Zobacz pełną wersję : Nikon D40 i obiektyw
radek0981
01-02-2008, 11:27
Witam,
posiadam amatorską lustrzankę Nikon D40. Chciałbym zmienić obiektyw na inny. Wyczytałem, że najlepiej stosować obiektyw z serii AF-S, bo te działają a z innymi mogą być problemy lub mogą wogóle nie działać. Czy to prawda?
Jaki obiektyw byście polecali do zdjęć w "plenerze"? niekiedy z dłuższym czasem naświetlania, a także do pomieszczeń - zdjęcia wnętrza i wystroju?
Wyczytałem, że najlepiej jak obiektyw ma funkcję : SILENT WAVE MOTOR.
Proszę o pomoc.
Widać mało czytałeś, ale nie martw się, forum to skarbnica wiedzy. To wszystko już BYŁO!
sokrates
01-02-2008, 13:18
Kup Nikkora 18-200VR - będziesz miał uniwersalny zoom ze stabilizacją. Po podpięciu takiego szkła do D40 wskazane będzie dokupienie BatteryPacka (koszt ok 300 zł) ze względu na lepszy uchwyt.
No to po raz 1001.
D40, D40x, D60 nie posiadają silnika napędu AF (automatyczne ustawianie ostrości). Żeby mieć AF z tymi aparatami trzeba używać obiektywów z silnikiem. U Nikona maja one oznaczenia AF-S. Działają też obiektywy Sigmy oznaczone HSM, a Tamron zapowiada wprowadzenie nowych wersji swoich obiektywów z silnikami. W przypadku użycia obiektywów bez silnika trzeba ustawiać ostrość ręcznie.
SILENT WAVE MOTOR - to nazwa silników używanych w obiektywach AF-S Nikona.
autograf
03-02-2008, 20:43
Koledzy dobrze Ci mowia, ja dodam:
- nowy obiektyw Nikkor 18-200VR AF-S kosztuje ponad 2k i spelni Twoje oczekiwania.
- za mala kase kupisz prosty ale przyzwoity jak na swoja cene obiektyw Nikkor 18-55 AF-S za 200-250zl(uzywka)
Obydwa szkla maja wbudowany silnik (oznaczenie AF-S) i wspolrpacuja z D40
"Plener" to zazwyczaj duza przestrzen... Teraz pytanie, czy chcesz ta przestrzen fotografowac, czy z niej korzystac. Jasli fotografowac, to wtedy najlepiej obiektyw szerokokatny, jak np Sigma 10-20 HSM, a jesli chcesz z miejsca korzystac, wtedy moze jakis teleobiektyw. Przede wszystkim okresl, jakie chcesz robic zdjecia, jakich ogniskowych uzywasz najczesciej i w jakich warunkach fotografujesz, a dopiero potem mysl nad obiektywem. Jesli szukasz czegos do dluzszych czasow naswietlania, to zapewne korzystasz ze statywu, a na statywie VR Ci sie nie przyda. Dookresl problem.
Pozdrawiam
so_martinha
04-02-2008, 15:20
- za mala kase kupisz prosty ale przyzwoity jak na swoja cene obiektyw Nikkor 18-55 AF-S za 200-250zl(uzywka)
Ale on chyba wlasnie ten obiektyw ma i to wlasnie jego chcialby wymienic na inny. Dobrze zrozumialam? Niech lepiej popatrzy jakie cyferki stoja na szkielku, ktore posiada, zeby przypadkiem nie kupil drugiego takiego samego, bo ktos mu doradzil ;)
autograf
06-02-2008, 23:33
Ale on chyba wlasnie ten obiektyw ma i to wlasnie jego chcialby wymienic na inny. Dobrze zrozumialam? Niech lepiej popatrzy jakie cyferki stoja na szkielku, ktore posiada, zeby przypadkiem nie kupil drugiego takiego samego, bo ktos mu doradzil ;)
Ej! Ty mialas relacje z pierwszego setu zdac! ;)
Czekam
PS Marta masz bardzo fajny podpis..
PS2 Autora sorka za OT
autograf
06-02-2008, 23:36
Marto, ja sie zasegurowalem tym zdaniem:
Jaki obiektyw byście polecali do zdjęć w "plenerze"? niekiedy z dłuższym czasem naświetlania, a także do pomieszczeń - zdjęcia wnętrza i wystroju?
i po mojemu to Radek nie ma kita:p Albo ma i o tym nie wie ;)
so_martinha
10-02-2008, 03:03
W sumie to on w ogole nie napisal jaki ma obiektyw. W jego pierwszym poscie jest mowa tylko o puszce. Wiec w sumie ciezko zgadnac czym on tam kreci, ja bym stawiala jednak na 18-55 jako standard dolaczany do D40. No, moze 55-200. Zgaduj zgadula :)
Autograf - my tu sobie gadu gadu, a autor watku naswietlil problem, poczym zupelnie stracil zainteresowanie. :D
Pozdrawiam
autograf
11-02-2008, 01:06
Autograf - my tu sobie gadu gadu, a autor watku naswietlil problem, poczym zupelnie stracil zainteresowanie. :D
Pozdrawiam
Zauwazylem ;)
Przesylam pozdrowienia z Bydgoszczy.
