany później wg. punktu w LR.
Szara karta w każdych barwach sprawdza się tak samo. Nie może się na jednych rozjeżdżać, a na innych nie.
tzn. w przykładowej karcie digigrey, mamy do czynienia ze zwykłym nadrukiem na tekturze. Wydaje mi się że nadruk doskonały być nie może, więc szarość może mieć jakiś delikatny zafarb i wpłynąć na część zakresu barw podczas preWB? Nie odnotowałem zauważalnych problemów z innymi tonami niż żółte/pomarańczowe w tym przypadku.
Wydruk też może być całkowicie neutralny. Wystarczy czysty biały podkład i szary tusz/pigment.
Jesli uzywa sie profilu rgb i ps to kolor szary ma numer 0/0/50, 128/128/128 (808080) i taka szarosc maja karty fabrycznie produkowane. czyli: inny kolor szary to inne wszystkie kolory.
ok, może być całkowicie neutralny i oby taki był, ale jest też możliwość, że nie będzie taki. Na tym chciałbym się skupić, bo mimo wszystko część tonów nie oddaje prawidłowej barwy w tym przypadku po preWB. A kto się podpisze pod każdą drukarnią robiącą takie karty?
Robiąc zdjęcie referencyjne, do definiowania szarości w ACR widać wyraźnie, że szara karta nie ma jednolitego zadruku, więc o parametrach podanych przez Sufenta można sobie pomarzyć. Definiowanie z poziomu aparatu jest bezpieczniejsze w tym przypadku, bo wartość "szarości" jest uśredniona.
Czy może ktoś z czystym sumieniem polecić jakąś kartę i czy w ogóle korzystacie z nich do pracy w studio?
marszull
27-10-2014, 12:44
color checker, jak pracujesz na LR to nic lepszego do odwzorowania koloru nie znajdziesz
ja uzywam przy trudnych kolrach albo jak kolrystyka jest bardzo wazna, i zawsz sobie radzi
dzięki Marshull pracuje na ACR ale chyba można stworzyć profil i podpiąć? Tylko ta cena :(
dzięki Marshull pracuje na ACR ale chyba można stworzyć profil i podpiąć? Tylko ta cena :(
LR/ACR to jedno i to samo.
Cena fakt, niska nie jest, do tego żywotność ok. 2 lat.
Są alternatywne i tańsze rozwiązania, ale nie wiem czy tak samo skuteczne:
http://www.colorstore.pl/qpcard-203-kalibracja-aparatow-cyfrowych-qpc203-p-401.html
marszull
27-10-2014, 16:58
ja jednak wole bazowac na rozwiazaniach firmy ktora zeby zjadla na kolorze ;)
co do zywotnosci, to mysle ze to jednak chwyt marketingowy, moja karta ma 3 lata i ostatnio jej uzywalem przy dosyc trudnej kolorystycznie sesji i idealnie kolory przeniosla, sam wzornik szarosci niestety dawal przeklamanie w pomaranczy takiej mocno nasyconej i podobnym zielonym
pewnie za czas jakis ttrzeba bedzie wymienic, ale rozkladajac na lata i sesje, to w zasadzie koszt zaden
EDIT doczytalem troche w sieci i pisza ze ten pqcard jest ok, ale trzeba by sie specjalistow od koloru dopytac
ja jednak wole bazowac na rozwiazaniach firmy ktora zeby zjadla na kolorze ;)
Jestem identycznego zdania.
co do zywotnosci, to mysle ze to jednak chwyt marketingowy,
Raczej nie. Po prostu dają gwarancję, że przez ok 2 lata kolory nie zmienią się więcej niż ileś tam %.
Z kolejnymi latami odchyłki mogą być większe i nie ma gwarancji, że uzyska się odpowiednie kolory.
Podejrzewam, że te 2 lata też uwzględnia ileś tam razy wystawiać wzornik na pełne słońce.
RobertMiernik
27-10-2014, 17:05
Przede wszystkim zużycie zależy od używania, jeśli leży na słońcu otwarty dzień w dzień to w dwa lata na pewno wyblaknie. Używany sporadycznie i w studio powinien pociągnąć i 5 (tyle ma wzornik znajomego z Krakowa) i zdjęcia zrobione po zakupie i niedawno niczym się nie różnią.
marszull
27-10-2014, 21:06
z tym wystawianiem na slonce to pelna zgoda, bardziej o to mi chodzilo tylko nie doprecyzowalem
pewnei testowane w skrajnych warunkach przy mocnym naswietlaniu sloncem, ale ja uzywam od czasu do czasu, na strzal czy dwa w studio, a tak to lezy w szufladzie ;)