Zobacz pełną wersję : Kadrowanie W Gimp
Witam Serdecznie Mam Pytanie otóż Posiadam Zdjęcie O Wymiarach 3000x2000px I Probuje Je Skadrować Na Wymiar 4.75 cm 6.5cm tak jak To Jest W Ps że można ustalić odpowiedni Wymiar I Następuje Definiowane Kadrowanie.
natomiast nie mam pojęcia jak to wykonać W Gimpie aby otrzymać taki właśnie wymiar. Za Pomoc Serdecznie Dziękuje.
Ja bym zaczął od zdefiniowania rozdzielczości docelowego zdjęcia. 300 DPI może?
Obraz -> Skaluj -> Zmienić pixele na mm.
Czy o to chodziło?
A jeśli nie (bo nie do końca rozumiem pytanie) to może o to:
rozwiązanie nr. 1
Narzędzia -> Zaznaczenie prostokątne -> Właściwości narzędzia -> Ustal rozmiary i położenie -> Skopiuj -> Wklej do nowego okna
rozwiązanie nr. 2
Stwórz nowy plik o potrzebnych wymiarach -> Skopiuj pierwotny obrazek i wklej do nowo utworzonego pliku -> Zmien położenie na takie jak chcesz
Może teraz na spokojnie napisze o co mi chodzi. Mam pzjęcie tak jak pisałem wcześniej 3000x2000px to zdjęcie chce wykadrować do porządanego rozmiaru np 4cm na 3cm powiedzmy na tym zdjęciu jest wizerunek taki jak do dowodu osobistego. Po skadrowaniu zdjęcia mam wizerunek postaci ale w wielkości 4cm na 3 cm. Teraz chciałbym utworzyć nowy plik o wym np 15x10cm i te małe zdjęcia wkleić kilkakrotnie a następnie wydrukować sobie i powycinać.
Może teraz na spokojnie napisze o co mi chodzi. Mam pzjęcie tak jak pisałem wcześniej 3000x2000px to zdjęcie chce wykadrować do porządanego rozmiaru np 4cm na 3cm powiedzmy na tym zdjęciu jest wizerunek taki jak do dowodu osobistego. Po skadrowaniu zdjęcia mam wizerunek postaci ale w wielkości 4cm na 3 cm. Teraz chciałbym utworzyć nowy plik o wym np 15x10cm i te małe zdjęcia wkleić kilkakrotnie a następnie wydrukować sobie i powycinać.
Plik -> Nowy -> ustalamy konfigurację w np. pionie oraz szer. 100,33 wys. 149.94 (w mm)
Opcje zaawansowane: Rozdz. X i Y 300,00 kolor wypełnienia np. Biały - otrzymamy warstwę Tło
Teraz w oknie obrazu:
Plik -> Otwórz jako warstwy... otwieramy nasze zdjęcie 3x4cm (30x40mm w rozdzielczości 300 pix) tyle razy ile chcemy uzyskać na arkuszu wklejonych zdjęć legitymacyjnych.
Kolejno na każdej warstwie przemieszczamy zdjęcia w odpowiednie miejsce w stosunku do warstwy Tło za pomocą narzędzia Przesunięcie.
Po ustawieniu wszystkich zdjęć zaznaczamy Obraz -> Spłaszcz obraz, mamy plik gotowy do zapisu i drukowania.
Pozdrawiam
to mam ostatnie pytanie bo nijak nie mogę pojąć jak z tego zdjęcia 3000x2000 wykadrować na dany wymiar czyli 3cmx4cm.
A ja Ci nie napisałem jak?
Przykładowy sposób postępowania w GIMP:
Otwieramy obraz 3000x2000pix, widzimy, że jest to obraz o stosunku boków 3:2, natomiast chcemy uzyskać obraz o stosunku boków 4:3.
Dokładny wymiar 400mm x 300mm musimy wykadrować z obrazu 3000x2000 pikseli
Jak to zrobić w GIMP 2.4 polecam zajrzeć:
http://zbyma.republika.pl/pdf/Zbyma_Co_nowego_w_GIMP-ie_cz6Zmiany_Selekcje.pdf
Klikamy narzędzie Kadrowanie zaznaczamy Stały wybieramy Proporcje w okienko wpisujemy 4:3 klikamy w obraz w np. prawy górny róg i przesuwamy wskaźnikiem do końca, aż otrzymamy zaznaczanie o stosunku boków 4:3, teraz to zaznaczenie możemy przesuwać wybierając interesujący nas fragment obrazu, gdy teraz klikniemy w tym wybranym obszarze to zdjęcie zostanie skadrowane.
