Zobacz pełną wersję : New Nikon AF-S Primes
http://www.dslrgossip.com/category/nikon-camera-and-lenses/
co wy na to????
Fajnie by było gdyby wyszły te stałki.. Ale pewnie to będzie za rok i pewnie bedą kosztować po 2k USD kazda...
Brakuje jeszcze 35/1.4 AF-S i byłaby pełnia szczęścia. Spekulacje o wrześniu nie pozbawione sensu.
Osobiście mam nadzieję, że Nikon nie uzna, że skoro ma w ofercie 24-70 to można olać stałki...
lukasz_wysocki
23-01-2008, 00:12
Będą te stałki na Photokinę, razem z D3X.
Wiem że D3X będzie bez śrubokręta, D300 i D3 to ostatnie korpusy Nikona ze śrubokrętem, bo te stałki dadzą praktycznie pełną ofertę szkieł AF-S.
Pozdrawiam
Wiem że D3X będzie bez śrubokręta, D300 i D3 to ostatnie korpusy Nikona ze śrubokrętem, bo te stałki dadzą praktycznie pełną ofertę szkieł AF-S.
rotfl!!!
Bez urazy, ale chyba niewiele wiesz.
Będą te stałki na Photokinę, razem z D3X.
Pozdrawiam
Zadam ulubione pytanie mojego szefa:
"Podstawa wypowiedzi ?"
Ciekawe co Nikon by zrobił z masą szkieł, bez wlasnego silnika, ktore nadal są sprzedawane...
Moim zdaniem ta informacja jest wyssana z palca :)
Kolekcjoner
23-01-2008, 10:56
Moim zdanie wypuszczanie topowego korpusu bez silnika to byłby kompletny strzał w nogę ale cóż nieraz i nie dwa Nikon już taki strzał wykonał więc kto wie.
A dajcie spokój, przecież to zwykłe sr... w banie, a'la nikonwatch.com itp.
Do PMA zostało raptem 8 dni, wtedy faktycznie będzie coś wiadomo. Z przeciekami ostatnio jest cholerna nędza i zamulatorzy różnej maści wypisują jakieś bajki robotów, szkoda sobie głowę zawracać...
Cholera ciesze się ale trochę przez łzy... :P
w 2007 kupiłem 50/1.4 i 85/1.4 nowki, teraz jak się pojawią odpowiedniki z AF-S dostanę pewnikiem wylewu :[
ehh
hedgehog
23-01-2008, 11:46
Mniam, mniam 24 1.4. Mmm. :)
trudno, kupię drugi komplet :D
Nie napalajcie się tak. Nikon nigdy nie wykorzystywał PMA do jakichś wielkich premier, także ja obstawiam nastepce D40x + nowy kit + coolpixy :) Sporo się jeszcze wydarzy w Nikonie w tym roku...ale raczej troche później :)
Nie napalajcie się tak. Nikon nigdy nie wykorzystywał PMA do jakichś wielkich premier, także ja obstawiam nastepce D40x + nowy kit + coolpixy :) Sporo się jeszcze wydarzy w Nikonie w tym roku...ale raczej troche później :)
Raczej same coolpixy. :)
Też jest to prawdopodobne :)
Też jest to prawdopodobne :)
wszystko jest prawdopodobne :D
Spoko ! spece od marketingu zadbają o Twoje zdrowie . Ustawią te ceny na kilka lat tak że jeszcze będziesz w łapki klaskał że się w porę zaopatrzyłeś w te fajne szkła bez motorka :).
Niekoniecznie. Przecież nowy 24-70 jest tańszy niż 28-70.
spodziewam się cen wg. wzoru:
cena starej stałki +800-1000zł za AF-S i marketing (zmiany w układzie optycznym lub nowe powłoki jak w 24-70/2.8
Z info jakie do mnie dotarło, premiera jest 30 stycznia. 1 DSLR entry level, 3 obiektywy ( w tym nowy kit VR, o dwoch pozostalych info brak) i 4 Coolpixy.
lukasz_wysocki
24-01-2008, 13:50
Witam,
zapomnialem na koniec wypowiedzi usmieszkek zostawic.
