Zobacz pełną wersję : Nauka Photoshopa
marcinekmm
06-01-2008, 22:40
Witajcie,
Planuję nauczyć się w końcu korzystać ze świetnego narzędzia kazdego fotografa jakim jest, oprócz aparatu oczywiście, program Photoshop :) Dotychczas moja ingerencja w pliki foto ograniczała się jedynie do Nikon'a Capture; tak więc doświadczenia to ja nie mam wielkiego w tym względzie ;)
Może ktoś poradzi od czego zacząć, tj od której wersji (takiej która nie wymagała najnowszego sprzętu komputerowego), od jakiej literatury, itp.
Oczywiście jestem otwarty na wszelkie sugestie oraz pomoc.
A jak Wy zaczynaliście swoją przygodę z tym programem? Dzięki za odpowiedzi!
Pozdrawiam!
Marcin
bukowy dziad
06-01-2008, 23:04
moze byc nawet PS 7 i "fotografia cyfrowa, edycja zdiec" scotta kelby'ego - dobry punkt wyjscia do poznania podstaw i wlasnych poszukiwan.
teh_14m3
06-01-2008, 23:28
Ja zaczynałem na czwórce, po prostu usiadłem i zacząłem się bawić ;)
Bardzo dobrą i obszerną publikacją jest "Real World Adobe Photoshop CS" Davida Blatnera i Brucea Frasera. Masz tam bardzo solidne podstawy teoretyczne (informacje o barwach, o zarządzaniu kolorem o modelach koloru), w dalszej części praktyka czyli podstawy korekty tonalnej, korekty koloru, kanały i zaznaczenia, wyostrzanie itd. Cała książka ma ok. 1000 stron, jest napisana dość przyjemnym językiem.
Polecam zacząć właśnie od teorii, dowiedzieć się czym charakteryzuje się grafika rastrowa, poznać zagadnienia dotyczące warstw, kolorów, masek i kanałów. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, trudniejsze zagadnienia dotyczą optymalizacji pracy przy dużej ilości plików.
A moc komputera przyda się przy obróbce większych plików.
Pozdrawiam
marcinekmm
07-01-2008, 09:42
Dziękuję Wam bardzo za pomoc!
Postaram się poszukać podanych publikacji - nie wiem co jest jeszcze dostepne w księgarniach, a co tylko na Allegro - wyjdzie w praniu.
Osobiście zawsze zaczynam od teorii a następnie praktyka - moim zdaniem zaoszczędza to wielu błędów i czasu :)
Pozdrawiam i biorę się do robotki wolnym czasem!
Marcin
Nie chcę tutaj robić antureklamy ale niektóre z dostępnych na rynku książek to po prostu przepisane pliki pomocy z PS, wspomniany Scott Kelby też jest ok, generalnie coraz więcej ciekawych pozycji na rynku :)
ja mam jakąś książkę w sensie instrukcji chyba (pdf - 38mb) - nie zaglądałem jeszcze w sumie więc nie wiem jaka jest jej przydatność...
kronos28
07-01-2008, 20:54
ja mam "Photoshop CS2 Oficjalny podręcznik" fajny wszystkie podstawy i rzeczy bardziej zaawansowane ładnie wyjaśnione co jak i gdzie na przykładach . Potem kupiłem Biblię Photoshopa.
njght_84
07-01-2008, 21:11
jak jeszcze nie kupiłeś zacznij od wersji elements.. chyba że jesteś student to bierz póki możesz:D
jak zaczynałem z psem uważałem że paint jest ok, teraz nie umiem pracować w paincie..
marcinekmm
07-01-2008, 21:53
jak jeszcze nie kupiłeś zacznij od wersji elements.. chyba że jesteś student to bierz póki możesz:D
jak zaczynałem z psem uważałem że paint jest ok, teraz nie umiem pracować w paincie..
hehe na razie zamierzam pracować na jakimś trialu żeby cokolwiek złapać w tym temacie, a później się pomyśli....
Kronos28 czy warto kupować "Biblię" od razu czy zacząć od czegoś prostszego?
kronos28
08-01-2008, 18:50
Kronos28 czy warto kupować "Biblię" od razu czy zacząć od czegoś prostszego?
ja najpierw kupilem "oficjalny podręcznik" a potem biblię :)
marcinekmm
08-01-2008, 23:22
ja najpierw kupilem "oficjalny podręcznik" a potem biblię :)
Tak więc i ja tak zrobię :D Dzięki jeszcze raz za rady!
Pzdr
Marcin
grzegorzant
09-01-2008, 12:34
Tak więc i ja tak zrobię :D Dzięki jeszcze raz za rady!
Pzdr
Marcin
Trzeba trochę poczekać (http://helion.pl/ksiazki/pcs3op.htm)
marcinekmm
09-01-2008, 13:57
Trzeba trochę poczekać (http://helion.pl/ksiazki/pcs3op.htm)
Faktycznie pozycja wygląda na dość ciekawą :) A wersję CS3 już mam na dysku więc zobaczymy dalej co z książką...
