Zobacz pełną wersję : Prezent od Intela?
ZimnyMaciek
05-02-2008, 00:16
Mam taką sytuację: kupiłem Toshibę A200 z procesorem core 2 duo 2 ghz. Tyle, że jak wchodzę w menadżera urzadzeń to system mi widzi 2 procesory tyle że rónych klas. Pierwszy jest ok: T7250 2,00 Ghz ale drugi to już T7700 2,4 Ghz. Ciekaw jestem czy Wy też tak macie i czy czasem nie jest to jakiś przypadkowy prezent od Intela, który gdzieś tam pomylił wafle krzemowe:)
generalnie nie macie ;-) az sprawdzilem na kilku kompach. moze jakis blad sterownikow albo faktycznie cos wymodzili.
david555
05-02-2008, 12:08
Mam taką sytuację: kupiłem Toshibę A200 z procesorem core 2 duo 2 ghz. Tyle, że jak wchodzę w menadżera urzadzeń to system mi widzi 2 procesory tyle że rónych klas. Pierwszy jest ok: T7250 2,00 Ghz ale drugi to już T7700 2,4 Ghz. Ciekaw jestem czy Wy też tak macie i czy czasem nie jest to jakiś przypadkowy prezent od Intela, który gdzieś tam pomylił wafle krzemowe:)
Sprawdź tego procka Intelowskim programem do rozpoznawania układów, bo jest w tym wypadku najbardziej adekwatny.
A co do takich dziwnych wskazań, to nie chcę źle prorokować, ale może to być wina źle zmodyfikowanego BIOSU, ale oby tak nie było.
ZimnyMaciek
05-02-2008, 18:30
Sprawdziłem programem Aida32 i wg niego mam 2x 2.0. Czyli to chyba wina Visty-błędne rozpoznawanie-albo jeszcze czegoś innego.
W mojej Toshibie A200-1BJ jest podobnie, z tą różnicą, że mój "Menadżer urządzeń" widzi T7300 2.0GHz oraz T7700 2.4GHz.
Natomiast w podstawowych informacjach o systemie widzę tylko T7300GHz...nie ma się czym martwić :)
Nie martwic się :) \u mnie widzi T5250 1.5 GHz i T7700 2.4 Ghz
I jakos to chodzi .... :)
david555
07-02-2008, 23:04
Mam jakieś takie dziwne przeczucie, że nie powinno się bagatelizować tego zjawiska.;)
Powiedzcie, czy macie pewność, jaki faktycznie procesor tkwi w Waszych płytach głównych?
Bardzo proszę o konkretne dane.
Sadze ze ze do takiej oceny można polegać na everescie.
david555
07-02-2008, 23:10
Sadze ze ze do takiej oceny można polegać na everescie.
Niekoniecznie, bo jeśli w komputerze jest zmodyfikowany BIOS, to i Everest nie pomoże.
A znam przypadki takich modyfikacji przez 'sprytnych' sprzedawców.
Myślałem, że kupuję Core2duo 1.5 a średnia z dwóch "core" mi wychodzi 1.95
:):):) wolę mysleć, że to jakiś bonus... :) Hihi
david555
07-02-2008, 23:15
Myślałem, że kupuję Core2duo 1.5 a średnia z dwóch "core" mi wychodzi 1.95
:):):) wolę mysleć, że to jakiś bonus... :) Hihi
Jeśli to stacjonarny, to proponuję zdjąć wentyla i obejrzeć co faktycznie masz.
Niestety przenośna Toshiba.
Mam jakieś takie dziwne przeczucie, że nie powinno się bagatelizować tego zjawiska.;)
Powiedzcie, czy macie pewność, jaki faktycznie procesor tkwi w Waszych płytach głównych?
Bardzo proszę o konkretne dane.
Sprawdzałem trzy A200 1BJ, na każdym taka sama sytuacja. CPU-Z widzi procesor - T7300.
Niekoniecznie, bo jeśli w komputerze jest zmodyfikowany BIOS, to i Everest nie pomoże.
A znam przypadki takich modyfikacji przez 'sprytnych' sprzedawców.
Sprawdzany prze ze mnie sprzęt był nowy, oryginalnie zapakowany, zaplombowany, prosto od dystrybutora. Myślę, że w takiej sytuacji nie wchodzi w grę modyfikacja BIOS. Zresztą przed chwilą na jednym z notebook'ów wykonałem update BIOS - sytuacja taka sama jak przed aktualizacją.
david555
08-02-2008, 12:31
Sprawdzany prze ze mnie sprzęt był nowy, oryginalnie zapakowany, zaplombowany, prosto od dystrybutora. Myślę, że w takiej sytuacji nie wchodzi w grę modyfikacja BIOS. Zresztą przed chwilą na jednym z notebook'ów wykonałem update BIOS - sytuacja taka sama jak przed aktualizacją.
No tak, ale przyznasz, że zjawisko jest na tyle interesujące, że warte zdjęcia wentylatora i przyjrzenia się symbolom na procesorze.;)