Oczywiscie ze niewiele wiem :)
Szczerze mowiac niewiele mnie to obchodzi powoli, jestem na etapie traktowania sprzetu kompletnie przedmiotowo a nie podmiotowo, chociaz kiedys sie tym bawilem i podniecalem :)
W kazdym razie troche smiesza mnie te wszystkie gdybania, i rozsmiesza mnie zawsze goraca dyskusja na temat "srubokreta" i stad moj zart. Chociaz dla mnie to srubokret moglby nie istniec, zwlaszcza po wejsciu takich stalek.
Pozdrawiam
żółto-czarny
24-01-2008, 14:34
Nikoś robi odwrót od VR? :neutral: Czy raczej chodzi o to, żeby ceny z nóg nie zwaliły?
W kazdym razie troche smiesza mnie te wszystkie gdybania, i rozsmiesza mnie zawsze goraca dyskusja na temat "srubokreta" i stad moj zart. Chociaz dla mnie to srubokret moglby nie istniec, zwlaszcza po wejsciu takich stalek.
a mnie to nie śmieszy, tylko wkurza. Dobrze, że dodałes to "dla mnie". Ludzie którzy siedzą w systemie nikona od dawna mają miliony obiektywów ze śrubokrętami. A jak ich nikon wkurzy - to zmienią system i tyle. Nikon musi sobie kalkulowac zysk ze zmuszenia do zakupów obiektywów posiadaczy body bez śrubokręta, do strat poniesionych z powodu odejścia od systemu osób niezadowolonych. Na razie jest duża ilość szkieł bez AF-S, w tym takich jak 105/2 DC czy 135/2 DC, w których silnika szybko pewnie nie zobaczymy. Tak samo olbrzymia gama szerokokątnych stałek - bez AF-Sa. Itd, itd. To jeszcze długo nie czas by olać półkę pro i nie dawać napędu do D400 czy D4.
Z info jakie do mnie dotarło, premiera jest 30 stycznia. 1 DSLR entry level, 3 obiektywy ( w tym nowy kit VR, o dwoch pozostalych info brak) i 4 Coolpixy.
łech
z cichca liczyłem na 24-120 f 4 VR
:/
sokrates
24-01-2008, 15:48
a mnie to nie śmieszy, tylko wkurza...
a mnie ani śmieszy, ani wkurza - jest jednak nieuniknione że Nikon stawia na przyszłość bez śrubokręta czy nam się to podoba czy nie. Wydaje mi się, że za 2 -3 lata (albo w czasie kiedy Nikon pokryje większość zawodowych szkieł AF-Sem) staniemy przed faktem dokonanym.
Ale tak jak pisałem na początku - dla mnie amatora nie ma to znaczenia - jeśli będę kupował to i tak będą to szkła KIT - tanie AFS... co najwyżej skuszę się na jakąś jasną (1,4) stałkę typu 24 lub 30mm
zaznaczę dla "zranionych" moją wypowiedzią - jest to MOJE ZDANIE i wcale nie twierdzę że słuszne i jedyne ;-)
a mnie ani śmieszy, ani wkurza - jest jednak nieuniknione że Nikon stawia na przyszłość bez śrubokręta czy nam się to podoba czy nie. Wydaje mi się, że za 2 -3 lata (albo w czasie kiedy Nikon pokryje większość zawodowych szkieł AF-Sem) staniemy przed faktem dokonanym.
oczywiście, że stawia na przyszłość obiektywów bez śrubokreta. Z tym się zgadzam. Ale body jeszcze długo powinny mieć napęd.
Ale tak jak pisałem na początku - dla mnie amatora nie ma to znaczenia - jeśli będę kupował to i tak będą to szkła KIT - tanie AFS...
Punkt widzenie osób wchodzących w fotografowanie lustrzankami cyfrowymi nikona, oraz osób fotografujących nikonami od wielu lat jest diametralnie inny. Ja mam nadzieję (graniczącą z pewnością), że nikon nie zapomina o swoich wiernych uzytkownikach i nie nastawia sie tylko na pozyskiwanie nowych.
... co najwyżej skuszę się na jakąś jasną (1,4) stałkę typu 24 lub 30mm
zaznaczę dla "zranionych" moją wypowiedzią - jest to MOJE ZDANIE i wcale nie twierdzę że słuszne i jedyne ;-)
Obawiam się, że Nikon za te szkła wystawi podobną cenę jak za 28/1,4 :-(
Pozdrawiam
Ulv
sokrates
24-01-2008, 17:56
dlatego napisałem conajwyżej :-)
28 lat chodzę na tym świecie (w tym 10 z Zenitem + 58mm) bez jasnej stałki od Nikona z AF-S więc myślę że to przeżyję :-)
lukasz_wysocki
24-01-2008, 18:08
a mnie to nie śmieszy, tylko wkurza. Dobrze, że dodałes to "dla mnie". Ludzie którzy siedzą w systemie nikona od dawna mają miliony obiektywów ze śrubokrętami. A jak ich nikon wkurzy - to zmienią system i tyle. Nikon musi sobie kalkulowac zysk ze zmuszenia do zakupów obiektywów posiadaczy body bez śrubokręta, do strat poniesionych z powodu odejścia od systemu osób niezadowolonych. Na razie jest duża ilość szkieł bez AF-S, w tym takich jak 105/2 DC czy 135/2 DC, w których silnika szybko pewnie nie zobaczymy. Tak samo olbrzymia gama szerokokątnych stałek - bez AF-Sa. Itd, itd. To jeszcze długo nie czas by olać półkę pro i nie dawać napędu do D400 czy D4.
Witaj,
Jacku, powiedz tak zupelnie szczerze. Czy jako posiadacz zestawu fajnych, profesjonalnych szkiel Nikona, w ogole rozwazalbys zakup D40 czy D40x lub aparatu tej klasy?
Jak sadze, ani przez chwile.
Nie ta klasa sprzetu do klasy obiektywow. A krzycza co do tego pralktycznie tylko i wylacznie osoby dla ktorych ten sprzet nie jest przeznaczony, dlatego mnie to smieszy.
Z zaawansowanych korpusow Nikon nie pozbedzie sie srubokreta bo ma ludzi z glowa w marketingu ktorzy doskonale wiedza jak duza jest grupa lojalnych klientow, przywiazanych do swoich swietnych jasnych szkiel. Nie mam co do tego najmniejszych watpliwosc.
Pozdrawiam
Jacku, ...Z zaawansowanych korpusow Nikon nie pozbedzie sie srubokreta bo ma ludzi z glowa w marketingu ktorzy doskonale wiedza jak duza jest grupa lojalnych klientow, przywiazanych do swoich swietnych jasnych szkiel. Nie mam co do tego najmniejszych watpliwosc.
teraz tak napisałeś, ale ja się odnosiłem do twojego poprzedniego stwierdzenia:
D3X to raczej będzie (o ile będzie) zaawansowany korpus
nawet gdybyś dodał uśmieszek - to i tak nie wszyscy to wyłapią, więc lepiej tak nawet nie żartuj :-D
Ja wczesniej miałem canona. I ze względu na zmianę bagnetu FD na EF zmieniłem system.
Nawet mając jeden śrubokręt mógłbym przejść z powrotem na canona w geście protestu przy pozbawieniu D3X napędu. Taki już jestem - lojalny, o ile mnie ktoś nie zdradzi. Bo siedzę w nikonie, mimo, że to canon ma to co ja chcę i to od dawna - matrycę FF i body o wielu MPx.
Moim zdaniem poczekamy trochę na stałki AF-S. Nikon dołoży nie tylko silnik AF-S, a z pewnością Nano Crystal Coat.
Co do ceny to między N105, a AF-S 105 VR chyba dużej różnicy w cenie nie było, tak jak pomiędzy N28-70 i N24-70.
lukasz_wysocki
24-01-2008, 20:43
teraz tak napisałeś, ale ja się odnosiłem do twojego poprzedniego stwierdzenia:
D3X to raczej będzie (o ile będzie) zaawansowany korpus
nawet gdybyś dodał uśmieszek - to i tak nie wszyscy to wyłapią, więc lepiej tak nawet nie żartuj :-D
Ja wczesniej miałem canona. I ze względu na zmianę bagnetu FD na EF zmieniłem system.
Nawet mając jeden śrubokręt mógłbym przejść z powrotem na canona w geście protestu przy pozbawieniu D3X napędu. Taki już jestem - lojalny, o ile mnie ktoś nie zdradzi. Bo siedzę w nikonie, mimo, że to canon ma to co ja chcę i to od dawna - matrycę FF i body o wielu MPx.
