Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Domyślnie Nikon D40 i obiektyw

Witam,
    posiadam amatorską lustrzankę Nikon D40. Chciałbym zmienić obiektyw na inny. Wyczytałem, że najlepiej stosować obiektyw z serii AF-S, bo te działają a z innymi mogą być problemy lub mogą wogóle nie działać. Czy to prawda?

Jaki obiektyw byście polecali do zdjęć w "plenerze"? niekiedy z dłuższym czasem naświetlania, a także do pomieszczeń - zdjęcia wnętrza i wystroju?

Wyczytałem, że najlepiej jak obiektyw ma funkcję : SILENT WAVE MOTOR.

Proszę o pomoc.

Domyślnie

Widać mało czytałeś, ale nie martw się, forum to skarbnica wiedzy. To wszystko już BYŁO!

Domyślnie

Kup Nikkora 18-200VR - będziesz miał uniwersalny zoom ze stabilizacją. Po podpięciu takiego szkła do D40 wskazane będzie dokupienie BatteryPacka (koszt ok 300 zł) ze względu na lepszy uchwyt.

Domyślnie

No to po raz 1001.

D40, D40x, D60 nie posiadają silnika napędu AF (automatyczne ustawianie ostrości). Żeby mieć AF z tymi aparatami trzeba używać obiektywów z silnikiem. U Nikona maja one oznaczenia AF-S. Działają też obiektywy Sigmy oznaczone HSM, a Tamron zapowiada wprowadzenie nowych wersji swoich obiektywów z silnikami. W przypadku użycia obiektywów bez silnika trzeba ustawiać ostrość ręcznie.

SILENT WAVE MOTOR - to nazwa silników używanych w obiektywach AF-S Nikona.

autograf
    Gość

Domyślnie

Koledzy dobrze Ci mowia, ja dodam:
    - nowy obiektyw Nikkor 18-200VR AF-S kosztuje ponad 2k i spelni Twoje oczekiwania.
    - za mala kase kupisz prosty ale przyzwoity jak na swoja cene obiektyw Nikkor 18-55 AF-S za 200-250zl(uzywka)

Obydwa szkla maja wbudowany silnik (oznaczenie AF-S) i wspolrpacuja z D40

Domyślnie

"Plener" to zazwyczaj duza przestrzen... Teraz pytanie, czy chcesz ta przestrzen fotografowac, czy z niej korzystac. Jasli fotografowac, to wtedy najlepiej obiektyw szerokokatny, jak np Sigma 10-20 HSM, a jesli chcesz z miejsca korzystac, wtedy moze jakis teleobiektyw. Przede wszystkim okresl, jakie chcesz robic zdjecia, jakich ogniskowych uzywasz najczesciej i w jakich warunkach fotografujesz, a dopiero potem mysl nad obiektywem. Jesli szukasz czegos do dluzszych czasow naswietlania, to zapewne korzystasz ze statywu, a na statywie VR Ci sie nie przyda. Dookresl problem.

Pozdrawiam
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    - za mala kase kupisz prosty ale przyzwoity jak na swoja cene obiektyw Nikkor 18-55 AF-S za 200-250zl(uzywka)
    Ale on chyba wlasnie ten obiektyw ma i to wlasnie jego chcialby wymienic na inny. Dobrze zrozumialam? Niech lepiej popatrzy jakie cyferki stoja na szkielku, ktore posiada, zeby przypadkiem nie kupil drugiego takiego samego, bo ktos mu doradzil
    Life is like photography. You use the negatives to develop.
    www.flickr.com/photos/so_martinha

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez so_martinha Zobacz posta
    Ale on chyba wlasnie ten obiektyw ma i to wlasnie jego chcialby wymienic na inny. Dobrze zrozumialam? Niech lepiej popatrzy jakie cyferki stoja na szkielku, ktore posiada, zeby przypadkiem nie kupil drugiego takiego samego, bo ktos mu doradzil
    Ej! Ty mialas relacje z pierwszego setu zdac!
    Czekam

PS Marta masz bardzo fajny podpis..
    PS2 Autora sorka za OT

autograf
    Gość

Domyślnie

Marto, ja sie zasegurowalem tym zdaniem:

Cytat Zamieszczone przez radek0981 Zobacz posta
    Jaki obiektyw byście polecali do zdjęć w "plenerze"? niekiedy z dłuższym czasem naświetlania, a także do pomieszczeń - zdjęcia wnętrza i wystroju?
    i po mojemu to Radek nie ma kita Albo ma i o tym nie wie

Domyślnie

W sumie to on w ogole nie napisal jaki ma obiektyw. W jego pierwszym poscie jest mowa tylko o puszce. Wiec w sumie ciezko zgadnac czym on tam kreci, ja bym stawiala jednak na 18-55 jako standard dolaczany do D40. No, moze 55-200. Zgaduj zgadula

Autograf - my tu sobie gadu gadu, a autor watku naswietlil problem, poczym zupelnie stracil zainteresowanie.
    Pozdrawiam
    Life is like photography. You use the negatives to develop.
    www.flickr.com/photos/so_martinha

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów