PDA

Zobacz pełną wersję : Strata exif'a w PSie -ciągle problem

barracuda
31-01-2008, 20:30
Temat był już poruszany ale nigdy nikt nic na ten temat konkretnego nie poradził. Przeszukałem archiwa forum i nic nie znalazłem, dlatego zadaje pytanie ponownie. Co zrobić żeby w PSie nie stracić exifa po wywołaniu RAWa i zapisaniu go jako .jgp? Moje postępowanie jest mniej więcej takie: otwieram RAWa w Photoshopie. Wywyłuję i otwieram. Obrabiam i robie "Save as" .jpg. I to tyle. Gdzie między tymi czynnościami należy cos zaznaczyć, wybrać żeby jpg zawierał exif?

anchel
31-01-2008, 20:57
Temat był już poruszany ale nigdy nikt nic na ten temat konkretnego nie poradził. Przeszukałem archiwa forum i nic nie znalazłem, dlatego zadaje pytanie ponownie. Co zrobić żeby w PSie nie stracić exifa po wywołaniu RAWa i zapisaniu go jako .jgp? Moje postępowanie jest mniej więcej takie: otwieram RAWa w Photoshopie. Wywyłuję i otwieram. Obrabiam i robie "Save as" .jpg. I to tyle. Gdzie między tymi czynnościami należy cos zaznaczyć, wybrać żeby jpg zawierał exif?

Ja się z chęcią dowiem, jakie masz ustawienia, że znika ci exif ;]
U mnie po forsownej obróbce i konwertowaniu nic nie znika...

barracuda
31-01-2008, 21:06
Ustawienia "fabryczne", że się tak wyrażę.

Jacek_Z
01-02-2008, 02:01
no to w normalnym zapisie do jpg nie znika exif.
znika wyjatkowo - tylko jak robisz opcję "zapisz do web"

barracuda
01-02-2008, 17:06
No to mam problem, bo u mnie znika. Sądząc po pytaniach to nie tylko u mnie. Niestety inni którzy mieli ten problem nie otrzymali odpowiedzi, która by im pomogła rozwiązać ten problem. Nie używam opcji zapisu do web, zapisuje normalny plik .jpg.

Jacek_Z
01-02-2008, 20:09
OK, zacznijmy od początku. Jaka wersja PS ? Generalnie jak się pisze to ma się na mysli ostatnie wersje, czyli CS2 albo CS3. Jak masz PS 5 to to zaznacz :-D

barracuda
01-02-2008, 21:07
Używam wersji CS2

Jacek_Z
02-02-2008, 13:03
dla potomnych :-D
poprosiłem o plik na maila i go dostałem
plik ma exif ; Nikon D50, czas 1/160, f=18, ISO 200, Manual, obiektyw 50/1.8 itd.
po wymianie maili wyszło w czym problem - szukanie exifa w windowsowskiej przeglądarce systemowej. Przecież ona prawie nic nie widzi - z całego pliku jpg, nie obrobionego pokazuje model aparatu i datę.
Informacje exif nalezy szukac w PS - info o pliku, albo w Opandzie czy tego typu programach.

barracuda
02-02-2008, 13:24
Podziękowania dla Jacka za cierpliwość:)

ekonet
02-02-2008, 15:54
Ludziom się nie dogodzi - jeden lamentuje za utraconym exifem, drugi staje na głowie, by się go pozbyć... ;)