Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Porada w sprawie D50

Witam serdecznie.

Jestem tu całkowicie nowy. Chcę kupić Nikona D50 w takim oto zestawie:
    - Nikon D50 + Nikkor AF-S DX 18-55mm;f/3,5-5,6 + Nikkor AF-S 55-200 mm;f/4-5,6 + torba Nikon. Oczywiście dochodzi do tego karta pamięci SD, ale nie wiem na jaką się zdecydować. Ale o tym trochę później.

Od sierpnia 2004 używam Fuji FinePix s5000. To była i nadal jest moja pierwsza cyfrówka. Teraz chcę się przesiąść na coś lepszego. Po wielu lekturach kilkunastu testów i porównań, zdecydowałem, że moim nowym celem jest D50. Nie wiem jednak, na jaki obiektyw się zdecydować. Kasy dużo nie mam (max. 4 000 na all) , a z racji wykonywanego zawodu (dziennikarz/fotoreporter) aparat służył będzie do zdjęć reportażowych, ale także sportowych (głównie piłka nożna, trochę hali). Poza tym w wolnych chwilach, podobnie jak to robiłem z Fuji, będę pstrykał foty szeroko rozumianej natury Wobec tego nasuwa się kilka pytań:

1. Jaki obiektyw wybrać (chodzi o dobre zbliżenia)?
    2. Jaką kartę wybrać (chodzi mi o szybkość zapisu zdjęć seryjnych)?
    3. Czy będę miał problemy z przyzwyczajeniem się do tego aparatu?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. Jakby ktoś chciał zerknąć na moje fotki (te robione po godzinach pracy)) to zapraszam tutaj:
    www.nml.com.pl
    W dziale GALERIA znajduje się kilkadziesiąt moich fotek. Może któraś wam się spodoba

P.S. A tak nawiasem to moim Fuji osiągnąłem, przynajmniej tak mi się wydaje, niezły wynik jeśli chodzi o ilość zrobionych fot. Od momentu kiedy go zakupiłem wybiło mi już trochę ponad 26 tys. zdjątek No ale taka to już praca

Pozdrawiam i dzięki za ewentualną pomoc!
    Od 2004 Fuji FinePix s5000 i jestem zadowolony

W najbliższym czasie: Nikon D50 + Nikkor AF-S DX 18-55mm;f/3,5-5,6 + AF-S 55-200 mm;f/4-5,6 + 1 GB Kingston High Speed + King EN-EL3+ torba Nikon

Domyślnie

Z tego co piszesz wygląda na to, że jesteś bardzo doświadczonym fotografem. Wydaje mi się, że nie powinienieś mieć żadnych problemów z przyzwyczajeniem się do D50, wg mnie jest bardzo prosta w obsłudze, nauczyłem sie jej w ciągu jednego dnia. Wcześniej miałem fuji s20 pro i sporadycznie s5000.

Co do wyboru obiektywów, to ja mam taki zestaw i jestem z niego bardzo zadowolony:

Tokina ATX PRO SV 28-70 F2.8 (nowa na allegro 1000 zł)
    Sigma APO DG MACRO 70-300 (z września, stan igła 650 zł na allegro)

Teraz kupiłem sobie kitowy obiektyw z d50, ten 18-55, ale tylko dlatego bo mi czasem brakuje czegoś szerszego niż 28mm. Ale myśle że do zdjęć reporterskich 28 mm będzie wystarczyć.

Jeśłi chodzi o karte bardzo szybki jest Kingston ultimate 133. Ja akurat mam wersje 512 MB. Wersja jeden giga kosztuje niecałe 300 zł. I dla tej szybkości zdjęć seryjnych jaka jest w D50 jest w zupełności wystarczająca.

Zestaw który podałem w sumie minimalnie przekracza 4000, ale jak się postarasz to może się zmieścisz. Body d50 można już nowe kupić poniżej 2000.

Reasumując, naprawde polecam te dwa obiektywy, które podałem...Tokine i Sigme. Jestem w pełni usatysfakcjonowany

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź. A powiedz, czy te obiektywy, które znajdują się w zestawie (na fotozakupy.pl za 332 na sam początek wystarczą? Ten 55-200 do sportu może się nadawać, czy raczej nie bardzo?

W najbliższym czasie: Nikon D50 + Nikkor AF-S DX 18-55mm;f/3,5-5,6 + AF-S 55-200 mm;f/4-5,6 + 1 GB Kingston High Speed + King EN-EL3+ torba Nikon

Domyślnie

1. za 4000zł ALL nic innego nie kupisz niż te "szkła" które napisałeś. 2.Karta SanDisc Extreme III są od 1GB i jest ciut szybsza niż możliwości aparatu. 3.Aparat dobrze leży w ręku a obsługa jest intuicyjna
    D50 nex5n x-pro1

Domyślnie

55-200 jest dość szybki dzięki własnemu silniczkowi - jest to dobry wybór. Oczywiście do reporterki przydałby się jasny szybki zoom, ale to już abstrakcja cenowa. Tej Tokiny SV nie polecałbym.

Domyślnie

55-200 jest nieporównywalnie lepszy niż sigma, ajeśli chodzi o sport to powinieneś kupić coś ze światłem f2.8 np70-200 ale to spora kasa
    D50 nex5n x-pro1

Domyślnie

Z aparatem jest jak z wszystkim innym - skarbonka bez dna zacznę od tego 55-200, a za 2 czy 3 m-ce kupie coś lepszego W sumie czekałem tak długo na lustro, to i poczekam trochę na lepszy obiektyw

Domyślnie

Szczerze mówiąc nie jestem w stanie nic powiedzieć o tym 55-200, jak dla mnie to 200 mm to troszkę za mało, czasem jednak przydaje się to 300mm. A poza tym ten 55-200 jest stosunkowo ciemniejszy od 70-300 (sigmy lub nikkora - oba mają światło 4-5.6), niby 55-200 ma też 4-5.6 ale 5.6 przy 200mm a nikkor i sigma przy 300mm. Jeśli sigma jest za droga to zastanów się nad nikkorem 70-300 G, można kupić nowy za 480 zł. Co do jakości nikkora 55-200 nie wypowiadam się, bo nie miałem z nim kontaktu.

Pooglądaj sobie zdjęcia na www.pbase.com, wchodzisz do camera database, a tam już jest spora lista róznych firm, klikasz na nikon, potem na model obiektywu lub aparatu i masz pełno fotek wykonanych danym sprzętem.

Czornyj czemu nie polecałbyś tej Tokiny?? Robie nią już długo zdjęcia, są naprawde ostre, kontrastowe, świetne kolorki, ostrzy szybko, jak dla mnie miód

EDIT --------------------------------

Aha...w fotozakupy.pl cena trochę wysoka za taki zestaw. Tutaj dużo taniej
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=86358322

Domyślnie

Wiele osób na tym forum okropnie na nią narzekało - że niezbyt ostro rysuje i gubi kontrast pod światło. Ja mam wersję (ponoć lepszą) f/2.6-2.8 i jest ona dość ostra, ale pod światło jest tra-gi-czna (dotyczy cyfry)...

Domyślnie

yyy jakoś nigdzie nie widzę tam camera database... to jeszcze raz gdzie mam wejsc?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów