PDA

Zobacz pełną wersję : to co teraz?

villemo117
29-01-2008, 01:07
Moi drodzy !!!

już jestem nieźle skołowana. powiem tak: na aparat mogę przeznaczyć do 2000zł. wiec zaczęłam szukać canona. ale z wypowiedzi na innych forach zrozumiałam ze wiele osób chwali częściej Nikona niż Canona. (a w dodatku d7 lub 9) na które miałam chrapkę. ok... myślę poszukam nikona. ceny mi trochę zawróciły w głowie. ale jest !!! D40 czytam opis - znowu na forach bo z instrukcji nie wszystko rozumiem. ok cena, ok recenzje, a tu wyskakuje D40X ! hmmm o!!! matryca 1o megapikseli :) cena :) jeszcze lepiej...i inne funkcje! no i co??? wycofują go (bo nie ma jakiegoś śrubokręta?? ) proszę mi polecić coś optymistycznego, dobrze? prosze o pomoc nie dlatego że nie chce mi sie szukać, tylko dlatego, że ja porostu nie potrafię porównując parametry dwóch aparatów wyciągnąć wniosku co będzie dla mnie lepsze. Z góry dziękuję.

mogę dodać, że uczyłam sie robić zdjęcia na zenicie 12xp, póki nie padł, ale i dobrze, bo nie miałam tyle cierpliwości do tradycji... lubię robić zdjęcia ludzi, zwierząt, małych elementów przyrody - bardziej niż oddalonych.

dziś trafiłam na to forum, wiec myślę że z czasem wgryzę sie w język i może też czegoś nauczę.

Pozdrawiam. Villemo.

DamianS
29-01-2008, 01:09
Najszczerzej jak tylko mogę - Fuji s9600. :)

Bonthyc
29-01-2008, 01:44
Najszczerzej jak tylko mogę - Fuji s9600. :)
Ja bym się bał Fuji, sam kiedyś chciałem sobie takiego sprawić, z tego co piszą użytkownicy (na forum fotopolis) - s9600 ma opinie dosyć awaryjnego i bardzo wrażliwego ma deszczyk czy zakurzenie a serwis Fuji cieszy się co najmniej taką popularnością jak serwis Nikona na ul. Postępu. Jeśli 2000zł to cała kwota jaką masz do wydania to nikon z nowych ma do zaoferowania tylko D40 z kitem. Rozważ zakup używanego. Przeglądaj naszą giełdę http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=22 często pojawiają się dobre okazje i można zaoszczędzić kilka stówek w stosunku do allegro. I na przyszłość staraj się trafniej dobierać tytuł wątku do jego zawartości.
PS.
Witamy na forum:)

Jacek_Z
29-01-2008, 01:53
ale jest !!! D40 czytam opis - znowu na forach bo z instrukcji nie wszystko rozumiem. ok cena, ok recenzje, a tu wyskakuje D40X ! hmmm o!!! matryca 1o megapikseli :) cena :) jeszcze lepiej...i inne funkcje! no i co??? wycofują go (bo nie ma jakiegoś śrubokręta?? ) proszę mi polecić coś optymistycznego, dobrze?
witamy :-D
są 2 aparaty - D40 i D40X. Z matrycą 10 MP jest ten D40X. Jest on wycofywany - bo robi miejsce dla nastepcy - D60, który będzie miał o 3 bajery więcej - m.in. większy monitor. Pewnie przekroczy on cene 2 tys zł, szczególnie że obiektyw kosztuje też coś. Jeśli chcesz poczekać z zakupem - poczekaj (ale to może być nawet pare miesięcy!). Ta "nowość" też nie będzie miała śrubokręta. To oznacza, że niektóre obiektywy bez wbudowanego silnika nie będą miały jak same ustawić odległości - nie będziesz z nimi miała AF.
Jeśli ktoś może ci pomóc w zakupie używki - polecam D50. Ma "śrubokręt" i zapewne ci wystarczy. Jeśli chcesz nowy - kup D40 lub D40X. Choć z drugiej strony - lada chwila wejdzie nowośc i one potanieją.
Nie masz lekkiego wyboru :-D

Seeker
29-01-2008, 03:19
Uzupelnie tylko Wypowiedz Jacka.

