Zobacz pełną wersję : Efekt jak szerokokątnym a...
... a TELE SIGMY 70-300 D DL.
http://www.digart.pl/zoom/1470651/Plaza_Eliptica.html - proszę o komentarz, jakim cudem wyszła taka horyzontalna ekspozycja. czy to kwestia wywołania?! Min ogniskowa czyli, 70mm, czas do ok 2 sek, NIKON F75 + SIMGA 70-300 D DL. Może to dla bardziej wtajemniczonych jasne i oczywiste, ale dopiero zaczynam, stąd moje pytanie. Pozdrov.
To jest panorama. Kilka kadrow zlozonych razem jeden obok drugiego.
To jest panorama. Kilka kadrow zlozonych razem jeden obok drugiego.
Nie to jest jedna klatka. Foto zdobione analogiem, wywołane i zgrane na CD w labie (nie drukowałem odbitek). Poza tym nie sądzę, żeby w labie robili sami z siebie panoramy... Jakieś inne propozycje?
Wykadrowane z pełnej klatki.
Wykadrowane z pełnej klatki.
... więc co to oznacza? jakim szkłem zrobiłeś to zdjecie? http://www.obiektywni.pl/galeria/fotografia-198449.php
To oznacza, że zdjęcie zostało zrobione normalnie ;) W formacie 2:3, czyli tak jak to zazwyczaj się robi. Potem w programie graficznym zostało po prostu skadrowane, czyli odcięta została np górna połowa zdjęcia.
Zdjęcie, które pokazałeś zrobione było Sigmą 18-50 na 18 mm, ale tutaj sklejane było kilka pionowych kadrów, tak jak napisał Yanluk
dzieki za wyjasnienie. btw. az dziw, że w labie nie biorą extra za takie kadrowanie; ehh.... a mówiłem, żeby w nic nie ingerowali przy wywolywaniu. pozdrawiam
dzieki za wyjasnienie. btw. az dziw, że w labie nie biorą extra za takie kadrowanie; ehh.... a mówiłem, żeby w nic nie ingerowali przy wywolywaniu. pozdrawiam
a to twoje zdjęcie??
tak moje, Plaza Elitpica w Madrycie. Zastanawiałem się nad tym co piszł Grzybu...
To oznacza, że zdjęcie zostało zrobione normalnie ;) W formacie 2:3, czyli tak jak to zazwyczaj się robi. Potem w programie graficznym zostało po prostu skadrowane, czyli odcięta została np górna połowa zdjęcia.
Zdjęcie, które pokazałeś zrobione było Sigmą 18-50 na 18 mm, ale tutaj sklejane było kilka pionowych kadrów, tak jak napisał Yanluk
Jakoś mi trudno uwierzyć, że w labie skadrowali mi to zdjęcie. Zrobiłem kilka w tym miejscu (nie miałem statywu, wiec podkładałem różności... tel, portfel itp), wszystkie zdjecia są podobnie "szerokie", z tą różnicą, że na jednym ucięta jest końcówka fontanny. Czyli mój błąd, nie sądzę żeby w labie ucięło się za dużo.... Czekam na kolejne propozycje... Pozdrawiam
Jakoś mi trudno uwierzyć, że w labie skadrowali mi to zdjęcie. Zrobiłem kilka w tym miejscu (nie miałem statywu, wiec podkładałem różności... tel, portfel itp), wszystkie zdjecia są podobnie "szerokie", z tą różnicą, że na jednym ucięta jest końcówka fontanny. Czyli mój błąd, nie sądzę żeby w labie ucięło się za dużo.... Czekam na kolejne propozycje... Pozdrawiam
Czemu nie zobaczysz swoich negatywów?? Chyba masz takie. Zobacz i porównaj. Poza tym, zdjęcie na pewno musiało być wykadrowane, bo przecież ma inne proporcje niż 2:3 (zakładam że to nie panorama). Inna sprawa, że efekt wcale nie jest taki jak ob. szerokokątnym.
negatywy mam w Polsce, jak wróce to zobacze. btw. a jaki to jest efekt...?
jeżeli nie podda się żadnej obróbce, to linie proste poziome są w kształcie beczki ;)
popatrz się na testy szerokokątnych obiektywów na optyczne.pl
a zdjęcie musiało być jakoś dodatkowo obrabiane, bo nie uzyskałbyś czegoś takiego aparatem bez funkcji panoramy
Przecież jak użyjesz ob. szerokokątny to proporcje kadru Ci się nie zmienią. Jak zmieniasz ogniskową z 70mm na 300 to też proporcje kadru masz stałe. Chyba to jest oczywiste. Skąd przyszło Ci do głowy, że efekt jest jak z ob. szerokokątnego?? Poza tym, po plenerze chyba mniej więcej pamiętasz jakie zdjęcia robiłeś i jak kadrowałeś??