Zobacz pełną wersję : laptop dla 3d Studio i PSa
witajcie! :)
zostalem poproszony o porade przy zakupie laptopa na ktorym mialby dzialac 3d studio max i PS.
Niestety nie jestem za bardzo na czasie z tymi sprawami (spojrzalem w archiwum i nie znalazlem nic pomocnego)
Budzet? jak najmniej ;) to oczywiste;) nie piszcie o odwzorowaniu barw na ekranie lapa bo to nie jest istotne
w tym konkretnym przypadku. Da sie w 3 tysiach zamknac za sprzet do takich zastosowan?
Ten 3dsm to nie zadne hardkorowe renderowanie, ale zeby tworzenie prostej sceny nie trwalo 3 dni ;)
z gory dziekuje za pomoc
pozdrawiam
Pawel
velaskez
04-02-2008, 22:42
3ds max... no ok, ale która wersja bo to ma znaczenie....
no w miare nowa,
a najlepiej ósma ;)
Kupiłem Toshibę A200...
PS śmiga nienagannie, w 3d się nie bawię, ale za 3 kafle to bardzo rozsądny produkt do różnych zastosowań.
Model konkretny już według potrzeb
Ja mam 1VM z 2gb ramu i c2d T5250
do ps jak cie mogę ale do 3d max studio już średnio za taką kwotę oczywiście, rendering mozę trwac i trwac, ja mam hp dv2254ae z duo core i 2 gig ram mam pakiet deisign premim cs3 i jest w miarę ok przy otworzonym pb ps i id da sie pracować. ja mam 14 wiec zapłaciłem za wielkosc a raczej jej brak natomiast jak kupisz 15.4 to wyjdzie coś koło 3000 pln
david555
05-02-2008, 12:12
Dla MAX-a, to trzeba na maksa.:)
Maksymalnie szybki procesor, maksymalnie szybka grafika, maksymalnie szybkie i duże pamięci.
Zapowiada się spory wydatek.;)
Edit: MAX jest tak wymagającym programem, że proponuję najlepiej wyposażone jabłuszko, ale będzie bolało.:)
Zresztą MAX też nie jest tani, to pewnie masz na to środki.
SNAKE'83
05-02-2008, 12:43
jesli sie nic nie zmienilo to, 3d studio do renderowania koncowego nie uzywa gpu (a jedynie do podgladu sceny ale tu plynnosc nie jest wymagana), wiec maksymalnie szybka grafika nie jest potrzebna
najwazniejsze procesor-pamiec
david555
05-02-2008, 12:47
jesli sie nic nie zmienilo to, 3d studio do renderowania koncowego nie uzywa gpu (a jedynie do podgladu sceny ale tu plynnosc nie jest wymagana), wiec maksymalnie szybka grafika nie jest potrzebna
najwazniejsze procesor-pamiec
Nowe MAX-y wykorzystują też moc GPU, tak więc przydałoby sie.:)
Witam
Jesli chodzi o sprzet do 3d Studio max, to ja laptopa odradzam. Tutaj jednak trzeba dosyc mocnej maszynki.
I nie chodzi mi tutaj o sam rendering (to sie zapuszcza na noc i tyle:) ), ale o samo modelowanie lub budowanie sceny. Wielopoligonwe bryly niestety szybko pozeraja pamiec oraz sile procka. Kolejna kwestia to monitor. Chcesz pracowac w miare komfortowo, to potrzebujesz jak najwiekrzy wyswietlacz. (ewentualnie podpiecie dodatkowego monitora - pytanie tylko, jak wbudowana karta to obsluzy?).
