Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Lublin ul. Jezuicka
Piotr_ek
23-01-2008, 22:50
Tak sobie wyskoczyłem na foto i wypatrzyłem taki kadr. Przepalenia celowe bo moim zdaniem dodają jakby uroku.
http://img232.imageshack.us/img232/8435/dsc8909podmk6.jpg
Fajne tylko niefajny blik po prawej na niebie.
Piotr_ek
23-01-2008, 22:55
Sugerujesz przyciemnienie tego jakże istotnego punktu ? :)
martinez
23-01-2008, 22:56
jak dla mnie przekontrastowane, przynajmniej o połowę :)
obróbka na nie, a kadr ciekawy, do przyjęcia ;)
Kadr ciekawy, blik nie przeszkadza. Jedynie trochę razi to "rysunkowość" (jak się ładowało to myślałem że to grafika)
Nadal blim mnie mierzi bardziej od anteny, lecz całość też za graficzność na duże tak. Nie wszystko musi być gładkie. Kto w nocy na Jezuickiej bywa ten wie że to szorstka ulica. Taką właśnie ukazałeś szorstką, fakturową tajemniczą.
Piotr_ek
23-01-2008, 23:13
Rzeźbiłem to na różne sposoby. I tylko tak mi się podobało. Jest to ponura ulica, nic się na niej nie dzieje więc pomyślałem sobie, że czas do zmienić. Założyłem koncepcję przy wykonywaniu foto, że pokażę to w silnym kontraście tak by coś w tym kadrze się działo :)
no kadr taki sobie. generalnie problem polega na bałaganie straszliwym. tematyka to tez taki ciezki temat tutaj. generalnie to kanał :).
obrobka naswietlenie itd itd w sumie ok. blik nie przeszkadza. pozdrawiam!
To nie jst zdjęcie nijakie czy obojętne i to juz jest dobre ;-)
Uważam, ze jest ładnie skadrowane i skomponowane. I chociaż zamiar autora i przesłanie, wyznane powyżej jest jasne i logiczne, niemniej jednak obróbka moim zdaniem jest zbyt agresywnie kontrastowa.
Tutaj ginie wiele ciekawych szczegółów, (np kosz na smieci), które te zdjęcie mogłyby ładnie dopełnić.
Zatem potencjał wyjściowy bardzo obiecujący i wiele wariantów tego zdjęcia mozna by pokazac (łacznie z kolorem)
Przy okazji taka uwaga - pamietam ze szkoły, ze dla podkreslenia efektu recytacji, kazano wiersze dramatyczne mówic cicho, a spokojne - głośno.
Podobnie obskurny zaułek mozna pokazać pieknie i kolorowo, a nową galerie sklepów - obskurnie.
Ciekawy kadr. Podoba mi się gra cieni.
Kadr mz z mocnym akcentem jest ok z takiej perspektywy - obrobka - wiem, ze Piotr po prostu taka lubi - mocne kontrasty, wyraziste i ciemne wiec taka byla pewnie wola
Ja bym troche przyciemnil jak mowilem ten kawelek przy dachu
Cholernie nietypowe. Oczywiście zdecydowanie na plus. Ciekawi mnie bardzo jaki to kąt i przy jakim świetle robione były foto. Nie mogę do tego dojść ;)
Piotr_ek
27-01-2008, 02:02
przy jakim świetle robione były foto. Nie mogę do tego dojść
Ha ha... gdybyś się dobrze popatrzyła to na zdjęciu jest widoczny mój cień to by Ci dało odpowiedz mówiącą że oświetlenie pochodziło z latarni, która znajdowała się za aparatem. Ogólnie obiekt słabo oświetlony wykorzystałem oczywiście BKT i 2EV :) poskładane w Photomatixie, kontrasty i takie inne rzeczy w Szopie :)
Ogólnie nad tym zdjęciem trzeba jeszcze popracować.