Zobacz pełną wersję : Porada w sprawie D50
Witam serdecznie.
Jestem tu całkowicie nowy. Chcę kupić Nikona D50 w takim oto zestawie:
- Nikon D50 + Nikkor AF-S DX 18-55mm;f/3,5-5,6 + Nikkor AF-S 55-200 mm;f/4-5,6 + torba Nikon. Oczywiście dochodzi do tego karta pamięci SD, ale nie wiem na jaką się zdecydować. Ale o tym trochę później.
Od sierpnia 2004 używam Fuji FinePix s5000. To była i nadal jest moja pierwsza cyfrówka. Teraz chcę się przesiąść na coś lepszego. Po wielu lekturach kilkunastu testów i porównań, zdecydowałem, że moim nowym celem jest D50. Nie wiem jednak, na jaki obiektyw się zdecydować. Kasy dużo nie mam (max. 4 000 na all) , a z racji wykonywanego zawodu (dziennikarz/fotoreporter) aparat służył będzie do zdjęć reportażowych, ale także sportowych (głównie piłka nożna, trochę hali). Poza tym w wolnych chwilach, podobnie jak to robiłem z Fuji, będę pstrykał foty szeroko rozumianej natury:) Wobec tego nasuwa się kilka pytań:
1. Jaki obiektyw wybrać (chodzi o dobre zbliżenia)?
2. Jaką kartę wybrać (chodzi mi o szybkość zapisu zdjęć seryjnych)?
3. Czy będę miał problemy z przyzwyczajeniem się do tego aparatu?
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Jakby ktoś chciał zerknąć na moje fotki (te robione po godzinach pracy:))) to zapraszam tutaj:
www.nml.com.pl (http://livra.pl/stuff/cms/index.php?option=com_zoom&Itemid=38&catid=4)
W dziale GALERIA znajduje się kilkadziesiąt moich fotek. Może któraś wam się spodoba :)
P.S. A tak nawiasem to moim Fuji osiągnąłem, przynajmniej tak mi się wydaje, niezły wynik jeśli chodzi o ilość zrobionych fot. Od momentu kiedy go zakupiłem wybiło mi już trochę ponad 26 tys. zdjątek :) No ale taka to już praca ;)
Pozdrawiam i dzięki za ewentualną pomoc!
mati_wrc
16-02-2006, 23:45
Z tego co piszesz wygląda na to, że jesteś bardzo doświadczonym fotografem. Wydaje mi się, że nie powinienieś mieć żadnych problemów z przyzwyczajeniem się do D50, wg mnie jest bardzo prosta w obsłudze, nauczyłem sie jej w ciągu jednego dnia. Wcześniej miałem fuji s20 pro i sporadycznie s5000.
Co do wyboru obiektywów, to ja mam taki zestaw i jestem z niego bardzo zadowolony:
Tokina ATX PRO SV 28-70 F2.8 (nowa na allegro 1000 zł)
Sigma APO DG MACRO 70-300 (z września, stan igła 650 zł na allegro)
Teraz kupiłem sobie kitowy obiektyw z d50, ten 18-55, ale tylko dlatego bo mi czasem brakuje czegoś szerszego niż 28mm. Ale myśle że do zdjęć reporterskich 28 mm będzie wystarczyć.
Jeśłi chodzi o karte bardzo szybki jest Kingston ultimate 133. Ja akurat mam wersje 512 MB. Wersja jeden giga kosztuje niecałe 300 zł. I dla tej szybkości zdjęć seryjnych jaka jest w D50 jest w zupełności wystarczająca.
Zestaw który podałem w sumie minimalnie przekracza 4000, ale jak się postarasz to może się zmieścisz. Body d50 można już nowe kupić poniżej 2000.
Reasumując, naprawde polecam te dwa obiektywy, które podałem...Tokine i Sigme. Jestem w pełni usatysfakcjonowany :D
Dzięki za szybką odpowiedź. A powiedz, czy te obiektywy, które znajdują się w zestawie (na fotozakupy.pl za 3328) na sam początek wystarczą? Ten 55-200 do sportu może się nadawać, czy raczej nie bardzo?
