Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: D70 i maks iso

Domyślnie D70 i maks iso

Witam,
    jakie waszym zdaniem jest maks iso w d70, zeby na odbitce nie było widać zbędnego szumu...

Chodzi mi o odbitkę a nie o wygląd na monitorze.

Pozdrawiam
    Mamiya + Sony

Domyślnie

zależy od wielkości odbitki
    iso 800 przy 21cm na dłuższym boku powinno być ok. ale to to też zależy od Twoich wymagań.
    Dobrze, że nie mamy D3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szmyca Zobacz posta
    zależy od wielkości odbitki
    iso 800 przy 21cm na dłuższym boku powinno być ok. ale to to też zależy od Twoich wymagań.
    ok, to prawda... chodziło mi o 21x15
    Mamiya + Sony

Domyślnie

To jest sprawa subiektywna. Po prostu zrób sobie odbitkę na próbę i będziesz wiedział

Domyślnie

To zależy od wielu rzeczy, np. od rodzaju sceny, a przede wszystkim od poprawnego naświetlenia. Tu trzeba sie przyłożyć - bardzo przydatne jest wyswietlanie histogramu w puszce.
    Można bez problemu zrobić iso 1600 i poddac je niewielkiemu odszumieniu, bo soft D70 nie robi tego prawie wcale.
    Dla mnie podstawa to prawidlowo naswietlony raw, a dalej to juz wiele mozliwości.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 251kris Zobacz posta
    To zależy od wielu rzeczy, np. od rodzaju sceny, a przede wszystkim od poprawnego naświetlenia. Tu trzeba sie przyłożyć - bardzo przydatne jest wyswietlanie histogramu w puszce.
    Można bez problemu zrobić iso 1600 i poddac je niewielkiemu odszumieniu, bo soft D70 nie robi tego prawie wcale.
    Dla mnie podstawa to prawidlowo naswietlony raw, a dalej to juz wiele mozliwości.

Dokladnie jak kolega pisze
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Oszczędny w słowach Awatar Ambrosious
    Miasto
    Wwa-Ursynów-Imielin

Domyślnie

Tak ogólnie: co Was tak zajmuje ten szum? Kiedyś było po prostu ziarno i każdy wiedział, że przy wysokich czułościach musi ono być a liczyło się zdjęcie nieporuszone i ostre - żeby nie mówić już o innych walorach... Ziarno (szum) jest częścią składową informacji o warunkach fotografowanej sceny i tyle.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ambrosious Zobacz posta
    Tak ogólnie: co Was tak zajmuje ten szum? Kiedyś było po prostu ziarno i każdy wiedział, że przy wysokich czułościach musi ono być a liczyło się zdjęcie nieporuszone i ostre
    Ja protestuję Jako, że ciągle robię analogiem proszę nie porównywać ziarna filmu od szumu matrycy

Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ambrosious Zobacz posta
    Tak ogólnie: co Was tak zajmuje ten szum? Kiedyś było po prostu ziarno i każdy wiedział, że przy wysokich czułościach musi ono być a liczyło się zdjęcie nieporuszone i ostre - żeby nie mówić już o innych walorach... Ziarno (szum) jest częścią składową informacji o warunkach fotografowanej sceny i tyle.
    Bo i ile szum analogowy jest piękny sam w sobie zwłaszcza na B&W, to szum cyfrowy jest do bani...

"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eldritch Zobacz posta
    Bo i ile szum analogowy jest piękny sam w sobie zwłaszcza na B&W, to szum cyfrowy jest do bani...

...a i to jest subiektywne

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów