Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Katedra w Gloucester
lukasz_wysocki
06-02-2008, 19:45
Witam,
wracając z małej podróży, zatrzymałem się po drodze (ładne mi po drodze, nadrobiłem jakieś 150km ;) ) w Gloucester żeby zerknąć na tamtejszą katedrę.
Niestety od strony od której normalnie jest miejsce i było słońce, nie było możliwości nic ciekawego zrobić bo remont elewacji i jakaś impreza zasłoniły widok.
Musiałem więc fotkę zrobić z dość bliska, a miałem tylko 20-35mm więc kadr ciasny, dużo prostowania i do tego HDR bo straszny cień był :)
W każdym razie przejeżdżałem niedaleko wiele razy, teraz wiem że muszę wpaść jak będę miał więcej czasu.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lukasz-wysocki.co.uk/portfolio/architecture/gloucester_cathedral001.jpg)
Pozdrawiam
O kurde blaszka - dobre!
Szkoda, że ciasno, ale przyjmuję wyjaśnienie... Jeśli techniki HDR były w użyciu - to jeszcze lepiej, że nie zostawiły śladów, bo wyszło bardzo naturalnie.
No i jedynie niebo... Niebo przydałoby się 'udramatycznić', lub przynajmniej przyciemnić troszkę.
lukasz_wysocki
07-02-2008, 03:00
dzięki,
jeśli Ty uważasz że to dobry HDR to uważam to za komplement :)
Nie lubię HDR'ów, w których od razu widać że to HDR. W sumie mam serię 5 naświetleń, od 0 do -4ev, tutaj wykorzystałem trzy. słońce było praktycznie zaraz za kadrem po lewej stronie.
Co do nieba - zgadzam się z Tobą w pełni, ale muszę się nauczyć dobrze niebo robić na takich zdjęciach, bo na razie mi nie wychodzi zbyt ciekawie, więc wolę nie grzebać. Żeby nie popsuć ;)
jeszcze jedna fotka, to już nie HDR - co pewnie widać po cieniach. taki cień jak tutaj na trawie, miałem po tamtej stronie :)
Natomiast tutaj, ponieważ słońce miałem z boku całkiem, niebo wyszło chyba dobrze.
2.
źródło (http://www.lukasz-wysocki.co.uk/portfolio/architecture/gloucester_cathedral002.jpg)
Pozdrawiam
Do tej katedry można wracać bez końca! Krużganki i przebijające się przez nie światło powalają na kolana. Byłem tam tylko raz, zaraz po tym jak kupiłem swoje D50. Miałem więc do dyspozycji kit i nie ma się czym chwalić. Za to obecnie licytuję Nikkora 12-24 i jak wygram zaraz kupuję statyw i katedra w Gloucester będzie moją pierwszą podróżą i testem dla szkła.
Zdjęcia podobają mi się, choć może pierwsze lekko za jasne a drugie zbyt nasycone.
ps. Gdybyś był niedaleko wpadnij na piwo. Zapraszam :)
Nad kadrami bym może polemizował;) ale wykonanie świetne, wyciąnełeś ile sie dało, powstały piękne światła. Nawet nie pytam o oryginały;) ale efekt końcowy przedni.
Pozdrawiam,
AMI
Zbigniew
07-02-2008, 16:21
Obydwa bardzo dobre. Warto było zboczyć z trasy :D
lukasz_wysocki
07-02-2008, 20:12
Dzięki za miłe słowa :)
Podmieniłem jedynkę, po dokładniejszej analizie, trochę pokombinowałem żeby było lepiej.
Jak widać na drugim zdjęciu, stałem już w krzakach, pod ścianą z kamienia i nie było możliwości się cofnąć. A że powyżej drzewa, nie było szans na inne miejsce, stąd kadr nie jest dokładnie taki jak bym chciał.
Od strony, z której widok na katedrę jest piękny, cały efekt psują obecnie rusztowania (odnawiana elewacja), pełen parking samochodów i duża grupa ochroniaży w odblaskowych kurtkach - nie dało się nic wykombinować.
Jak widać, obiekt ma ogromny potencjał, muszę kiedyś pojechać na dłużej, spróbować wejść do któregoś z pobliskich budynków i złapać inną perspektywę.
Co do piwa - fushiro, jak najbardziej. Dużo jeżdżę więc dlaczego nie, ale bezalkoholowe bo jestem zmotoryzowany ;)
I dorzucę jeszcze bonusik:
3.
źródło (http://www.lukasz-wysocki.co.uk/gallery/gloucester001.jpg)
To już tuż obok katedry - też wdzięczny temat na dłuższą chwilę z aparatem :)
to zdjęcie już praktycznie prosto z aparatu - tylko nieznaczna korekta poziomów.
dzięki jeszcze raz za uwagi
pozdrawiam
jacoslavgth
07-02-2008, 21:26
kadry za ciasne, poucinane w ciekawych momentach, gotyk to calosc, sylweta powinna byc pokazana w calosci, katedra to kontekst poszczegolnych z pietyzmem wykonanych elementow, to troche jak pokazanie aktu pięknej ponetnej kobiety, ucięte w okolicy lona i brodawek, niby pozostawia troche tajemnicy, porusza zmysly i wyobraznie ale dla napalenca to masakra, tak jak dla architekta fragment katedry gotyckej, ucięty jak na zlość :)
kadry trochę za ciasne, ale podobają mi się
jeżeli zaś chodzi o HDR - jest naprawdę dobrze zrobiony, nie widać aby był, dopiero jak przeczytałem, że hdrowałeś (pfe ale neologizm) to zacząłem się przyglądać i jedynym mankamentem jest trawa (w cieniu nie miałaby tak soczystej barwy, co widać na drugim zdjęciu)
lukasz_wysocki
07-02-2008, 23:48
Fajne porównanie jacoslavgth :)
Zgadzam się co do tego że kadry mogłyby być szersze.
Ale miałem przypięte szkło 20-35 2.8, w bagażniku zostawiłem jeszcze 28-80 i nic szerzej chwilowo nie mam, więc to już najszerzej jak się dało, co do kadrów po prostu nie miałem zbyt wiele możliwości.
Ta strona katedry ogrodzona jest murem i przed tym murem jest mnóstwo krzaków i drzew, więc nie ma możliwości żeby się odsunąć - to widać chyba po ciężkim prostowaniu. na 20mm ledwo złapałem tą trawę żeby wieży nie obciąć :)
Z drugiej strony katedry widok jest piękny i 20mm w zupełności wystarczy, ale te cholerne rusztowania i ochrona zepsuły wszystko.
Na pewno tam wrócę, bo katedra jest przepiękna.
Ale muszę mieć więcej czasu i najlepiej pochodzić po okolicy trochę więcej, znaleźć jakieś fajne miejsce z któregoś z pobliskich budynków.
i coś szerszego by się przydało też ;)
chyba muszę najpierw 14-24 AF-S nabyć :)
Dzięki Erie, starałem się HDR'a zrobić tak żeby się nie rzucał w oczy.
Rzeczywiście trawa trochę zbyt ładna chyba, nie do końca naturalnie w cieniu, ale lubię takie kolory.
Cieszę się że nie widać tego HDR.
Pozdrawiam
i coś szerszego by się przydało też ;)
chyba muszę najpierw 14-24 AF-S nabyć :)
Pozdrawiam
Jeżeli jesteś wciąż w UK nawet się nie zastanawiaj! Nowa tokina to wydatek rzędu 250 funtów a nikkora mam zamiar ustrzelić za max 450. Tego typu szkło do widoków jest niezastąpione a z pewnością będzie użyte także przy wielu innych okazjach.