PS Nie odpowiedzialas na moje pyt.
radek0981
10-03-2008, 01:11
nie straciłem zainteresowania, jednak musze przeprosić bo zakończylem czytanie na poście w ktorym polecono mi obiektyw 18-200 i wąłśnie on kosztyje brutto ponad 2000zł.
posiadam 18-55 standardowo dorzucany do d40.
Tak sie zastanawiam, bo NIKKORy są drogie a owiele taniej można znależć obiektywy SIGMY....ale czy one pasuja.
Jeśłi chodzi o zdjęcia które chciałbym robić to:
1. jakis do robienia zdjęć pomieszczeń
2. i jakiś w plenerze, jak to pisałem wcześniej ale do przybliżeń.
radek0981
10-03-2008, 01:13
nie straciłem zainteresowania, jednak musze przeprosić bo zakończylem czytanie na poście w ktorym polecono mi obiektyw 18-200 i wąłśnie on kosztyje brutto ponad 2000zł.
posiadam 18-55 standardowo dorzucany do d40.
Tak sie zastanawiam, bo NIKKORy są drogie a owiele taniej można znależć obiektywy SIGMY....ale czy one pasuja.
Jeśłi chodzi o zdjęcia które chciałbym robić to:
1. jakis do robienia zdjęć pomieszczeń
2. i jakiś w plenerze, jak to pisałem wcześniej ale do przybliżeń.
Poszukaj czegoś od 10mm do przynajmniej 300mm, najlepiej ze stałym światłem tak ze 2.8, od biedy 4. Do tego oczywiście SMW, HSM czy co tam innego, no i stabilizacja coby z łapy se pstryknąć można było. Jak znajdziesz daj znać to i ja coś takiego kupie :) Oczywiście to taki mały żarcik. :)
Jak potrzebujesz szkła do wszystkiego po trochu to bierz polecanego wyżej nikkora 18-200. Jak nie potrzebujesz takiego długiego końca to może zastanów się nad 16-85VR. Z tym że warto jeszcze poczekać do czasu, aż pojawi się test tego obiektywu. No i cena wysoka, bo nowość.
Na ironie losu ten Nikkor jest bardzo sensownym rozwiazaniem mimo ze jest drozszy od korpusu.
Bawienie sie z obiektywami na S lub T tanszymi bo bez stabilizacji (VR/OS) to porazka bo dla ogniskowej powyzej 35 mm uzycie czasu 1/30 sek lub dluzej - stanowi duzy problem. Warto przy tej okazji poszukac informacji nt. takiego trzymania aparatu aby zminimalizowac drgania.
Natomiast roznica w cenie pomiedzy S 18-200 OS i N 18-200 VR jest relatywnie niewielka co wynika z jasnosci obu obiektywow i skutecznosci stabilizacji. Tak czy siak wiele sie tu nie oszczedzi (jesli cos wogole).
Porownujac N 18-200 VR i N 17-55 (tez kit tylko troche ciezszy) stwierdzam, ze mimo swiatla 2.8 tesknie za dobrodziejstwem VR oraz brakujacym zakresem 55-200 w tym drugim szkle.
Bawienie sie z obiektywami na S lub T tanszymi bo bez stabilizacji (VR/OS) to porazka bo dla ogniskowej powyzej 35 mm uzycie czasu 1/30 sek lub dluzej - stanowi duzy problem.
to wam się ludzie łapy trzęsą jak nie wiem co, zrobienie nieporuszonego zdjęcia przy czasie 1/30 na 70mm nie jest aż takim wyzwaniem, zabawa zaczyna się przy czasach od 1/15 w górę :P ja tam robię fotki moją tokiną na 135 z czasami dochodzącymi do 1/40, trzeba po prostu wiedzieć jak złapać aparat i tyle :P
ale może ja się nie znam :P bo jeszcze żadnym obiektywem z VR się nie bawiłem :)
a po za tym obiektywów Sigmy, Tamrona czy Tokiny, nie można skreślać, są naprawdę zacne szkiełka tych firm
chociaż w powyższym wypadku Nikon 18-200VR będzie najrozsądniejszym wyborem dla autora tematu, jeżeli jedno szkło ma być do wszystkiego
pioter m
10-03-2008, 22:56
Da sie zrobic nawet 1/2 sek. Ja walcze z IR, a monopoda jeszcze nie kupilem.
to wam się ludzie łapy trzęsą jak nie wiem co, (...)
ale może ja się nie znam :P bo jeszcze żadnym obiektywem z VR się nie bawiłem :)
tak, masz racje, nie znasz sie :)
Autor watku (w moim odczuciu) ma jeszcze jakas droge przed soba do opanowania miszczostfa z ktorego sa dumni przedmowcy.
Warto tez wspomniec o lampie SB-600/SB-800, ktora umiejetnie uzyta swietnie sie sprawdzi i w plenerze (zdjecia pod swiatlo) jak i domu (tam z reguly nie ma komfortowych warunkow swietlnych).
popieram przedmówcę...na początek 4 ważne rzeczy: aparat...obiektyw...lampa...statyw...