Zobacz pełną wersję : D70 i maks iso
Witam,
jakie waszym zdaniem jest maks iso w d70, zeby na odbitce nie było widać zbędnego szumu...
Chodzi mi o odbitkę a nie o wygląd na monitorze.
Pozdrawiam
zależy od wielkości odbitki :)
iso 800 przy 21cm na dłuższym boku powinno być ok. ale to to też zależy od Twoich wymagań.
zależy od wielkości odbitki :)
iso 800 przy 21cm na dłuższym boku powinno być ok. ale to to też zależy od Twoich wymagań.
ok, to prawda... chodziło mi o 21x15
To jest sprawa subiektywna. Po prostu zrób sobie odbitkę na próbę i będziesz wiedział :)
To zależy od wielu rzeczy, np. od rodzaju sceny, a przede wszystkim od poprawnego naświetlenia. Tu trzeba sie przyłożyć - bardzo przydatne jest wyswietlanie histogramu w puszce.
Można bez problemu zrobić iso 1600 i poddac je niewielkiemu odszumieniu, bo soft D70 nie robi tego prawie wcale.
Dla mnie podstawa to prawidlowo naswietlony raw, a dalej to juz wiele mozliwości.
arturherda
05-02-2008, 00:11
To zależy od wielu rzeczy, np. od rodzaju sceny, a przede wszystkim od poprawnego naświetlenia. Tu trzeba sie przyłożyć - bardzo przydatne jest wyswietlanie histogramu w puszce.
Można bez problemu zrobić iso 1600 i poddac je niewielkiemu odszumieniu, bo soft D70 nie robi tego prawie wcale.
Dla mnie podstawa to prawidlowo naswietlony raw, a dalej to juz wiele mozliwości.
Dokladnie jak kolega pisze
Ambrosious
06-02-2008, 00:23
Tak ogólnie: co Was tak zajmuje ten szum? Kiedyś było po prostu ziarno i każdy wiedział, że przy wysokich czułościach musi ono być a liczyło się zdjęcie nieporuszone i ostre - żeby nie mówić już o innych walorach... Ziarno (szum) jest częścią składową informacji o warunkach fotografowanej sceny i tyle.
Tak ogólnie: co Was tak zajmuje ten szum? Kiedyś było po prostu ziarno i każdy wiedział, że przy wysokich czułościach musi ono być a liczyło się zdjęcie nieporuszone i ostre
Ja protestuję :) Jako, że ciągle robię analogiem proszę nie porównywać ziarna filmu od szumu matrycy :p
;)
eldritch
06-02-2008, 14:37
Tak ogólnie: co Was tak zajmuje ten szum? Kiedyś było po prostu ziarno i każdy wiedział, że przy wysokich czułościach musi ono być a liczyło się zdjęcie nieporuszone i ostre - żeby nie mówić już o innych walorach... Ziarno (szum) jest częścią składową informacji o warunkach fotografowanej sceny i tyle.
Bo i ile szum analogowy jest piękny sam w sobie zwłaszcza na B&W, to szum cyfrowy jest do bani...
:)
Bo i ile szum analogowy jest piękny sam w sobie zwłaszcza na B&W, to szum cyfrowy jest do bani...
:)
...a i to jest subiektywne;)
imo do iso1000 można walczyć
Taka ciekawostka zorbiłem dzisiaj odbitke czarno białą 30x45cm z D50 iso 1600. Jest więcej niż akceptowalnie dobrze.
Jeżeli dany kadr jest dobrze naświetlony nie ma problemów.
dobrze naswietlony to wyjasnijmy lekko przeswietlony raw. przy odbitce 15x21 cm to z calym szcunkiem do przedmowcow raw z d70 lekko przeswietlony i odpowiednio wywolany nawet przy 1600 wyglada bardzo dobrze.
olo