Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Domyślnie odklejajaca sie guma w D50

pierwsza "awaria" w moim D50
    zaczela sie odklejac guma pod kciukiem...
    czy komus jeszcze sie to przytrafilo czy to ja przecieram szlak?
    ehh musze nabyc jakis butapren
    Zdjęcia sportowe w duuużym formacie. Zapraszam!
    www.blog.pressfocus.pl

Domyślnie

Mnie się odkleiła na dużym fragmencie- przykleiłem na Kropelkę.

Zapomnisz o sprawie.

pozdrawiam
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie Re: odklejajaca sie guma w D50

Cytat Zamieszczone przez lacha
    zaczela sie odklejac guma pod kciukiem...
    to kontynuacja "dobrej"tradycji nikona, zapoczatkowana chyba modelem
    F5 i F00, kontynuowana gripem do tego modelu, gripem do D100 na a teraz
    kolej na nastepne - w D2X tez juz sie ponoc odkleja. Tej kosmicznej technologii
    przymocowania kawałka gumy japonczycy nadal nie są w stanie opanować

Domyślnie

krzysztof jot,
    wiec tradycji stalo sie zadosc... jestem niezmiernie szczesliwy ze moglem w tym uczestniczyc
    Zdjęcia sportowe w duuużym formacie. Zapraszam!
    www.blog.pressfocus.pl

Rozmowny Awatar McSimus
    Miasto
    Międzyrzec Podlaski / Wejherowo

Domyślnie

Cóż, nie ma to jak mieć swój udział w czyms wielkim
    Kliknij, nic nie stracisz www.pajacyk.pl

anwas1970
    Gość

Domyślnie

Nie myślcie NIKONOWCY że jesteście wybrańcamiOlympusy mają to samo.Guma jest ''przyłapana'' w dwóch miejscach.Podejrzewam że z racji szybkiego montazu.Najlepiej w takim wypadku zdjąc całą,dokładnie przeczyścić,odtłuścić i osuszyć,nasmarować obie częsci butaprenem,zaczekać ok 10 min aż wyschną ,przylożyć do siebie/tylko dokładnie wpasować/ i gotowe.Nie polecam żadnych kropelek,super glu itd itp...Kleje te mogą wyrządzić więcej szkód niż pożytku w zalezności od rodzaju obudowy aparatu.Tylko i wyłącznie BUTAPREN.A przed klejeniem wziąść kawałek dętki i zrobić próby np z jakimś plastikowym lub metalowym pudełkiem/klej ten po wyschnięciu bardzo silnie łapie i trudno jest oderwać cześci od siebie jeśli nierówno się przyłoży/Pozdrawiam.

Domyślnie

Mój się jeszcze trzyma, za to przycisk spustu już nie kontaktuje tak dobrze, jak kiedyś.
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Domyślnie

Przy metalowym korpusie można trochę eksperymentować z klejami. Nie wiem jednak jak zachowa się plastykowa obudowa D50. Rozumiem, że kropelka przykleiła gumę i nie uszkodziła korpusu ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mireq
    Przy metalowym korpusie można trochę eksperymentować z klejami. Nie wiem jednak jak zachowa się plastykowa obudowa D50. Rozumiem, że kropelka przykleiła gumę i nie uszkodziła korpusu ?

Eksperymentuje z róznymi materialami, klejami itp.
    W tym przypadku Kropelka spisuje się rewelacyjnie.
    Należy nałozyć odrobinę kleju (kropelkę) na gumę i rozsmarować końcówka dozownika, podobnie odrobinę na plastik i w miare możliwości rozprowadzić klej. Całą operację wykonać szybko. Następnie precyzyjnie przyłożyć gumę do korpusu, docisnąć palcami i zapomnieć o sprawie.
    Cyjanoakryl zawarty w kleju nie uszkodził plastiku w aparacie.
    Należy nakładać minimalną ilosć kleju.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Uprawnienia umieszczania postów