Witaj,
Rozumiem ze nie powinienem zartowac z tak powaznego tematu jak D3X, ale nie moglem sie powstrzymac ;)
Generalnie, zgadzam sie z Toba w pelni - tz. uwazam ze w klasie D40 srubokret jest zbedny, w klasie powyzej D80 niezbedny i nie wierze zeby ktokolwiek z marketingu Nikon'a mial inne zdanie. Dlatego tez w tej klasie masz rowniez pelne mozliwosci wykorzystania szkiel bez AF i tak bedzie jeszcze dlugo.
Ja tez mialem Canona - za czasow "niecyfrowych" cala serie korpusow i szkiel, ale w pewnym momencie po prostu mialem ochote poznac Nikona i w przypadku cyfry przesiadlem sie. Ciekawosc zwyciezyla i jestem zadowolony :)
Pozdrawiam
a pamiętacie sytuację ze stajni cwanona kiedy zmienił z dnia na dzień mocowanie bagnetowe ???
Postawił swoich userów przed faktem dokonanym, jednym ruchem popełnił niby-zawodowe samobójstwo zwane też strzałem w noge, i co ?
i jest liderem runku a przynajmniej często na prowadzenie się wysuwa... a userzy jakos sie nie obrazili na tyle by odejsc do przeciwnego obozu.
Więc nam się może wydawać że się obrazimy na nikona, że inni się obrażą, a faktycznie nic się nie wydarzy, Będą jakiś czas kontynuować serie korpusów na śrubokręt, potem śrubka nagle zniknie i życie potoczy się dalej
a pamiętacie sytuację ze stajni cwanona kiedy zmienił z dnia na dzień mocowanie bagnetowe ???
... a userzy jakos sie nie obrazili na tyle by odejsc do przeciwnego obozu..
jakoś niestarannie czytasz:
Oczywiśce, że canon ze względu na mnie :-D nie zbankrutował :mrgreen:, ale zapewniam cię, że była olbrzymia ilość osób postępujących tak jak ja.
To co napisałem nie jest sprzeczne z długofalowym interesem firmy, nie przeczę, że AF-S jest lepszy i że kiedyś body będą bez śrubokręta - stopniowo te z coraz wyższych półek, a kiedys - wszystkie.
Tak sobie gadamy o tych śrubokretach....
Ale czy rzeczywiście to są takie duże koszty, dołożenia tego do body, że Nikon chce to docelowo wyciąć we wszystkich korpusach ? Co szkodzi, że to jest?
Jedną z najczęściej wymienianych zalet Pentaxa jest właśnie kompatybilność w dół. Nie przeszkadza to wcale Pentaxowi się rozwijać... Taka droga bardziej mi sie podoba.
Niech Pentax zrobi tak szybkiego AF jak Nikon, niech pokaże fajne tele, niech firmy trzecie je zrobią (choć juz są Sigmy 50-150 2.8 i 70-200 2.8 ) i wcale bym nie miał oporów by się kiedyś przesiąść ;)
Kolekcjoner
25-01-2008, 00:33
Tak sobie gadamy o tych śrubokretach....
Ale czy rzeczywiście to są takie duże koszty, dołożenia tego do body, że Nikon chce to docelowo wyciąć we wszystkich korpusach ? Co szkodzi, że to jest?
Jedną z najczęściej wymienianych zalet Pentaxa jest właśnie kompatybilność w dół. Nie przeszkadza to wcale Pentaxowi się rozwijać... Taka droga bardziej mi sie podoba.
Niech Pentax zrobi tak szybkiego AF jak Nikon, niech pokaże fajne tele, niech firmy trzecie je zrobią (choć juz są Sigmy 50-150 2.8 i 70-200 2.8 ) i wcale bym nie miał oporów by się kiedyś przesiąść ;)
Koszty pewnie zawsze jakieś są. Nawet jak dolara na jednym zaoszczedzą to na milionie sztuk to się czuje ;):). Do tego dochodzi jeszcze kwestia możliwości zminiaturyzowania i obniżenia wagi korpusu. Podejrzewam też że nie bez znaczenia pozostaje fakt konieczności projektowania miniaturowego dość mocnego napędu etc. To wszystko są realne oszczędności nie bez znaczenia. Jestem przekonany że to była myśl przewodnia tej decyzji.