"Srubokret" jest tak nazywany, z racji podobnej koncowki.
Przenosi on naped AF z aparatu na obiektywy bez
wbudowanego silnika.

W D40 tego elementu nie ma, co oznacza manualne ostrzenie
obiektywami innymi, niz AF-S, co z racji niezbyt wielkiego
wizjera (w porownaniu z pozostalymi modelami nowej generacji, od D80 w gore). Taka drobna niedoskonalosc.
Warto jednak miec ja na uwadze, jezeli planujesz
w przyszlosci powiekszyc szklarnie. Jesli sie z tym
nie spieszysz, zapewne w niedalekiej przyszlosci
powiekszy sie oferta szkiel, ktore beda w pelni
wspolpracowac, a cala sprawa jest o tyle znaczaca,
ze AF Nikona (wlasciwie uzywany), statystycznie
radzi sobie lepiej niz oko.

Witam na forum i nie uciekaj z niego zaraz po
otrzymaniu odpowiedzi ;)

villemo117
29-01-2008, 10:22
Szczerze mówiąc wolałabym nie musieć nosić ze sobą (kiedyś) 3 obiektywów, raczej nie będę sie z tym spieszyć, to tez kwestia finansowa niestety. rozważałam kupno D50 od wczoraj :) cena za używany to około 1700zł, wiec sie zmieszczę.

co z obiektywem? wszystkie mają 18-55. czy to oznacza zasięg? czy do fotografii makro będzie lepszy taki czy inne z większym przedziałem? i jakie można dokupić obiektywy, gdybym sie zdecydowała na samo body?

Kekacz
29-01-2008, 10:26
co z obiektywem? wszystkie mają 18-55. czy to oznacza zasięg? czy do fotografii makro będzie lepszy taki czy inne z większym przedziałem? i jakie można dokupić obiektywy, gdybym sie zdecydowała na samo body?

do makro szukaj obiektywów ktore maja w nazwie makro, lub w przypadku nikkora - micro. Ten 18-55 o ktorym piszesz bez specjalnej ekwilibrystyki nie pozwala na zdjecia makro.

Rafał_Sz
29-01-2008, 10:29
proponuję w pierwszej kolejności poczytać to:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18348
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7231

i ogólnie to:

http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=12

A i szczerze polecam opcję szukaj.

villemo117
29-01-2008, 10:35
dzięki za info. :-D

Piotr Wągrodzki
29-01-2008, 10:57
Witam,
Używane D50 można kupić na "tutejszej" giełdzie za ok. 1000pln.
Był nawet jeden za 900.
Używany obiektyw 18-55 to jakieś 200 pln. "Jak nowy" za 250 pln.
Jeśli chcesz robić makro, możesz kupić używanego Tamrona 90/2,8.
Mam trochę starszy model (bez Di). Zapłaciłem 800 pln.
Do tego karta pamięci za kilkadziesiąt złotych i mieścisz się w budżecie.
Przykładowe zdjęcia z tego Tamrona:
http://plfoto.com/1246409/zdjecie.html
http://plfoto.com/1322848/zdjecie.html
http://plfoto.com/1246430/zdjecie.html

pozdrawiam
Piowa
8-)

villemo117
29-01-2008, 16:33
witam ponownie!!

to może na razie makro odpuszczę.

wystarczy mi na d50 lub d70s i pare akcesoriów!!!! Używane oczywiście.

czy mogę prosić w 3 zdaniach czym te dwa sie zasadniczo różnią? bo znowu parametry mi nic nie mówią. ale ja dopiero zaczynam, ;) nauczę sie, prawda??

Wszystkim szczerze dziękuję za pomoc :))

Nivelen
29-01-2008, 16:39
a może D60?:D

Bonthyc
29-01-2008, 16:41
witam ponownie!!
czy mogę prosić w 3 zdaniach czym te dwa sie zasadniczo różnią? bo znowu parametry mi nic nie mówią. ale ja dopiero zaczynam, ;) nauczę sie, prawda??
[/COLOR]
D50 to odchudzona wersja D70s bez podświetlanego górnego wyświetlacza i bez podglądu głębi ostrości. Matryca jest ta sama.

Seeker
29-01-2008, 16:46
"nauczę sie, prawda??"

A co to? forum "wrozka.pl" ? ;)

Pomiedzy D70 i D50 wystepuja 2 zasadnicze roznice:

1. Obsluga
D70 ma wiecej funkcji "wyjetych na zewnatrz".
Dostep do nich jest bezposrednio z przyciskow
i pokretel, bez grzebania w menu. Obsluga
jest przez to szybsza i wygodniejsza.

2. Jakosc obrazu
D50, jest modelem nowszym, w ktorym pewne aspekty
przetwarzania obrazu zostaly udoskonalone.
O wielkosci tych roznic niech sie kto inny wypowie,
bo tylko z D50 mialem do czynienia, wiec
trudno mi cokolwiek porownac.

Dziku
29-01-2008, 16:53
a tu wyskakuje D40X ! hmmm o!!! matryca 1o megapikseli :) cena :) jeszcze lepiej...i inne funkcje! no i co??? wycofują go (bo nie ma jakiegoś śrubokręta?? ) proszę mi polecić coś optymistycznego, dobrze?

No i co z tego, że D40x jest wycofywany z produkcji? Czy to znaczy, że nie można już kupić? Bzdura. Jak Ci odpowiada D40x to kupuj i ciesz się, a nie marudź, że wycofują.....

nadgob
29-01-2008, 16:56
Pewnie się narażę, ale ja wybierająć miedzy D40, a D40x wybrałbym Canona 400D :)

Dziku
29-01-2008, 17:00
Pewnie się narażę, ale ja wybierająć miedzy D40, a D40x wybrałbym Canona 400D :)

Ja prawdopodobnie też

villemo117
29-01-2008, 17:20
nie wybieram pomiędzy d40 czy d40x, ale d70s a d50.

i chyba bardziej jestem przekonana ku d70s.

a to,że nnnniestety w tych tematach jestem laikiem, nie znaczy ze należy mnie traktować z góry ;) przecież mogłam iść do MMarketu i kupic pierwszy lepszy który mi polecą. a nie siedzieć na forum pól dnia czyż nie?

poprostu chce czegoś wiecej od wiedzy sprzedawcy na dziale foto,
który musiał jechac na szkolenia i na nich byćmoże SPAŁ!

http://www.allegro.pl/item304756601__nowy_nikon_d70s_18_55_sprawdz_.html

Bonthyc
29-01-2008, 20:14
A ja Pentaxa K100D

Jacek Wrzesińsk
29-01-2008, 21:07
nie wybieram pomiędzy d40 czy d40x, ale d70s a d50.

i chyba bardziej jestem przekonana ku d70s.

a to,że nnnniestety w tych tematach jestem laikiem, nie znaczy ze należy mnie traktować z góry ;) przecież mogłam iść do MMarketu i kupic pierwszy lepszy który mi polecą. a nie siedzieć na forum pól dnia czyż nie?

poprostu chce czegoś wiecej od wiedzy sprzedawcy na dziale foto,
który musiał jechac na szkolenia i na nich byćmoże SPAŁ!

http://www.allegro.pl/item304756601__nowy_nikon_d70s_18_55_sprawdz_.html Z d50 lepiej wychodzą jpg-i,ma lepszy soft do obróbki,d70s nie za ciekawie.Jeżeli traktujesz fotografię poważnie i rozwojowo to i tak będziesz obrabiać w jakimś stopniu fotografie więc to możesz przeskoczyć,jeżeli nie zamierzasz,to raczej d50.d70s ma więcej ustawień (więcej stopni iso,balasu bieli,dodatkowe pokrętło,więcej możliwości pracy z lampą zewn.) i tak nie ogranicza,ale musisz sama wiedzieć czy to jest ci akurat teraz potrzebne.Obydwa aparaty są świetne!