Marcin, poszukaj w rodzinie kogoś z legitką studencką i kup sobie cs3 dla studentów - jedyne 175zł. Co do nauki - książki są fajne, ale baaardzo wielu rzeczy nauczysz się z tego forum - chociażby tutki Bombla i Stiga - wykorzystują sporą ilość funkcji PSa. No i nic nie zastąpi ćwiczeń z samym programem, czyli bierzesz fotę i się bawisz :)
Uważaj , bo ten program uzależnia!! ( oczywiście żartuję) Zaczynałam od czytania krótkich tutoriali i probowałam coś sama wykombinować. Tak na początek polecałabym zapoznać się z podstawami programu. Oficjalny podręcznik Adobe myślę że jest dobry na początek. Radziłabym raczej wybierać takie książki, które maja kolorowe fotografie. Na czarno- białych trudno zauważyć czasami działanie jakiegoś efektu. Później czytać, praktykować, bawić się i uczyć się na filmach instruktażowych. Dobrych książek jest sporo. I na początku może Ci sie wydawać, ze każda książka jest dobra:) Również w necie możesz znaleźć wiele stron, które poruszają temat Photoshopa w dość obszerny sposób. I nie przejmuj sie, że na początku możesz nie ogarniać wszystkich terminów. Wszystko przychodzi z czasem . Powodzenia
Marcin, poszukaj w rodzinie kogoś z legitką studencką i kup sobie cs3 dla studentów - jedyne 175zł. Co do nauki - książki są fajne, ale baaardzo wielu rzeczy nauczysz się z tego forum - chociażby tutki Bombla i Stiga - wykorzystują sporą ilość funkcji PSa. No i nic nie zastąpi ćwiczeń z samym programem, czyli bierzesz fotę i się bawisz :)
Nie ma to sensu bo uzywanie programu na licencji kogos innego to zwykly pirat tylko za 175zl.
marcinekmm
09-01-2008, 23:56
Co do nauki - książki są fajne, ale baaardzo wielu rzeczy nauczysz się z tego forum - chociażby tutki Bombla i Stiga - wykorzystują sporą ilość funkcji PSa. No i nic nie zastąpi ćwiczeń z samym programem, czyli bierzesz fotę i się bawisz :)
No własnie chodzi mi o to aby złapać podstawy i przysłowiowego bakcyla - zresztą także uważam, że najlepsza nauka to praktyka ;)
Dzięki i pozdrawiam!
Marcin
kacperek
12-01-2008, 20:24
Zna ktoś może: Photoshop 7/7 CE. Korekcja i separacja. Vademecum profesjonalisty?
http://helion.pl/ksiazki/ph7kor.htm
grzegorzant
01-02-2008, 14:36
Faktycznie pozycja wygląda na dość ciekawą :) A wersję CS3 już mam na dysku więc zobaczymy dalej co z książką...
juz jest (http://helion.pl/ksiazki/pcs3op.htm)
PiotrGrafik
03-02-2008, 23:44
Witam
Proponuję poszukać tutków w internecie. Jest ich mnóstwo po polsku i po angielsku. Jako grafik niejednokrotnie korzystałem i korzystam z różnych pomysłów podłapanych od innych.
A także jak poprzednicy - najlepiej usiąść i samemu coś tworzyć.
Nauka czyni mistrza.
Putonghua
25-02-2009, 21:59
Witam,
Pozwolę sobie odświeżyć nieco wątek o nauce PS’a.
Przymierzam się do zakupu książki o PS’ie. Jestem już po wstępnej zabawie w nim, kojarzę podstawowe narzędzia, maski czy warstwy. Zastanawiam się nad wyborem głównie między „Photoshop Biblia” a „Oko w oko z Photoshopem”. Miał ktoś może okazję przejrzeć i jedną, i drugą? i mógłby napisać, jak wypada porównanie? Mi udało się przejrzeć tylko spisy treści w necie. Autorem obu jest Deke McClelland (w Biblii jest współautorem).
Za każdą pomoc z góry wielkie dzięki.
ja mam oficjalny podręcznik do CS3 i jestem bardzo zadowolony. Ksiazka z plytka sa do wykonywania bardzo fajne rzeczy i mozna sie nauczyc jakis tam motywow z obrabianiem zdjec, z tworzeniem grafiki na strony itp.
Nastepna rzecza sa oczywiscie tutoriale. Czesto jak chce cos zrobic to szukam po tutorialach.
Tak w ogole photoshop nie jest trudnym narzedziem. Najfajniejsze rzeczy powstaja poprzez zabawę ;)
Polsar74
26-02-2009, 07:03
miałem/mam kilka książek o PS-ie :
- miałem BIBLIĘ - czyta się to faktycznie jak biblię - czyli ... ciężko :-P
- mam Real World - to raczej pozycja dla zaawansowanych userow
- mam ksiażki Kelbyego - wspominana juz tu "Fotografia Cyfrowa - edycja zdjeć" lub "System 7 punktów" to świetne i nie drogie pozycje dla początkujących !
Pzdrw
Gdzie można jeszcze kupić wersję studencką PS? Jest taka strona http://www.adobedlastudenta.pl/ ,ale nie mogę znaleźć potem sprzedawców. Czy aby na pewno dalej ten program obowiązuje? Pozdrawiam
Gdzie można jeszcze kupić wersję studencką PS? Jest taka strona http://www.adobedlastudenta.pl/ ,ale nie mogę znaleźć potem sprzedawców. Czy aby na pewno dalej ten program obowiązuje? Pozdrawiam
Ta wersja chyba została wstrzymana ale pewny nie jestem
A wersja studencka PSa jest w jakis sposob okrojona w stosunku do zwyklej - komercyjnej?
Motorniczy
27-02-2009, 02:16
Wydawnictwo Helion i tylko to . Pozdro