Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Strata exif'a w PSie -ciągle problem

Temat był już poruszany ale nigdy nikt nic na ten temat konkretnego nie poradził. Przeszukałem archiwa forum i nic nie znalazłem, dlatego zadaje pytanie ponownie. Co zrobić żeby w PSie nie stracić exifa po wywołaniu RAWa i zapisaniu go jako .jgp? Moje postępowanie jest mniej więcej takie: otwieram RAWa w Photoshopie. Wywyłuję i otwieram. Obrabiam i robie "Save as" .jpg. I to tyle. Gdzie między tymi czynnościami należy cos zaznaczyć, wybrać żeby jpg zawierał exif?
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez barracuda Zobacz posta
    Temat był już poruszany ale nigdy nikt nic na ten temat konkretnego nie poradził. Przeszukałem archiwa forum i nic nie znalazłem, dlatego zadaje pytanie ponownie. Co zrobić żeby w PSie nie stracić exifa po wywołaniu RAWa i zapisaniu go jako .jgp? Moje postępowanie jest mniej więcej takie: otwieram RAWa w Photoshopie. Wywyłuję i otwieram. Obrabiam i robie "Save as" .jpg. I to tyle. Gdzie między tymi czynnościami należy cos zaznaczyć, wybrać żeby jpg zawierał exif?
    Ja się z chęcią dowiem, jakie masz ustawienia, że znika ci exif ;]
    U mnie po forsownej obróbce i konwertowaniu nic nie znika...

Domyślnie

Ustawienia "fabryczne", że się tak wyrażę.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

no to w normalnym zapisie do jpg nie znika exif.
    znika wyjatkowo - tylko jak robisz opcję "zapisz do web"
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

No to mam problem, bo u mnie znika. Sądząc po pytaniach to nie tylko u mnie. Niestety inni którzy mieli ten problem nie otrzymali odpowiedzi, która by im pomogła rozwiązać ten problem. Nie używam opcji zapisu do web, zapisuje normalny plik .jpg.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

OK, zacznijmy od początku. Jaka wersja PS ? Generalnie jak się pisze to ma się na mysli ostatnie wersje, czyli CS2 albo CS3. Jak masz PS 5 to to zaznacz
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Używam wersji CS2
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

dla potomnych
    poprosiłem o plik na maila i go dostałem
    plik ma exif ; Nikon D50, czas 1/160, f=18, ISO 200, Manual, obiektyw 50/1.8 itd.
    po wymianie maili wyszło w czym problem - szukanie exifa w windowsowskiej przeglądarce systemowej. Przecież ona prawie nic nie widzi - z całego pliku jpg, nie obrobionego pokazuje model aparatu i datę.
    Informacje exif nalezy szukac w PS - info o pliku, albo w Opandzie czy tego typu programach.

Domyślnie

Podziękowania dla Jacka za cierpliwość
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Ludziom się nie dogodzi - jeden lamentuje za utraconym exifem, drugi staje na głowie, by się go pozbyć...
    Krzysztof Paszkiewicz

Uprawnienia umieszczania postów