fader_audio
29-01-2008, 21:17
Witam. koledzy dobrze radzą zwróć uwagę na używany sprzęt, np d70s lub d50 w niektorych sklepach na uzywki dostajesz jeszcze jakąs gwarancje np 3miesiace lub pol roku. pozdrawiam i życze powodzenia

B.S.
29-01-2008, 21:21
Jak możesz to kup D70s. Tylko przy tej puszce chyba trzeba poczytać coś o robieniu zdjęć. Ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia to w przyszłości jak "cię złapie" i tak kupisz kilka szkieł i będziesz je zmieniać. A czasem są dobre i bez silnika. Z D70s będą pracowały wszystkie szkła.
Pozdrawiam

Jacek_Z
29-01-2008, 22:45
weź pod uwagę to co napisali:

D50, jest modelem nowszym, w ktorym pewne aspekty
przetwarzania obrazu zostaly udoskonalone.

Z d50 lepiej wychodzą jpg-i,ma lepszy soft do obróbki,d70s nie za ciekawie.Jeżeli traktujesz fotografię poważnie i rozwojowo to i tak będziesz obrabiać w jakimś stopniu fotografie więc to możesz przeskoczyć,jeżeli nie zamierzasz,to raczej d50.

jeśli nie masz zamiaru przysiadać nad zdjęciami w obróbce na kompie - to wybierz D50

villemo117
29-01-2008, 23:46
Zdecydowałam sie.
Nie martwię sie o obróbkę, trochę w tym siedzę, min. dlatego chciałam mieć w końcu aparat z prawdziwego zdarzenia.

Wszystkim serdeczne dzięki, dzieki, dzięki za opinie i pomoc.

Jak tylko coś zrobię to zaraz wstawię linka ze zdjęciami. :) :) :)

jjj
29-01-2008, 23:54
Zdecydowałam sie.
Nie martwię sie o obróbkę, trochę w tym siedzę, min. dlatego chciałam mieć w końcu aparat z prawdziwego zdarzenia.

Jak tylko coś zrobię to zaraz wstawię linka ze zdjęciami. :) :) :)
To ja tylko dodam: ...dobra decyzja;)

Jacek_Z
30-01-2008, 00:00
Nie martwię sie o obróbkę, trochę w tym siedzę,
jeśli tak - to bdb wybór.

tobiks
30-01-2008, 00:04
Sam mam D50, to dobry aparat, mimo ze jak go kupowalem byl to najnizszy model, jednak wedlug mnie jest lepszy od D40 z racji srubokręta, dzięki temu nie musisz sie zastanawiac jaki obiektyw bedzie ci w pelni dzialac a jaki nie...
to calkiem fajniy sprzęt a używane chodzą faktycznie po 1000zł - zbrodnia :)

warto przoczytac forum, przejrzec je przez pare dni, i obowiązkowo przyklejone tematy w dziale "gielda".
Jest też taka opcja że mozesz sie umowic z jakas osoba z forum zeby sprawdzil Ci aparat, jesli kupujesz na odleglosc a ktos mieszka w poblizu sprzedającego, ale to wszystko wyczytasz w przyklejonych wątkach!

Witaj na forum!

Jacek Wrzesińsk
30-01-2008, 20:17
Zdecydowałam sie.

Jak tylko coś zrobię to zaraz wstawię linka ze zdjęciami. :) :) :) villemo117,znaczy kupiłaś już?,że tak z ciekawości zapytam?

villemo117
31-01-2008, 12:11
Nie kupiłam. Szukam czegoś przyzwoitego... :)

villemo117
31-01-2008, 12:15
Witam. koledzy dobrze radzą zwróć uwagę na używany sprzęt, np d70s lub d50 w niektorych sklepach na uzywki dostajesz jeszcze jakąs gwarancje np 3miesiace lub pol roku. pozdrawiam i życze powodzenia

tak, teraz dopiero zauważyłam, że ten do którego wcześniej podałam link z allegro jest bez gwarancji ...

przestróg nigdy wiele:)

mrfreak
01-02-2008, 15:36
To ja tylko gratuluje podjęcia decyzji:D