PDA

Zobacz pełną wersję : Efekt jak szerokokątnym a...

tept
26-01-2008, 15:31
... a TELE SIGMY 70-300 D DL.
http://www.digart.pl/zoom/1470651/Plaza_Eliptica.html - proszę o komentarz, jakim cudem wyszła taka horyzontalna ekspozycja. czy to kwestia wywołania?! Min ogniskowa czyli, 70mm, czas do ok 2 sek, NIKON F75 + SIMGA 70-300 D DL. Może to dla bardziej wtajemniczonych jasne i oczywiste, ale dopiero zaczynam, stąd moje pytanie. Pozdrov.

Yanluk
26-01-2008, 15:39
To jest panorama. Kilka kadrow zlozonych razem jeden obok drugiego.

tept
26-01-2008, 16:07
To jest panorama. Kilka kadrow zlozonych razem jeden obok drugiego.
Nie to jest jedna klatka. Foto zdobione analogiem, wywołane i zgrane na CD w labie (nie drukowałem odbitek). Poza tym nie sądzę, żeby w labie robili sami z siebie panoramy... Jakieś inne propozycje?

Grzybu
26-01-2008, 16:19
Wykadrowane z pełnej klatki.

tept
26-01-2008, 16:28
Wykadrowane z pełnej klatki.
... więc co to oznacza? jakim szkłem zrobiłeś to zdjecie? http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-198449.php

Grzybu
26-01-2008, 17:00
To oznacza, że zdjęcie zostało zrobione normalnie ;) W formacie 2:3, czyli tak jak to zazwyczaj się robi. Potem w programie graficznym zostało po prostu skadrowane, czyli odcięta została np górna połowa zdjęcia.
Zdjęcie, które pokazałeś zrobione było Sigmą 18-50 na 18 mm, ale tutaj sklejane było kilka pionowych kadrów, tak jak napisał Yanluk

tept
26-01-2008, 17:10
dzieki za wyjasnienie. btw. az dziw, że w labie nie biorą extra za takie kadrowanie; ehh.... a mówiłem, żeby w nic nie ingerowali przy wywolywaniu. pozdrawiam

who
27-01-2008, 05:32
dzieki za wyjasnienie. btw. az dziw, że w labie nie biorą extra za takie kadrowanie; ehh.... a mówiłem, żeby w nic nie ingerowali przy wywolywaniu. pozdrawiam

a to twoje zdjęcie??

tept
27-01-2008, 16:11
tak moje, Plaza Elitpica w Madrycie. Zastanawiałem się nad tym co piszł Grzybu...

To oznacza, że zdjęcie zostało zrobione normalnie ;) W formacie 2:3, czyli tak jak to zazwyczaj się robi. Potem w programie graficznym zostało po prostu skadrowane, czyli odcięta została np górna połowa zdjęcia.
Zdjęcie, które pokazałeś zrobione było Sigmą 18-50 na 18 mm, ale tutaj sklejane było kilka pionowych kadrów, tak jak napisał Yanluk

Jakoś mi trudno uwierzyć, że w labie skadrowali mi to zdjęcie. Zrobiłem kilka w tym miejscu (nie miałem statywu, wiec podkładałem różności... tel, portfel itp), wszystkie zdjecia są podobnie "szerokie", z tą różnicą, że na jednym ucięta jest końcówka fontanny. Czyli mój błąd, nie sądzę żeby w labie ucięło się za dużo.... Czekam na kolejne propozycje... Pozdrawiam

Grzybu
27-01-2008, 17:21
Jakoś mi trudno uwierzyć, że w labie skadrowali mi to zdjęcie. Zrobiłem kilka w tym miejscu (nie miałem statywu, wiec podkładałem różności... tel, portfel itp), wszystkie zdjecia są podobnie "szerokie", z tą różnicą, że na jednym ucięta jest końcówka fontanny. Czyli mój błąd, nie sądzę żeby w labie ucięło się za dużo.... Czekam na kolejne propozycje... Pozdrawiam

Czemu nie zobaczysz swoich negatywów?? Chyba masz takie. Zobacz i porównaj. Poza tym, zdjęcie na pewno musiało być wykadrowane, bo przecież ma inne proporcje niż 2:3 (zakładam że to nie panorama). Inna sprawa, że efekt wcale nie jest taki jak ob. szerokokątnym.

tept
27-01-2008, 17:48
negatywy mam w Polsce, jak wróce to zobacze. btw. a jaki to jest efekt...?

who
27-01-2008, 18:00

jeżeli nie podda się żadnej obróbce, to linie proste poziome są w kształcie beczki ;)
popatrz się na testy szerokokątnych obiektywów na optyczne.pl

a zdjęcie musiało być jakoś dodatkowo obrabiane, bo nie uzyskałbyś czegoś takiego aparatem bez funkcji panoramy

Grzybu
27-01-2008, 19:16
Przecież jak użyjesz ob. szerokokątny to proporcje kadru Ci się nie zmienią. Jak zmieniasz ogniskową z 70mm na 300 to też proporcje kadru masz stałe. Chyba to jest oczywiste. Skąd przyszło Ci do głowy, że efekt jest jak z ob. szerokokątnego?? Poza tym, po plenerze chyba mniej więcej pamiętasz jakie zdjęcia robiłeś i jak kadrowałeś??