Dlatego nie zdziwiłbym się gdyby kolejny model z wyższej półki (D60) też to spotkało. Taka ewolucja od dołu.
Przy czym przykład pentaxa jest o tyle nie adekwatny, że on nie walczy o pierwszeństwo na rynku. Mogą sobie pozwolić na dużo większe "braki" systemowe. Mam na myśli np. wolne szkła. Pozycja Nikona jest diametralnie inna i nie widzę szans na to, że odpuszczą sobie rozwijanie AF-S'ów podczas gdy główny konkurent ma zdecydowaną większość szkieł wyposażoną w USM-y (profesjonalne szkła - wszystkie).
saturnus1981
27-01-2008, 21:53
Cholera ciesze się ale trochę przez łzy... :P
w 2007 kupiłem 50/1.4 i 85/1.4 nowki, teraz jak się pojawią odpowiedniki z AF-S dostanę pewnikiem wylewu :[
ehh
Obyś nie dostał bo wtedy będziesz je mógł sprzedać na giełdzie;) a ja wstępnie rezerwuje:P
Dwa nowe szkła będą kompletną niespodzianką, w każdym bądź razie - ci co nabyli 50 1.4 czy 85 1.4 mogą spac spokojnie.
taką, jak matryca FX do niedawna, żyliśmy w słodkim stanie przywyknięcia do DX'a a tu sru ! i już wiadomo kto wlazł w ślepy zaułek a kto nie.
Dzieki Bogu porownanie do szkieł nie jest do końca tym samym, bo "stare" 85 nadal jest wybitnym szklem, tylko ten AF... jednak nie z tej epoki, zwlaszcza kiedy chce się szybko przeostrzyć ręcznie.
pozdrawiam
Nikoś robi odwrót od VR? :neutral: Czy raczej chodzi o to, żeby ceny z nóg nie zwaliły?
Może niebawem Nikon zacznie stabilizować matrycę? FF również miało nigdy nie być :mrgreen: Co stoi na przeszkodzie by w przyszłości Nikon zaczął stabilizować nie optykę lecz matrycę :mrgreen:
Niedzwiedz
28-01-2008, 11:28
24 PC AF-S i 60 2,8 micro AF-S tez sie wysilili ech.... , na jasne szerokie trzba bedzie czekac jeszcze pewnie latami :)
ranbir kapoor
28-01-2008, 11:46
skad to info?
24 PC AF-S i 60 2,8 micro AF-S tez sie wysilili ech.... , na jasne szerokie trzba bedzie czekac jeszcze pewnie latami :)
Niedźwiedź - nie chrzań. To, że w fotografii ślubnej szeroki tilt&shift czy makroobiektyw jest zbędny, to nie znaczy, że nie były to szkła wyczekiwane, wielu ludzików poszło do Canona z uwagi na serię TS.
Ja np. jasne szerokie mam w d..., bo np. czegoś takiego - chćby najjaśniejszym szerokim - nie zrobię:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.luminous-landscape.com/images-74/image008.jpg)
Niedzwiedz
28-01-2008, 12:16
nie no rozumiem 24 PC , ale 60 micro nie jest 105 micro VR ;(
24mm T/S - €1829
60mm micro - €519
16-85mm VR - €599
:neutral:
24mm T/S - €1829
60mm micro - €519
16-85mm VR - €599
:neutral:
Jakie fajne i przystępne ceny!!!
skad to info?
pewnie stąd:
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&message=26540830&changemode=1
Niedzwiedz
28-01-2008, 13:47
60 micro ma fajna cene ;
żółto-czarny
28-01-2008, 14:15
16-85mm VR - €599
I to ma być sensowny wybór zamiast 18-200? :evil: Nawet moja Sigma ma f/4 na 85mm...
I to ma być sensowny wybór zamiast 18-200? :evil: Nawet moja Sigma ma f/4 na 85mm...
wychodzi na to ze 18-200 jest tansze ;) ale jezeli cena spadnie do ~1.5k i optycznie bedzie porownywalnie z 18-70 to moze byc ciekawy nastepca. szkoda tylko 5.6 na 85mm. 16-85 f/2.8-4 to byloby to.
