Zobacz pełną wersję : Strata exif'a w PSie -ciągle problem
barracuda
31-01-2008, 20:30
Temat był już poruszany ale nigdy nikt nic na ten temat konkretnego nie poradził. Przeszukałem archiwa forum i nic nie znalazłem, dlatego zadaje pytanie ponownie. Co zrobić żeby w PSie nie stracić exifa po wywołaniu RAWa i zapisaniu go jako .jgp? Moje postępowanie jest mniej więcej takie: otwieram RAWa w Photoshopie. Wywyłuję i otwieram. Obrabiam i robie "Save as" .jpg. I to tyle. Gdzie między tymi czynnościami należy cos zaznaczyć, wybrać żeby jpg zawierał exif?
Temat był już poruszany ale nigdy nikt nic na ten temat konkretnego nie poradził. Przeszukałem archiwa forum i nic nie znalazłem, dlatego zadaje pytanie ponownie. Co zrobić żeby w PSie nie stracić exifa po wywołaniu RAWa i zapisaniu go jako .jgp? Moje postępowanie jest mniej więcej takie: otwieram RAWa w Photoshopie. Wywyłuję i otwieram. Obrabiam i robie "Save as" .jpg. I to tyle. Gdzie między tymi czynnościami należy cos zaznaczyć, wybrać żeby jpg zawierał exif?
Ja się z chęcią dowiem, jakie masz ustawienia, że znika ci exif ;]
U mnie po forsownej obróbce i konwertowaniu nic nie znika...
barracuda
31-01-2008, 21:06
Ustawienia "fabryczne", że się tak wyrażę.
no to w normalnym zapisie do jpg nie znika exif.
znika wyjatkowo - tylko jak robisz opcję "zapisz do web"
barracuda
01-02-2008, 17:06
No to mam problem, bo u mnie znika. Sądząc po pytaniach to nie tylko u mnie. Niestety inni którzy mieli ten problem nie otrzymali odpowiedzi, która by im pomogła rozwiązać ten problem. Nie używam opcji zapisu do web, zapisuje normalny plik .jpg.
OK, zacznijmy od początku. Jaka wersja PS ? Generalnie jak się pisze to ma się na mysli ostatnie wersje, czyli CS2 albo CS3. Jak masz PS 5 to to zaznacz :-D
barracuda
01-02-2008, 21:07
Używam wersji CS2
dla potomnych :-D
poprosiłem o plik na maila i go dostałem
plik ma exif ; Nikon D50, czas 1/160, f=18, ISO 200, Manual, obiektyw 50/1.8 itd.
po wymianie maili wyszło w czym problem - szukanie exifa w windowsowskiej przeglądarce systemowej. Przecież ona prawie nic nie widzi - z całego pliku jpg, nie obrobionego pokazuje model aparatu i datę.
Informacje exif nalezy szukac w PS - info o pliku, albo w Opandzie czy tego typu programach.
barracuda
02-02-2008, 13:24
Podziękowania dla Jacka za cierpliwość:)
Ludziom się nie dogodzi - jeden lamentuje za utraconym exifem, drugi staje na głowie, by się go pozbyć... ;)