Czyli podsumowujac: jesli ma to byc faktycznie laptop, to juz w miare mocny, czyli jakis z procem core duo, 2 GB pamieci i duzy wyswietlacz
pozdrawiam
Robert
david555
05-02-2008, 14:18
Coś takiego znalazłem: http://www.alienware.com/intro_pages/m17x_m15x.aspx
Absolutnie powinno wystarczyć.;)
Coś takiego znalazłem: http://www.alienware.com/intro_pages/m17x_m15x.aspx
Absolutnie powinno wystarczyć.;)
no to pojechales ;) ceny to nawet nie chce znac ;)
kurcze wyrazilem sie malo precyzyjnie ;) moja wina - przpraszam...
laptok ma byc dla siostry ktora studiuje wzornictwo i costam czasem pokazuje w szkole w 3d studio
bo na uczelni maja 2 kompy na cala grupe i dopchac sie do nich nie mozna...
wiec nie jest wymagane coby ten max renderowal realistycznie wygladajace sceny w ciagu 5 minut ;)
ot zeby sie dalo w miare lekko edytowac (raczej proste, bez skomplikowanych swiatel i tekstur) sceny
david555
05-02-2008, 14:55
no to pojechales ;) ceny to nawet nie chce znac ;)
kurcze wyrazilem sie malo precyzyjnie ;) moja wina - przpraszam...
laptok ma byc dla siostry ktora studiuje wzornictwo i costam czasem pokazuje w szkole w 3d studio
bo na uczelni maja 2 kompy na cala grupe i dopchac sie do nich nie mozna...
wiec nie jest wymagane coby ten max renderowal realistycznie wygladajace sceny w ciagu 5 minut ;)
ot zeby sie dalo w miare lekko edytowac (raczej proste, bez skomplikowanych swiatel i tekstur) sceny
Cena wbrew pozorom nie jest horrendalna, ale fakt, że zdecydowanie wyższa niż średniej klasy lapków, niemniej w cenie ok. 7 tys. PLN, powinieneś go nabyć.
edit: Na potrzeby siostry laptop z procem Core 2 DUO np. T7500 i 2 GB pamięci powinno wystarczyć.
A takie zestawy już w cenie ok. 4 tys. PLN.
Jesli pod PS i 3D Studio to za takie pieniadze kierowal bym sie w strone Dell Inspiron 9400
np taki jak tutaj http://cgi.ebay.co.uk/Dell-Inspiron-9400-WUXGA-2-0-Core-2-Duo-Laptop-Computer_W0QQitemZ140203754445QQihZ004QQcategoryZ1 77QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQtrksidZp1638.m118.l1247 QQcmdZViewItem
Glowna zaleta bedzie 1920x1200 na 17". Sam przekonalem sie ze PS i reszta po prostu sie "nie miesci" na wszystkich tych 15.4" 1280x800.
david555
05-02-2008, 15:43
Jesli pod PS i 3D Studio to za takie pieniadze kierowal bym sie w strone Dell Inspiron 9400
np taki jak tutaj http://cgi.ebay.co.uk/Dell-Inspiron-9400-WUXGA-2-0-Core-2-Duo-Laptop-Computer_W0QQitemZ140203754445QQihZ004QQcategoryZ1 77QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQtrksidZp1638.m118.l1247 QQcmdZViewItem
Glowna zaleta bedzie 1920x1200 na 17". Sam przekonalem sie ze PS i reszta po prostu sie "nie miesci" na wszystkich tych 15.4" 1280x800.
Sorry, ale jeszcze zabiorę głos.:)
Do obsługi PS-a i tak trzeba podpiąć jakiś rozsądny wyświetlacz, a maszyna spełniająca wszystkie kryteria jest horrendalnie droga.
Wydaje się więc konieczne zwrócenie uwagi na moc komputera i podpięcie do obróbki zdjęć np. CRT-ka.
edit: Zaproponowana przez Ciebie maszyna ma dość wolne pamięci, czyli znowu jakieś kompromisy i to w dodatku w niewłaściwym miejscu.
SNAKE'83
05-02-2008, 15:53
"laptok ma byc dla siostry ktora studiuje wzornictwo i costam czasem pokazuje w szkole w 3d studio"
w takim wypadku laptop do nauki starczy, co prawda, nie widzialem jeszcze laptopa na ktorym grafika/kolory ladnie byly reprezentowane wiec tu moze byc problem z ps, cos przygotuje a potem na pokazie bedzie wygladac inaczej :)
PS bo ten laptop ma taki chipset (ew. max 667MHz), jesli maja byc 800MHz to musi byc z najnowszych modeli
Sorry, ale jeszcze zabiorę głos.:)
Do obsługi PS-a i tak trzeba podpiąć jakiś rozsądny wyświetlacz, a maszyna spełniająca wszystkie kryteria jest horrendalnie droga.
