PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanko do userów N 18-200 VR

anty_canon
08-01-2008, 01:24
W sobotę postanowiłem przesiąść się z 2-latka D50/18-70 na D80/18-200VR. Jak postanowiłem, tak uczyniłem. Jakież bylo moje zdziwienie, gdy podczas wieczornych domowych prób, z obiektywu zaczęły się wydobywać dzwięki pokroju szszsz-pipipi... :/ Dotychczas byłem przyzwyczajony do bezgłośnej pracy szkiełka! O co chodzi?!
Byłem dzis na Postepu 14... "prosze pana. W opinii nszych dwóch techników, obiektyw pracuje prawidłowo. Jeśli pan chce, możemy go zostawić na 2 tygodnie obserwacji" Chciałem zapytać czy to polski szpital, gdzie dobija się chorych, czy tylko marny żart a'la 1 kwietnia. Z racji powagi sytuacji postanowiłem zdać się na opinie expertów, czyli userów tegoż forum. Proszę o pomoc, co robić? A może to "normalne" w tym szkle?
Z góry dziki za wyrozumiałośc względem autora naiwnego pytania ;)
Pozdrawiam

Jacek_Z
08-01-2008, 02:07
Mam go też. To norma. system VR nie jest bynajmniej bezgłośny. Wyłącz VR - będzie ciszej :-D

Mam prośbę - nie masz dużego dorobku postów (1), dużo nie stracisz. Możesz się powtórnie zarejestrowac na forum pod innym loginem?

Bonthyc
08-01-2008, 02:13
heh... Wojna systemowa

anty_canon
08-01-2008, 16:43
No tak... Nie napisałem, że te szumy występują tylko podczas ostrzenia. VR słychać, ale to prawie niesłyszalne. Tu natomiast są wyraźne i denerwujące piszczenia, jakby coś pracowało nienasmarowane. Dlatego też mocno mnie zdziwiła reakcja "techników serwisu". Czyżby spychologia, niechciejstwo? A może obiektyw musi się ułożyć"?

Co do mojego nicka... Co z nim nie tak? Żyjemy w wolnym kraju, nie użyłem słów niecenzuralnych, więc w czym problem?

Jacek_Z
08-01-2008, 16:56
No tak... Nie napisałem, że te szumy występują tylko podczas ostrzenia. VR słychać, ale to prawie niesłyszalne. Tu natomiast są wyraźne i denerwujące piszczenia, jakby coś pracowało nienasmarowane. Dlatego też mocno mnie zdziwiła reakcja "techników serwisu". Czyżby spychologia, niechciejstwo? A może obiektyw musi się ułożyć"?
na forum nic nie możemy ci pomóc - jedyne co możesz to się umówić z innym posiadaczem 18-200 i porównać dźwięk. AF-S też jakiś dźwięk wydaje. Ciężko to zrobić opisowo.

Co do mojego nicka... Co z nim nie tak? Żyjemy w wolnym kraju, nie użyłem słów niecenzuralnych, więc w czym problem?
To prośba. Nie ma problemu. Natomiast na forach bywają (nic się na to nie poradzi) wojenki międzysystemowe. Każdy może być zwolennikiem jakiegoś systemu (w końcu my chyba :-D jesteśmy zwolennikami nikonów), sęk w tym, że gdybyś zabierał głos w takim watku, to od razu byś był zaatakowany. Nawet gdybyś miał pokojowe zamiary. Wierz mi na słowo. Nie jesteśmy przeciwnikami canona i nie chcemy prowokowania, wątków sprawiających moderatorom kłopoty :-D itp. Uznajesz pewnie, że martwię się na wyrost - może tak :-D. Jeśli nie chcesz prowokować - to ponowna rejestracja pod innym nickiem nie powinna być problemem. Nikt nie będzie wiedział, że to ty pod nowym loginem :-D. Proszę :-D

Xathloc
08-01-2008, 17:02
Freelancerzy spotykają się regularnie. Mamy kilka N18-200VR. Nie ma problemu, żeby zrobić teścik przy takiej okazji. Bez okazji też, wystarczy, że zgadasz się z kimś kto mieszka niedaleko :)

anty_canon
09-01-2008, 17:28
oki, dokończymy ten wątek i zmieniam nick ;)

Do Xathloc:
Co do spotkania w "realu" to jest ZA :)
Jakby co, można prosić o info na PW?

Pozdro,
wiadomo kto ;)

Jacek_Z
09-01-2008, 18:49
dziękuję :-D

Xathloc
09-01-2008, 22:16
Proponuję dołączyć do grupy Freelancer (http://nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=122) (wawa i okolice). Najłatwiej ustawić się na jakimś plenerze grupowym, wtedy spokojnie można sprawdzić co i jak :)

doktor
12-01-2008, 21:40
Mój N18-200 także wydaje z siebie dziwne dźwięki, ale działa. Teraz czeka go wizyta w szpitalu dla nikonów.