Zobacz pełną wersję : odklejajaca sie guma w D50
pierwsza "awaria" w moim D50 ;)
zaczela sie odklejac guma pod kciukiem...
czy komus jeszcze sie to przytrafilo czy to ja przecieram szlak? ;)
ehh musze nabyc jakis butapren :)
meliszipak
16-02-2006, 17:17
Mnie się odkleiła na dużym fragmencie- przykleiłem na Kropelkę.
Zapomnisz o sprawie. :)
pozdrawiam
krzysztof jot
16-02-2006, 18:03
zaczela sie odklejac guma pod kciukiem...
to kontynuacja "dobrej"tradycji nikona, zapoczatkowana chyba modelem
F5 i F00, kontynuowana gripem do tego modelu, gripem do D100 na a teraz
kolej na nastepne - w D2X tez juz sie ponoc odkleja. Tej kosmicznej technologii
przymocowania kawałka gumy japonczycy nadal nie są w stanie opanować :)
krzysztof jot, :D
wiec tradycji stalo sie zadosc... jestem niezmiernie szczesliwy ze moglem w tym uczestniczyc ;)
Cóż, nie ma to jak mieć swój udział w czyms wielkim ;)
anwas1970
18-02-2006, 14:43
Nie myślcie NIKONOWCY że jesteście wybrańcami:):):)Olympusy mają to samo.Guma jest ''przyłapana'' w dwóch miejscach.Podejrzewam że z racji szybkiego montazu.Najlepiej w takim wypadku zdjąc całą,dokładnie przeczyścić,odtłuścić i osuszyć,nasmarować obie częsci butaprenem,zaczekać ok 10 min aż wyschną ,przylożyć do siebie/tylko dokładnie wpasować/ i gotowe.Nie polecam żadnych kropelek,super glu itd itp...Kleje te mogą wyrządzić więcej szkód niż pożytku w zalezności od rodzaju obudowy aparatu.Tylko i wyłącznie BUTAPREN.A przed klejeniem wziąść kawałek dętki i zrobić próby np z jakimś plastikowym lub metalowym pudełkiem/klej ten po wyschnięciu bardzo silnie łapie i trudno jest oderwać cześci od siebie jeśli nierówno się przyłoży/Pozdrawiam.
Mój się jeszcze trzyma, za to przycisk spustu już nie kontaktuje tak dobrze, jak kiedyś.
Przy metalowym korpusie można trochę eksperymentować z klejami. Nie wiem jednak jak zachowa się plastykowa obudowa D50. Rozumiem, że kropelka przykleiła gumę i nie uszkodziła korpusu ?
meliszipak
24-02-2006, 02:07
Przy metalowym korpusie można trochę eksperymentować z klejami. Nie wiem jednak jak zachowa się plastykowa obudowa D50. Rozumiem, że kropelka przykleiła gumę i nie uszkodziła korpusu ?
Eksperymentuje z róznymi materialami, klejami itp.
W tym przypadku Kropelka spisuje się rewelacyjnie.
Należy nałozyć odrobinę kleju (kropelkę) na gumę i rozsmarować końcówka dozownika, podobnie odrobinę na plastik i w miare możliwości rozprowadzić klej. Całą operację wykonać szybko. Następnie precyzyjnie przyłożyć gumę do korpusu, docisnąć palcami i zapomnieć o sprawie.
Cyjanoakryl zawarty w kleju nie uszkodził plastiku w aparacie.
Należy nakładać minimalną ilosć kleju.