Wydaje się więc konieczne zwrócenie uwagi na moc komputera i podpięcie do obróbki zdjęć np. CRT-ka.
edit: Zaproponowana przez Ciebie maszyna ma dość wolne pamięci, czyli znowu jakieś kompromisy i to w dodatku w niewłaściwym miejscu.
To i ja jeszcze raz odpowiem :)
Nie wydaje mi sie zeby miala w planach dokupowanie do lapa zewnetrznego monitora. Mowa jest ze nie mozna dorwac sie do komputerow na zajeciach, tak wiec chce miec swoj. Wydaje mi sie ze tutaj jednak bez kompromisow sie nie obejdzie (radykalnych), ja wiem ze ten ktory pokazalem demonem predkosci nie jest, ale bylo tez powiedziane ze nie mowimy tutaj o renderowaniu Matrixa 16.5 tylko o prostych scenach i pewnie nie bedzie sie to jeszcze dzialo codziennie, a moja rada dotyczyla raczej wysokiej rodzielczosci ekranu niz wydajnosci danego laptopa ze wzgledu na komfort pracy z aplikacjami graficznymi. I chyba zgodzisz/cie sie ze mna ze PS na 15.4" 1280x800 (chyba najpopularniejszy teraz wyswietlacz w laptopach) komfortowy w uzyciu nie jest, choc nie mowie ze nie da sie tego uzywac.
Wedlug mnie troche sam pomysl kupowania laptopa pod 3D studio mija sie z celem (no chyba ze jako mobilne dopelnienie mocnego desktopa) ale jesli juz musi to byc laptop to niestety jak juz bylo powiedziane kompromisy sa nie uniknione, chociaz wlasnie dla mnie priorytetem byla by wielkosc i rozdzielczosc ekranu i tutaj raczej na kompromis bym nie poszedl.
No ale to juz tylko moja mala skromna opnia, chcialem tylko zwrocic kupujacego uwage i na ten aspekt (zaraz po tym jak przestanie patrzec na MHz, ktore oczywiscie tez sa wazne).
Edit: MAX jest tak wymagającym programem, że proponuję najlepiej wyposażone jabłuszko, ale będzie bolało.:)
Zresztą MAX też nie jest tani, to pewnie masz na to środki.
A to 3ds max jest pod Maca?
czesc, jak to dla kobiety i jak mówisz "czasem" ma coś pokazać, to jakiegoś hp pavulona, bo ja wiem taki 9770ew jakies 3600-3900zl powinien jej wystarczyć no i ładnie wygląda ;), lub jeśli chcesz coś wydajniejszego, to lenovo seria R lub T z nvidia quadro, to min 4000-5000zl,
lub HP też na quadro ( nie pamietam symbolu) ale w 4500 sie zmiescisz.
david555
05-02-2008, 19:16
A to 3ds max jest pod Maca?
Mac, to zwykły komputer i można na nim zainstalować dowolny system.:)
Wspominałem o nich dlatego, że komponenty są w nich dobrane ze szczególna precyzją i zazwyczaj działają jak w zegarku.;)
velaskez
05-02-2008, 22:10
pierdoły...robię w 3ds max 2008 co prawda nie na lapciaku, ale nie jest to tylko pod maca. Najlepiej to działa na kartach graficznych z serii Quadro. Ramu sporo żre, szczególnie jak się ma kilka projektów otwartych.
Odeślę do strony gdzie masz opisane wymagania: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/index?siteID=123112&id=5659453
Procesor musi być ogólnie wyższy niż Pentium IV. Reszta to juz tylko kwestia szybkości działania i późniejszego renderingu.
P.S.
Warto też zainwestowć w SpaceMouse, ale to tylko wtedy gdy naprawdę dużo się tym ktoś bawi.
david555
05-02-2008, 22:18
velaskez, nie mieszaj, to co podałeś, to wymagania minimalne potrzebne do uruchomienia programu.
Niemniej od uruchomienia do komfortowej pracy jest daleka droga i generalnie zasada z MAX-em jest taka, że im więcej, tym lepiej.
agawytka
06-02-2008, 11:33
to ja też zabiorę głos ;)
pracuję w 3D Maxie 8, Autocadzie, photoshopie i kilku innych cudach, które wymagają trochę uwagi nie tylko ode mnie ale i od sprzętu... mam laptopika tegoż oto http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_17/875302_notebook_hp_dv9770_t7250.aspx
i powiem, że nie mam na co narzekać, a jeszcze jakiś czas temu opracowywałam wszystko w Fujitsu Siemens Amilo z prockiem 1,6 i 512 ;) RAM... wymagało to cierpliwości, ale dało się. Jednakże porównania nie ma z obecnym sprzętem.
Co do kolorów na monitorze to w Psie moj dyplom na Amilo wyglądał tak samo jak wydrukowany na formacie 100x70cm.
To tyle ode mnie :)
velaskez
06-02-2008, 13:00
nie mieszam david555, to minimalne wymagania fakt. W sumie to płynnego działania potrzeba jak najwięcej ramu, procek tak z Core2Duo i grafikę ze 128MB pamięci.
będzie hulać. Procek może być słabszy, taktowanie procka wpływa tylko na prędkość renderingu. Wg mnie najważniejsza jest ilość ramu.
Agawytko, co do Autocada to nie ma co mówić bo do rysunków 2d nie potrzeba aż takich wymagań, chyba że eksportujesz potem wykonane projekty do Inventora.
agawytka
06-02-2008, 13:06
często robię koncepcje w autocadzie 3D... czasem te koncepcje mają calą masę elementów, więc za wolne ustrojstwo tez byc nie może :)
ale zgodze się, że grafika 128 wystarczy :)
velaskez
06-02-2008, 13:46
gdzieś czytałem:Assembly > 1000 elementów 1GB ramu
Assembly < 1000 elementów 3GB ramu
:)
fakt jest taki ze zalezy co w tym maxie bedize robione. Jak animacje to ramu duzo nie potrzeba, jak statyczne obrazki z niewiadomo iloma swiatlami raytracerami i alphami to wtedy ram sie przydac moze. a tak to najwazniejsze procek czym mocniejszy tym lepszy (najlepiej intelowski), grafa to do viewportu ale jak tu przeczytalem mozliwe ze nowsze wesje uzywaja tez gpu, starsze nie wiec tu mozna podywagowac czy kupowac superkarte czy tez nie. ale o ram nie ma co sie martwic, zreszta obecnie i tak jest tani.
jak dla mnie to nawet jakbyś dostał laptopa z Xeonem to i tak nic nie pomoże w pracy z 3D Max bo zamęczysz się patrzeniem na 15 calowy monitor podzielony na 4, sorry ale jak dla mnie 21 cali to minimum do precyzyjnej pracy w maxie, na którym pracuje prawie codziennie. Jeżeli już sie zdecydujesz na męczarnie na 15-17 calach to o konfiguracje się nie martw bo nawet Pentium 3 daje rade, ważne żebyś miał procek Intela bo na innych czasami MAX sie wiesza, 512 ramu to minimalka, a grafika 128 daje rade, jak już pisali koledzy i koleżanki
segl
proponuje przeczytac watek od poczatku...
wtedy napisalbys cos w temacie albo nie napisalbys nic...
pozdrawiam
Rafał_Sz
12-02-2008, 22:53
OT:
Udało mi się przy renderingu usmażyć niekręconego dżiforsa 8600 GT 512 (Asus)! :twisted:
End OT
david555
13-02-2008, 14:06
OT:
Udało mi się przy renderingu usmażyć niekręconego dżiforsa 8600 GT 512 (Asus)! :twisted:
End OT
Nie jest taki OT, jakby się zdawało i moim zdaniem bardzo na temat.;)
Ja planuje zakup dp PS, ale mysle, ze do potzreb Twojego znajomego by wystarczyl. Ja sie zdecydowalem na model IBM/Lenovo T61p (wazne to "p" w nazwie). Tylko cena troche zaporowa 6400-7500 PLN.
velaskez
16-02-2008, 17:14
Ja czasem używam T60p i polecam :)