Ciekawe czy ktos czytal uwaznie i zauwazyl to:
Nikon PC-Nikkor lenses - Availability
Nikon simultaneously announced two further PC-Nikkors that are now in the final stages of development, adding Nikon PC-E Micro Nikkor 45mm f/2.8D ED and a PC-E Micro Nikkor 85mm f/2.8D ED to the range of tilt/shift lenses. These new lenses are planned for availability in the summer 2008.
Wiec jezeli przeciek jest prawdziwy to wyglada na to ze bedzie cala paczka nowych tiltosziftow.
p.s. Thom Hogan ostatnio cos sobie tam liczyl na dpr i wyszlo mu ze srednio 5 szkiel rocznie dostajemy od Nikona, z czego najmniej bylo 3 i najwiecej 7 sztuk. Zrobil cala liste szkiel ktore wg niego musza byc zrobione dla formatow FX/DX i sobie wykombinowal ze byc moze takie wlasnie szkla beda w najblizszym czasie [2 lata] dostarczane uzytkownikom -> http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&thread=26512825 takie tam marudzenie ale moze jest w tym ziarnko prawdy ;)
Wiec jezeli przeciek jest prawdziwy
na to wyglada ze jest, tez otrzymalem takie informacje
p.s. Thom Hogan ostatnio .........Zrobil cala liste szkiel ktore wg niego musza byc zrobione dla formatow FX/DX i sobie wykombinowal ze byc moze takie wlasnie szkla beda w najblizszym czasie [2 lata] dostarczane uzytkownikom -> http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&thread=26512825 takie tam marudzenie ale moze jest w tym ziarnko prawdy ;)
cała ta lista jest bardzo sensowna, wiele bardziej niż wypuszczanie 24 TS i w mniejszym stopniu 60 micro. Czyli firma ma swoje poglądy :-D na to co nam jest potrzebne (albo na to, na czym najwięcej zarobi) i wypuszczać będa same niespodzianki :mrgreen: Ja obstawiam że zanim będzie to wszystko co prorokuje Hogan wyjdą jeszcze inne okołokitowe zoomy DX z VR :-D - bo tego się sprzedaje masa.
No i du..a. Gdzie jest mój 35 f1,4 :cry: Dlaczego w Nikonie tak nienawidzą tej ogniskowej ?
No i du..a. Gdzie jest mój 35 f1,4
w manualu
w manualu
Tyle to ja wiem, ale jak już płacę za istnienie AF w puszce to chciałbym mieć możliwość korzystania z niego. A do zabawy z MF to ja proszę o odpowiednią matówkę.
żółto-czarny
28-01-2008, 22:25
16-85 f/2.8-4 to byloby to.
Wtedy to można by nawet z pocałowaniem ręki te €599 oddać :)
i kolejny kilogram w torbie..
i kolejny kilogram w torbie..
A to niby dlaczego? Jakoś Sigma 17-70 2.8-4.5 może ważyć 455g :)
Po drugie jeśli cena za 16-85 jest adekwatna do jakości optycznej, to może być niezłe szkło, zawłaszcza jako kit do D300.
Edit: Hmmm, cena wydaje się być zaporowa: http://www.dpreview.com/news/0801/08012909nikkor1685vr.asp
I jeszcze:
http://www.dpreview.com/news/0801/08012907nikkorpce24.asp
http://www.dpreview.com/news/0801/08012908nikkor60micro.asp
The new PC-E NIKKOR 45mm f/2.8D ED and PC-E Micro NIKKOR 85mm f/2.8D ED will be exhibited at the PMA 2008 International Convention and Trade Show in Las Vegas, USA from January 31 to February 2, 2008.
Wiec wszystko zgodnie z wyciekiem... tyle tylko ze to wszystko beda standardowo manuale - zeby ktos nie pomyslal ze to afsy;)
"Nikon says it will also focus on updating its range of prime lenses this year. 'You have to look beyond sports and news photographers,' Nikon UK's group marketing manager Jeremy Gilbert told BJP. 'There are some gaps in the range that need to be filled. These releases are a clear signal that we're investing in new lenses, because they are as important as the cameras themselves.'"
http://www.bjp-online.com/public/showPage.html?page=700105