Moi drodzy !!!

już jestem nieźle skołowana. powiem tak: na aparat mogę przeznaczyć do 2000zł. wiec zaczęłam szukać canona. ale z wypowiedzi na innych forach zrozumiałam ze wiele osób chwali częściej Nikona niż Canona. (a w dodatku d7 lub 9) na które miałam chrapkę. ok... myślę poszukam nikona. ceny mi trochę zawróciły w głowie. ale jest !!! D40 czytam opis - znowu na forach bo z instrukcji nie wszystko rozumiem. ok cena, ok recenzje, a tu wyskakuje D40X ! hmmm o!!! matryca 1o megapikseli cena jeszcze lepiej...i inne funkcje! no i co??? wycofują go (bo nie ma jakiegoś śrubokręta?? ) proszę mi polecić coś optymistycznego, dobrze? prosze o pomoc nie dlatego że nie chce mi sie szukać, tylko dlatego, że ja porostu nie potrafię porównując parametry dwóch aparatów wyciągnąć wniosku co będzie dla mnie lepsze. Z góry dziękuję.

mogę dodać, że uczyłam sie robić zdjęcia na zenicie 12xp, póki nie padł, ale i dobrze, bo nie miałam tyle cierpliwości do tradycji... lubię robić zdjęcia ludzi, zwierząt, małych elementów przyrody - bardziej niż oddalonych.

dziś trafiłam na to forum, wiec myślę że z czasem wgryzę sie w język i może też czegoś nauczę.

Pozdrawiam. Villemo.