1. za 4000zł ALL nic innego nie kupisz niż te "szkła" które napisałeś. 2.Karta SanDisc Extreme III są od 1GB i jest ciut szybsza niż możliwości aparatu. 3.Aparat dobrze leży w ręku a obsługa jest intuicyjna
55-200 jest dość szybki dzięki własnemu silniczkowi - jest to dobry wybór. Oczywiście do reporterki przydałby się jasny szybki zoom, ale to już abstrakcja cenowa. Tej Tokiny SV nie polecałbym.
55-200 jest nieporównywalnie lepszy niż sigma, ajeśli chodzi o sport to powinieneś kupić coś ze światłem f2.8 np70-200 ale to spora kasa
Z aparatem jest jak z wszystkim innym - skarbonka bez dna :) zacznę od tego 55-200, a za 2 czy 3 m-ce kupie coś lepszego :) W sumie czekałem tak długo na lustro, to i poczekam trochę na lepszy obiektyw :)
mati_wrc
17-02-2006, 00:05
Szczerze mówiąc nie jestem w stanie nic powiedzieć o tym 55-200, jak dla mnie to 200 mm to troszkę za mało, czasem jednak przydaje się to 300mm. A poza tym ten 55-200 jest stosunkowo ciemniejszy od 70-300 (sigmy lub nikkora - oba mają światło 4-5.6), niby 55-200 ma też 4-5.6 ale 5.6 przy 200mm a nikkor i sigma przy 300mm. Jeśli sigma jest za droga to zastanów się nad nikkorem 70-300 G, można kupić nowy za 480 zł. Co do jakości nikkora 55-200 nie wypowiadam się, bo nie miałem z nim kontaktu.
Pooglądaj sobie zdjęcia na www.pbase.com, wchodzisz do camera database, a tam już jest spora lista róznych firm, klikasz na nikon, potem na model obiektywu lub aparatu i masz pełno fotek wykonanych danym sprzętem.
Czornyj czemu nie polecałbyś tej Tokiny?? Robie nią już długo zdjęcia, są naprawde ostre, kontrastowe, świetne kolorki, ostrzy szybko, jak dla mnie miód 8)
EDIT --------------------------------
Aha...w fotozakupy.pl cena trochę wysoka za taki zestaw. Tutaj dużo taniej
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86358322
Wiele osób na tym forum okropnie na nią narzekało - że niezbyt ostro rysuje i gubi kontrast pod światło. Ja mam wersję (ponoć lepszą) f/2.6-2.8 i jest ona dość ostra, ale pod światło jest tra-gi-czna (dotyczy cyfry)...
yyy jakoś nigdzie nie widzę tam camera database... to jeszcze raz gdzie mam wejsc?
mati_wrc
17-02-2006, 00:25
Hmmm dziwne... ja nic takiego nie zauważyłem. Poszukałem własnie na forum opinii o tym obiektywie i chyba tylko jedna osoba go posiada i coś jej nie pasowała, ale sam nie wiedziałe co, że niby mydło i że BF, no ale BF nie świadczy o obiektywie ale raczej o body. Reszt aosób która się wypowiadała to były opinie typu: sprzedawca mi powiedział, że.... znajomy mówił że, w teście gdzies tam czytałem, że ....
Jak dla mnie jest cycuś, jestem zadowolony w 101 % :D
Kurcze jak ja nie lubie taiego gadania - gdybania teoretycznego i powtarzania zasłyszanych rzeczy.
[ Dodano: Czw 16 Lut, 2006 ]
Podaje bepzpośredni link.
http://www.pbase.com/cameras
Musisz na stronie www.pbase.com kliknac w "camera database" ktore jest jakies 3 -4 cm od góry trochę większymi niebieskimi literami.
a ja kurcze już sam nie wiem nikkor 55-200 czy 70-300. obydwa są tak samo "ciemne" lub inaczej "niejasne". ale który wybrac, to nie mam pojecia...
a moze lepiej te dwa: Nikkor AF 28-80mm;f/3,5-5,6 i wspomniany 70-300 co?