Co dalej (zakładam że zdjęcie będzie drukowane):
Obraz -> Skalowanie obrazu, Wymiary obrazu ustalamy jednostkę na [mm], Interpolację na: Sześcienna,
teraz np. podnosimy w górę Rozdzielczość od 72pikseli/in do chwili gdy będzie wartość 162, wtedy uzyskamy szerokość obrazu 398,87 a wysokość 299,16mm, teraz klikamy Przeskaluj.
Ja to myślę, że cały problem wynika z tego, że manfred nie wie jaka jest zależność pomiędzy rozmiarem zdjęcia w pikselach, a rozmiarem w centymetrach. A zależność jest praktycznie żadna (pomijając proporcje). Zdjęcie 3x4cm można wydrukować zarówno z pliku 3000x4000 pikseli, jak i 30x40 pikseli (a także 600x800 pikseli i wszystkich innych o takim samym stosunku boków: 3:4). Różnica będzie tylko w ilości szczegółów: im mniejszy rozmiar zdjęcia w pikselach, tym gorsza jakość (mniej szczegółów) zdjęcia po wydrukowaniu. Co prawda może się trafić lab, w którym będą wymagali pliku o dokładnie ustalonych rozmiarach, wtedy trzeba się dostosować, wcześniej skalując zdjęcie.
Wobec powyższego, w twoim przypadku musisz przy kadrowaniu pilnować tylko żeby stosunek boków był właściwy (można to zrobić np. zaznaczeniem o stałych proporcjach).
Jeżeli zależność jest praktycznie żadna to po co mi wiedzieć??! A gdybym wiedział to poprostu bym nie pytał. Moim problemem jest chyba to , że nie umiem wytłumaczyć o co mi chodzi albo tłumaczę ale za pierona nikt nie chce tego zrozumieć. Problem w tym że muszę na tym programie pracować a nie ukrywam że jest całkowicie do bani i w dupie mam co ktoś o nim sądzi. Niestety nie stać mnie na PS cs2 tym bardzi 3 który uważam za wzorzec. A samo kadrowanie dopiero zacznę trenować w poniedziałek i dlatego nie odpowiadam na pomoc którą mi tu serdecznie udzielają.
Po pierwsze nikt Ci nie poda informacji jak to dokładnie zrobić bez znajomości wyjściowej rozdzielczości obrazka jaką chcesz uzyskać. I piszę tu o rozdzielczości a nie rozmiarze w pixelach. Rozdzielczość to ilość punktów na cal, a rozmiar to bezwględna ilość dostępnych punktów. Twoje zdjęcie ma rozmiar 3000x2000 pixeli, czy jakoś tak. Te 3000 pixeli możesz umieścić na 5 cm (około 2 cali) i wtedy rozdzielczość wynosi 1500 DPI albo na 25 cm (około 10 cali) i wtedy rozdzielczość wynosi 300 DPI.
Z drugiej strony musisz znać rozdzielczość fizyczną urządzenia, na którym będziesz drukował. Taki ekran monitora ma 72 DPI, ale drukarka ma już albo 144 DPI (stare atramentowe Epsony) albo 150, albo 300 albo 600 a nowe drukarki laserowe mają nawet 1200 DPI. I teraz 4 cm na monitorze to będzie 4/2,54x72=113 pixeli a na nowoczesnej laserowej drukarce 4/2,54x1200=1890 pixeli.
Przy założeniu, że będziesz drukował na maszynie z rozdzielczością 300 DPI uzyskujesz:
4,75 / 2,54 x 300 = 561 pixeli
6,50 / 2,54 x 300 = 768 pixeli
Jak więc widzisz twoje 4 cm przekładają się na różną ilość pixeli w zależności od używanego sprzętu i jego konfiguracji. Poczytaj sobie co to jest rozdzielczość i DPI, a potem wszystko stanie się dla Ciebie jasne. :-)