Ja nie teoretyzuję. Ja w swojej mam to w praktyce. Admin dokładnie narzekał na to samo - pod światło kontrast zdycha. Musi być coś z powłokami niezabardzo w tych Tokinach, nie ma cudów...
mati_wrc
17-02-2006, 00:32
Teoretycznie 70-300 mniej ciemny, jak juz pisalem przy 300 ma 5.6 a 55-200 ma 5.6 przy 200. Co do jakości się nie wypowiem, bo nie znam tego w praktyce.
Z aparatem jest jak z wszystkim innym - skarbonka bez dna :) zacznę od tego 55-200, a za 2 czy 3 m-ce kupie coś lepszego :) W sumie czekałem tak długo na lustro, to i poczekam trochę na lepszy obiektyw :)
imho...bez sensu, chyba, że cierpisz na nadmiar kasy...lepiej dozbieraj do sigmy 70-200/2,8 - to wymarzone szkiełko do sportu...
kit w D50 jest wart ceny, ale to tylko kit ze wszystkimi wadami kitów...
ło matko. właśnie spojrzałem na cenę tej sigmy. nie, to jak na razie nie na moja kieszeń - albo kupię d50 i te 2 kity, albo samo szkło sigmy ;) heh - wybór oczywisty:) chyba zdecyduje się jednak na te d50 + Nikkor AF 28-80mm;f/3,5-5,6 + Nikkor AF 70-300mm F4.5-5.6G + Sandisk SD Ultra II 512MB + torba (najważniejsze hehehe) = 3 204 zł. Do tego dokupię dodatkowy akumulatorek i gra. Wyjdzie mi coś koło 3 300 zł (tak sądzę) i przy tej kwocie zostanę. Na początek, skoro używałem do tej pory FinePix s5000 z pewnością mi to wystarczy. A potem? A potem to już "jak Bóg da" ;)
Dzięki za pomoc. Jeśli jeszcze możecie mi coś doradzić, to z chęcią wysłucham doświadczonych użytkowników.
Pozdrawiam
Kundzior
17-02-2006, 09:48
Ja posiadam 2 kitowe obiektywy 18-55 i 55-200. Ten 18-55 jest taki sobie, jest dość szybki, aberować nie aberuje a jego zniekształcenia obrazu na szerkim kącie trzeba pprostu polubić. 55-200 jets wg. mnie całkiem w pożąsiu, nie mam większych zastrzezeń. Moja opinia na temat SIGM jest taka ze są beznadziejne bynajmniej te 70-300 i tu już nie ważne czy ma apo czy nie ma apo, gd czy dl lub inny pies, jak 70-300 to Nikkora jest wystarczająco ostry, a aberacje można bez trudu usunąć w PSie lub PSP.
Do D50 nie ma co inwestować w karty szybsze od x50. Osobiście posiadam Kingstona Elite Pro x50 1gb i 512mb, seria w Jpg leci aż do zapchania karty, RAW standardowo 4 sztuki i zwalnia.
A więc skoro nie widac rożnicy między x50 a x133 to po co przepłacać?? Niby da sie znaleźć odpowiedź, tak na przyszłość. D50 nie jest zbytnio wymagający w kwestii szybkości karty.
ło matko. właśnie spojrzałem na cenę tej sigmy. nie, to jak na razie nie na moja kieszeń - albo kupię d50 i te 2 kity, albo samo szkło sigmy ;) heh - wybór oczywisty:) chyba zdecyduje się jednak na te d50 + Nikkor AF 28-80mm;f/3,5-5,6 + Nikkor AF 70-300mm F4.5-5.6G + Sandisk SD Ultra II 512MB + torba (najważniejsze hehehe) = 3 204 zł. Do tego dokupię dodatkowy akumulatorek i gra. Wyjdzie mi coś koło 3 300 zł (tak sądzę) i przy tej kwocie zostanę. Na początek, skoro używałem do tej pory FinePix s5000 z pewnością mi to wystarczy. A potem? A potem to już "jak Bóg da" ;)
Dzięki za pomoc. Jeśli jeszcze możecie mi coś doradzić, to z chęcią wysłucham doświadczonych użytkowników.
Pozdrawiam
Już lepiej, tak jak planowałeś, bierz 18-55 i 50-200. 70-300 jest optycznie gorszy, nieporęczny, wolniejszy i odradzam. 28-80 jest już wogóle tragiczny, a do tego nie będziesz miał szerokiego kąta. Oczywiście wolniejszy od 18-55.
OK :) Czyli jednak pierwszy pomysł jest z reguły najlepszy :) Dzięki
fociłem troche nikkorem 70-300G, na hali przy 300mm BARDZO cieżko będzie Ci zrobić nieporuszone zdjęcie nawet na iso1600 pomijając że sportowcy mają to do siebie że szybko się poruszają :D, a co do karty to mam zeztaw D50+ UltraII 1GB i do serii jest to troche za wolna karta z ExtremeIII uzyskasz 100% możliwości aparatu, a z doświadczenia wiem że 512MB to mało do lustra.
może zadam głupie pytanko, ale ile zajmuje fota w jpg w max rozdzielczosci na tym nikonie?
Od 2.2 do 2.8MB NEF od 5.2 do 5.8 MB
Kundzior
17-02-2006, 14:59
a co do karty to mam zeztaw D50+ UltraII 1GB i do serii jest to troche za wolna karta z ExtremeIII uzyskasz 100% możliwości aparatu, a z doświadczenia wiem że 512MB to mało do lustra.
Żadnych różnic nie ma między Ultra II a Extreme III w D50. Wnioskuje że gdybałeś, ja osobiście testowałem. Ultra II wydajność jest równa x66. Jako ciekawostke napisze jesszcze raz: Nawet na Kingstonie Elite Pro x50 nie widać rożnicy w prędkości zapisu na aparacie Nikon D50, w porównaniu do SD Ultra II i SD Extreme III. Elektronika D50 jest wolniejsza niż x50, n aile wolniejsza nie miałem okazji przetestować ponieważ nie mam Ja, ani nikt z Moich znajomych wolniejszej karty jak K EP x50.
A ze 512 do lustra to mało to fakt powiedzmy ze udowodniony. U mnie 512 robi za karte dodatkową, zanim 1 gb sie skopjuje na Databank, w końcu kadry bywają zaskoczeniem :)
hejka
ja jak autor zaczynałem od Fuji.... ale od Fuji s602z troche starszy i wyższy brat s5000. Teraz też mam D50, z kitem, i z Tamronem 80-210... ciemno troche ale co zrobic. niestety wszedzie kasa i kasa... a bez kasy ani rusz.
Jesli robisz sport, reporterke... mowie Ci roznice odczujesz wielka. chociazby wyglad wszystkiego w wizjerze.... ten wizjer w fujikach (lcd jak by nie bylo) to jest nic :)
P.S. tez w sumie robie glownie reporterke ;] no i dostep do zrobienia kolejnego zdjecia, mozliwosc zrobienia zdjecia w kazdym momencie... same zalety mysle :)
powodzenia zycze
soko
[ Dodano: 17-02-2006, 14:52 ]
A ze 512 do lustra to mało to fakt powiedzmy ze udowodniony. U mnie 512 robi za karte dodatkową, zanim 1 gb sie skopjuje na Databank, w końcu kadry bywają zaskoczeniem :)
z tym sie zdecydowanie zgodze. Co prawda nie mam data banku ale 1 GB przy robieniu nef`ow sie szybko zapelnia ;D wiec druga karta chociazby asekuracyjnie na koniec imprezy sie przyda :)
Heh, no to kolega po fachu sie widze trafil ;) czekam tylko na kase i od razu kupuje tego nikona. Normalnie napalony jestem :)
Pozdrawiam